2016-02-22. 4ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Shaping the Future Air Power»
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου 4ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Shaping the Future Air Power», το οποίο πραγματοποιήθηκε -με ιδιαίτερη επιτυχία- στο αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η εξέλιξη της Αεροπορικής Ισχύος και η ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών. Τέθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Αεροπορικής Ισχύος, όπως αυτό δημιουργούν το γεωπολιτικό περιβάλλον και η φύση του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου, καθώς και οι προκλήσεις που οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως οι περιορισμένοι πόροι, οι πολλαπλές – σύνθετες απειλές και η ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών της Ιταλίας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και Διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Το συνέδριο παρακολούθησαν η πρέσβης του Ισραήλ, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ακόλουθοι Άμυνας και Αντιπροσωπείες Συμμαχικών Χωρών, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητές Παραγωγικών Σχολών.
Το Συνέδριο αποτελείτο από τέσσερις (4) θεματικές ενότητες:
• Στην πρώτη ενότητα (“The Context”) επιδιώχθηκε η ανάλυση των παραγόντων που συνθέτουν το πλαίσιο εφαρμογής της αεροπορικής ισχύος, όπως το στρατηγικό δόγμα και το γεωπολιτικό περιβάλλον (Geopolitical Considerations), η φύση του σύγχρονου πολέμου και η απαίτηση για διαμόρφωση νέας Στρατηγικής της αεροπορικής ισχύος με σκοπό την επίτευξη στρατηγικών επιδράσεων.
• Στη δεύτερη ενότητα (“The Challenge”) καταγράφηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλες Αεροπορίες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση και τον περιορισμό των πόρων, ώστε να καταδειχθούν πιθανοί τρόποι οι προκλήσεις αυτές να αποτελέσουν ευκαιρίες για βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
• Στην τρίτη ενότητα (“The Means”) αναλύθηκαν οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της αεροπορικής ισχύος, τα οποία την καθιστούν κύρια επιλογή, συγκριτικά με άλλους Κλάδους, στην επίτευξη των στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ), καθώς και η σύνδεση αυτών με την οικονομική διάσταση.
• Στην τέταρτη ενότητα (“Air Power and R&D”) εξετάστηκε το πως η αεροπορική ισχύς μια χώρας μπορεί να ωφεληθεί από την αποτελεσματική συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ή/και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D).
ΠΗΓΗ: ΓΕΑ!
Μεταξύ των παρουσιάσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ινστιτούτο μας παρουσιάζει η παρουσίαση του Αντισμηνάρχου(ΜΑ) Γεωργίου Καντεράκη με θέμα ‘HAF Participation in EU Research and Development Projects: Challenges and Opportunities’.
Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο της ομιλίας, ΕΔΩ! την παρουσίαση ΡΡΤ και ΕΔΩ! το ΒΣ του ομιλητή!