5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

1. Κοινοβουλευτική  πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  (Σ.Ε.Α.), που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε Κυβέρνηση στη λήψη κρισίμων αποφάσεων, παίρνει  ”Το Ποτάμι”, σύμφωνα  με όσα είπε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Κινήματος για τα  εθνικά θέματα στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 28/11.Το κεντρικό μήνυμα/πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν:
”ΟΙ    ΓΕΊΤΟΝΈΣ    ΜΑΣ    ΈΧΟΥΝ    ΝΕΎΡΑ,   ΕΜΕΊΣ ;  ”
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν:
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης , η Συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο  Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π. Λουκάς  Τσούκαλης, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης,  ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και ο Πρέσβης ε.τ.και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γεώργιος Κακλίκης, ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση του Κινήματος για το Σ.Ε. Α.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι: ”Όλοι  μιλούν για συνεννόηση, αλλά θεσμοθετημένα όργανα  συνεννόησης δεν έχουμε. ”
Ο  κ. Κακλίκης ,στην παρουσίαση της πρότασης, διευκρίνισε ότι ” το Σ.Ε.Α. δεν θα υποκαθιστά το ΚΥ.Σ.Ε.Α., το οποίο είναι αμιγώς Κυβερνητικό Σώμα.”

2. Εν όψει διεξαγωγής του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 5/12,   σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η ” Ναυτεμπορική ”την 30/11, ”Μία συνολική  συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, είναι ρεαλιστικός στόχος.”

Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ” Θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Eurogroup της 5/12 η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως λόγω διαφωνιών Ευρωπαίων( στην ουσία Γερμανών) με το Δ.Ν.Τ. ”

3. Τη μείωση του Ελληνικού Χρέους κατά 21,8% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism -E.S.M.) για το πακέτο των Βραχυπρόθεσμων Μέτρων  Ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο , το οποίο ”είδε το φως της δημοσιότητας”  μέσω της Wall Streat Jurnal(wsj).

4. Στη Συρία, οι Κυβερνητικές Δυνάμεις συνεχίζουν ,μετά των  συμμάχων τους του Κουρδικού YPG  και της Λιβανικής Hezbollah , να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους Ισλαμιστές Αντάρτες στο Ανατολικό  Χαλέπι.

Πιο πρόσφατη επιτυχία τους, η κατάληψη στις 30/11 του προαστίου Sheikh saeed, ενώ συνεχίζεται η προώθησή  τους στο Al Shaar  και το Karam Al- Tarab δυτικά του αεροδρομίου.Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠ.ΕΘ.Α., οι δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ έχουν ήδη ανακαταλάβει το 50% του Ανατολικού Χαλεπίου.

5. Στη Συρία επίσης,το Κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA καταγγέλλει επιδρομή της Ισραηλινής Αεροπορίας(I.A.F.)  στην πόλη Al Saboorah δυτικά της Δαμασκού. Στόχος της I.A.F. ήταν η εξόντωση κορυφαίου στελέχους της Hezbollah  ή , κατά άλλη πληροφορία, η καταστροφή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών της ίδιας φιλο- ιρανικής Σιϊτικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα Ισραηλινά αεροσκάφη επιχείρησαν από το Λιβανικό εναέριο χώρο, τον οποίο βέβαια παραβίασαν,αποφεύγοντας  τον Συριακό, καθώς αυτός ελέγχεται από τα Ρωσικά αντιαεροπορικά.

6.  Αναφορικά με τη Συριακή Εμπλοκή, οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ότι η Τουρκική Στρατιωτική Επιχεί ρηση έχει ως στόχο την ανατροπή Άσαντ,προκάλεσαν την έντονη Ρωσική αντίδραση. Ειδικότερα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε , κατά το Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, ότι  ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ  Λαβρώφ θα συζητήσει το θέμα με τον Ερντογάν κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα. ”Αυτό είναι ένα καλό θέμα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις”, τόνισε ο κ. Μπογκντάνοφ.

Επιπρόσθετα, ο Αλεξέϊ Πουσκόβ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της  Δούμας, σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter στις 29/11:” ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, αλλά ο στόχος αυτός δε φαίνεται εφικτός. Είναι πολύ παρόμοια (αυτά) με

την Πολιτική Ρητορική…”
 7.  Ο παραληρηματικός ”λόγος” των νεο-οθωμανών σουλτανίσκων της εξ’ανατολών γείτονος χώρας συνεχίζεται.

Επιθυμώντας διακαώς να ανασυστήσουν το κλέος του Σουλεϊμάν , αλλά και να υπερβούν εκείνο του Μουσταφά  Κεμάλ, του Ατατούρκ , έχουν αποδυθεί  σε ένα κατάδηλα ψυχοπαθητικό ”κρεσέντο”, που εύλογα δίνει τη δυνατότητα στον ψύχραιμο εξ αποστάσεως κριτή  να πει το εκ της Αγίας Γραφής αρυόμενον:
”Μωραίνει Κύριος ον Βούλεται απωλέσαι !”
Βέβαια δεν έχουν έως τώρα ενθουσιωδώς διαδηλώσει ότι και η ..Βιέννη ! περιλαμβάνεται στα” ..σύνορα της καρδιάς τους”, όπως την διεκδικούσε και πολιορκούσε ο Σουλεϊμάν.

