Blog

10/6/2016. ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 – 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

10/6/2016. ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 – 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΕΝΙΚΑ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι επισκέφθηκε την Μογγολία και συζήτησε για ανάπτυξη διμερών πολιτικών, αμυντικών  και οικονομικών σχέσεων.
Σχόλιο: Ο προφανής λόγος είναι η ανάσχεση της Κίνας (ενδεχομένως και μοχλός κατά της Ρωσίας)

ΕΕ
Μεταναστευτικό: Βάσει της προσφάτου συμφωνίας με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την σύναψη συμφωνιών (με κατάλληλα κίνητρα και αντικίνητρα), με Ιορδανία, Λίβανο, Νίγηρα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Μάλι, Αιθιοπία, Τυνησία και Λιβύη, με σκοπό τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και την δημιουργία νομίμων οδών μεταναστεύσεως προς αυτήν. Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η θέσπιση ειδικού επενδυτικού ταμείου προς τον σκοπό αυτό.
Σχόλιο: Η κίνηση κρίνεται ως ουσιαστική και προς την ορθή κατεύθυνση, αφού αποσκοπεί στην καταπολέμηση της γεννεσιουργού αιτίας της μεταναστεύσεως

Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Πολωνία δημιουργεί παραστρατιωτική δύναμη 35.000 ανδρών εντός του 2017, με ειδική εκπαίδευση αυτής στον υβριδικό πόλεμο.
Σχόλιο: Η στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στις βαλτικές Δημοκρατίες (και σε Βουλγαρία, Ρουμανία), προκαλεί ρωσικές αντιδράσεις (Καλλίνιγκραντ) και θέτει προϋποθέσεις αστάθειας στην περιοχή.

Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ – Β. ΑΦΡΙΚΗ
Ο Ιρακινός στρατός επιτίθεται στην Φαλούτζα, το προπύργιο του ΙΚ που βρίσκεται κοντά στην Βαγδάτη.
Περί τις 2000 μαχητές επιτίθενται στο Χαλέπι κατά των θέσεων του Συριακού στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες στις ένοπλες αυτές μονάδες πιθανόν να συμμετέχουν και Τούρκοι στρατιώτες.
Το Α/Π HarryTruman ευρίσκεται στην Μεσόγειο, προερχόμενο από τον Π. Κόλπο και Α/Φ του (72 μαχητικά), βομβαρδίζουν θέσεις του ΙΚ.
Είναι σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακαταλήψεως των πόλεων της Συρίας Μανμπίτζ και Ράκκα.
Σχόλιο: Το ΙΚ συρρικνώνεται στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα αντιδράσεων εντυπωσιασμού των τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές (π.χ. Λιβύη, Ευρώπη). Στο Χαλέπι αναμετρώνται ουσιαστικά η Δύση με την Ρωσία και το αποτέλεσμα θα προσμετρηθεί στην νέα κατάσταση, μετά την λήξη του εμφυλίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε για πιθανή αναστολή της συμφωνίας περί μεταναστών με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την visa Τούρκων πολιτών και ζήτησε από την γερμανική Κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το ψήφισμα του Γερμανικού κοινοβουλίου περί της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τέλος ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ και ότι θα υποστηρίξει σθεναρά την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Σχόλιο: Η Τουρκία ακολουθεί εκβιαστική πολιτική ανατολίτικου παζαριού σε όλα τα μέτωπα. Εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα η επιλογή αυτή θα αποβεί εις βάρος της.

Η τουρκική εταιρεία UnitInternational υπέγραψε συμφωνία ύψους 4.2 δις. Δολάρια με το Ιράν, για την κατασκευή επτά ενεργειακών σταθμών φυσικού αερίο, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 6.020 MW.
Σχόλιο: Η οικονομία αποτελεί ουσιώδη παράμετρο διακρατικών σχέσεων, ανεξαρτήτως άλλων αντιθέσεων.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Ισραήλ, επίκειται συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ, στα πλαίσια εξομαλύνσεως των σχέσεών τους. Παράλληλα το Ινστιτούτο Stratfor εμφάνισε χάρτη με αγωγό ΦΑ που ξεκινά από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Α. Μεσόγειο και διερχόμενος από την κυπριακή ΑΟΖ, εισέρχεται στην Τουρκία.
Σχόλιο: Θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις για λύση του Κυπριακού, πριν την λήξη της θητείας Ομπάμα αλλά κυρίως στο πλαίσιο μεθοδεύσεως δημιουργίας του εν λόγω αγωγού, ο οποίος βλάπτει προφανώς τα Ελληνικά συμφέροντα.

Η ΕΕ ζήτησε από τον ΟΗΕ να ληφθεί απόφαση εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη από τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία της επιχειρήσεως «ΣΟΦΙΑ», τα οποία προς το παρόν δρουν στα διεθνή ύδατα στην κεντρική Μεσόγειο.
Σχόλιο: Τα περισσότερα όπλα δεν οδεύουν προς την νόμιμη κυβέρνηση της Τριπόλεως αλλά προς την στρατιωτική αντιπολίτευση της Βεγγάζης. Τυχόν έγκριση θα επιτρέπει στα πλοία της ΕΕ να πλέουν και εντός χωρικών υδάτων της Λιβύης.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ – ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Ο Πρωθυπουργός Ε. Ράμα έθεσε για μία ακόμη φορά το Τσάμικο ζήτημα και το θέμα του εμπολέμου στο συνέδριο των Τσάμηδων. Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Κ. Μπουσάτι, ζήτησε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αντιμετωπίσει το θέμα των Τσάμηδων με ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδος, ότι σέβεται την ελληνική μειονότητα και ότι επιθυμεί λύση για την ΑΟΖ η οποία να μην θίγει την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανταπάντησε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει το Τσάμικο με τον τρόπο που το προσεγγίζει η αλβανική πλευρά, διότι έχει άλλη προσέγγιση. Υπενθύμισε τέλος ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από την Ελλάδα και ότι τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να επιλυθούν.
Σχόλιο: Η Ελλάς θα πρέπει να στηρίξει σθεναρά τις θέσεις της και να επιδιώξει λύση πακέτο για όλα τα ανοικτά διμερή θέματα προ της προόδου των διαδικασιών εντάξεως της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την Ελλάδα και να κάνει υποχωρήσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δεδομένου ότι η χώρα του επείγεται να εισέλθει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Σχόλιο: Θυμίζει τακτική του καλού και κακού αστυνομικού. Ο Ζάεφ δεν αναφέρει τις θέσεις του για αλλαγές στο Σύνταγμα, για μία ονομασία έναντι όλων, καθώς  και για το θέμα συνδέσεως της ονομασίας με την εθνική ταυτότητα.

Πραγματοποιήθηκε η Τρίτη συνάντηση κορυφής Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας στην Πρίστινα, κατά την οποία εκφράσθηκε η εκατέρωθεν επιθυμία κοινής πορείας στο μέλλον. Επιπλέον προκαλεί ανησυχία για την σταθερότητα στην περιοχή η ανακοίνωση εκ μέρους Κοσσοβάρωνκυβερνητικών, ότι επίκειται δημιουργία ΕΔ του Κοσσόβου, κάτι που αντιτίθεται στην συμφωνία του Κουμάνοβο 1999.
Σχόλιο: Μία τέτοια εξέλιξη, υπό την εύνοια Αλβανίας και ΝΑΤΟ, πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση Σερβίας και Ρωσίας.

ΕΛΛΑΣ
Οικονομία: Βάσει στοιχείων της EUROSTAT, κατά το 1ο τρίμηνο 2016, παρουσιάζεται ύφεση της ελληνικής οικονομίας 0.5% ως προς το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ ως προς το 1ο τρίμηνο του 1915 μειώθηκε κατά 1.9%. Κατά την ίδια περίοδο το ΑΕΠ των 28 της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1.8 % και της ευρωζώνης κατά 1.7%.
Σχόλιο: Η ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις παραμένουν το μεγάλο ζητούμενο.

