Blog

11/1/2017.  ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 1/1-11/1

11/1/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 1/1-11/1

– 2/1 – Το 2017 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων της Alpha Bank. Οπως αναφέρουν στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα εισέρχεται στο δεύτερο δεκαοκτάμηνο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον προβάλλει ιδιαιτέρως ασταθές.

– 2/1 – Σε 11,35% ανήλθε τελικώς η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ με βάση τα αιτήματα πληρωμής που κατέθεσε η Ελλάδα έως την καταληκτική προθεσμία για το έτος, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2016, ποσοστό που δηλώνει υπερκάλυψη του στόχου κατά 60%. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχονται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή έναντι στόχου 1 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή και απορρόφηση 7%

– 2/1 – Σύμφωνα με έρευνα της HSBC, ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών ενός εργαζομένου στην Ελβετία είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ετήσιο μέσον όρο παγκοσμίως, ενώ και οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελβετία θεωρούνται εξαιρετικές. Για παράδειγμα, ξένοι που εργάζονται ως στελέχη στον τραπεζικό όμιλο UBS, στη φαρμακοβιομηχανία Novartis και στον οίκο εμπορίας πρώτων υλών Glencore εισπράττουν κατά μέσον όρο 188.275 δολάρια ετησίως, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος διαμορφώνεται σε 97.000 δολάρια.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν στην κορυφή την Ελβετία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με κριτήριο αφενός τις απολαβές τους και αφετέρου το ευ ζην», δηλώνει ο Ντιν Μπλάκμπερν, επικεφαλής του τμήματος ξένων εργαζομένων της HSBC.

– 3/1 – Οι Ιταλοί θα σκεφθούν σοβαρά να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Ifo, Κλέμενς Φούεστ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ημερήσια εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Φούεστ διευκρίνισε πως το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών βρίσκεται εκεί που ήταν το 2000. Αν δεν βελτιωθεί, τότε οι Ιταλοί δεν θα επιθυμούν να είναι μέλη στην Ευρωζώνη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

– 3/1 – Μειώθηκαν κατά 727 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 6,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 5,6 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σημαντικά ποσά για να εξοφλήσει τα χρέη του Δημοσίου. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο η κυβέρνηση έλαβε 1,8 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ισόποσα χρέη.

– 3/1 – Η απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει για δεύτερη φορά τα επιτόκια του δολαρίου αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών, που είχε πληγεί έπειτα από χρόνια μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων. Αποβαίνει, ωστόσο, εις βάρος ορισμένων μικρότερων τραπεζών που θα δουν τα έσοδά τους από τους τόκους και τα κέρδη τους να μειώνονται, εξαιτίας του διαφορετικού επιχειρηματικού μοντέλου τους.

Σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρεται σε αυτήν την κατηγορία τραπεζών, η μεγαλύτερη των οποίων είναι η New York Community Bank (NYCB). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, που ενδέχεται να δει τα ετήσια κέρδη της να μειώνονται ραγδαία, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, που αναφέρονται στην τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1% θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν τα έσοδά της από τους τόκους κατά 3,9%.

– 4/1 – Η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει 40 δισ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. από τη στιγμή της απόσχισής της. Στην αποτίμηση αυτή καταλήγει σχετική έκθεση που εκπόνησε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας τα κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσε θα αντλήσει η Βρετανία έως το 2020.

– 4/1 – Το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ ξεπέρασε πέρυσι το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Η έκθεση του IIF διαπιστώνει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο 9μηνο του 2016, φθάνοντας τα 217 τρισεκ. δολάρια.

– 4/1 – Σε αποπληθωρισμό βυθίστηκε η Ιταλία, σε ότι αφορά το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την κατανάλωση του 2016, όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat. Συνολικά, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση του 0,1% σε σχέση με το 2015. «Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε από το 1959, όταν ο αποπληθωρισμός είχε αγγίξει το 0,4%», υπογραμμίζει το Istat.

– 5/1 – Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ματαιώνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κόστους 1,6 δισ. δολαρίων στο Μεξικό, προκειμένου να επενδύσει σε μία από τις μονάδες της στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, για να κατασκευάσει αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτή η ανακοίνωση εκδίδεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει τις πιέσεις του στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να επαναπατρίσουν τα εργοστάσιά τους σε αμερικανικό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρό του κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις τους στο Μεξικό.

– 5/1 – Επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016, η κατασκευή του έργου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αφού έχει ήδη ανοιχθεί όρυγμα σε μήκος 205 χλμ., έχουν συγκολληθεί 125 χλμ. σωληναγωγών και έχουν τοποθετηθεί 95 χλμ. αγωγού.

Τα στοιχεία προκύπτουν από άρθρο της Ουλρίκε Αντερς, διευθύντριας Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Parliament.

– 5/1 – Αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των ΕΛΤΑ περιγράφεται σε ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου του 2016 της εταιρείας. Η έλλειψη ρευστότητας έχει φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο μη εξόφλησης υποχρεώσεων απέναντι σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία αλλά και το προσωπικό.

Το ταμειακό έλλειμμα των ΕΛΤΑ ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ η προεξόφληση απαιτήσεων μεγάλων πελατών (μεταξύ των οποίων η Cosmote και τέσσερις τράπεζες) εξαντλείται. Το factoring της εταιρείας εξαντλείται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τράπεζα με στόχο την πιστωτική διευκόλυνσή της.

– 5/1 – Ο φόβος επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών απέτρεψε πολλούς ξένους τουρίστες από το να επισκεφθούν το Παρίσι και τη Γαλλική Ριβιέρα τον περασμένο χρόνο, επιφέροντας απώλειες εσόδων 650 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters του επικεφαλής του ερευνητικού ιδρύματος του ξενοδοχειακού κλάδου MKG.

– 6/1 – Mε πτώση των τουριστικών εσόδων σε επίπεδο χώρας και επιχειρήσεων και της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών, καθώς και με αύξηση των διεθνών αφίξεων φαίνεται, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, ότι έκλεισε η σεζόν του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 4,2% ή κατά 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Επίσης, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 9% και περιορίσθηκε στα 537 ευρώ. Σε επίπεδο βασικών αγορών, πτωτικά κινήθηκαν στο δεκάμηνο τα τουριστικά έσοδα από τους Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες και ανοδικά από τους Ρώσους. Για το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,7%, φθάνοντας σε 23,5 εκατ. Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη βρετανική, τη ρωσική, τη γερμανική και την αμερικάνικη αγορά και πτωτικά από τη γαλλική.

– 6/1 – Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε τον Νοέμβριο του 2016 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 4,48 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,64 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων δεν σημειώθηκαν μεταβολές. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μιας ημέρας) διαμορφώθηκε στο 0,37% και το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων στο 4,85%.

– 6/1 – Οι νέες παραγγελίες της διεθνούς πλοιοκτησίας προς τα ναυπηγεία για νεότευκτα πλοία υποχώρησαν κάθετα κατά το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, μειώθηκαν κατά 71% σε σχέση με το 2015.

Η αυτοσυγκράτηση αυτή της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική στην προσπάθεια εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης.

– 6/1 – Η υψηλή φορολογία αποτρέπει τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει στην τελευταία του μελέτη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αυτό αποδεικνύεται από συγκριτική έρευνα που έγινε σε σχέση με την επίδραση της φορολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο στην τουριστική επενδυτική δραστηριότητα. Η σύγκριση αφορά τη βάση λειτουργίας και απόδοσης μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Με ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές αποτιμήσεις χρειάζονται 5 χρόνια για την αποπληρωμή μιας ξενοδοχειακής επένδυσης στην Κύπρο.

– 8/1 – Εισροή κεφαλαίων ύψους 913 εκατ. στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένους επενδυτές το 2016, έναντι 606,97 εκατ. το 2015, καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία, Δεκεμβρίου, της ΕΧΑΕ. Στα 913 εκατ. αυτά περιλαμβάνονται, βέβαια, ποσά που εισέρρευσαν λόγω της ολοκλήρωσης ιδιωτικοποιήσεων όπως τα 280 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε η Cosco για το 51% του ΟΛΠ ή τα 400 εκατομμύρια για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Χωρίς τα ποσά αυτά από τη σύγκριση με το 2015 προκύπτει αρνητική ποσοστιαία μεταβολή. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, πάντως, στα τέλη του 2016 ανέρχεται σε 64,3%.

– 8/1 – Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,8% τον Δεκέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

– 8/1 – Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 94,6 μονάδες, έναντι 92,4 μονάδων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση επιτυγχάνεται παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και να αναζητούν κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

– 9/1 – Nέα, σκληρή κριτική από τη Γερμανία δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί, με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού κοντά στο 2% που προβλέπεται από το καταστατικό της. Αυτήν τη φορά, η Ενωση Τραπεζιτών της Γερμανίας (BdB) σύστησε στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να προχωρήσει πολύ προσεκτικά «σε αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής της». «Τα χαμηλά επιτόκια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις τράπεζες, αλλά μια αλλαγή πορείας θα πρέπει να εφαρμοσθεί με σύνεση», αναφέρει η BdB στην επίσημη ανακοίνωσή της. Μια τέτοια προοπτική φαντάζει μακρινή, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα από το 2018.

– 9/1 – Μικρή είναι η αγορά ψηφιακών δεδομένων της Ελλάδας. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (datalandscape.eu), η αγορά ψηφιακών δεδομένων στη χώρα μας πέρυσι ανήλθε σε 464 εκατ. ευρώ και ήταν 17η σε μέγεθος μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Η ελληνική αγορά σημείωσε πέρυσι κάμψη 2,1% σε σχέση με το 2014, αλλά μέχρι το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 602 εκατ. ευρώ (βασικό σενάριο).

– 9/1 – Kέρδη 92 δισ. δολαρίων παραδίδει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για το 2016, αντί των 97,7 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν. Αυτά τα κέρδη προέρχονται από τους τόκους των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Fed και από τίτλους συνδεδεμένους με τους ομοσπονδιακούς οργανισμούς στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac.

– 9/1 – Αύξηση κατά 11% εμφάνισαν οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων το 2016, φθάνοντας τις 128.910 έναντι 116.168 το 2015. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι πωλήσεις των καινούργιων επιβατικών, που ανήλθαν για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς στις 84.899, παρά τη μείωση κατά 30,3% που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα τους έτους.

– 9/1 – Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen συμφώνησε επί της αρχής να συμβιβαστεί με τις αμερικανικές αρχές και να πληρώσει 4,3 δισ. δολάρια για το σκάνδαλο με τα αυτοκίνητα ντίζελ της εταιρείας. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως το διοικητικό της συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει σήμερα την τελική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων και παραδοχή ενοχής για ορισμένες ποινικές κατηγορίες.

– 9/1 – Η μετανάστευση έχει γενικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις χώρες υποδοχής αλλά τα οφέλη εξαρτώνται από το πόσο καλά ενσωματώνονται οι μετανάστες, δήλωσε σήμερα D. Lipton, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μιλώντας σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ο Lipton σημείωσε ότι η πολιτική και η οικονομική πλευρά της μετανάστευσης είναι αντίθετες η μία προς την άλλη καθώς, όπως το εμπόριο, η μετανάστευση δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους και απαιτεί χρόνο προκειμένου να προσαρμοστούν οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις.

– 10/1 – Η Ελλάδα εισπράττει ποσοστό μόλις 3,5% επί του συνόλου των ταξιδιωτικών δαπανών που πραγματοποιούν σε ετήσια βάση οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο εξωτερικό.

– 10/1 – Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, στη χρηματαγορά. Σήμερα, η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 3,88 τουρκικές λίρες που είναι νέο επίπεδο ρεκόρ και του ευρώ στις 4,10 τουρκικές λίρες.

Το ευρώ χθες για πρώτη φορά στην ιστορία είχε ξεπεράσει οριακά τις 4 λίρες. Μάλιστα η άνοδος του συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που εξασφάλισε στην αγορά ρευστότητα 1,5 δισεκ. δολαρίων.

– 10/1 – Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό, ο ESM αναμένεται να δανειστεί περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές φέτος, από ό,τι αρχικώς είχε προβλέψει.

Το σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη έκδοση ομολόγων προβλέπει πλέον ότι οι τίτλοι που θα εκδοθούν το 2017 θα είναι αυξημένοι κατά 14% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες σε ρευστότητα, που σχετίζονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το μέγεθος της προσφοράς ομολόγων από τον ESM. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Dow Jones Newswires (DJN).

– 10/1 – Ο βρετανικός tour operator Αll Leisure Holidays –που πουλάει πακέτα διακοπών και για την Ελλάδα– ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας των δύο εμπορικών σημάτων του με τα οποία δραστηριοποιείται, δηλαδή τις εταιρείες κρουαζιέρας Swan Hellenic και Voyages of Discovery.

– 11/1 – Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τη βορειοανατολική Ασία έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συνδυασμός παραγόντων έχει προκαλέσει έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία.

– 11/1 – Τρεις στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερο τζίρο την εορταστική περίοδο παρά τις προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ  που πραγματοποιήθηκε από 12/12/16 έως 9/1/17 και φέτος, η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη.

Οπως εκτιμούν οι έμποροι τα αίτια για την πορεία αυτή της αγοράς, είναι το κλίμα που δημιουργείται από την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι.

– 11/1 – Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) της Βρετανίας, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,2% στις 26.332 λίρες το δωδεκάμηνο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή όμως η άνοδος δεν παρουσιάζει επί της ουσίας τις πραγματικές διαφορές που διακρίνονται ανάμεσα στους εργαζόμενους των οποίων το εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αυξήσεις της τάξης του 3,2%. Μια τέτοια εξέλιξη καταδεικνύει ότι το μέσο εισόδημα των εργαζομένων εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 1,2% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

– 11/1 – Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα παρευρεθεί φέτος για πρώτη φορά Κινέζος ηγέτης, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Αντιθέτως, θα λείψουν από το Νταβός άλλοι σημαντικοί ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

– 11/1 – Οι πετρελαϊκές προετοιμάζονται για να αυξήσουν τις επενδυτικές δαπάνες τους φέτος, αναμένοντας βελτίωση των τιμών του αργού το “πάγωμα” των τελευταίων δύο ετών. Τα συμβόλαια του brent διαπραγματεύονται στα 55 δολάρια ανά βαρέλι – στο διπλάσιο του 12ετούς χαμηλού στις αρχές του 2016 – μετά από την απόφαση των κρατών τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΠΕΚ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις περικοπές του κόστους από τις εταιρείες πετρελαίου, έχει βελτιώσει τις ταμειακές ροές σε όλη τη βιομηχανία, καθιστώντας ελκυστικές τις μετοχές στον κλάδο, αναφέρει ανάλυση των Financial Times.

Αφήστε μια απάντηση