11/1/2017. ΟΧΙ στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) στην Κύπρο
Όταν δεχόμαστε συζητήσεις επί τη βάσει της ΔΔΟ εδώ και χρόνια έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει στην συγκεκαλυμμένη (νομίζουμε) νομιμοποίηση της εισβολής, κατοχής και διχοτόμησης της Κύπρου από την Τουρκία. Κάθε φορά που λέμε ότι δεν έχει επέλθει επίλυση παρά τα 42 χρόνια διαπραγματεύσεων ουσιαστικά εννοούμε ότι δεν έχουμε ακόμα αποδεχθεί όλες τις θέσεις των τούρκων.
Εκπλήσσομαι με τον αριθμό των εθελοτυφλούντων Ελλήνων. Ελάχιστοι φαίνονται να αντιλαμβάνονται ότι η ΔΔΟ είναι νομιμοποίηση της Τουρκικής εισβολής, κατοχής και διχοτόμησης? Μήπως βαρεθήκαμε το Κυπριακό και τα δίνουμε όλα για να μην το ξανακούσουμε ? Μήπως ενοχλεί η απότιση ευθυνών στους υπεύθυνους ? Μήπως ενοχλεί η μερική απότιση ευθυνών (ψέγουμε ορισμένους και αποσιωπούμε τον ρόλο άλλων)? Γιατί δεν ανοίγει ο φάκελος της Κύπρου? Ποιος έδωσε οδηγίες να μην ρίξουν τα υποβρύχια στον αποβατικό στόλο? Ποιος απέτρεψε την μεταστάθμευση των Phantom στο Λασίθι για νάναι κοντά στην Κύπρο? Ποιος, ποιος, ποιος ??? Γιατί ξεχνάμε το ” η Κύπρος είναι μακριά” την παραμονή του Β΄ Αττίλα από τον αποκαλούμενο από ορισμένους “εθνάρχη”.
Για την Κύπρο προτείνουμε να μην αποδεχθούμε άλλο την «συνταγή» της ΔΔΟ. Δεν θέλουμε λύση που δικαιώνει τον Κίσινγκερ και τον Ετσεβίτ. Όπως είμαστε τώρα είναι καλύτερα γιατί δεν βάζουμε τον τούρκο και στο ελεύθερο Κυπριακό κράτος, πράγμα που θα κάνουμε με την ΔΔΟ. Προτείνουμε να περιμένουμε μήπως προκύψει καλύτερη λύση, και να μην αποδεχθούμε την χειρότερη, την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας μια λύση την οποία θα υποστηρίξουμε όσο περιμένουμε. Η Τουρκία βαδίζει για αυτοδιάλυση, γιατί να τους χαρίσουμε μία «λύση», ζουρλομανδύα για εμάς αλλά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους? Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση με μακροπρόθεσμη εφαρμογή στηριγμένη στην μετά βεβαιότητος επερχόμενη μελλοντική επιθυμία των Αμερικανών να απεμπλακούν από τον πιο ύπουλο και χειρότερο «φίλο» και «σύμμαχο» που είχαν ποτέ.
Η λύση αυτή μπορεί να προβλέπει για την Κύπρο την ανταλλαγή της βάσης του Ιντσιρλίκ στα Άδανα με το αεροδρόμιο της Τύμπου στην Λευκωσία. Ο Τουρκικός στρατός να πάει να φυλάει Μερσίνα και Άδανα και η Αμερικανική αεροπορία να έλθει στην Κύπρο.
Οι Αμερικανοί θα παρέχουν τις ζητούμενες εγγυήσεις στους Τουρκοκύπριους. Όσοι από αυτούς δεν θεωρούν επαρκή την Αμερικανική προστασία να ακολουθήσουν τον Τουρκικό στρατό στην Ανατολή. Για περισσότερη ασφάλεια μπορούν να πάνε πίσω μέχρι την Μογγολία.
Η Αγγλία να κληθεί να επιστρέψει τις βάσεις στο κράτος της Κύπρου για να μην εγκαταστήσουμε τα τελωνεία του Brexit στο νησί. Η Κύπρος μπορεί να ενοικιάσει τις βάσεις αυτές στους Άγγλους και στους Αμερικανούς αλλά δεν θα μπορεί να τις εκχωρήσει πια σε κράτη που δεν θα είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Όσο για τα Ελληνο-Τουρκικά, και εκεί πρέπει να περιμένουμε ώστε αντί για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης να προτείνουμε να υπογράψει και να εφαρμόσει η Τουρκία την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και αν δεν διαλυθεί η Τουρκία? Η Ελλάς θα φροντίσει να την αντιμετωπίζει όπως μπορεί καλύτερα επιμένοντας στην οικονομική της ενδυνάμωση για πιο ρωμαλέα άμυνα. Η Κύπρος θα μείνει αναγνωρισμένο κράτος στην Ευρώπη χωρίς να αποδεχθεί Τουρκική συγκυριαρχία στον νότο. Οι Αγγλικές βάσεις ούτως ή άλλως δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν λόγω Brexit. Η επιστροφή των βάσεων στο Κράτος της Κύπρου θα επιτρέψει στην Κύπρο να τις ενοικιάσει στους Άγγλους και στους Αμερικανούς. Εξ άλλου η ηλεκτρονική παρακολούθηση της υφηλίου από τις βάσεις χρησιμοποιείται περισσότερο από τους Αμερικανούς. Έτσι θα εισαγάγει την Αμερική στον κόσμο της Κύπρου, και την Κύπρο στο ΝΑΤΟ μόλις μεταφερθεί και το Ιντσιρλίκ στο νησί. Και θα περιμένουμε όλοι μαζί την τελική αποχώρηση του Τουρκικού στρατού και την ένταξη όλης της Κύπρου στο Κράτος της Κύπρου χωρίς τις ανοησίες της συγκυριαρχίας του 20% με το 80%.