Blog

11/1/2017.  Ποιος είπε ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου – ΕΕ;

11/1/2017. Ποιος είπε ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου – ΕΕ;

Ποιος είπε ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου – ΕΕ;
Ο δρόμος αυτής της διαπραγμάτευσης είναι κατά ουσίαν μια “Σκακιστική Ολυμπιάδα”, που όλοι περιμένουν την κίνηση ΜΑΤ… με κομμένη την ανάσα.

Οι 2.200 Εβραίοι που γεννήθηκαν στην Κύπρο

Ένας τσίγκινος θάλαμος και δύο σιδερένια κρεβάτια τοποθετημένα στο χωμάτινο έδαφος. Μερικές μαυρόασπρες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη ζωή κάποιων ανθρώπων μερικές δεκαετίες πριν σε κάποιους καταυλισμούς. Μια γυναίκα, ηλικιωμένη σήμερα, συγκινημένη για το προσκύνημα στον χώρο που γεννήθηκε…
     Αυτά, συνέθεταν τα κύρια σημεία του σκηνικού που στήθηκε χθες στο Στρατόπεδο Βασίλειου Καποτά, το πρώην BMH (British Military Hospital) όπως είναι γνωστό. Εκεί στο πρώην Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ξεδιπλώθηκε εν συντομία μια άγνωστη σε πολλούς πτυχή της κυπριακής ιστορίας. Μια πτυχή, που όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, είναι και η απόδειξη του στενού δεσμού μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
     Η χθεσινή μέρα, πέραν από το γεγονός ότι σηματοδοτήθηκε από την πρώτη επίσκεψη Ισραηλίτη υπουργού Άμυνας στην Κύπρο, είχε και μια άλλη συμβολική σημασία, καθώς ανέδειξε την ιστορία των Εβραίων που βρέθηκαν στην Κύπρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον δρόμο για επιστροφή στην Παλαιστίνη. Συνολικά 52.000 άτομα, βρέθηκαν σε καταυλισμούς στην Κύπρο, στο στρατόπεδο του Καραόλου στην Αμμόχωστο, στη Δεκέλεια και στην Ξυλοτύμπου. Από αυτά τα άτομα, τα οποία για τους Βρετανούς αποικιοκράτες θεωρούνταν παράνομοι μετανάστες, γεννήθηκαν στην Κύπρο (και συγκεκριμένα στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο) 2.200 παιδιά την περίοδο 1946-1949. Προς τιμήν αυτών των παιδιών, εγκαινιάστηκε χθες το μνημείο από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών.
     Ανάμεσα σ’ εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν και η 68χρονη σήμερα Zehavit Blumenfeld, η οποία βρέθηκε χθες στην τελετή, στέλνοντας συγκινημένη το δικό της μήνυμα, ευχαριστώντας την Κύπρο που έκανε τη ζωή της πιο ευχάριστη. Όπως είπε, η ίδια δεν έχει αναμνήσεις από τη ζωή της στον καταυλισμό στην Κύπρο, όμως θυμάται τους γονείς της να της λένε το πόσο τους συμπαραστάθηκαν οι Κύπριοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον καταυλισμό της Δεκέλειας. Όταν ήταν νέα, είπε, ξεκίνησε την αναζήτησή της για να μάθει τις ρίζες της στην Κύπρο. Σήμερα, 2.200 άτομα αναζητούν να μάθουν πληροφορίες για τη ζωή τους στο νησί.
     Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι επειδή πιστεύει ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ευχήθηκε στο εγγύς μέλλον, να εγκαινιάσουν ένα ακόμα μνημείο στο λιμάνι της Αμμοχώστου.
     Οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Moshe Yallon αναφέρθηκαν στη σημασία της χθεσινής τελετής, ως φόρος τιμής στους ανθρώπους που έφτασαν τότε στην Κύπρο, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, αλλά και ως απόδειξη του ιστορικού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών.
      Ακολούθως, οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν στον χώρο, όπου βρίσκονταν αναρτημένες φωτογραφίες της εποχής, που απεικόνιζαν τη ζωή των Εβραίων στους καταυλισμούς που είχαν στήσει οι Άγγλοι. Πιο δίπλα και ένας τσίγκινος θάλαμος, μια παράγκα στην ουσία, μέσα στον οποία βρίσκονται δύο σιδερένια κρεβάτια της τότε εποχής, όπου αναπαριστούσαν το σκηνικό των θαλάμων στους οποίους φιλοξενούνταν οι Εβραίοι τότε. Στους τοίχους βρίσκονταν τοποθετημένες και πάλι μερικές φωτογραφίες της εποχής, οι οποίες απεικόνιζαν στιγμές της καθημερινότητας των Εβραίων, με πιο χαρακτηριστική, τη φωτογραφία ενός Άγγλου στρατιώτη, να κρατά στην αγκαλιά του ένα νεογέννητο βρέφος Εβραίων.
Στον δρόμο προς τη Γη της Επαγγελίας
    Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, αφού επέζησαν του ολοκαυτώματος, αποφάσισαν να αναζητήσουν νέα πατρίδα, στη γη των παλαιότερων προγόνων τους, την Παλαιστίνη.
     Η Βρετανία, που είχε υπό τον έλεγχό της την Παλαιστίνη, είχε εκδώσει από το 1939 διάταγμα, με βάση το οποίο επέτρεπε την εγκατάσταση μόνο 1.500 Εβραίων στην Παλαιστίνη κάθε μήνα. Όλοι οι υπόλοιποι, που επιδίωκαν να φτάσουν εκεί, θεωρούνταν από τους Βρετανούς ως παράνομοι μετανάστες. Όσοι συλλαμβάνονταν στην προσπάθειά τους για μετανάστευση στην Παλαιστίνη αρχικά κρατούνταν σε μεγάλο στρατόπεδο στη Χάιφα.
     Από τον Αύγουστο του 1946 όμως, οι Βρετανοί αποικιοκράτες αποφάσισαν να μεταφέρονται οι Εβραίοι «παράνομοι μετανάστες» στην Κύπρο, όπου δημιουργήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό καταυλισμοί. Οι Βρετανοί είχαν δημιουργήσει δύο συγκροτήματα καταυλισμών. Το ένα, βρισκόταν στην περιοχή Καράολος, κοντά στην Αμμόχωστο. Το δεύτερο, είχε εγκατασταθεί στη Δεκέλεια και την Ξυλοτύμπου.
Φιλελεύθερος
Βασιλική Κουντουρόγιαννη
Πηγή:ο Φρίξος Δαλίτης  25.02.2016

Αφήστε μια απάντηση