Blog

TRAFFICKING : ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ

TRAFFICKING : ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ
Πρώην Υποδιευθυντού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ

 

Η Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ

            Ύστερα από πολύμηνες έρευνες και συντονισμένες και μεθοδευμένες ενέργειές της, σε συνεργασία με την INTERPOL, η Ελληνική Αστυνομία, πρόσφατα (20-5-2008), επέφερε ένα ισχυρό και αποφασιστικό κτύπημα κατά του εγκλήματος του «Trafficking» το οποίο, επί των ημερών μας, έχει λάβει ολέθριες διαστάσεις για τις κοινωνίες του πλανήτη μας. Απεκάλυψε τη δράση του μεγαλύτερου κυκλώματος διακίνησης παιδικής πορνογραφίας που έδρασε ποτέ στη χώρα μας, προχωρώντας μάλιστα και σε συλλήψεις που ήδη έχουν φθάσεις τις 16, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20. Ανάμεσά τους «ευϋπόληπτοι πολίτες, υπεράνω κάθε υποψίας» από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές κ.λ.π., ηλικίας από 30-50 ετών. Το χαρακτηριστικό και ανατριχιαστικό της υπόθεσης  είναι, ότι στο διακινούμενο μέσω Internet, σε ολόκληρο τον κόσμο, πορνογραφικό υλικό, κακοποιούνται σεξουαλικά από βρέφη μέχρι και παιδάκια 4 ετών με καταγωγή κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, και το σπουδαιότερο, ότι οι γονείς των παιδιών «νοίκιαζαν» τα σπλάχνα τους έναντι «αδράς αμοιβής», σε στούντιο παραγωγής πορνογραφικών ταινιών.
Πρόκειται πραγματικά για πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, επιτυχία η οποία, όμως, όπως συνήθως παρατηρείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν έτυχε της ανάλογης, όπως θα έπρεπε, δημοσιότητας και προβολής από τα ΜΜΕ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε μεγάλη διεθνή απήχηση, δεν ήλθε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα συντονισμένων μέτρων και μεθοδευμένων ενεργειών που εσχάτως λαμβάνονται στην πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, από μέρους της πολιτικής ηγεσίας (κ.κ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης), και της ανανεωθείσης φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπό τον Αρχηγό της Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τσιατούρα, πολύπειρο και δοκιμασμένο μάχιμο αξιωματικό, με πολλές περγαμηνές αντιεγκληματικής δραστηριότητας. Αφήνει δε, η επιτυχία αυτή, ελπιδοφόρο μήνυμα για την πλήρη ευόδωση του επιδιωκομένου σκοπού, δηλαδή την μέγιστη περιστολή, αν όχι εξάλειψη, του εγκληματικού φαινομένου «Trafficking» και γενικότερα του οργανωμένου εγκλήματος.

Το Trafficking και η πολυμορφία του

            Το έγκλημα της πορνογραφίας, το οποίο αφορά κυρίως παιδιά, ανάγεται στη σφαίρα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης – επιθετικής βίας, της παιδικής πορνείας, της διακίνησης παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση και εξώθηση στην πορνεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη χώρα μας, κατά το έτος 2007, ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», χειρίστηκε 48 υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων οι 14 ήταν υποθέσεις παιδικής πορνείας. Όλες μαζί οι ανωτέρω περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, δύνανται να υπαχθούν στο άκρως επικίνδυνο για την παγκόσμια κοινωνία εγκληματικό φαινόμενο «Trafficking», το οποίο εμφανίζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιευθείσα έρευνα της νομικού και υποψηφίας διδάκτορος Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρίας Μαρίας Τσιλιάκου, σε πέντε διαφορετικές μορφές :

  • Πορνεία – Βιομηχανία του σεξ (αφορά κυρίως γυναίκες και παιδιά).
  • Πορνογραφία (ως ανωτέρω προαναφέρθηκε).
  • Εξαναγκαστική εργασία (ανδρών, γυναικών και παιδιών).
  • Εμπόριο οργάνων (ανδρών, γυναικών και παιδιών).
  • Εμπόριο βρεφών.

