Θερμοβαρικά όπλα

Θερμοβαρικά όπλα 

Τα όπλα αυτά είναι βασικά όπλα ωστικού κύματος και ανήκουν σε πυροβολαρχίες του Σώματος Χημικού Πολέμου του ρωσικού στρατού.

Το βεληνεκές, όσον αφορά το TOS-1A και το νεότερο TOS-2, που διαθέτει ο ρωσικός στρατός, είναι γύρω στα 8 με 11 χιλιόμετρα αλλά όπου πέσουν μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.

Τα πιο βασικά πλεονεκτήματα των θερμοβαρικών βλημάτων είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο, που όταν πυροδοτείται δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης.

Φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο εκρήγνυται με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει.

Το σημαντικό είναι ότι το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης, όπως μπορεί να διεισδύσει σε ορύγματα μάχης και σε οχυρωματικά έργα γενικώς.

Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepek, είναι μερικά από τα όπλα που διαθέτει  ο ρωσικός στρατός.

Ο «Buratino» είναι ένα αυτοκινούμενο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MRLS), τοποθετημένος σε άρμα μάχης.

Το «TOS-1A Solntsepek»  (Ο ήλιος που Καίει όπως το ονομάζουν), είναι ένας εκτοξευτής πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένος ομοίως σε άρμα μάχης.

Το νεότερο TOS-2, είναι επίσης ένας εκτοξευτής πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένος σε βαρύ στρατιωτικό όχημα.

Η ισχύς των θερμοβαρικών όπλων είναι τέτοια που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες  καταστροφές  στον  αντίπαλο στρατό.

Επισυνάπτονται 3 βίντεο από αυτά τα όπλα.

 
 

Σπύρος Μούλιας

Αν. Αξιωματικός ε.α

Διπλ. Μ-Η Μηχανικός ΕΜΠ

Αφήστε μια απάντηση