Αυτό όμως ουδόλως τους εμποδίζει να ονειρεύονται  ”φωναχτά” να μας επαναφέρουν ,εμάς  τους Έλληνες, στα αλήστου μνήμης προ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη χρόνια.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τις πλέον πρόσφατες ” δηλώσεις ΄΄ τους:

Ερντογάν: ” Η Κύπρος δε μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημαία με ολόκληρο το νησί, γιατί εκεί έχυσαν το αίμα τους Τούρκοι.”

Μουσταφά  Ακιντζή :”Οι Ελληνο- Κύπριοι επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν  τα δικαιώματά μας.”

Κεμάλ Κιλιντσάντογλου (ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος/Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν):

”Να πάρουμε 18 νησιά στο Αιγαίο, που είναι Τουρκικά. Γιατί δεν αναλαμβάνουμε τις ενέργειες που πρέπει;”

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να μειώσει  τα εδάφη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας από το 37,7%, που είναι σήμερα, στο  29,2% .

8. Συνέντευξη του Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. Ιωάννη Μάζη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Καταθέτει την εκτίμηση ότι ο  Ερντογάν σχεδιάζει αρχές  Ιανουαρίου 2017 να δημιουργήσει ”σκηνικό Ιμίων” στη περιοχή Οινουσσών – Παναγιάς ( νήσοι μεταξύ Χίου και Μικράς Ασίας).

Συγκεκριμένα , εκτιμά ο Καθ. Μάζης, ο Ερντογάν θα ΄΄ανοίξει τη στρόφιγγα ”των μεταναστών, όπως ρητά ήδη απειλεί να κάνει, ώστε αυτοί να κατακλείσουν τα Ελληνικά νησιά και,ως αποτέλεσμα ,να βρει την ευκαιρία  ο ίδιος να επέμβει με δικά του πλοία κάνοντας Έρευνα και Διάσωση Ναυαγών(R & R),  de facto σφετεριζόμενος με τον τρόπο αυτό Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τελικά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέες ”γκρίζες ζώνες”

9. Δημοσίευμα της Γερμανικής Εφημερίδας Die Welt, , όπου υποστηρίζεται ότι αν , ως συνέπεια αρνητικής  ψήφου των Ιταλών στο Δημοψήφισμα της 4/12, ο Πρωθυπουργός Ματτέο  Ρέντσι  και η Κυβέρνησή του   υποχρεωθούν σε παραίτηση ,αυτό θα σημάνει την κατάρρευση  ενός εκ των βασικών πυλώνων στους οποίους  θα μπορούσε να στηριχθεί μια”Νέα Σταθερή Ευρώπη.”

 Η  παρουσία της Κυβέρνησης Ρέντσι στην εξουσία είναι , κατά την Γερμανική εφημερίδα, κρίσιμης σημασίας για δύο τεράστια ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη:  Το μέλλον του Ευρώ και το Προσφυγικό.

Στο ίδιο άρθρο κατηγορείται η Κυβέρνηση Μέρκελ ότι εγκατέλειψε τον Ρέντσι και τώρα υπάρχει σημαντικός  κίνδυνος  να αντικατασταθεί από τους λαϊκιστές, κατί που θα επιφέρει δυσάρεστες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

10. Απάντηση   Ματτέο   Ρέντσι στις δηλώσεις του επί των Οικονομικών Επιτρόπου της   Comission  Ντάϊσελμπλουμ, ότι δεν είναι εφικτό να περιοριστεί σημαντικά η πολιτική λιτότητας ,καθ’όσον δεν υφίσταται η προαπαιτούμενη σταθερότητα :

 ” Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δεν έχει μεγάλη επίγνωση του πώς πάνε τα πράγματα στην Ιταλία!” ,  δήλωσε εμφατικά.

Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Δημοψήφισμα της 4/12, όποια και αν είναι η έκβασή του, θα είναι η Γιορτή της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντική , τέλος, είναι η δέσμευση Ρέντσι, ότι αν όλα στο Δημοψήφισμα πάνε καλά, ”στην επόμενη μέρα” θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο εξουσιοδότηση να θέσει δικαίωμα αρνησικυρίας( veto) στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, εφόσον  η  Ε.Ε. δεν αλλάξει την πολιτική της στο Μεταναστευτικό.

”Αν η Ε.Ε. θέλει την Ιταλική χρηματική συμβολή, πρέπει να αρχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού οι δεσμεύσεις για το Μεταναστευτικό.”, συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

11.  Έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD), εν όψει της εκλογής περί τις αρχές Ιανουαρίου 2017 του αρχηγού , δηλαδή εκείνου που θα κληθεί να φράξει το δρόμο της Κυρίας  Μέρκελ για τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία.

