Blog

Τελικά ποια ήταν η συνολική δύναμη της Χαμάς και πόσοι ακόμη απομένουν;

Τελικά ποια ήταν η συνολική δύναμη της Χαμάς και πόσοι ακόμη απομένουν;

Τελικά ποια ήταν  η  συνολική δύναμη της Χαμάς και πόσοι ακόμη απομένουν;

          Ιωάννης Μπαλτζώης*

            Ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται για πέμπτο μήνα και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί ακόμη, έως να υλοποιηθούν οι σκοποί του πολέμου, όπως διακήρυξε και επιμένει ακόμη η ισραηλινή ηγεσία. Οι σκοποί του πολέμου για το Ισραήλ, είναι η εξάλειψη πλήρως της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς (κατά την Δύση)  και η εξάλειψη οριστικά της Χαμάς, ως υπαρξιακή απειλή ασφάλειας για το Ισραήλ, με ότι αυτό συνεπάγεται.  Σε ότι αφορά το καθεστώς της Γάζα, έχουν αναφερθεί πολλά σχέδια, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι, όταν ο πόλεμος τελειώσει.

Απώλειες της Χαμάς

Για να τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να εξαλειφθεί, λέει τώρα το Ισραήλ,  η οργάνωση Χαμάς και όχι μόνο η ηγεσία της πολιτική και στρατιωτική. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει  να βρεθούν πόσοι τελικά είναι οι άνδρες της Χαμάς και πόσοι έχουν ήδη εξουδετερωθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Jerusalem Post”, μέχρι τώρα τουλάχιστον  26.000 μέλη της Χαμάς έχουν τεθεί εκτός δράσης από το Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας  νεκρούς,  τραυματίες και συλληφθέντες.  Η εκτίμηση με την έναρξη του πολέμου των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ ήταν,  ότι ο συνολικός αριθμός των μαχητών της έφθανε το μέγιστο τις 30.000 άνδρες. Οπότε το Ισραήλ υπολόγιζε ότι στην τελευταία πόλη της Γάζας που δεν είχε αρχίσει επιχειρήσεις και στην κεντρική Γάζα, είχαν απομείνει 4 τάγματα στην Ράφα της Χαμάς, περίπου 4.000 άνδρες. Τώρα  ο αριθμός αυτός αποδεικνύεται ότι είναι πολύ χαμηλός, κατά την ισραηλινή εφημερίδα. Σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τους  IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις), το Ισραήλ έχει σκοτώσει περίπου 13.000 μέλη της Χαμάς. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, ανακοινώθηκε, ότι  ο ισραηλινός στρατός είχε τραυματίσει άλλους 10.000 άνδρες, σε τέτοιο βαθμό που εκτιμήθηκε ότι δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψουν στη μάχη και είχε συλλάβει αιχμαλώτους άλλους 2.300 άνδρες. Συνολικά είχαν τεθεί εκτός μάχης, νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι 25.300-26.000 άνδρες. Οπότε οι εναπομένοντες μαχητές της Χαμάς θα ήταν περίπου 4.000.

