Blog

Το Τουρκικό Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου Εναντίον της Ελλάδας

Το Τουρκικό Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου Εναντίον της Ελλάδας

Το Τουρκικό Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου Εναντίον της Ελλάδας

 

Από Militaire News

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται κάτω από μία πρωτοφανή, πολυμέτωπη τουρκική πίεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός καλοστημένου τουρκικού Σχεδίου Υβριδικού Πολέμου, αφού πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλλει τις αξιώσεις της χωρίς στρατιωτική εμπλοκή αλλά με τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας όπου η ελληνική θα φαίνεται ως η επιτιθέμενη πλευρά, αποδομώντας κάθε μορφή διπλωματικής υποστήριξης προς την Αθήνα, μειώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού και τηρώντας σε εγρήγορση τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με σκοπό την κόπωση και την μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών, αλλά παράλληλα διατηρώντας σε ετοιμότητα τον τουρκικό λαό για μία πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ, είχε δηλώσει στις αρχές του 2022, ότι τα όπλα που παραλαμβάνει η Ελλάδα είναι πολλά για την άμυνα αλλά λίγα για την Τουρκία, δίνοντας το στίγμα του μη συμβατικού πολέμου τον οποίο έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει η τουρκική πλευρά εναντίον της Χώρας μας.

Κύριοι πυλώνες του τουρκικού Υβριδικού Πολέμου

Υπουργείο Εξωτερικών και Διπλωματία

Επιχειρείται η δημιουργία μιας εικόνας όπου η ισχυρή Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης της Αθήνας προς αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις της δήθεν προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, συνομιλιών με Άσσαντ, επαφών με Γαλλία, πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ κλπ., αφού εκ των υστέρων αποκαλύπτεται από τις πολιτικές εξελίξεις ότι, οι δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν αναληθείς και αποσκοπούσαν στη δημιουργία πλαστής εικόνας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Στο ίδιο πλαίσιο κόπωσης και αποδόμησης της ελληνικής διπλωματίας εντάσσονται και οι προσπάθειες της Άγκυρας για υπογραφές συμφωνιών την περίοδο αυτή με γειτονικές χώρες οι οποίες αποσκοπούν στο άνοιγμα νέων ή διατήρηση ενεργών των ήδη υπαρχόντων  μετώπων με την Ελλάδα (Λιβύη, Αλβανία κλπ). Επιπρόσθετα, μέσω της τουρκικής διπλωματίας, επιχειρείται η διαπόμπευση της Χώρας μας για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και η επινόηση της γενοκτονίας κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς (1821).

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) – Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών (ΔΑΑ)

Οι ΤΕΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο σε εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, με την συνεχή άσκηση πίεσης στις δικές μας στρατιωτικές Μονάδες σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Κυπριακή Δημοκρατία, με την συνέχιση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), τις υπερπτήσεις αεροσκαφών και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), τις προωθήσεις προσφύγων στον Έβρο κ.α. Σε  πλήρη συνεργασία με τις ΤΕΔ ενεργεί και το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών με την ΔΑΑ η οποία έχει αναλάβει ρόλο δημιουργίας συγκρουσιακού περιβάλλοντος στο Αιγαίο κάνοντας εκμετάλλευση του θέματος της προώθησης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Υπουργείο Ενέργειας

Αυτό ανακοινώνει ετοιμότητα του στόλου των πλοίων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Τουρκίας, με κύριο αντικειμενικό σκοπό, την άσκηση πίεσης στους ελληνικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, την διεύρυνση του μετώπου σύγκρουσης με την Ελλάδα, και τον αποπροσανατολισμό από την κύρια προσπάθεια του τουρκικού Σχεδίου, που είναι το Αιγαίο.

Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Διεύθυνση αυτή συντονίζει τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) καθώς και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με σκοπό την προώθηση μηνυμάτων τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, τήρησης σε εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με τελικό Αντικειμενικό Σκοπό την πτώση του ηθικού του ελληνικού λαού αλλά και την μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών μας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται, οι ψευδείς ειδήσεις για τις δυνατότητες του πυραύλου Tayfun, η αναπαραγωγή των επιθετικών δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον της Χώρας μας με ψευδείς αναφορές στις υπερτιμημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνατότητες, η επανάληψη ειδήσεων για δήθεν μετακινήσεις στρατιωτικών Μονάδων από το μέτωπο της Συρίας προς ενίσχυση των μετώπων σε Έβρο και Αιγαίο, καθώς και των δήθεν μαζικών μετακινήσεων προσφύγων προς την ελληνική μεθόριο αλλά και ασκήσεων με άλλες χώρες οι οποίες εσκεμμένα παρουσιάζονται ότι θα προστρέξουν προς υποστήριξη του τουρκικού στρατού σε μία πιθανή Ε/Τ πολεμική σύρραξη. Αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος με τη μορφή Επιχειρήσεων Επιρροής υποστηρίζεται με ιδιαίτερη έμφαση από συγκεκριμένες αναλύσεις Τούρκων ειδικών προπαγανδιστών οι οποίοι αναλύουν καθημερινά σε τηλεοπτικές εκπομπές επί χάρτου την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τρομοκράτηση και επιθέσεις εναντίον Ελλήνων έγκριτων δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται σε άλλες χώρες και προασπίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι των προπαγανδιστικών τουρκικών ΜΜΕ.

ΜΙΤ

Σε επαφή με ισλαμικές οργανώσεις – ομάδες και proxies, η ΜΙΤ μεθοδεύει τις προωθήσεις των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και χερσαία σύνορα, σε στενή συνεργασία με την Διεύθυνση Επικοινωνιών ώστε να γίνεται και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Επίσης η ΜΙΤ εκμεταλλευόμενη τα προσφυγικά κύματα, οργανώνει και εφαρμόζει το σχέδιο προώθησης ακραίων στοιχείων απειλής εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας.

Συμπεράσματα

Η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αναλάβει με δική της ευθύνη μία στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Κύριος Αντικειμενικός Σκοπός της είναι να εκμεταλλευτεί το σε εξέλιξη καλοστημένο Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου, με την εφαρμογή του οποίου θα έχουν αποδομηθεί οι ελληνικές θέσεις περί δικαιώματος στην αυτοάμυνα αφού η ελληνική πλευρά θα εμφανίζεται ως επιτιθέμενη, θα έχει μεγιστοποιηθεί εσκεμμένα ο τουρκικός κίνδυνος έτσι ώστε επιχειρησιακά να οδηγηθούμε σε λάθος εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα έχει απωλέσει κάθε διπλωματικό έρεισμα με κουρασμένο το στράτευμα και τις άλλες Δυνάμεις Ασφαλείας, με τον ελληνικό λαό τρομοκρατημένο από τις υπερβολικά διαφημισμένες δήθεν στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, ώστε να «επιζητήσουμε» διάλογο με την τουρκική πλευρά η οποία θα επιβάλλει τους δικούς του όρους, αξιώνοντας αρχικά αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει αυτό, τότε ανάλογα και με την εσωτερική κατάσταση ενόψει των εκλογών στην Τουρκία θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη και προβοκάτσια η οποία θα φαντάζει εύκολη στην εφαρμογή, αφού θα έχει προετοιμαστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του Υβριδικού Σχεδίου της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μία μικρής έντασης και διάρκειας εμπλοκή στο Αιγαίο με ελληνική ευθύνη.

Μιας και δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση ενός τέτοιου Σχεδίου εστιάζοντας μόνο σε συμβατικές μεθόδους αποτροπής, απαιτείται η ίδρυση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου με σκοπό την συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των ενεργειών που συνιστούν το τουρκικό Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου.

  • Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».