Χορηγήθηκε στην εταιρεία TransAdriaticPipeline AG τριετής άδεια εγκαταστάσεως για την κατασκευή του αγωγού TAP στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης , Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλωρίνης, Κοζάνης, Καστοριάς.
Σχόλιο: Θετική εξέλιξη η οποία θα πρέπει όμως να αποτελεί μέρος ενός συνολικού εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού

Σε πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με νότιες αφρικανικές χώρες, το κατοχυρωμένο όνομα της ελληνικής φέτας, του ελληνικού γιαουρτιού και της ελιάς Καλαμών, δεν προστατεύεται και εκχωρείται σε τρίτους.
Σχόλιο: Αβλεψίες αυτού του είδους προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημίες και επιτείνουν το πρόβλημα της χώρας.

Μετά την πρόκληση αναγνώσεως του Κορανίου στην Αγία Σοφία καθ΄ολόκληρη την διάρκεια του Ραμαζανίου, το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την πράξη ως οπισθοδρομική, ενώ ο ΥΦΥΠΕΞ Κος Ξυδάκης θεωρεί ότι η εν λόγω πράξη δεν αποτελεί έλλειψη σεβασμού. Η Άγκυρα ανταπάντησε σε σκληρό τόνο μνημονεύοντας την έλλειψη τεμένους στην Αθήνα και τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητος Θράκης», με την ελληνική πλευρά να επανέρχεται υπενθυμίζοντας τα 300 τζαμιά της Θράκης.
Σχόλιο: Κρίνεται ότι η αντίδραση όφειλε να είναι εντονότερη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τις δύο πρώτες απορριπτικές αποφάσεις για δύο Σύρους που ζητούν άσυλο,  καλεί την Ελλάδα να σταματήσει άμεσα την επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Τουρκία με το σκεπτικό ότι η γειτονική χώρα είναι ασφαλής.
Σχόλιο: Ακόμη ένα εμπόδιο στην επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία.

Η προγραμματισμένη Πανορθόδοξη Σύνοδος από 16 έως 26 Ιουνίου στην Κρήτη, κινδυνεύει με ματαίωση, λόγω επί μέρους αντιθέσεων ορθοδόξων εκκλησιών, όπως της Γεωργίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, Πατριαρχείου Αντιοχείας, Σερβίας κ.λπ..
Σχόλιο: Τα άλλα κράτη χρησιμοποιούν την Εκκλησία με γεωπολιτικούς όρους στο πλαίσιο των διακρατικών τους σχέσεων. Εμείς;;

ΚΥΠΡΟΣ
Μετά από περίοδο σχετικής αδράνειας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν κινητικότητα. Συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν οι Κοι Αναστασιάδης και Έϊντε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κος Χριστοδουλίδης συναντάται με Αμερικανούς αξιωματούχους, στα πλαίσια του συμβουλίου του ΠΣΕΚΑ (Ουάσινγκτον) και ο ΥΠΕΞ Κος Κασουλίδης συναντάται με τον ΓΓ του ΟΗΕ  και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι.Σύμφωνα με εκτιμήσεις τυχόν επίλυση του Κυπριακού είναι δύσκολο να υπάρξει εντός του 2016.
Σχόλιο: Οι συνομιλίες για την λύση διεξάγονται ίσως κατά την πλέον ακατάλληλη περίοδο για Ελλάδα και Κύπρο. Άραγε μία λύση υπό πίεση και στην βάση διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πόσο θα διαφέρει από το Σχέδιο Ανάν;

Στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον και ρωσικές εταιρείες (οικόπεδα 6.8.10).
Σχόλιο: Θετική εξέλιξη. Οι μεγάλες εταιρείες και ιδιαίτερα αυτές που άπτονται αμερικανικών, ρωσικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αποτελούν την καλύτερη τροχοπέδη για τις μονομερείς διεκδικήσεις και ενέργειες της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση