16/11/2016. ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
“Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε τις ζωές των πολιτών της χώρας. Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα περιορίσουν τις ανισότητες. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε πως η ελάφρυνση είναι ζωτικής σημασίας και προσωπικά θα συνεχίσω να πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση» …”Η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες της συμμαχίας που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για το ΝΑΤΟ παρά την κρίση”.
Τυχαία όλα αυτα; Δε νομίζω..
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στον απόηχο της πολιτικής του καριέρας, ήρθε να δώσει την τελευταία πολιτική του μάχη στην Ελλάδα. Στο μεγαλύτερο γεωστρατηγικής χώρο εδώ και 3.500 χρόνια. Κι αυτό διότι η Ελλάδα είναι ένας χώρος Βαλκανικός, Ευρωπαϊκός και ταυτοχρόνως Μεσογειακός.Είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που ως σύνολο έχει στρατηγική αξία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Το Ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα, σε συνδυασμό με την ηπειρωτική Ελλάδα, εξυπηρετεί στον έλεγχο των θαλασσίων γραμμών επικοινωνίας από τη Μαύρη θάλασσα και τη Μέση Ανατολή προς την Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, θαλάσσιοι ενεργειακοί δρόμοι που οδηγούν τις στρατηγικές πρώτες ύλες προς τη Δύση. Ο ελληνικός χώρος, ευρισκόμενος στο σημείο επαφής τριών αυτών Ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής) και επί του υδάτινου διαύλου επικοινωνίας δύο ζωτικών θαλασσών (Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου) και, κατ’ επέκταση δύο ωκεανών (Ατλαντικού και Ινδικού), αποτελεί έναν ενιαίο και μη μεριζόμενο αμυντικό χώρο, κατατασσόμενο στις στρατηγικές περιοχές παγκόσμιας αξίας και ενδιαφέροντος. Η Κρήτη, με τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις της και την κεντρική της θέση στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, προσφέρεται ως εξαιρετική αεροναυτική βάση για επιχειρήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και για τον έλεγχο τόσο των δια του Σουέζ και των Στενών του Ελλησπόντου (Δαρδανελίων) διερχόμενων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνιών, όσο και των αεροπορικών γραμμών επικοινωνιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Η παραπάνω νήσος σε συνδυασμό με τα Κύθηρα, την Κάρπαθο και την Ρόδο φράζει το Νότιο Αιγαίο δίνοντας βάθος στην άμυνα του ΝΑΤΟ. Ας μη ξεχνάμε τη χρήση των θαλάσσιων, αεροπορικών και οδικών γραμμών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που προσφερόταν στις ειρηνευτικές δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας για το Κόσσοβο.
Η καίρια θέση της Ελλάδας στην υδρόγειο και οι αξιόλογες συγκοινωνίες της, ιδιαίτερα οι θαλάσσιες και εναέριες, καθιστούν τη χώρα μια παγκόσμιας αξίας στρατηγικό – οικονομική περιοχή. Σπουδαίο ρόλο παίζει ο Ελληνικός χώρος και για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας οι οποίοι σχεδιάζονται ή είναι υπό κατασκευή.
-Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολις.
-Ο διακομιστικός αγωγός πετρελαίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία.
-Ο αγωγός φυσικού αερίου South Sream Βουλγαρία-Ελλάδα-Ιταλία.
Ενώ η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας έχει ενοικιάσει μέρος του Λιμένος Πειραιώς για το διακομιστικό της εμπόριο προς την Ευρώπη και ζητά και δεύτερο λιμάνι της χώρας μας προς ενοικίαση. Η Κίνα που προέβη σε διπλωματικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις συνεχείς (στην οκταετή θητεία του) συναντήσεις του Μπάρακ Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο. Μιά σύγκρουση που συνεχίζεται από τον νέο Πρόεδρο Ντόλναντ Τράμπ και τις προεκλογικές του εξαγγελίες περί επιβολής δασμών 45% στα κινέζικα προιόντα και την ατνι-δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ: «Η Κίνα είναι ανοικτή κατ’ αρχήν σε όλες τις εμπορικές ρυθμίσεις που είναι ευνοϊκές για την απελευθέρωση και διευκόλυνση του περιφερειακού εμπορίου, αλλά επιμένει ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται». Ένα Πεκίνο με μεγάλη κάμψη των εξαγωγών.
Επίσης Κίνα και Ιράν προ ημερών υπέγραψαν στρατιωτική συνεργασία, μια συμφωνία καρφί στα ματία της Δύσης και της Τουρκίας. Η Τουρκία που ως γνωστόν έχει ανοίξει πόλεμο με τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράν και τις πύλες καλής θελήσεως προς την Σαουδική Αραβία. Όπου Σαουδική Αραβία φοβάται ότι μπορεί να υποβαθμιστεί ως δεύτερη κυριάρχη δύναμη μετά το ανερχόμενο Ιράν στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και θα καταρρεύσει – διαμελιστεί σε μικρότερα απολυταρχικά εμιράτα, εφόσον μέχρι σήμερα επιβιώνει αγοράζοντας προστασία από τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς, (βλ.Το σχίσμα των Μουσουλμάνων και η πολύνεκρη διαμάχη τους. Ποιοι είναι οι Σουνίτες και ποιοι οι Σιίτες…. ). Παρότι παραδόξως η ΕΕ εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και παράλληλα τάσσεται υπέρ της ένταξης του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ένα Ιράν που αποβλέπει στο να προωθήσει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην ΕΕ. Και να συνάψει οπλική συμφωνία μαμούθ με την Ρωσσία, καθώς στα εδάφη του Ιράν και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόντζι προσγειώθηκε τον Αύγουστο το βαρέων μεταφορών αεροσκάφος, An-124 “Ruslan”, και μετέφερε πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300. Μια Ρωσσία η οποία έχει ζωτικότατα συμφέροντα στην Βαλκανική και Ανατ. Μεσόγειο και που κατά την εποχή του ψυχρού πολέμου είχε κατασκευάσει τεχνητό αγκυροβόλιο στα διεθνή υδατα νοτίως των Κυθήρων,το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ο Αμερικανός Colin Powell πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ,με τη σειρά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα παραπάνω, τα σχετικά με το Ιράν και της στρατιωτικής – στρατηγικής σημασίας κινήσεις αποκαλύπτοντας πως το Ισραήλ διαθέτει 200 πυρηνικά όπλα εγκατεστημένα σε διάφορες χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες και όλα στοχεύουν το Ιράν με την προοπτική να το κτυπήσουν αν αποκτήσει πυρηνικά όπλα! Πυρηνικά όπλα που ήδη δοκιμάζει η γείτονα χώρα Βόρεια Κορέα (στην τελευταία πυρηνική δοκιμή στις 9 Σεπτεμβρίου προκάλεσε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ!).
Για να μην μακρυγορώ τα γεωπολιτικά παινίδια τεράστια κι εμείς στη μέση…
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά και η γεωστρατηγική μας θέση.
Μεταξύ άλλων η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο όγκο ορυκτού πλούτου. Όπως:
•Αλουμίνιο (πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου),
•Βωξίτη (πρώτη στην παραγωγή στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού).
•Λιγνίτη (με μεγάλα απαθέματα η Ελλάδα, εάν τον εκμεταλλευόταν θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου).
•Μαγγάνιο (είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου).
•Μαγνήσιο (καλύπτουμε το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης).
•Νικέλιο (η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα μέσω του κράματος του σιδηρονικέλιου (66%). Ωστόσο, χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή μη σιδηρούχων κραμάτων(12%), ειδικών κραμάτων χάλυβα(5%), στην επιμετάλλωση (7%), στη χύτευση των μετάλλων (3%) και στους συσσωρευτές(2%)).
•Όσμιο (από τα πιό σπάνια ορυκτά που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυράυλων και διαστημοπλοίων.Μεγάλα κοιτάσματα του έχουν εντοπισθεί στο Αιγαίο στην γνωστή περιοχή των Ιμίων. Η αξία του ειναι 48000 ΕΥΡΩ το γραμμάριο).
•Ουράνιο (τεράστια κοιτάσματα ουρανίου έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη,η αξία των οποίων εκτιμάται σε 300 δις ευρώ,τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.Υπ’όψη ότι η αξια του εμπλουτισμένου Ουρανίου 235 είναι 16000 ΕΥΡΩ το γραμμάριο).
•Ρουτίλιο-Λουτέσιο-Λανθάνιο (στην περιοχή του όρους Σύμβολο της Καβάλας. Σπάνια και πανάκριβα ορυκτά που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων).
•Σμηκτίτες (η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα).
•Χρωμίτη (η Ελλάδα, η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα).
•Χρυσός (στην Χαλκιδική,στο όρος Παγγαίο της Καβάλλας,στην περιοχή Σαπών του νομού Ροδόπης,καθώς και μικρότερες ποσότητες σε διάφορα μέρη της Β.Ελλάδος).
•Υδρογονάνθρακες: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Τεράστια κοιτάσματα στο Ιόνιο,Αιγαίο,Νότια της Κρήτης και στην Δυτ.Ελλάδα (Γρεβενά).Με μέτριους υπολογισμούς υπάρχουν 4 δις βαρέλια πετρελαίου.
•Γεωθερμία:Ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας που ξεπερνά τα 33.455.000 ευρώ, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.
Δεν είναι όμως ούτε τα παραπάνω καθότι η ΝΑSΑ και η ΕSA (Ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος) έχουν ποντίσει ΝΔ της Πύλου σε βάθος 4000μ το τεράστιο τηλεσκόπιο νετρίνο. ΝΕΣΤΩΡ.
Δεν είναι όμως ούτε αυτός ο λόγος. Οι λόγοι είναι όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως 3 σημαντικοί που δεν τους έχω αναφέρει.
Εν κατακλείδι ο Μπάρακ Ομπάμα ήρθε γιατί:
Πρώτον: Θέλουν να αρνηθεί η Ελλάδα την “φιλοξενία” των ρώσικων πολεμικών πλοίων στα Ελληνική λιμάνια και να ακολουθήσουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και να ακυρώσουμε με τη σειρά μας, τις επόμενες επισκέψεις των ρωσσικών πλοίων.
Δεύτερον: Θέλουν να συμφωνήσουμε ώστε να αποδοθεί η ονομασία “Μακεδονία” στη γείτονα χώρα τα Σκόπια, διότι ευθυνόμαστε για το μπλοκάρισμα της εντάξεως των Σκοπιών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Τρίτον: Να ασκήσει πιέση, ώστε το Δεκέμβριο, που θα πραγματοποιηθεί το ψήφισμα για την επανέναρξη των Ευρωπαικών κυρώσεων κατά της Ρωσσίας, σαφώς και να ψηφίσουμε υπέρ.
Όλα στο εγγύς μέλλον.
Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα.
Και γιατί “ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θερίο τον Γιάννη”.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή:http://wwwaporrito.blogspot.gr/2012/06/11.html
φωτογραφία:http://www.oxafies.com/2016/11/blog-post_300.html