Blog

18/6/2016. Συνεπισκόπηση της επικαιρότητας στην εβδομάδα 10-15/6

18/6/2016. Συνεπισκόπηση της επικαιρότητας στην εβδομάδα 10-15/6

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα Brexit
Λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι το Brexit, στις 23 Ιουνίου, για να αποφασίσουν οι Βρετανοί εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, αλλά και η προοπτική των σχέσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και στις Βρυξέλλες. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα στην εκστρατεία για αποχώρηση και την εκστρατεία για την παραμονή στην Ε.Ε. , προκαλώντας  διακυμάνσεις στη στερλίνα.
Η Ευρώπη και ο κόσμος παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό τις εξελίξεις όσο ο πρωθ. Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπ. Οικ. Τζορτζ Οσμπορν καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν τους Βρετανούς για τις τεράστιες επιπτώσεις ενός Brexit στο εμπόριο, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στο κόστος εργασίας.
Μελέτες συγκλίνουν στα εξής: ένα Brexit θα περιορίσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, θα περιπλέξει τις εμπορικές σχέσεις με χώρες εκτός Ε.Ε. όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, και θα έθετε σε κίνδυνο τον ρόλο του Λονδίνου ως κέντρου των αγορών στην Ευρώπη, της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η πλειονότητα των οικονομολόγων, ωστόσο, συμφωνεί πως το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, τονίζοντας πως ήδη η χώρα παίρνει μια πρόγευση από την εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την πτώση της στερλίνας.
ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον άφησαν να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη Βρετανία εντός Ε.Ε. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Ένωση των 28 κρατών-μελών και για τον δυτικό πολιτικό πολιτισμό γενικότερα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. Σε συνέντευξή του στη Bild, o Τουσκ είπε πως μια ψήφος υπέρ του λεγόμενου Brexit θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα «ανοίξουν σαμπάνιες». Όλοι στην ΕΕ θα χάσουν από οικονομική άποψη, αν η Βρετανία φύγει, είπε ο Τusk. «Κάθε οικογένεια γνωρίζει πως το διαζύγιο είναι τραυματικό για όλους. Όλοι στην ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Βρετανοί, θα χάσουν από οικονομική άποψη», είπε ο Τusk. Αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα επιβιώσει στην περίπτωση ενός Brexit, ο Τusk είπε ότι το τίμημα θα είναι υψηλό.

Στουρνάρας στους FT: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τους δανειστές
Την ανάγκη να υπάρξει μία νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στους Financial Times.  «Τώρα, η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, προκειμένου να προχωρήσει.
Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Αυτό πρέπει να πέσει στο 2%, επιτρέποντας μία πιο ισορροπημένη οικονομική πολιτική, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», γράφει στους FΤ.
Αναφέρεται στα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους με τελικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μία σχετικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους, που δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές. «Αυτό θα περιελάμβανε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 20 χρόνια και αποπληρωμή των τόκων σε ισόποσες δόσεις για μία περίοδο 20 ετών».
Σχετικά με το χρέος, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν υλοποιήσει την υπόσχεσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση. Σημειώνοντας ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012, για να γίνει το 2014 κάτι που δεν συνέβη, αναφέρει ότι στο Eurogroup στις 24 Μαΐου έγινε το ίδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναβάλουν πάλι τη σχετική απόφαση για το 2018.
«Χαμηλότεροι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα για να συνεχίσει να προχωρά η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενισχυμένη είσπραξη φόρων και μείωση των ”κόκκινων” δανείων είναι ενέργειες που οι Έλληνας πολιτικοί πρέπει να κάνουν, με αποφασιστικότητα και πνεύμα εθνικής ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

«Διστακτική σταθερότητα» διαπιστώνει ο ΣΕΒ
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο α’ τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4%, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και ακολουθώντας την πτωτική τάση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Οι αναβολές και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής δημιούργησαν ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μικτών τάσεων στην αγορά χωρίς να αποφευχθεί η είσοδος της οικονομίας σε νέα τροχιά ύφεσης.
Ωστόσο, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι «με το αίσιο τέλος της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ.€ αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά, αφού μέρος αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες». Προς το παρόν – καταλήγει ο ΣΕΒ – τα στοιχεία αντανακλούν μια διστακτική σταθερότητα.

