Blog

19/10/2016. Πως να αναλύσουμε- αξιολογήσουμε τις ανοικτές πληροφορίες;

19/10/2016. Πως να αναλύσουμε- αξιολογήσουμε τις ανοικτές πληροφορίες;

Οι ανοικτές πληροφορίες είναι πλέον ενα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι υπηρεσίες του κράτους, οι ερευνητικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις  δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους (ΦΕΚ, ΥΑ, ΚΥΑ, Νόμους) και τα συμπερασματά τους στο διαδίκτυο . Πλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή συνεχούς παροχής ανοικτών πληροφοριών και η πρόκληση είναι να τις αξιολογήσουμε και τις αναλύσουμε.Στο παρόν κείμενο παρατίθενται μερικές μεθόδοι και τρόποι ανάλυσης πληροφοριών που προέρχονται από το χώρο της της πολιτικής και … της λογοτεχνίας!
 
Ποσοτική και Ποιοτική Ανάλυση.
Ποιοτική Ανάλυση- συλλέγεται η πληροφορία αξιολογείται/ αναλύεται με γνώμονα μια θεωρητική υπόθεση- θεωρητικό σχήμα ή προσφέρεται για την ανάπτυξη μιας νέας θεωρητικής πρότασης ή υπόθεσης.
 
Ποσοτική Ανάλυση- συλλέγονται πληροφορίες αριθμητικού τύπου και αναπαρίστανται με την βοήθεια γραφημάτων και διαγραμμάτων με σκοπό ο ερευνητής να αναπαραστήσει με καλύτερο τρόπο τα ευρήματα του ή τα αποδεικτικά στοχεία που τον οδήγησαν στο τελικό του συμπέρασμα του.
 
Λαϊκιστική και Ελιτίστικη Προσέγγιση.
“Από κάτω προς τα πάνω” – η λαϊκιστική προσέγγιση.
Ο λαϊκισμός είναι δύο ειδών: θετικός- ο θετικός επισημαίνει τα λάθη της όποιας αρχής και πιέζει την εκάστοτε αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την βελιτωση της ζωής των πολιτών και ο αρνητικός – ο αρνητικός λαϊκισμός που σκοπό έχει να υποκινήσει μάζες και κοινωνικές ομάδες να εξεγερθούν εναντίον της αρχής και να την αναγκάσουν να αλλάξει τις αποφάσεις της ή να την αντικαταστήσουν με μια αλλή.
 
 
Από πάνω προς τα κάτω- η ελιτίστικη προσέγγιση.
Ο ελιτισμός και αυτός διακρίνεται σε “θετικό” και “αρνητικό”: ο “θετικός” ελιτισμός σκοπεύει να πείσει μια κοινωνική ομάδα για τον ορθολογικό τρόπο δράσης και αντιμετώπισης των σύνθετων προβλημάτων. Ο “αρνητικός” ελιτισμός σκοπό έχει να “πατάξει” κάθε “θετική” ή “αρνητική” λαϊκιστική άποψη ή προσέγγιση και να επιβάλλει τις παραδοχές και τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ελίτ.
 
Οι επτά σοφοί συνεργάτες του λογοτέχνη Rydyard Kipling.
Τι: εξετάζει την φύση και τα χαρακτηριστικά ενός πράγματος.
Γιατί: εξετάζει τους λόγους για τους οποίους συνέβη κάτι.
Πως: εξετάζει τον τρόπο με το οποίο συνέβη κάτι.
Ποιός: εξετάζει το ποιός διέπραξε συγκεκριμένες ένεργειες.
Πότε: εξετάζει το πότε συνέβη κάτι
Που: εξετάζει το γεωγραφικο σημείο που συνέβη κάτι.
 
Ενδεικτικές Πηγές Ανοικτών Πληροφοριών.
Ιστοσελίδες Δήμων , Περιφέρειας, Κοινοβούλιο, Υπουργείων, Ιστοσελίδες Κομμάτων.
Ιστοσελίδες κριτικής & κατευθυνόμενης ανάλυσης: Ο δρόμος της Αριστεράς, Liberal.gr, left.gr, Αυγή, Καθημερινή, Νέα, Βραδυνή, ΣΚΑΙ, κτλ
Ιστοσελίδες μη κυβερνητικών ερευνητικών οργανισμών: ΕΛΙΣΜΕ, Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, Foreign Affairs ελληνική έκδοση, κτλ.

Αφήστε μια απάντηση