Blog

3/5/2017.  Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 20/4-3/5

3/5/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 20/4-3/5


20/4 – Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% του ΑΕΠ εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό αφορά στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μετράται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat και δεν σχετίζεται με το πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

21/4 – Ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης βρίσκονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Royal Dutch Shell και Eni, που ενδέχεται να δικαστούν για διαφθορά στην εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής. Δικαστήριο του Μιλάνου εγκαινίασε χθες διαδικασία προκαταρκτικών ακροάσεων κεκλεισμένων των θυρών που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες και θα κρίνει αν απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά στους δύο κολοσσούς. Το θέμα αφορά ποσό ύψους 1,3 δισ. δολ. που κατέβαλαν οι Shell και Eni στην κυβέρνηση της Νιγηρίας το 2011, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής, του OPL 245, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκονται εννέα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξίας περίπου 500 δισ. δολ. με σημερινές τιμές.

21/4 – Στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως αναμένεται να εισέλθει το 2018 ο Πειραιάς, καθώς η λειτουργία του νέου δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ θα απογειώσει την ετήσια δυναμικότητα.
Οπως ανέφερε σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου, ήδη από το 2018 στον ΟΛΠ αναμένεται να διακινηθούν περί τα 5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα των φιλοδοξιών της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αποτελεί το πλέον κομβικό στον σχεδιασμό του κινεζικού ομίλου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

21/4 – Αύξηση κατά 30% παρουσίασαν την περίοδο 2010-2015 οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, καθώς τα νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να καλύψουν από την τσέπη τους το κενό που άφησε πίσω της η μείωση της δημόσιας δαπάνης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την οποία η δημόσια δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 13%, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία υποχρεώθηκε η χώρα.

22/4 – Μείωση των ανέργων κατά 2,51% (27.573 άτομα) δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καθώς η πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου λόγω του εορτασμού των ημερών του Πάσχα, έδωσε ώθηση στην εγχώρια αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι που αναζητούν ή δεν αναζητούν εργασία ανήλθαν τον Μάρτιο σε 1.068.293 άτομα, μειωμένοι κατά 27.573 άτομα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Μείωση κατά 3.923 άτομα καταγράφεται και σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, όταν οι άνεργοι είχαν φτάσει σε 1.072.216 άτομα.

22/4 – Κατά 109 εκατ. ευρώ διογκώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016.
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 937 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, καθώς και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε. Η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 11,6%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτους όρους, με αποτέλεσμα τη μικρή επιδείνωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

23/4 – Με ρυθμό περίπου 1,5% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2017, όπως αναφέρει το της δελτίο Economic and Financial Outlook.
Το ποσοστό βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,2%.
Η τράπεζα έλαβε υπ’ όψιν την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η οποία, όπως διευκρινίζει, έχει αρνητική επίπτωση (carry over) στο 2017 της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων.

23/4 – Συνεχίζει την τακτική της δημιουργίας χρεών η κυβέρνηση, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις νέες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Αν και η κυβέρνηση έχει πληρώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους 432 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες οφειλές που δημιούργησε ανέρχονται στα 494 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ. Τον πρώτο μήνα του 2017 εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 5,048 δισ. ευρώ.
24/4 – Με μια τεράστια επενδυτική κοινοπραξία υπό συγκρότηση, το Πεκίνο ετοιμάζεται για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός όμιλος, ο μεγαλύτερος (μέχρι σήμερα) μη εισηγμένος στον κόσμο, σχεδιάζει το 2018 να διαθέσει στη διεθνή αγορά το 5% των μετοχών του με συνολική αξία 100 δισ. δολάρια – κι αυτό σημαίνει πως θα διεξαχθεί αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε ένα ή περισσότερα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η διάθεση μετοχών αξίας 100 δισ. δολαρίων έχει να κάνει με το ότι η χρηματιστηριακή αξία της Aramco υπολογίζεται στα 2 τρισ. δολάρια, αν και υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι στην πράξη θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερη.

24/4 – Με βελτιωτική δεσμευτική προσφορά που προβλέπει την καταβολή τιμήματος 231.926.000 ευρώ η κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link και τον όμιλο Σαββίδη αποκτά το  67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Η συνολική αξία της συμφωνίας σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε  1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

25/4 – H Louis Vuitton αποκτά πλήρως τον έλεγχο του οίκου μόδας Christian Dior, καταβάλλοντας 12,1 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο 25,9% που δεν είχε στην κατοχή της. Αυτή η συμφωνία, την οποία ανέμενε επί μακρόν η αγορά, συνενώνει υπό την ίδια αιγίδα τον ιστορικό οίκο υψηλής ραπτικής, που έντυσε κινηματογραφικούς αστέρες όπως η Γκρέις Κέλι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και με τα αρώματα και τα καλλυντικά του «ντύθηκαν» νεότερες σταρ, όπως οι Τζένιφερ Λόρενς και Νάταλι Πόρτμαν – τα αρώματα και τα καλλυντικά του Dior κατείχε από το 1960 η LVMH. Ο ιδρυτής της, Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος είναι γνωστός για τη «συλλεκτική του μανία» να αποκτά εταιρείες-κοσμήματα, επιδιώκει να απλοποιήσει τις οργανωτικές δομές της LVMH. Η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Dior συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρηματικής κίνησης των 12,1 δισ. ευρώ, μόνο το εμπορικό σήμα του οίκου, που ίδρυσε τo 1946 ο Christian Dior στο Παρίσι, αποτιμάται σε 6,5 δισ. ευρώ.


