Blog

2014-06-17. Βία στο Ιράκ – Φόβοι για Πετρελαϊκή Κρίση

2014-06-17. Βία στο Ιράκ – Φόβοι για Πετρελαϊκή Κρίση

Σχεδόν πριν από 90 χρόνια, εταιρεία πετρελαιοειδών, συνομολόγησε  μια συμφωνία με το διάβολο στο Ιράκ. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μόνο μία εταιρεία πετρελαίου εκείνη την εποχή. Πριν από την αλλαγή του ονόματός της σε Iraq Petroleum Company το 1929, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου είχε πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο στη βιομηχανία  πετρελαίου του Ιράκ. Όταν όμως η εταιρεία χτύπησε πετρέλαιο στο Κιρκούκ, το 1925, η σκηνή θύμιζε πλέον πετρελαιοπήγαδο του Τέξας.
Φυσικά, όπου υπάρχει πετρέλαιο, είναι βέβαιο  ότι θα βρείτε και μερικά γνωστά ονόματα. Στο Ιράκ, η μυρωδιά του πετρελαϊκού χρήματος τράβηξε την προσοχή εταιρειών όπως η Standard Oil of New Jersey, η Standard Oil Company της Νέας Υόρκης, η Gulf Oil, η Pan-American Petroleum andTransport Company και η Atlantic Richfield Co.
Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία το 1928, προκειμένου να αναπτύξει η χώρα τους πετρελαϊκούς της πόρους. Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς μερικές από αυτές με τα γνωστότερα τους ονόματα σήμερα όπως: η ExxonMobil, η Chevron και η BP.
Αυτές οι εταιρείες πρωτοξεκίνησαν την βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ, η οποία σήμερα διαθέτει αποθεματικά ύψους πέραν των 115 δισ. βαρέλια. Υποθέτοντας ότι δεν «μαγείρεψαν» τα βιβλία τους, κάποιες αναφορές υποδεικνύουν ότι η χώρα έχει πράγματι επιπλέον  ποσότητα 50-100 δισ. βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου που τελικά μπορούν να προστεθούν σε αυτό αποθεματικό.
Ενόψει όμως των διαμορφούμενων συνθηκών, είναι πολύ ατυχές γιατί πιθανόν να μην τους δοθεί ποτέ η ευκαιρία να πωλήσουν τα εν λόγω βαρέλια.
Τρέμουν οι Σαουδάραβες
Παρά το γεγονός ότι εγώ και ο συνάδελφός μου Christian DeHaemer είχαμε μερικές διαφορές γύρω από το θέμα της έκρηξης της ενέργειας που μαίνεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική, εντούτοις βλέπουμε κατάματα ο ένας τον άλλο ως προς το που οδηγεί η κρίση στο Ιρακ.
Αφού ανέφερε χθες ότι οι γεωπολιτική βία στο Ιράκ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της χώρας, δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω αν υπήρχε τουλάχιστο φως στην άκρη του τούνελ σε ό, τι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC) [τη Σαουδική Αραβία].
“Φως;” επανέλαβε με σκεπτικισμό και στη συνέχεια είπε: ” Όταν αυτοί οι τύποι κτυπήσουν τη Βασόρα, θα δείτε το πρώτο καταλύτη που έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία –  $ 200 το βαρέλι  πετρελαίου. Σκεφτείτε το. Εδώ δεν μιλάμε για τη Λιβύη και το ενδεχόμενο απώλειας ενός εκατομμυρίου περίπου βαρέλια ελαφρού πετρελαίου. ”
Εκεί πράγματι δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Αν οι τιμές πετρελαίου  ανεβούν  δραστικά από τη διακοπή της παραγωγής της Λιβύης, οι Σαουδάραβες ήταν εύκολα σε θέση να αναπληρώσουν το κενό. (Βέβαια από την άλλη δεν πρέπει και να ξεχνούμε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι κακής ποιότητας σε σύγκριση με το ελαφρύ, γλυκό πετρέλαιο της Λιβύης.)
Εκτός από τους Σαουδάραβες, το Ιράκ είναι ίσως το μόνο άλλο μέλος του ΟPEC που έχει ικανότητα να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, μόλις πριν από λίγους μήνες η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό της κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι εκτιμήσεις γύρω από την μελλοντική παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ ήταν πολύ «άγριες» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το 2012, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε την πεποίθηση ότι το Ιράκ θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή του στα έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το 2020. Μέχριτο 2035, ανέφεραν ότι η παραγωγή του θα είναι 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το θέμα βέβαια είναι ότι, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής θα προέλθει απευθείας από τα μαζικά, υπέρ – γιγαντιαία κοιτάσματα πετρελαίου στο νότιο τμήμα της χώρας, γύρω από τη Βασόρα.
Απλά φανταστείτε τώρα ποιες θα είναι οι συνέπειες αν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το Levant (ISIL) πάρουν τον έλεγχο της νότιας επαρχίας του Ιράκ. Η Βασόρα δεν διαθέτει απλά τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, αλλά είναι επίσης και η μόνο πρόσβαση του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται γρήγορα  και οι Σαουδάραβες πρίγκιπες του πετρελαίου τρέμουν από φόβο για το τι μπορεί να συμβεί. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι ευσεβείς στοχαστές δεν πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντικαταστήσει τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου με μία απλή κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση