Blog

22/3/2017.   Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 15/3-22/3

22/3/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 15/3-22/3


16/3 – Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αύξησε χθες τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75% με 1%, δείχνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες επισήμαναν πως θα προχωρήσουν σε «σταδιακή» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τα επόμενα χρόνια, δείγμα τού ότι θέλουν πρώτα να δουν τη δημοσιονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την επίδραση που αυτή θα έχει στην αμερικανική οικονομία. Γι’ αυτό και διατήρησαν αμετάβλητη την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2017, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής, και τρεις ακόμη το 2018. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 25 μ.β. ήταν ευρέως αναμενόμενη, και μάλιστα αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν πως η Fed θα προχωρούσε ταχύτερα στην «εξομάλυνση» των επιτοκίων δανεισμού, ώστε να προλάβει ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να μη στείλουν σήμα πως θα αυξήσουν ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο 2%. Μάλιστα, η Fed ανακοίνωσε πως ο στόχος του πληθωρισμού είναι «συμμετρικός», δηλαδή πως πρόκειται να ανεχθούν μικρή υπέρβαση του 2% χωρίς να προχωρήσουν σε βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. «Με σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της Fed.

16/3 – Στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με το κράτος του Μαυροβουνίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30 προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών, καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Μπαρ. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

16/3 – Οι τράπεζες στις χώρες της Ευρωζώνης ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες με τους κινδύνους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία φθάνουν το 1 τρισ. ευρώ, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόψει το πρόγραμμα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα σχετικά αναφέρονται σε έγγραφα εσωτερικής χρήσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων έλαβε γνώση το Reuters.

16/3 – Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιανουάριο, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτών που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2017.

16/3 – Το ποσοστό της ανεργίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έφτασε στο 23,6%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 22,6% του γ΄ τριμήνου. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 24,4%. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σημαντική μείωση κατά 2,4% εμφανίζει και η απασχόληση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 2015), με τον αριθμό των απασχολουμένων να ανέρχεται σε 3.648.565 και των ανέργων σε 1.123.990 άτομα.

17/3 – Πιέσεις ασκούσε ο Μπάρακ Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ στην Άγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ελλάδας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild με αφορμή τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ

17/3 – Την απουσία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας έρχονται να θυμίσουν για μία ακόμη φορά τα τελευταία στοιχεία από το προφίλ του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου, που δείχνουν ότι η γαλανόλευκη έχασε το τελευταίο έτος 62 πλοία. Μαζί με αυτά που απώλεσε το 2015 εμφανίζει πια στη δύναμή της εκατό λιγότερα ποντοπόρα πλοία.

17/3 – Πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ασκούν σύμφωνα με τους «Financial Times» οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, τη στιγμή που η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου έχει δηλώσει σαφώς πως πρόκειται να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι σε πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
17/3 – Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξή της περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του (Going for Growth 2017) με συστάσεις για τις χώρες – μέλη του.

Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αφορούν τη συνέχιση της ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και Δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

17/3 – Σε «BB+», από «ΒΒ» προηγουμένως, αναβάθμισε την Παρασκευή η Standard & Poor’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση για το αξιόχρεο της Κύπρου, με «σταθερές» προοπτικές.

Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση «B» σε ξένο και τοπικό νόμισμα και σημείωσε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με ποσοστό 2,7% το 2017, διατηρώντας την ανάπτυξη σε επίπεδα κοντά στο 2,5%. την περίοδο 2018-2020.


17/3 – Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της, καταφέρνοντας νέο πλήγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία η οποία δυσκολεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

18/3 – Μετά μία διετία διαπραγματεύσεων σε νεφελώδες κλίμα, η Gazprom έκανε ένα θετικό βήμα για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με την αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μπορεί έτσι ο ρωσικός κολοσσός να διατηρήσει την περιφερειακή κυριαρχία του στις αγορές φυσικού αερίου. Η προκαταρκτική συμφωνία θα ανακουφίσει τη ρωσική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου και τη Μόσχα, η οποία επωφελείται από τα κέρδη της εδώ και χρόνια. Ετσι αποκλιμακώνεται, επίσης, ένα κομμάτι των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα περιθώρια κέρδους της Gazprom έχουν συρρικνωθεί λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και του σφικτού ρυθμιστικού πλαισίου στην Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα, επίσης, η αύξηση της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επηρεάσει την εταιρεία, η οποία εξαρτάται από τις πωλήσεις σε ορυκτά καύσιμα.

18/3 – Ενδιαφέρον για την εξαγορά της κρατικής σιδηροδρομικής επιχείρησης της Βουλγαρίας BZD Holding (Bulgarian State Railways) κατέθεσε στη βουλγαρική κυβέρνηση η κινεζική κατασκευάστρια τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού CRRC (China Railway Rolling Stock). Σύμφωνα με δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, η CRRC είναι διατεθειμένη να αναλάβει την αναχρηματοδότηση της υπερχρεωμένης κρατικής εταιρείας με 130 εκατ. ευρώ και να εκσυγχρονίσει το τροχαίο υλικό της BZD με βαγόνια και μηχανάμαξες αξίας 170 εκατ. που θα συναρμολογεί σε νέα μονάδα παραγωγής στη Βουλγαρία, την οποία θα κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια.

18/3 – Δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και των ποσοστών των άνεργων νέων στην Τουρκία καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και είναι από τα χειρότερα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αντανακλούν τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα, αλλά και τις συνέπειες των εκτεταμένων δαπανών που αποφάσισε η κυβέρνηση Ερντογάν για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία. Εναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που θα κρίνει το πολιτειακό μέλλον της γείτονος, η στατιστική υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την ανεργία των νέων να έχει εκτιναχθεί τον Δεκέμβριο στο 24%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους δεν υπερέβαινε το 19,2%. Η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων για την ανεργία των νέων καταδεικνύει ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών. Η επιδείνωση είναι, άλλωστε, γενικότερη στην αγορά εργασίας, με τη γενική ανεργία να έχει αυξηθεί στο 12,7% και να καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010.

19/3 – Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault βρίσκεται στο στόχαστρο της υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης και προστασίας των καταναλωτών της Γαλλίας (DGCCRF), ως ύποπτη εξαπάτησης των πελατών της επί 25 ολόκληρα χρόνια. Αντικείμενο της απάτης είναι και πάλι οι εκπομπές καυσαερίων, καθώς οι ανακριτικές αρχές της Γαλλίας αναφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούσε, όπως ακριβώς και η Volkswagen, ένα λογισμικό που παραποιούσε τα στοιχεία για τις εκπομπές καυσαερίων, ώστε να διασφαλίσει τη σχετική έγκριση

19/3 – Η Goldman Sachs θα μετακινήσει εκατοντάδες εργαζομένους εκτός Λονδίνου πριν το Brexit, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού βραχίονα της εταιρίας.

«Θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νοντ, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International στο CNBC.

20/3 – Αν θέλετε να συναντήσετε τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να επισκεφθείτε πρώτα τη Νορβηγία και μετά τη Δανία και την Ισλανδία – η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση. Οι λιγότερο ευτυχείς βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, στη Συρία και την Υεμένη. Τα σχετικά αναφέρονται στην «έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία» του 2017, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN) – πρόκειται για πρωτοβουλία που συγκρότησαν τα Ηνωμένα Εθνη, και από το 2012 και μετά καταρτίζει την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία και το ευ ζην.

20/3 – Η Ρωσική Ένωση εξαγωγέων Αγροτικών Προϊόντων, ανέφερε μάλιστα ότι η Τουρκία επέβαλε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ρωσίας. Το υπουργείο οικονομικών της Τουρκίας απέρριψε τις πληροφορίες περί εμπάργκο, ωστόσο ο εμπορικός ακόλουθος της Ρωσίας στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία απέκλεισε τη Ρωσία από τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες δεν υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί.

20/3 – Αύξηση της τάξεως του 29% σημείωσαν οι νέες μισθώσεις γραφειακών χώρων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να επωφεληθούν από τη σημαντική πτώση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της BNP Paribas Real Estate, την οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά η Δανός & Συνεργάτες, κατά το προηγούμενο έτος μισθώθηκαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 67.000 τ.μ., έναντι 52.000 τ.μ. το 2015, καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά.

21/3 – Συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες της Deutsche Bank, καθώς αναμένεται να της επιβληθούν πρόστιμα από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DFS) για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η γερμανική τράπεζα θεωρείται από τους βασικότερους συμμετέχοντες στις δραστηριότητες που αφορούν την αγορά ξένου συναλλάγματος. Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Bloomberg, αποκαλύπτει ότι οι εποπτικές αρχές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των ερευνών τους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να προσδιορίσουν το ύψος του προστίμου που πρέπει να επιβληθεί στην τράπεζα αν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Fed ολοκληρώνει σύντομα τη δική της έρευνα. Η DFS άρχισε από το 2014 την έρευνά της για την DB αλλά και την Barclays, εστιάζοντας κυρίως στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

21/3 – Πολύτιμα διδάγματα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τη Δανία. Η σκανδιναβική χώρα κατάφερε να αποπληρώσει όλο το εξωτερικό χρέος της, απελευθερώνοντας την οικονομία της από κάθε υποχρέωση απέναντι στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα η Δανία αποπλήρωσε ομόλογο 1,5 δισ. δολαρίων, μηδενίζοντας τον «λογαριασμό» της σε ξένο νόμισμα, πρώτη φορά ύστερα από 183 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του ΑΕΠ κατά -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. Πάντως, βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, λιανικές πωλήσεις και τουρισμός στο 4ο τρίμηνο του 2016 συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ενίσχυσαν περαιτέρω τη δυναμική τους. Από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις ο ΣΕΒ σημειώνει τα εξής:

14/3 – Με 15 δισ. δολάρια η Intel εξαγόρασε την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye, αποκτώντας πρόσβαση στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Βάσει της συμφωνίας, η μετοχή της Mobileye αποτιμάται σε 63,54 δολάρια. Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αυτόνομη οδήγηση. Η Mobileye τροφοδοτεί το 70% της παγκόσμιας αγοράς με ηλεκτρονικά συστήματα αποτροπής συγκρούσεων και συνεργάζεται με πολλές αυτοκινητο-βιομηχανίες.

Από στοιχεία που παρουσιάζει μελέτη της Eurobank, τις μικρότερες περικοπές μεταξύ των συνταξιούχων υπέστησαν οι αγρότες και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, όπου οι συνολικές μειώσεις από το 2010 κυμαίνονται μεταξύ 19,9% (για ποσά μέχρι 700 ευρώ) και 47% (για συντάξεις 3.000 ευρώ τον μήνα). Ωστόσο μικρότερες ήταν οι περικοπές για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ (-44,4%).

21/3 – Κίνδυνο «άτακτης χρεοκοπίας» διατρέχει η Κίνα, εξαιτίας της πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας της βαριάς της βιομηχανίας, της «φούσκας» των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της υπερχρέωσης των κινεζικών επιχειρήσεων. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το τρέχον έτος και 6,3% το 2018.

22/3 – Το 1,1 εκατ. προσεγγίζουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Μήνα με τον μήνα οι άνεργοι που προστίθενται στις λίστες του ΟΑΕΔ αυξάνονται δραματικά, εξέλιξη που ενδεχομένως να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

22/3 – Κατά ένα δισ. δολάρια, στα 3,5 δισ., μειώθηκε η περιουσία του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, οι οποίοι αύξησαν έτι περαιτέρω την περιουσία τους, λόγω του χρηματιστηριακού ράλι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το περιοδικό Forbes αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν αριθμητικά περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πλουσιότεροι.

22/3 – Σε έναν φαύλο κύκλο οδηγεί η υπερφορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα τα χρόνια της κρίσης. Η φοροδιαφυγή διογκώνεται, οι φόροι αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται, με αποτέλεσμα μια «χούφτα» άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν το 1,6% (120.000) των φορολογουμένων να καλούνται να πληρώσουν 2,7 δισ.ευρώ ή διαφορετικά το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος. Οπως προκύπτει από την έρευνα της διαΝΕΟσις το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι συνθέτουν τις αιτίες της φοροδιαφυγής, η οποία δυστυχώς παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων χρόνων δεν μετριάζεται. Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναζητηθούν στη φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει.

Αφήστε μια απάντηση