26/4 – Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας εξακολουθεί να φλερτάρει η ΔΕΗ σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, η οποία στην τελευταία αξιολόγησή της επισημαίνει ότι χωρίς τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ αμφίβολο εάν θα επιβιώσει πέραν του τρίτου τριμήνου του 2017. Ακόμη όμως και τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αντιπροσωπεύουν μόνο μια ένεση ρευστότητας, που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να επιβιώσει μόνο για μερικά ακόμη τρίμηνα, εκτός εάν υπάρξει κάποια ουσιώδης δομική αλλαγή. Η S&P στις 26 Απριλίου διατήρησε την αξιολόγησή της για τη ΔΕΗ στο CCC- σημειώνοντας ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

26/4 – Ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 15% από το 35% που είναι τώρα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

27/4 – Με βαθιά ύφεση που ανά κατηγορία κυμαίνεται από 8% έως 15% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Τούτο ανέφερε χθες η υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Στρατηγικού Σχεδιασμού της «ΑΒ Βασιλόπουλος» Ζέτα Χειμωνίδου σε εκδήλωση για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της γνωστής αλυσίδας, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στην αγορά, καθώς και τα στοιχεία των εταιρειών που διενεργούν τις σχετικές μετρήσεις.

28/4 – Eπενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν στην Ευρωζώνη. Αναμένονται εισροές άνω των 90 δισ. ευρώ μόνο σε μετοχικά αμοιβαία, καθώς το κλίμα δείχνει να εξομαλύνεται μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών την περασμένη Κυριακή και τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Lipper, οι καθαρές εισροές το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 65,1 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2017, οι εισροές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη ανέρχονται στα 210,5 δισ. ευρώ. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία, ειδικότερα, υπερβαίνουν τα 90 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές της αγοράς να διαβλέπουν περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

28/4 – Περίπου στο 1,5%  προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του προγράμματος για 2,7%.
«Δεν είναι ικανοποιητικό, αλλά είναι αξιοσημείωτο», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Βέττας, δεδομένου ότι από το 2008 μόνο το 2014 είχαμε θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ (στο 0,4%).

29/4 – Εκτινάχθηκε η εισοδηματική ανισότητα από το 2010-2015 μεταξύ του 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών και του 20% των φτωχότερων στις ΗΠΑ. Το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών σημείωσε ραγδαία αύξηση κατά 29.200 δολ. ετησίως στις 189.000 δολ. το διάστημα μεταξύ του 2010-2015, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Μεγάλο όμως ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η εισοδηματική ανισότητα έχει διευρυνθεί λόγω του φαινομένου της αυτοματοποίησης που έχει εξαλείψει θέσεις εργασίας, εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ρομπότ τείνουν να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους χαμηλών προσόντων, ενώ αντίθετα, δρουν συμπληρωματικά για τους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης.

29/4 – Στο κυνήγι των υψηλότερων επιτοκίων για τις καταθέσεις τους έχουν αποδυθεί οι Γερμανοί, καθώς δυσφορούν από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των γερμανικών τραπεζών, που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν οι καταθέσεις τους στάσιμες ή ακόμη και να μειώνονται. Επιλέγουν, έτσι, να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τράπεζες άλλων χωρών της Ε.Ε., ορισμένες από τις οποίες τους προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 0,9% ή του 1,6%, και αναλαμβάνουν τον κίνδυνο πτώχευσης των τραπεζών αυτών, τον οποίο ενδεχομένως δεν γνωρίζουν.

29/4 – Τέσσερις συμβάσεις μέσω των οποίων θα διοχετευθούν 420 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) υπέγραψε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ) με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι χρηματοδοτήσεις γίνονται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο είναι ο κεντρικός πυλώνας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ). Το Σχέδιο Γιούνκερ αναμένεται ήδη να κινητοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ και 183,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της Ευρώπης.

30/4 – Το εύρος της καταστροφής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και το οποίο υπονομεύει και τη δυνατότητα ανάταξής της γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό εάν συγκρίνει κανείς τα επιμέρους μεγέθη της, όχι σε τριμηνιαία ή ετήσια βάση, αλλά σε μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση.
Η χώρα παραμένει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, με την όποια θετική ένδειξη να αποδεικνύεται βραχύβια ή ανεπαρκής για να μεταβάλει την ευρύτερη εικόνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), Economic Outlook for Greece 2017-2018, οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ ετησίως το 2010 σε μόλις 20 δισ. πέρυσι. Οπως προκύπτει με σαφήνεια, η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται, με μια μικρή ανάκαμψη πέρυσι να ακολουθείται και πάλι από πτώση τους τελευταίους μήνες.