Η Χαμάς ήταν μεγαλύτερη

Τελευταία ο ισραηλινός στρατός δεν έχει παράσχει επικαιροποιημένους αριθμούς τραυματιών και συλλήψεων από τότε, αλλά απλώς προσθέτοντας μια σειρά δημόσιων ανακοινώσεων σχετικά με συλλήψεις, όπως  περισσότερους από 500 άνδρες  της Χαμάς που συνελήφθησαν στα μέσα Μαρτίου στο νοσοκομείο Shifa, φαίνεται ότι τουλάχιστον  3.500 εκτιμάται  έχουν  συλληφθεί αιχμάλωτοι και κρατούνται σε ισραηλινά στρατόπεδα. Ακόμη την Τρίτη 26/3, πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν,  ότι υπήρχαν τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα 4.000 και δύο στην κεντρική Γάζα 2.000 ανδρών,  συνολικά  6.000 άνδρες. Η προσθήκη 26.000 και 6.000 ξεπερνά τις 30.000 των αρχικών εκτιμήσεων και φθάνει στις 32.000 άνδρες,   αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ήταν  αρκετά κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, την Τρίτη 26/3, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ήδη  8.000 άνδρες της  στη Ράφα, δηλαδή 4.000 επιπλέον από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Οπότε  προσθέτοντας επιπλέον και τις επιπλέον 4.000 στις  32.000, φθάνουμε στις  36.000. Αλλά και αυτό δεν είναι το τελικό νούμερο. Πρόσφατα, πηγές του IDF ανέφεραν  ότι από το σύνολο των 4.500 ανδρών που υπήρχαν στο Χαν Γιουνίς, μια πόλη στην νότια Γάζα, κοντά στην Ράφα,  είχαν απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης περίπου το 70% , με αποτέλεσμα να απομένουν ακόμη το 30% , άρα  ακόμη 1.300 άνδρες.  Ακόμη  υπάρχουν αναφορές ότι η Χαμάς είχε ακόμη τουλάχιστον μερικές χιλιάδες δυνάμεις στη βόρεια Γάζα και δη στην πόλη της Γάζας, όπως είδαμε στις τελευταίες επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Shifa. Έτσι προσθέτοντας όλους αυτούς τους πρόσφατα  αποκαλυφθέντες αριθμούς, διαπιστώνεται ότι η αρχική δύναμη της Χαμάς ξεπερνούσε τις  40.000 άνδρες  και ότι οι αρχικές ισραηλινές εκτιμήσεις είχαν πέσει έξω  στον ακριβή αριθμό των ανδρών της Χαμάς. Και ότι αν και οι IDF έχουν  εξουδετερώσει 18 από τα 24 Τάγματα της Χαμάς και συνολικά 26.000 άνδρες, εν τούτοις απομένουν ακόμη περίπου ακόμη 15.000 άνδρες, δηλαδή ένα περίπου 40% της αρχικής της δύναμης ,  για να επιτύχει τον διακηρυχθέντα σκοπό του πολέμου,  την οριστική  εξάλειψη της Χαμάς. Κάτι πολύ δύσκολο.

 Εκτιμήσεις

Δοθείσης αυτής της κατάστασης, τίθενται πλέον τα ερωτήματα: Είχαν ακριβείς πληροφορίες οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, ή και εδώ είχαν έλλειμα πληροφόρησης;  Έχουν ενταχθεί κατά την διάρκεια του πολέμου νέοι άνδρες στη Χαμάς, ώστε  οι IDF δεν ήταν σε θέση να τους αντιληφθούν και να τους συμπεριλάβουν στις εκτιμήσεις των; Ήταν  μήπως απόφαση να δηλώνουν λιγότερους άνδρες της Χαμάς,  ώστε να διαφαίνεται η πρόοδος  των επιχειρήσεων του ισραηλινού  στρατού; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει και οι ισραηλινές αρχές δεν δίδουν εξηγήσεις. Όμως όπως επιτάσσουν οι σημερινές  συνθήκες, τόσο η πολιτική ηγεσία του  Ισραήλ, όσο η στρατιωτική ηγεσία του, πρέπει να κάνουν εκτιμήσεις για το μέλλον του πολέμου και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να νικήσουν, αν μπορούν , ουσιαστικά τη Χαμάς και   τι θα χαθεί από τη συνέχιση του πολέμου, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τους αμάχους στην Γάζα, το παλαιστινιακό ζήτημα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που είναι σε κατάσταση γενίκευσης και τελικά το τέλος του πολέμου,  με βάση ψυχρούς-σκληρούς πραγματικούς αριθμούς και όχι με βάση ευσεβείς πόθους περί στρατιωτικής απόλυτης υπεροχής, σε έναν πόλεμο υβριδικής μορφής,  που δεν αποτυπώνεται στο πεδίο των επιχειρήσεων. Βέβαια, σε απεριόριστο χρονικό διάστημα,   ο IDF  μπορεί να εξαλείψει πλήρως την Χαμάς. Όμως ο χρόνος δεν είναι  και δεν μπορεί να είναι απεριόριστος. Και αυτό φάνηκε, από την τελευταία απόφαση 2728 του ΣΑ/ΟΗΕ, όπου τα 14 από τα 15 μέλη ενέκριναν το ψήφισμα, με το οποίο ζητά την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα. Καθοριστική και μοναδική ήταν η επιλογή των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο, αλλά να απέχουν – πράγμα ιδιαιτέρως ασυνήθιστο, μιας και οι ΗΠΑ αξιοποιούσαν ως τώρα το δικαίωμα αρνησικυρίας τους προς όφελος του Ισραήλ.  Και η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και ο πόλεμος συνεχίζεται.