            Με τον όρο «Trafficking» δεν νοούμε τίποτε άλλο, παρά την παράνομη διακίνηση προσώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευσή τους.
Ήδη στην εποχή μας το φαινόμενο αυτό, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, βρίσκεται σε έξαρση με διαστάσεις μάστιγας. Στην Ελλάδα μάλιστα παρουσιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση, γιατί αυτή βρίσκεται σε κομβικό σημείο εμπορίας ανθρώπων, λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, η οποία διευκολύνει τα μέγιστα τα παράνομα κυκλώματα που δρουν διεθνώς.
Τα κέρδη των σύγχρονων δουλεμπόρων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 32 δις δολάρια το χρόνο, εξ ου και ο κυριότερος λόγος γιγάντωσης του φαινομένου, κατά το οποίο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini : «Κάθε χρόνο, περίπου 1.000.000 παιδιά και νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, γίνονται θύματα της εμπορίας, κυρίως με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση».

Η Ελληνική Πραγματικότητα

            Σε ότι αφορά την εικόνα του «Trafficking» στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιοποιηθέντα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διαπιστώνεται ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αποτελούν, κατά κύριο λόγο, την πηγή προμήθειας του ανθρώπινου αυτού εμπορεύματος, στα παράνομα κυκλώματα διακίνησης. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται περιοχές από την Ασία και Αφρική, ως επίσης και Βαλκανικές χώρες Αλβανία, Ρουμανία κι Βουλγαρία. Τροφοδοτούν δε, όλες οι ανωτέρω περιοχές του πλανήτη, με πλούσιο υλικό – εμπόρευμα και τις πέντε μορφές εκδήλωσης «Trafficking». Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιοποιηθέντα επίσημα στοιχεία, μετά τη δεκαετία του 1990 και την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ, μεγάλος αριθμός γυναικών από τις χώρες αυτές πωλήθηκαν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Συρία, Τουρκία), αλλά και στην Ιαπωνία, με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση.
Επιπλέον, στην Ελλάδα φθάνουν και προωθούνται στην εξαναγκαστική εργασία, κάτω από συνθήκες δουλείας, γυναίκες από την Ασία, ως οικιακές βοηθοί ή εργάτριες σε μικροβιοτεχνίες. Το ίδιο ισχύει και για άνδρες από το Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράκ, Ινδία, Νιγηρία κ.λ.π. οι οποίοι μεταφέρονται αγεληδόν παράνομα και εργάζονται ως δούλοι σε βιοτεχνίες, μικρά εργοστάσια και αγρούς.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα θύματα εργάζονται υπό συνθήκες δουλείας και σπανίως αμείβονται, ενώ προηγουμένως τους έχουν παρακρατηθεί από τους εκμεταλλευτές, στους τόπους προορισμού, κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο (π.χ  διαβατήριο, βίζα) μέχρις αποπληρωμής της οφειλής τους στους διακινητές για τα έξοδα μεταφοράς τους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το άτομο υπόδουλο για πολλά χρόνια.
Έξαρση επίσης παρουσιάζει και η κατηγορία της εμπορίας των παιδιών και ανηλίκων, τα οποία μεταφέρονται παράνομα και κατά κύματα στην Ελλάδα, όπου προωθούνται κατά περίσταση στην πορνεία ή πορνογραφία, στο εμπόριο οργάνων, στη διακίνηση ναρκωτικών, στη συμμετοχή τους σε μικροκλοπές, στη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και στην εξαναγκαστική εργασία, υπό την μορφή της επαιτείας, της πώλησης μικροαντικειμένων ή λουλουδιών, του καθαρίσματος τζαμιών αυτοκινήτων στα φανάρια κ.λ.π. Στην προκείμενη κατηγορία, αρκετές φορές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο εκμετάλλευσης των ανηλίκων παιδιών μεταναστών, από τις ίδιες τις οικογένειές τους, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά, με την εξώθησή τους στην πορνεία και την εξαναγκαστική εργασία.
Άνθιση τέλος παρουσιάζει και ο τομέας του εμπορίου των βρεφών, εξ αιτίας των τεράστιων κερδών που αποφέρει στα δραστηριοποιούμενα κυκλώματα, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης παιδιών προς υιοθεσία από άτεκνα ζευγάρια, που σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, υπάρχουν 50 ενδιαφερόμενοι για κάθε 1 παιδί που διατίθεται προς υιοθεσία. Το ύψος του τιμήματος κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 Ευρώ, μέρος του οποίου (1.500 – 3000 €) δίδεται υπό μορφήν δανείου στην επιλεγμένη μέλλουσα να κυοφορήσει, από γειτονικές συνήθως χώρες π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία. Εδώ παρατηρήθηκαν περιπτώσεις εγκύων που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, να υποχρεωθούν στην πρόωρη γέννηση των νεογνών τους και επιστροφή τους στις χώρες τους, για το λόγο της περιστολής των εξόδων διαμονής τους και μικρότερης επιβάρυνσης οικονομικής στους διακινητές.

Αντιμετώπιση – Προτάσεις

            Λόγω του επικινδύνου της προσωπικότητας των συμμετεχόντων κακοποιών και των τεραστίων αθέμιτων κερδών που προσπορίζει το εγχείρημα γύρω από το έγκλημα του «Trafficking» (οργανωμένα ή εκ περιστάσεως τελούμενο), καθίσταται σαφές ότι είναι δυσχερέστατη, αν όχι αδύνατη, η καταπολέμηση των καλά οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, σε τοπικό επίπεδο αποκλειστικά. Απαιτείται η συνεργασία, πέραν αυτής που επιβάλλεται μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών του κράτους και μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και τελικού προορισμού, σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, στους τομείς ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και πρακτικών. Για να είναι μάλιστα αποτελεσματική η εν λόγω συνεργασία, θα πρέπει να εμπεριέχει τα στοιχεία της επιμονής, διάρκειας, συνέχειας και προ πάντων της ειλικρίνειας.
Στο εσωτερικό πεδίο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του «Trafficking», μιας εκ των σοβαροτέρων απειλών κατά της δημόσιας ασφάλειας της χώρας, θα πρέπει να βασίζεται σε σειρά μέτρων και σχεδίων ειδικών με στόχο την πρόληψη και την καταστολή των επιμέρους μορφών του εγκλήματος σε όλες του τις εκφάνσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών, την τροποποίηση, επί το αυστηρότερον, της ισχύουσας νομοθεσίας γύρω από τα σχετικά εγκλήματα με σκοπό την θέσπιση αυστηροτέρων ποινικών κυρώσεων, παρεπομένων ποινών και λοιπών διοικητικών κυρώσεων κατά των δραστών και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών κολασμού-σωφρονισμού-απέλασης αυτών. Για την ευόδωση του επιδιωκομένου στόχου, το ρόλο θετικού και αναγκαίου καταλύτη θα παίξει η γενική κινητοποίηση και συμμετοχή του κοινού και όλων των πολιτών σε έναν, υπέρ πάντων, αγώνα της πολιτείας και κοινωνίας, κατά της μάστιγας αυτής του «Trafficking», στα πλαίσια μιας ενεργούς αντιεγκληματικής πολιτικής, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της καταστολής των σχετικών εγκλημάτων.
Τέλος, η πληρότητα των ληπτέων μέτρων της πολιτείας, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συντονισμένη πολιτική για την θέσπιση φορέων και οργανώσεων και χρηματοδότηση προγραμμάτων, που θα στοχεύουν στην αναγνώριση των βασικών δικαιωμάτων των θυμάτων όπως π.χ. πρόσβαση στη δικαιοσύνη, νομική υποστήριξη-προστασία αυτών και αποζημίωσή τους.
Επιπλέον δε, θα πρέπει να προβλέπεται για τα θύματα (ανήλικοι, ενήλικοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά), μέριμνα φυσικής τους προστασίας από τα κυκλώματα, φιλοξενίας, υγειονομικής περίθαλψης ψυχολογικής υποστήριξης, επαναπατρισμού ή παροχής ασύλου.

 

Αφήστε μια απάντηση