30/4 – Κάτι παραπάνω από αισθητή είναι από τις αρχές του έτους η επίδραση της αύξησης των φόρων και η επιβολή νέων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σε σημείο που έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια αποπληθωρισμού, να εμφανιστεί πληθωρισμός σταθερά από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό που φτάνει ακόμη και το 15%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο τόσο του 2016 όσο και του 2015.

1/5 – Χρειάσθηκαν ακριβώς 24 συνεχή τρίμηνα (6 χρόνια) για να ξαναπάρουν τη σκυτάλη της πλειοψηφίας οι κερδοφόρες εταιρείες έναντι των ζημιογόνων στο Χρηματιστήριο.
Το εύρος της εγχώριας ύφεσης που έπληξε τις εισηγμένες εταιρείες είχε ως αποτέλεσμα από το δ΄ τρίμηνο του 2010 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2016 –δηλαδή για 72 συνεχόμενους μήνες– οι ζημιογόνες εισηγμένες παρέμειναν διπλάσιες σε αριθμό από τις κερδοφόρες.
Σε 179 εισηγμένες (ποσοστό 84,8% επί συνόλου 211 εισηγμένων) που ανακοίνωσαν ετήσια αποτελέσματα εντός της προθεσμίας (30 Απριλίου 2017) που είχε θέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι 100 εταιρείες εμφάνισαν κέρδη και οι 79 παρουσίασαν ζημίες.

1/5 – Απώλειες 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις εμπορικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο, ως απόρροια της αβεβαιότητας που είχε καταγραφεί το επίμαχο διάστημα. Από αυτά το 1,9 δισ. ευρώ είναι οι εκροές καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών, που είδαν τα υπόλοιπά τους να συρρικνώνονται από τα 100,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 στα 98,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

1/5 – Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 5 δισ. άτομα, θα ζεί το 2050 στα αστικά κέντρα των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Εως το 2030, οι 81 πιο πολυπληθείς πόλεις στον κόσμο θα βρίσκονται στις αναδυόμενες αγορές. Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει σε έκθεσή του ο Τζέιμς Πομερόι, οικονομολόγος της HSBC, που προτρέπει τους επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις αναδυόμενες οικονομίες και στην πολιτική που ασκείται σε αυτές.

2/5 – Ενισχύεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 94,9 (από 93,4) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περσινό (90,7 μονάδες), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στις υπηρεσίες και οριακά στο λιανικό εμπόριο, σταθερότητα στη βιομηχανία, αλλά επιδείνωση στις κατασκευές.

2/5 – Στα 5,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε η αξία των συναλλαγών που έγιναν με «πλαστικό χρήμα» το πρώτο τετράμηνο του έτους, καταγράφοντας μια μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, έτος κατά το οποίο οι συνολικές συναλλαγές με κάρτες ανήλθαν στα 320 εκατομμύρια και η αξία τους στα 19 δισ. ευρώ.

2/5 – Καθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σε μία ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση, ενώ προειδοποιεί ότι «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017».
Η έκθεση αναφέρει πως η κατάσταση στις επενδύσεις, οι εξαγωγές που αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο ατμομηχανής, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».

2/5 – «Ζήτηση για ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη θετική εικόνα που κατέγραψαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές.


3/5 – Το 71% των εταιρειών παγκοσμίως συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστικές χωρίς το μετασχηματισμό των τεχνολογικών (ΙΤ) υποδομών τους. Μάλιστα το 95% τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνα της Enterprise Strategy Group για λογαριασμό της Dell EMC, υπολείπονται μια μικρής ηγετικής ομάδας ανταγωνιστών, που επιταχύνουν τους δικούς τους στόχους στο ψηφιακό επιχειρείν μέσω του μετασχηματισμού των ΙΤ υποδομών τους.

3/5 – Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκεται εκ νέου η άλλοτε κραταιά Alitalia – η διοίκησή της δεύτερη φορά σε δέκα χρόνια θα υποβάλει αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές της και να οριστούν επίτροποι που θα εποπτεύσουν την όλη διαδικασία.

3/5 – Στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση ή άλλης μορφής οικονομική αξιοποίηση παραμένουν σύμφωνα με το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος. Παρά τις έντονες ενστάσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές εκ των οποίων διατυπώθηκαν και στο πλαίσιο συνεδριάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, οι δανειστές και ειδικότερα η Κομισιόν εμφανίζονται με διαμορφωμένη άποψη για την παραμονή τους στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και κατά της μεταφοράς τους στο υπερταμείο όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Επιπλέον, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιγραφεί ως προαπαιτούμενο γα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την έγκριση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή τους όπως αυτά περιγράφονται στο Σχέδιο Αξιοποίησης της Περιουσίας του (ADP).

Αφήστε μια απάντηση