Στις δημοσιευόμενες κατά το τελευταίο διάστημα δημοσκοπήσεις, ο Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, εμφανίζεται ως ικανότερος να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μέρκελ έναντι  του σημερινού  Προέδρου του SPD και  Αντικαγκελαρίου  στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

O  Ιανουάριος είναι κοντά…

12. Προεδρικές Εκλογές της 4/12 στην Αυστρία.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βιέννη, με την οποία ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, που ανέδειξε Πρόεδρο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλλεν, η  επανάληψη  της διαδικασίας γίνεται με τις  τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να προηγείται του αντιπάλου του.

Σημειώνεται ότι η ακύρωση της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας έγινε μετά από προσφυγή του Χόφερ στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

13. Αύξηση παροχών Ρωσικού Φυσικού Αερίου (Φ.Α.)  στις χώρες της Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία παροχής Φ.Α.  GAZPROM, ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της  προς τις χώρες της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις Φ.Α. για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2016 σημείωσαν  αύξηση 7,5% προς τη Γερμανία, 54,6% προς το Ην. Βασίλειο,  20,4% προς τη Γαλλία, 27,5% προς την Αυστρία,  47,3%  προς την Ελλάδα, 91,8% προς την Ολλανδία, 149,4% προς την Δανία, 16,7% προς την Πολωνία.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται παρά την παγίως διακηρυσσόμενη στρατηγική μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό Φ.Α.

14.  Σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για τον ανταποκριτή της ”Φωνής της Αμερικής”  Khajijan Farkin , ο οποίος συνελήφθη στις  27 /11 στο Ντιγιάρμπακιρ  και την ανταποκριτή του B.B.C. Hatice Kamer, που συνελήφθη στις 26/11 στην πόλη Σιρβάν της  ίδιας περιοχής, ενώ έκανε ρεπορτάζ για κατάρρευση στοών ορυχείων που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει βάλει αυστηρούς περιορισμούς  σε   δημοσιογράφους από 170 οργανισμούς Μ.Μ.Ε., ενώ στο ίδιο διάστημα περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε περιοχές που πλειοψηφεί το Κουρδικό στοιχείο.

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι στη εν λόγω περιοχή δρουν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών καλυπτόμενοι από τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Με΄την αιτιολογία αυτή έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση κάθε ξένο, και όχι μόνον,δημοσιογράφο. Μόλις διαπιστωθούν επαφές είτε με Κούρδους , είτε με φερόμενους ως οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

15. Πρόωρες Εκλογές στα Σκόπια  στις 11/12

Μετά την δύο φορές αναβολή τους, διεξάγονται  οι Πρόωρες Εκλογές, στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα,ως αποτέλεσμα της Κυβερνητικής Κρίσης που προκλήθηκε από την αποκάλυψη τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών και επιχειρηματιών από  την Κυβέρνηση του Κεντροδεξιού Κόμματος  VMRO DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκι.  Ο τελευταίος αντεπιτίθεται στις κατηγορίες των αντιπάλων του για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, αντιτείνοντας ότι εάν κυβερνήσει το αντιπολιτευόμενο SDSM ,θα επιβάλει την Αλβανική σε όλη  τη  χώρα, και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της  όπου πλειοψηφεί το Αλβανικό στοιχείο (περιοχή του Τετόβου),  ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, κάτι το οποίο ο ηγέτης του SDSM  Ζόραν Ζάεφ αρνείται κατηγορηματικά.

Δύο σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επί της πρόθεσης ψηφοδοσίας την 11/12, είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Repoublica, προσκείμενου στον Γκρουέφσκι, και δείχνει το  VMRO να προηγείται με 25,8% , ακολουθούμενο από το  Σοσιαλδημοκρατικών τάσεων SDSM  με 16%, το Αλβανικό Κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 6,3% και το νεοσύστατο επίσης Αλβανικό BESSA ME 3,2%.

Η  έτερη σφυγμομέτρηση, για λογαριασμό του προσκείμενου στον Ζάεφ τηλεοπτικού σταθμού TELMA, δείχνει το VMRO  στο 23,7%, το SDSM στο 18,9%, το DUI στο 6,2%.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί η παρουσία κατά την προεκλογική συγκέντρωση του VMRO στην  Κεντρική Πλατεία των Σκοπίων την Κυριακή 27 /11, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες, του Αυστριακού ΥΠ.ΕΞ. Σεμπάστιαν Κουτς και του Γερμανού Βουλευτού Τόμπιας Τσεχ,  Αντιπρόεδρου  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Ε.Λ.Κ.), το οποίο διαθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο την ισχυρότερη αντιπροσώπευση( αριθμό Ευρωβουλευτών).

Αφήστε μια απάντηση