Blog

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ – ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ (Συντάχθηκε την 17 Απριλίου 2003) Του Αντιστρατήγου ε.α. Η. ΚΑΖΟΥΚΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ – ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

(Συντάχθηκε την 17 Απριλίου 2003)

Του Αντιστρατήγου ε.α. Η. ΚΑΖΟΥΚΑ

 

 

Σημαντικά έως ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα στο εγγύς περιβάλλον στο καλυπτόμενο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν και τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, που ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία, τελείωσε και κατέληξε στην προδιαγεγραμμένη νίκη των συμμάχων χωρών ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ευάριθμων στρατηγικών και μη αναλυτών, σ΄ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα 24 ημερών.

Το Ιράκ κατέχεται από τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις, που ασχολούνται με εκκαθαριστικές και σταθεροποιητικές επιχειρήσεις.

Τα αγάλματα του Σαντάμ Χουσείν, αφού εσκεπάσθησαν με την αστερόεσσα, ετυφεκίσθησαν και εκρημνίσθησαν από τα βάθρα τους από Αμερικανούς στρατιώτες, υπό τα βλέμματα και χειροκροτήματα λιγοστών Ιρακινών.

Το σαθρό και καταπιεστικό καθεστώς του Σαντάμ κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες, κάτω από τα αμαρτήματά του και την πίεση του αδιάλειπτου σφυροκοπήματος των συμμαχικών δυνάμεων. Ο Σαντάμ καταζητείται έστω και εξαχνωμένος. Η συμμαχική νίκη απαιτεί την επιβεβαίωση κατάληψης του στόχου, το έπαθλο.

Στο θέατρο επιχειρήσεων συγκρούσθηκαν, από τη μία πλευρά ο πλέον σύγχρονος τακτικός στρατός, εφοδιασμένος με τα τελειότερα σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα έξυπνα όπλα, τα πλέον εξελιγμένα μέσα και πυρομαχικά, χειριζόμενα από εκπαιδευμένους και πειθαρχημένους ελεύθερους μαχητές και από την άλλη πλευρά, όπλα ξεπερασμένα, μέσα και πυρομαχικά παρωχημένα, υπηρετούμενα από πραιτοριανούς, καθεστωτικούς ανελεύθερους υπηκόους, εκπαιδευμένους και προσαρμοσμένους δια τη διατήρηση του προσωπαγούς καθεστώτος και όχι στην αντιμετώπιση ενός εξωτερικού εχθρού. Ένας στρατός βασισμένος σε παλαιομοδίτικου τύπου παλλαϊκή άμυνα και στερημένος ακόμη και αυτών των περίφημων όπλων μαζικής καταστροφής, που απετέλεσαν και την αφορμή της εισβολής.

πό πλευράς συμμάχων τον πρωτεύοντα ρόλο είχαν οι συνδυασμένες χερσαίες επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις και συνεπικουρούμενες από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού και ψυχολογικού πολέμου με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους.

Όλα στη διάθεση των επιτιθεμένων δια την κάμψη της θελήσεως του αντιπάλου προς συνέχιση του πολέμου ή συνειδητοποίηση της άσκοπης θυσίας.

Ο πόλεμος εσχεδιάσθη ως κεραυνοβόλος ώστε με μία βαθιά και ταχεία προέλαση να καταληφθεί η πρωτεύουσα Βαγδάτη και να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσείν, δια να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και να διατηρηθεί η όποια εναπομείνασα ανοχή-συναίνεση της διεθνούς κοινής γνώμης, που είχε εκφρασθεί υπέρ της διεξαγωγής του.

Ο πόλεμος εστηρίχθη σε λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις, που οδήγησαν σε σχεδίαση στρατιωτικών επιχειρήσεων με αβάσιμες προϋποθέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, όπως η διευκόλυνση της παζαρεύουσας, μουσουλμανικής Τουρκίας στη διάνοιξη του βορείου άξονος εισβολής κατά του Ιράκ, αλλά και η υποδοχή των συμμάχων ως απελευθερωτών εκ μέρους του λαού του Ιράκ.

 

Το Ιράκ κατεκτήθη ή απελευθερώθη και δεν είναι μακράν ο διαμελισμός του σε υποδεέστερα ομόσπονδα κράτη, προτεκτοράτα, ευκόλως υποτασσόμενα, κατά το γνωστό «διαίρει και βασίλευε», που πέραν των άλλων βολεύει και το φαινομενικά αμέτοχο Ισραήλ. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό αποσταθεροποίησης, στον ήδη βεβαρημένο χώρο της Μ. Ανατολής. Τυχόν σύσταση κράτους του Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ θα εκθρέψει προσδοκίες επεκτάσεως στο μέλλον και σε κομμάτι της Ανατολικής Τουρκίας, με συνέπεια την αντίδρασή της τόσον προς Ανατολάς, όσον και προς Δυσμάς καθόσον παραβιάζεται η υφισταμένη Συνθήκη της Λοζάννης που οριοθετεί τα σύνορά της.

Πάντως οι ΗΠΑ κατέχουσες το Ιράκ, την καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου, ελέγχουν τις πλούσιες πηγές ενεργείας της περιοχής, τους άξονες κινήσεως προς Καύκασο, Κίνα, Ινδία, Αφρική και Μεσόγειο, περιορίζουν τη δυνατότητα επικοινωνίας του μουσουλμανικού κόσμου, ενισχύουν τη θέση του Ισραήλ, αποτρέπουν τις όποιες ενέργειες διαταράξεως της υφισταμένης καταστάσεως και τέλος, εφόσον απαιτηθεί, διευκολύνουν τις αναγκαίες μελλοντικές επιχειρήσεις, που δια την Συρία μάλλον επίκεινται.

Οι σύμμαχοι Αμερικανοί και Βρετανοί, με τη συμμετοχή και αυτών ακόμη των αρνητών του πολέμου, θα αποδυθούν στην ανοικοδόμηση, στον εκδημοκρατισμό, στην αποκατάσταση της τάξης, στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας και κυρίως της αντιστροφής του κλίματος του Ιρακινού λαού υπέρ των Αμερικανών, που σε μεγάλο ποσοστό θεωρούνται ως αίτιοι των δεινών του πολέμου και ως κατακτητές παρά τις «απελευθερωτικές» διακηρύξεις. Πέραν αυτών, μία συνεχής τριβή και αντιπαράθεση σε θρησκευτικό υπόβαθρο και παναραβική προσπάθεια με πράξεις τρομοκρατίας, δεν πρέπει να παραβλέπεται, αφού οι ξένοι δυνάστες δεν θα είναι αποδεκτότεροι των ομοθρήσκων Αράβων.

Ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ας διδαχθούν από τα παθήματα ώστε να αναλάβουν τις ανάλογες δράσεις, που θα τους καταστήσουν πραγματικούς θεματοφύλακες του δικαίου, της ασφαλείας και της ειρήνης στη διεθνή κοινότητα. Οποιαδήποτε ολιγωρία και εκχώρηση δικαιωμάτων οδηγούν προς την υποβάθμιση και την επιδιωκόμενη αχρηστία τους.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάς επιβάλλεται, αποκολλημένη από συναισθηματισμούς και άγονους αντιαμερικανισμούς, με γνώμονα τη λογική και το εθνικό συμφέρον, να παρακολουθεί επισταμένως τα γεγονότα, ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να παρεμβαίνει και να υιοθετεί ή να αποτρέπει τις ενέργ

 

Αφήστε μια απάντηση