Οι κυβερνητικές ιρακινές ΕΔ επιτίθενται κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους
Οι ιρακινές ΕΔ εξαπέλυσαν επίθεση κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους νοτίως της Μοσούλης (12/6), καθώς η υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ διεθνής συμμαχία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της σε πολλαπλά μέτωπα μέσα στο αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο. Αξιωματικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις τόνισαν πως οι Ιρακινές δυνάμεις προέλασαν με άρματα μάχης και τεθωρακισμένο ενάντια της πόλης Χατζ Άλι, 60 χλμ νοτίως της Μοσούλης, υπό την κάλυψη αεροπορικών επιδρομών και βολών πυροβολικού. Οι ιρακινές δυνάμεις διείσδυσαν επίσης και στην περίμετρο του προπυργίου του ISIS στη Φαλούτζα, ακόμη νοτιότερα, ενώ στην Συρία οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ πολιορκούν την πόλη Μανμπίζ, που κρατούν οι τζιχαντιστές. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί βόρεια του Μαχμούρ και από τον Μάρτιο έχουν αποδυθεί σε μία επιχείρηση για τη ανακατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης που βρίσκεται στα χέρια των μαχητών του ISIS.

Αποστολή πολυεθνικών ταγμάτων εγκρίνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία
Την αποστολή 4 πολυεθνικών ταγμάτων θα εγκρίνει το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών της Πολωνίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, έναντι της Ρωσίας, προανήγγειλε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ που παρουσίασε την κίνηση αυτή ως, ουσιαστικά, προειλημμένη. Ήταν από τα σχέδια που μελετούνταν επί πολλούς μήνες.
Τα τάγματα θα διοικούνται από στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ και θα αναπτυχθούν επί τη βάσει της «κυκλικής αντικατάστασης» (rotation), χωρίς κάποιο από αυτά να είναι μόνιμα τοποθετημένο σε μία από τις χώρες που θα τα υποδεχθούν. Η παραμονή των ταγμάτων σε αυτές τις χώρες θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί».
Ο αμερικανός πρέσβης του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι λεπτομέρειες των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν (δύναμη, σύνθεση εθνικοτήτων) θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Αξιωματούχοι πάντως ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων αυτών στους 4.000 άνδρες.  Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει την δημιουργία τριών νέων μεραρχιών στα σύνορά της με τις βαλτικές χώρες, ως απάντηση στις σχέδια της βορειοατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή.

Αλβανία – Τσάμηδες – Τσαμουριά
Αλβανοί στον αγώνα της εθνικής με την Ελβετία προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ότι έχουμε κάνει γενοκτονία των Tσάμηδων. Οι Tσάμηδες της Ηπείρου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις στατιστικές που υπήρχαν, ήταν 18.000. 
Ασφαλώς και δεν υπήρξε γενοκτονία των Tσάμηδων, αντίθετα οι ηγέτες των Tσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με το Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν τα κομιτάτα στους νομούς της Ηπείρου που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος, λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου και γι’ αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, διότι τα Δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο. Υπήρχαν και οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ιωαννίνων για τους δωσίλογους.
Βάζουν και θέμα αποζημιώσεων και μιλούν για εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα. Είναι οι λεγόμενες “μεσεγγυήσεις” ανάμεσα στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο της δεκαετίας του ’20 και των αρχών του ’30, όπου υπήρξε προσωρινή νομικά κατάσχεση περιουσιών Αλβανών και του αλβανικού κράτους, πάρα πολύ περιορισμένη και για την οποία όποιοι και όποτε θέλουν μπορούν να πάνε στα ελληνικά Δικαστήρια για να βρουν το δίκιο ή το άδικό τους.
Στο τσάμικο έχουμε δικαστικές αποφάσεις ακριβώς μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που επέτρεψαν ή επέβαλαν την κατάσχεση περιουσιών από τους εγκληματίες του πολέμου. Είναι κάτι που έγινε εξάλλου σε όλη την Ευρώπη. Για το πανό στο παιγνίδι έγιναν παραστάσεις στη Γαλλία για λόγους και ασφάλειας των παιχνιδιών και στην Κυβέρνηση της Αλβανίας, καλώντας να καταδικάσει τους σωβινιστικούς κύκλους των Τσάμηδων.

Το διάβασμα του Κορανίου στην Αγία Σοφία
Για την πρόκληση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σκληρή δήλωση για την Τουρκία. «… Η πρόκληση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά και ευθέως κατά του ευρωπαϊκού και εν γένει κατά του δυτικού πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο προστατευμένο από την UNESCO».
Ορισμένες διαφορές με τους Τούρκους αφορούν  και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και τα συμφέροντα των Αμερικάνων πολιτών. 7 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή της Βορείου Αμερικής, αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Έτσι το State Department έκανε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, η οποία δείχνει νευρικότητα οφειλόμενη σε διάφορους λόγους. Ο πρώτος, εμφανώς, είναι ότι τα σχέδιά της στην εξωτερική της πολιτική, δεν βγήκαν. Έχει κακές σχέσεις με την Αίγυπτο και  με το Ισραήλ, παρότι διαπραγματεύεται,  είναι σε πόλεμο με τη Συρία και συμμετέχει στον πόλεμο στο Ιράκ, έχει ιστορικές διαφορές με την Αρμενία (ψήφισμα της γερμανικής Βουλής).

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας στην Κρήτη
Το μήνυμά της είναι ότι: Οι αρχές της αγάπης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, ως αναπόσπαστες αρχές της Ορθόδοξης πίστης και του ανθρώπινου πνεύματος, καλούνται να επιβεβαιωθούν και να ακτινοβολήσουν στη βάση μιας ενιαίας, ισχυρής φωνής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπρόσθετα,  θα αποτελέσει την κατάληξη προσπαθειών πολλών δεκαετιών και κυρίως θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην υπηρεσία των πανανθρώπινων χριστιανικών αρχών και αξιών.
Ορισμένες Εκκλησίες επιχείρησαν με την επίκληση διάφορων δικαιολογιών να υπονομεύσουν το κλίμα και την ίδια την σύγκληση (Βουλγαρία, Γεωργία). Ωστόσο, η ισχύς του ενιαίου μηνύματος της Ορθοδοξίας υπερβαίνει κάποιους τέτοιους προβληματισμούς.

Το Μακελειό του Ορλάντο  της Φλόριντας στις ΗΠΑ
Ο δράστης του μακελειού με 49 νεκρούς και 53 τραυματίες, Ομάρ Ματίν είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έρευνες και αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το τουριστικό θέρετρο Walt Disney World που βρίσκεται στην ίδια πόλη. Επιπλέον, ο Όμαρ Ματίν ανήρτησε πριν από την επίθεση στον λογαριασμό του στο Facebook ένα μήνυμα όπου γνωστοποιούσε ότι ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δηλώνοντας πίστη και υποταγή στον ηγέτη του ISIS Αμπου Μπακ Αλ Μπάγκνάντι γράφοντας: Μακάρι ο Αλλάχ να με δεχθεί. Αγόρασε δύο πυροβόλα όπλα 4 μέρες πριν το μακελειό. Τον είχε ανακρίνει δύο φορές το FBI. Πληροφορίες λένε ότι ο δράστης ήταν ομοφυλόφιλος.
Με ανακοίνωση, το Ισλαμικό Κράτος, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο.  «Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου στην Αμερική πραγματοποίησε μια “αποστολή σταυροφορίας” σε νυκτερινό κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό εξ αυτών, πριν σκοτωθεί»,

Αφήστε μια απάντηση