Blog

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΙΒΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Σ. Παναγόπουλου

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΙΒΥΗ

 

 Του Αντιστρατήγου ε.α. Σ. Παναγόπουλου / 7-7-2011

 

            Σε πρόσφατο άρθρο μας, στην παρούσα ιστοσελίδα, και υπό τον τίτλο «Τουρκία-Βόρειος Αφρική» αναφερθήκαμε στην καιροσκοπική πρακτική που ακολούθησε η Τουρκία στις συντελούμενες εξελίξεις σε Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη.

            Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις και επισημάνσεις του προαναφερομένου άρθρου, καθόσον το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου 2011 ο πολυπράγμων καθηγητής και ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρητικός και αρχιτέκτονας της νέο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής της γείτονος, ευρισκόμενος στην Βεγγάζη, αναγνώρισε το επαναστατικό συμβούλιο των κατά του Καντάφη δυνάμεων, ως τη μόνη και επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, ζητώντας και την αποχώρηση του Καντάφη από την εξουσία και τη χώρα.

            Στόχος η επίτευξη των στόχων του νέο-οθωμανισμού που αποβλέπει στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τον έλεγχο της νέας πολιτικής πραγματικότητας που θα προκύψει, ώστε να εξασφαλισθούν οι γεωπολιτικοί στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας. Και βέβαια δεν αρκεί για την επίτευξη των στόχων αυτών μόνο η προαναφερθείσα δήλωση του κ. Νταβούτογλου, αλλά και άλλες ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται από κυβερνητικές οργανώσεις ή ΜΚΟ ελεγχόμενες πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση στις επαναστατημένες ανατολικές επαρχίες της Λιβύης.

            Εφόσον οι στόχοι αυτοί θα έχουν επιτευχθεί η Τουρκία θα έχει διασφαλίσει το ρόλο της περιφερειακής δυνάμεως στην Ανατολική Μεσόγειο, με αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα καθόσον :

            *   Δεν υπάρχει περίπτωση η Λιβύη να συμφωνήσει με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ το θέμα της γκρίζας ζώνης που προσπάθησε η Τουρκία να δημιουργήσει σε σχέση με τη νήσο Γαύδο θα επανέλθει.

        *   Η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα με βάση τον άξονα Δυράχειο (όπου διαθέτει Ναυτική Βάση), Βεγγάζη (όπου επιδιώκει να διασφαλίσει καινούργια) να ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο περιθωριοποιώντας την Ελλάδα.

            Το παράδοξο σ΄ότι αφορά εμάς ως Ελλάδα είναι το ότι έναντι της διστακτικής Τουρκίας, συνεισφέραμε πολλά στην προσπάθεια των συμμάχων για την υλοποίηση της σχετικής αποφάσεως του ΣΑ του ΟΗΕ από τα πρώτα στάδια της κρίσεως μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να καταβληθεί η πρέπουσα προσπάθεια κεφαλοποιήσεως της συμμετοχής μας αυτής υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.

            Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική μας κρίση, αλλά σε αγκυλώσεις ή προσωπικές απόψεις-ιδεοληψίες της πολιτικής ηγεσίας.

Αφήστε μια απάντηση