Blog

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 ΜΟΧΛΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ή ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ; Δικηγόρου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004

ΜΟΧΛΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ή ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ;

 

Δικηγόρου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η σκέψη των περισσοτέρων Ελλήνων στρέφει ολοένα και εντονότερα τους προβληματισμούς της σε αυτή την παράδοξη πορεία καταστάσεων, προσώπων και πραγμάτων, που βιώνουμε καθημερινά και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ήταν τελικώς ορθή η ανάληψη των Ο.Α.; Από τη στιγμή δε που τους αναλάβαμε, τι είδους εξελίξεις δρομολογήσαμε, ως κράτος και ως έθνος, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, τις όποιες ωφέλειες προκύψουν ;

Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνουν κατ΄αρχάς εμπορικές συμφωνίες και προβολή. Προβολή τόσο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, όσο και της χώρας που ανέλαβε τους αγώνες.

Η μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων όμως, τι αποδεικνύει ; Σαφέστατα ότι έχουν πραγματοποιηθεί επικερδέστατες εμπορικές συμφωνίες (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, εκμετάλλευση σήματος κ.λ.π), ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη προβολή ελληνικών επιχειρήσεων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, ότι αμφιλεγόμενα πρόσωπα κερδίζουν πόντους στον στίβο των ΜΜΕ και της πολιτικής, ότι έχει στηθεί ένα πανηγύρι γύρω από τα μεγάλα έργα ! Η Ελλάδα όμως, στο σύνολό της, σημειώνει απώλειες ! Απώλειες στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής και των συναφών εθνικών συμφερόντων, απώλειες περιβαλλοντικές, απώλειες θεσμικές, απώλειες ήθους και συνέπειας.

Ουδείς μέχρι σήμερα έχει κερδίσει περισσότερα πράγματα, από την υπόθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004», πλην της Επιτροπής Διοργάνωσης των αγώνων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αμέτρητες διευκολύνσεις, δημοσιότητα και καθημερινές ανέσεις, χτίζουν ένα ματαιόδοξο «φρούριο», στην κορυφή του οποίου ανεβαίνουν με ευχαρίστηση οι «αλάνθαστοι θαμώνες» της ευμενούς συγκυρίας.

Οι επάλξεις του εν λόγω «φρουρίου» ανεγείρονται με περίσσια ευχαρίστηση από κατασκευαστικές εταιρίες της «τελευταίας στιγμής». Οι δε κάμερες, στραμμένες στα τείχη, μακαρίζουν με ευδαιμονία την ματαιότητα, απέναντι σ΄ένα λαό παραπαίοντα !

Και η Ελλάδα ; Η Ελλάδα είναι έξω από το «φρούριο»! Τα ιδιοτελή συμφέροντα την αφήνουν στο περιθώριο. Κανείς δεν ασχολείται με την επιδίωξη των εθνικών στόχων μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το βάρος έχει πέσει στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά. Θα ήταν «ευχής έργον» να καθορισθεί μία στρατηγική προβολής των εθνικών μας θεμάτων. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Αιγαίο, τη Θράκη, τη Βόρεια Ήπειρο που χάνεται.

Πού βρίσκονται οι απαραίτητες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ για τα εθνικά θέματα της χώρας μας ; Γιατί δεν έχει οργανωθεί ενημερωτική εκστρατεία συναφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ; Γιατί δεν διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις σχετικές με τα εθνικά μας θέματα ; Γιατί να υπάρχει συγκεντρωτισμός στο «Αθηναϊκό κρατίδιο», των αγωνισμάτων ; Ποιος ο λόγος, επί παραδείγματι, να μη διοργανωθεί το αγώνισμα της κωπηλασίας στα Ιωάννινα, ώστε να προβληθεί η ελληνικότητα της Ηπείρου, εν όψει των επιδιώξεων του UCK, για την ψευδεπίγραφη Τσαμουριά ;

Αντ΄αυτών όμως, παρακολουθούμε μία άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική, αρχαιολογική και ιστορική καταστροφή στο πεδίο της «μάχης του Μαραθώνα», προκειμένου οι γόνοι νεόπλουτων οικογενειών να ασκούνται σε trendy θαλάσσια σπορ, μετά τη διεξαγωγή των αγώνων. Παρακολουθούμε την καταστροφή της βιοποικιλότητας του Σχοινιά, το ξεκλήρισμα του Αττικού τοπίου, το ρήμαγμα ιστορικών τοποθεσιών μέσα από παραβιάσεις θεσμικών αρχών και συνοπτικές διαδικασίες.

Εν τέλει το μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι Έλληνες. Αυτοί, που ξεφεύγοντας κάθε ορίου μέτρου και ηθικής, επιβεβαιώνουν – δυστυχώς – τις θεωρίες του αλήστου μνήμης Φαλμαιράϊερ περί της καταγωγής των.

Ω Ελλάδα ! Φοβού τους Δαναούς….. «αγώνας» φέροντες.

Αφήστε μια απάντηση