Blog

Αντγος Δασκαλάκης: Αυτές είναι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Αντγος Δασκαλάκης: Αυτές είναι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Αντγος Δασκαλάκης: Αυτές είναι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Από  ArmyVoice gr

3 Δεκεμβρίου 2022

 

Αντιστράτηγος ε.α. Ιπποκράτης Δασκαλάκης στο Armyvoice.gr : Αυτές είναι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη 

Ως «πολύ πιθανή την επιδίωξη της Τουρκίας για μια δική μας κίνηση που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και γιατί όχι σε στρατιωτική σύγκρουση»  χαρακτηρίζει την πιθανότητα ενός επεισοδίου με την γειτονική μας χώρα,  μεταξύ στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Army Voice ο Αντιστράτηγος (εα) Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα εκτιμάει πως υπάρχουν ακόμη ανάγκες, αλλά «θα πρέπει να πρυτανεύει η αρχή της ισορροπίας κόστους-αποτελεσματικότητας». Επικροτεί τις αποφάσεις για τα Marder και καυτηριάζει την κομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Σε άλλο σημείο τονίζει πως οι «πρόσφατες συγκρούσεις αποδεικνύουν την αξία του ενοποιημένου δικτύου διοικήσεως μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα με ικανότητες στοχοποίησης από πολλαπλά οπλικά συστήματα».

Αναλύει τον συσχετισμό της τουρκικής επίθεσης στην Συρία με την Ελλάδα, ζητάει ομοψυχία και συνεννόηση των ελληνικών κομμάτων στα εθνικά θέματα, ενώ σχολιάζει επίσης πως «ένας στρατιωτικός ποτέ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, ικανοποιημένος με τις αμυντικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του».

Τέλος αναφέρεται και στις επερχόμενες Κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων καλώντας να δοθεί βάση στα φύλλα αξιολογήσεων.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡ: Στρατηγέ, τα «γαβγίσματα» Ερντογάν πως «θα έρθουν νύχτα» έχουν επαναφέρει ζητήματα αποτροπής και άμυνας για την χώρα μας. Θεωρείτε πως το καθεστώς του «σουλτάνου» μας σπρώχνει να κάνουμε εμείς μια πρώτη κίνηση;

ΑΠ: Εκτιμώ πολύ πιθανή την επιδίωξη της Τουρκίας για μια δική μας κίνηση που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και γιατί όχι σε στρατιωτική σύγκρουση περιορισμένης κλίμακος στην οποία ίσως θα ήταν δύσκολο να αποδοθεί εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας η ευθύνη στην Άγκυρα.

Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα ευελπιστεί σε μια εφ’ όλης της ύλης αναγκαστική, κατόπιν της διεθνούς πιέσεως, συζήτηση-διαπραγμάτευση με την Αθήνα για το σύνολο των  ανυπόστατων αιτημάτων της.

Φυσικά και το στρατιωτικό αποτέλεσμα αυτής της ενδεχόμενης σύγκρουσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Επειδή δεν είναι δυνατή η μετά βεβαιότητας πρόβλεψη του αποτελέσματος οποιασδήποτε στρατιωτικής αναμέτρησης, καθίσταται βαρύνουσας σημασίας η ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα σε επίπεδο ικανοτήτων αλλά και προθέσεων και η πειστική μεταφορά του μηνύματος της «αφόρητης ζημιάς» στον αντίπαλο για κάθε περίπτωση και ενδεχόμενο.

ΕΡ: Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από την στιγμή που ήρθαν τα Marder για το που θα τοποθετηθούν. Πώς κρίνετε όλη αυτό το «σούσουρο» και τελικά ποιος αποφασίζει που τοποθετούνται τα οπλικά συστήματα; 

ΑΠ:  Είναι ανεπίτρεπτη η κομματική εκμετάλλευση ενός καθαρά επιχειρησιακού ζητήματος. Δεν είναι μόνο ότι ενίοτε αποδεσμεύονται δημόσια πληροφορίες που δεν θα έπρεπε, από εθνικής περισσότερο πλευράς και όχι επιχειρησιακής, αλλά κυρίως πλήττεται η αξιοπιστία των ικανοτήτων και χειρισμών της στρατιωτικής ηγεσίας στα όμματα του απλού Έλληνα πολίτη.

Υπάρχει κατάλληλος και διαβαθμισμένος χώρος και διαδικασίες έκφρασης όλων αυτών των ανησυχιών για τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.

Επί του συγκεκριμένου θέματος επικροτώ τις αποφάσεις περί αντικατάστασης  των BMP-1 με τα Marder  και τις αποφάσεις ανάπτυξης τους που ακολούθησαν, ως απολύτως επιχειρησιακά ορθές και οι οποίες ελήφθησαν από τον προβλεπόμενο φορέα, δηλαδή τη στρατιωτική ηγεσία.

ΕΡ: Μετά από Rafale, Belharra, Romeo, Marder και άλλες αγορές τι πιστεύετε πως χρειάζονται επιπλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; 

ΑΠ:  Δυστυχώς οι ανάγκες  είναι πολλές και ο συγκερασμός τους πολύπλοκος καθώς επεισέρχονται δεκάδες παράμετροι καθαρώς επιχειρησιακοί και μη.

Επιπλέον θα πρέπει να πρυτανεύει η αρχή της ισορροπίας κόστους-αποτελεσματικότητας, δηλαδή το επιζητούμενο αποτέλεσμα πρέπει να επιτυγχάνεται με το οικονομικότερο μέσο.

Και το οικονομικότερο μέσο δεν είναι πάντα αυτό που έχει το φθηνότερο κόστος αγοράς αλλά συνυπολογίζεται το κόστος λειτουργίας, η συνεργασία με λοιπά όπλα, η επιβιωσιμότητα, η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η εξασφάλιση υποστήριξης και άλλοι παράγοντες ενίοτε και μη καθαρά επιχειρησιακοί.

Σημαντικότατη κατά τη γνώμη μου είναι η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που ήδη υπάρχουν στις ένοπλες δυνάμεις μας και έχουν χαμηλές διαθεσιμότητες ή απαιτούν βασικές αναβαθμίσεις.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για πολλαπλασιαστές ισχύος, χωρίς βεβαίως να υπάρχει πάντα απόλυτη ταύτιση απόψεων για ποια ακριβώς είναι αυτά τα συστήματα.

Πρόσφατες συγκρούσεις αποδεικνύουν την αξία του ενοποιημένου δικτύου διοικήσεως μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα με ικανότητες στοχοποίησης από πολλαπλά οπλικά συστήματα.

Ιδιαιτέρως σημαντικές οι ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες. Σημαντική και η επένδυση σε μη επανδρωμένα συστήματα και σε τρόπους αντιμετώπισης τους, απειλή που συνεχώς με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα σημειώνει αλματώδη αύξηση.

Όλες όμως οι προμήθειες θα πρέπει να συμβαδίζουν με το ανάλογο τακτικό δόγμα χρησιμοποίησης τους και την απαραίτητη εκπαίδευση των χειριστών.

ΕΡ: Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία και στο Ιράκ. Πώς την κρίνετε σε σχέση και με την Ελλάδα; 

ΑΠ:  Παρά την τουρκική καυχησιολογία, κάθε στρατιωτική της εμπλοκή περιορίζει -σε κάποιο βαθμό- τις στρατιωτικές ικανότητες της τη συγκεκριμένη στιγμή. Συχνά οι επιχειρήσεις αυτές προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις που μειώνουν, για κάποιο διάστημα, την εκ μέρους της δυνατότητα πρόκλησης επιπρόσθετων επιπλοκών σε ένα ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον διεθνούς ασφαλείας.

Να μη ξεχνάμε ότι με αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις περιορισμένου ρίσκου, επιτυγχάνεται συνήθως και προσωρινά, η επιδιωκόμενη συσπείρωση του εκλογικού σώματος και δημοσκοπική ενίσχυση του Προέδρου Ερντογκάν.

Η Ελλάδα πάντα παραμένει όμως για την Τουρκία ο βασικός αντίπαλος, ο μοναδικός που μπορεί να την αποτελέσει τροχοπέδη για τα μεγαλοϊδεατικά και αναθεωρητικά όνειρα της. Βέβαια από την άλλη πλευρά και παρά το οικονομικό κόστος -και κόστος ζωών- οι πολεμικές επιχειρήσεις προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την ευκαιρία αξιολόγησης οπλικών συστημάτων και τακτικών.

ΕΡ: Και η Ελλάδα και η γείτονα μπαίνουν πλέον σε προεκλογική περίοδο. Πιστεύετε πως μπορεί να δούμε κάποιο «θερμό επεισόδιο» το αμέσως επόμενο διάστημα; 

ΑΠ:  Σε περίπτωση δημοσκοπικής κατακρήμνισης των ποσοστών του ΑΚΡ θεωρώ ότι αυξάνονται οι πιθανότητες θερμού επεισοδίου καίτοι η διεθνής κατάσταση λόγω Ουκρανίας  περιορίζει τους τυχοδιωκτισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την Ατλαντική Συμμαχία και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.  Ενδεχομένως όμως η Άγκυρα να θεωρήσει ως ευκαιρία την αναμενόμενη  μεταβατική εκλογική περίοδο στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε κάποιες περαιτέρω προκλητικές κινήσεις.

Οφείλουν άπαντα τα κόμματα να περιβάλουν με τη δέουσα υποστήριξη στα εθνικά ζητήματα, την οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία όλων των κρατικών μηχανισμών αντίδρασης και την αστραπιαία λήψη κάθε αναγκαίας πολιτικής απόφασης. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν,  ο ανταγωνισμός μας με την Τουρκία θα παραμείνει έντονος για μεγάλο ακόμη διάστημα και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, προμελετημένου  ή τυχαίου, θα είναι πάντα υπαρκτός με αυξομειώσεις .

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων και τι πιστεύετε πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο για τις επερχόμενες σε λίγους μήνες Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις; 

ΑΠ:  Ένας στρατιωτικός ποτέ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι, ικανοποιημένος με τις αμυντικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Η ισχύς είναι έννοια  σχετική, γεγονός που σημαίνει ότι διαρκώς συνεξετάζουμε τις ικανότητες μας σε σχέση με τις ικανότητες του αντιπάλου ενώ ο κίνδυνος του αιφνιδιασμού πάρα καιροφυλακτεί.

Συνεχώς πρέπει να αγρυπνούμε, να βελτιωνόμαστε και να ετοιμαζόμαστε για το δυσμενέστερο σενάριο.

Ο εφησυχασμός έχει πάντα τραγικά αποτελέσματα και ο αντίπαλος μας είναι μεθοδικός, υπομονετικός και έχει αποδείξει ότι ξέρει να περιμένει τον ερχομό της «νύκτας». Παρακαλώ, ως νύκτα να εκλάβετε την χρονική περίοδο του εφησυχασμού μας και κυρίως της έλλειψης εθνικής ομοψυχίας και όχι τις ώρες της απουσίας του ηλιακού φωτός.

Μοναδικό κριτήριο στις επερχόμενες κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανεξαρτήτως βαθμού πρέπει να είναι οι ευρύτερες επαγγελματικές ικανότητες όπως αυτές ορθά περιγράφονται στα φύλλα αξιολογήσεων, τα οποία καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες ικανότητες  ανά βαθμό και θέση.

Τα φύλλα αξιολογήσεων, όχι μόνο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μετά θρησκευτικής ευλάβειας αλλά και να συμπληρώνονται με τη δέουσα αντικειμενικότητα και ευθυκρισία από όλους τους αξιολογούντες στο μακρύ διάστημα του στρατιωτικού βίου του κάθε στελέχους.