Blog

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 14-3-2013

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 14-3-2013

ΕΥΡΩΠΗ – ΕΛΛΑΔΑ

  • Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Στομπολής δήλωσε ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα σε Κύπρο και Ισραήλ ισοδυναμούν ή υπερβαίνουν ακόμη και αυτά του Αζερμπαϊτζάν.
  • Η τοποθέτηση του Τουλάτ Τζαφέρη του UCK στη θέση του Υπουργού Άμυνας των Σκοπίων πυροδότησε μία σειρά από αντιδράσεις των σλαβικής καταγωγής κατοίκων της FYROM ενώ παράλληλα αναφέρεται και έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Στη Βουλγαρία η πτώση της Κυβέρνησης Μπορίσωφ αποτέλεσμα ογκοδών διαδηλώσεων που προκάλεσε κυρίως η αύξηση δασμών της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Ο διαχειριστής του ενεργειακού συστήματος Χριστόζοφ ανακοίνωσε πως το ενεργειακό σύστημα κινδυνεύει να καταστεί μη διαχειρίσιμο λόγω γης πτώσης της κατανάλωσης και εξαγωγών. Επικαλέστηκε το αυξημένο τμήμα των ηλιακών και αιολικών σταθμών η παραγωγή των οποίων αγοράζεται κατά προτεραιότητα. Ήδη τρεις θερμικοί σταθμοί.
  • Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία γίνεται με τη συμμετοχή 100 Ελλήνων επιχειρηματιών, που σύμφωνα με τον επικεφαλή των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Λεβίδη, τονίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και θεωρεί την Τουρκία αναπτυσσόμενη χώρα με 75 εκατ. κατοίκους (κατά κεφαλή εισόδημα). Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών συνοψίζεται σε επιχειρήσεις joint venture για επέκταση στην Ευρασία, λόγω των παραδοσιακών δεσμών με τους λαούς της περιοχής (Τουρκία 10ετία του 90). Το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων με τη μέθοδο BOT που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση.
  • Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του ZORAN GINGIS πρωθυπουργού της Σερβίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Κοινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο των πολεμικών Ναυτικών ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ, προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης έρευνας και διάσωσης, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμηση πυρκαγιών σε πλοία.
  • Βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται με έμφαση ότι η Ελλάδα κινεί θέμα ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι θα πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ωστόσο προχωρεί με προσεκτικά βήματα και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των Η.Ε. με απώτερο στόχο διεθνή αναγνώριση για την ΑΟΖ 200 μιλίων έχοντας ως βάση το Δίκαιο της θάλασσας. Σύμβαση που η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.
  • Η εταιρία ΕΛΠΕ καλύπτει πλέον το 70% επί εγχωρίου κατανάλωσης πετρελαίου από τη Ρωσία.
  • Το ρώσικο πετρέλαιο αντικατέστησε το ιρακινό που αντιπροσώπευε μέχρι το 2012 το 31,4% κατόπιν της παύσης των συναλλαγών με το ΙΡΑΝ λόγω της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε.
  • Η παύση της προμήθειας πετρελαίου από το ΙΡΑΝ λόγω της απαγόρευσης που επέβαλε η Ε.Ε. προκάλεσε αύξηση του κόστους τροφοδοσίας του ομίλου των ΕΛΠΕ και κατά συνέπεια μείωση της κερδοφορίας του.
  • Παράλληλα η με πίστωση προμήθειας πετρελαίου των ΕΛΠΕ από τη N.I. OIL co έχει προκαλέσει παρενέργειες στην εξόφληση των οφειλών του ομίλου ΕΛΠΕ που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ λόγω της άρνησης του Διεθνούς Τραπεζικού συστήματος να διεκπεραιώσει τις σχετικές συναλλαγές λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και Ε.Ε. Εξυπακούεται ότι την ίδια αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προς τη N.I.O.C έχουν εκδηλώσει και άλλα Ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ

  • Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες δίνεται έμφαση στις 20 συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με την Hurriyet τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας είναι:
  1. AOZ
  2. Θέματα Δυτικής Θράκης (νόμος για τον διορισμό μουφτήδων και ιμάμηδων, κλείσιμο 12 μειονοτικών σχολείων στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας, χωρίς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της μειονότητας).
  3. Κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα (θέμα που συζητήθηκε και στο Κατάρ).
  4. Θέματα τρομοκρατίας (η Αθήνα αρνείται ότι εκπαιδεύονται σε ελληνικό έδαφος τρομοκράτες).
  5. Εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στην Τουρκία συνεχίζεται το σήριαλ των προφυλακίσεων π. Ανώτατων Αξιωματικών. Πρόσφατα φυλακίσθηκε ο Στρατηγός Τζεϊλάνογλου, πρώην αρχηγός του Επιτελείου, διότι όπως πιστεύεται είχε διατάξει άρματα μάχης να αναπτυχθούν σε δρόμους εν όψει της επέμβασης του Στρατού πριν 16 χρόνια για την εκδίωξη του Νετζερίν Ερμπακάν, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος του πολιτικού Ισλάμ.
  • Ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερτογάν ήταν μέλος του κόμματος του Ερμπακάν.
  • Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι ότι πέραν της μείωσης της ισχύος του Στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας μήπως έχει μειωθεί και η μαχητική ισχύς του, π.χ. αδυναμία να καταβάλει το P.K.K.
  • Περίεργη δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αίγυπτο, ο οποίος δήλωσε να εφαρμοστεί το τουρκικό μοντέλο στην Αίγυπτο και πρότεινε τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για να διοχετευθεί το περίσσευμα στην οικονομία.
  • Στη συνέχεια, λόγω των αντιδράσεων, η τουρκική πρεσβεία ανασκεύασε και είπε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του πρέσβη.
  • Η Τουρκία διορίζει πρέσβη στην Παλαιστίνη αναβαθμίζοντας το προξενείο της.
  • Σε απάντηση της προσφάτως εκδοθείσης ρηματικής διακοινώσεως του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τα Η.Ε. σχετικά με την ΑΟΖ, η Τουρκία εξέδωσε αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση με την οποία επιχειρηματολογεί υπέρ των νομιμότητος και κυριότητος των θαλασσίων οικοπέδων που αυτή έχει καθορίσει και εντός των οποίων προτίθεται όπως διεξαγάγει έρευνες. Τα εν λόγω οικόπεδα, διέρχονται πλησίον των χωρικών υδάτων της Κύπρου, του Καστελλορίζου, της Ρόδου και Καρπάθου, με τον ισχυρισμό ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου, οι νήσοι (ακόμη και αυτές που έχουν πληθυσμό και διατηρούν οικονομική ζωή) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΟ: Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι θέσεις της δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης το οποίο άλλωστε δεν έχει υπογράψει. Η εμμονή της βασίζεται στον τρέχοντα υπέρ αυτής συσχετισμό ισχύος με την χώρα μας, τον οποίον προσπαθεί να εκμεταλλευθεί με την μέθοδο του καρότου (ενισχύοντας τις διμερείς επαφές στο εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμό, πολιτισμό κ.λ.π.) και του μαστιγίου (με απειλές, προκλήσεις και απαιτώντας διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιβάλει τις πρωτοφανείς της απόψεις με πειθαναγκασμό). Οι ΗΠΑ, για τις οποίες η Τουρκία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος, φαίνεται ότι ενισχύουν την προοπτική συνεκμεταλλεύσεως των υποθαλασσίων κοιτασμάτων μεταξύ των Ελλάδος, Κύπρου και Τουρκίας (αλλά και των αμερικανικών εταιρειών) αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης το οποίο και αυτές δεν έχουν υπογράψει. Η Ε.Ε. εκδηλώνει πρωτοβουλία, βάσει της οποίας τα δικαιούμενα κράτη μέλη θα κληθούν όπως ανακηρύξουν την δική τους εθνική ΑΟΖ, προκειμένου κατά την φάση οριοθετήσεως με γειτονικά κράτη, πέραν του ενδιαφερομένου κράτους, να έχει λόγο και άποψη η Ε.Ε. για την οποία το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελεί ζωτικό συμφέρον.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η χώρα μας θα πρέπει να δρομολογήσει δίχως καθυστερήσεις την διαδικασία οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών, (εκτιμάται ότι ο χρόνος αποβαίνει εις βάρος της), βασισμένη στις ισχύουσες Διεθνείς Συνθήκες και τις συναφείς αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών, αποφεύγοντας κάθε διμερή σχετική διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Προς τούτο, θα πρέπει να προηγηθεί εντατική και συστηματική διπλωματική προετοιμασία προς κάθε κατεύθυνση εμπλεκόμενη στην περιοχή και παράλληλες ενέργειες με πετρελαϊκές εταιρείες σκοπιμότητος. Ενώ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες εμπλέκονται στην περιοχή, κατά την παρούσα συγκυρία ο χώρος ο οποίος συγκλίνει, λόγω κοινότητος συμφερόντων, με τις εθνικές μας θέσεις είναι η Ε.Ε.. Η υφιστάμενη διαφορά στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας όχι απλώς δεν θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο αλλά αντιθέτως θα πρέπει να μεθοδευθεί η ταχεία μείωσή της, με σειρά «έξυπνων» κινήσεων, στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής πραγματικότητος.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • Η απερχόμενη Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας – Ενέργειας και τουρισμού Ευγενία Χαριτόνοβα ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία ανέθεσε σε κοινοπραξία που αποτελείται από την Αυστριακή OMV – Γαλλική TOTAL και την Ισπανική PERSOL να ξεκινήσει δραστηριότητες εξερεύνησης για ύπαρξη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Χαν Απαρούχ» στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Επίσης, στη Βουλγαρία δραστηριοποιείται και η Αμερικάνικη CHEVRON για την εξόρυξη φυσικού αερίου.
  • Η ιταλική ΕΝΕΛ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να πάρει μερίδιο στον Αγωγό T.A.P.Α (trans Andriatic pipelines).
  • Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο 10 δις κυβ. μέτρα από το κοίτασμα shah deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη διερχόμενος από Ελλάδα και Αλβανία.
  • Οι κύριοι μέτοχοι του TAP είναι η Ελβετική AXPO, η Νορβηγική STATOIL και η Γερμανική E.ON RUHRGAS.
  • Ο TAP λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον NABUCCO που περιλαμβάνει την Αυστριακή OMV, την Ουγγρική MOL, την Τουρκική BOTAS, τη Ρουμανική TRANSGAZ και τη Βουλγαρική BEH.
  • Το shah deniz consortium που περιλαμβάνει τη BP-STATOIL, τη SOCAR και TOTAL θα επιλέξει τελικά ένα από τα δύο project με δεδομένο ότι συμμετέχει κατά 50% και στα δύο.

ΠΓΔΜ

  • Η Χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.
  • Η Ελλάδα για το χρονικό διάστημα 1997-2011 επένδυσε συνολικά 390 εκατ. ευρώ, αλλά το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων, βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε μόνο οι 40 από τις μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στα ΣΚΟΠΙΑ επένδυση 550 εκατ. χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επανεπενδυμένα κέρδη, κατά συνέπεια το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στη χώρα ανέρχεται περίπου στο 1 δις ευρώ.Ακολουθεί η ΟΛΛΑΝΔΙΑ με 745 εκατ. ευρώ, η ΑΥΣΤΡΙΑ 416 εκατ. ευρώ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ 405 εκατ. ευρώ.
  • Η Ελλάδα εισάγει από τα ΣΚΟΠΙΑ προϊόντα αξίας 188 εκατ. δολαρίων και εξάγει προϊόντα 804 εκ. δολαρίων (έτος 2012).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • Συνομιλία ΠΟΥΤΙΝ-ΟΜΠΑΜΑ για τη Συρία και για άλλα τρέχοντα θέματα στις 5/3/2013.
  • Ο Πούτιν αναφερόμενος στη Συρία τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι δύο πρόεδροι έχουν κοινή επιθυμία να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόκληση Πούτιν προς Ομπάμα να επισκεφθεί τη ΡΩΣΙΑ.
  • Νωρίτερα ο Γ.Γ. ΟΗΕ Μ. ΜΟΟΝ εκτίμησε ότι μία στρατιωτική επιχείρηση στη ΣΥΡΙΑ θα επέφερε τη διάλυση της χώρας.
  • Παραίτηση του υπουργού οικονομικών του ΙΡΑΚ Αλ Ισαουι, ο οποίος είναι Σουνίτης και παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Κυβέρνησης του Σιίτη πρωθυπουργού AL MALIKI. Η παραίτηση του υπουργού δεν έγινε αποδεκτή μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα σε βάρος του που αφορά οικονομικές και διαχειριστικές παραβιάσεις.
  • Πρόταση για Νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση της συμφωνίας και εκ νέου καθορισμό των ορίων ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου παρουσία της Τουρκίας ως τρίτης πλευράς. Επίσης, να παύσει η ανακοίνωση των ορίων που όρισε το Υπουργείο Πετρελαίου το 2012 μέχρις ότου πραγματοποιηθεί η νέα χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και καθοριστούν όρια ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Την πρόταση την υπέβαλε κάποιος Δρ. Καλέντ Οαλα και σύμφωνα με δημοσίευμα την ενέκρινε η επιτροπή νόμων της Shoura.

ΙΣΡΑΗΛ

  • Η ρυθμιστική αρχή της χώρας εξετάζει την περίπτωση να διατάξει την πώληση του κοιτάσματος ΛΕΒΙΑΘΑΝ από τις εταιρίες DELEK και NOBLE ENERGY καθόσον συνιστούν καρτέλ.Στην περίπτωση αυτή θα ανασταλούν τα σχέδια των δύο εταιριών για α. Ανάπτυξη του ΛΕΒΙΑΘΑΝ β. Συμφωνία πώλησης του 30% του ΛΕΒΙΑΘΑΝ σε Αυστραλιανή εταιρία woodside γ. Σχέδια ανέγερσης εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου (LN6) στο Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου.
  • Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρ. Μπενυ Γκαντς μιλώντας στο 13ο συνέδριο της Χερτζια αναφέρθηκε σε μελλοντικές απειλές κατά του Ισραήλ ως εξής: Α) Χαρακτήρισε τη Συρία ασταθή και επικίνδυνη και σημείωσε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις σήμερα στρέφονται κατά του προέδρου Ασσαντ, αλλά πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι ο επόμενος στόχος τους. Β) Ο Λίβανος δεν είναι κυρίαρχο κράτος αλλά ανεύθυνο και αν η σημερινή ηρεμία δεν συνεχιστεί θα πρέπει να στραφούν κατά της Χετζμπολα, αλλά και των κρατικών υποδομών. Γ) Η Αίγυπτος μετά από 40 χρόνια ηρεμίας αλλάζει, το Σινά αποτελεί γόνιμο έδαφος για τους τρομοκράτες και καταλήγει ότι η κατάσταση είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη.
  • Ο καθηγητής Εφραίμ Ινμπαρ (Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών ΜΠΕΓΚΙΝ ΣΑΝΤΑΤ) με αφορμή επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα σε συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει ότι το ΙΣΡΑΗΛ, η ΚΥΠΡΟΣ και η ΕΛΛΑΔΑ έχουν ξεκάθαρο συμφέρον να εκμεταλλευθούν τους ενεργειακούς πόρους στην Α. Μεσόγειο τονίζονται ότι το ΙΣΡΑΗΛ είχε επιδιώξει συνεργασία με την Ελλάδα όταν οι σχέσεις του με την Τουρκία ήταν στο απόγειό τους.

ΔΙΑΦΟΡΑ

  • Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοίγκου δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση για διαμόρφωση Διεύθυνσης επιχειρησιακής Μοίρας του Ναυτικού στη Μεσόγειο όπου δυνάμεις του Ρωσικού στόλου θα βρίσκονται εκεί σε μόνιμη βάση.
  • Η 525 ταξιαρχία του στρατού των ΗΠΑ προερχόμενη από ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ θα σταθμεύσει στο Κόσοβο για 9 μήνες. Επίσημα θα εκπαιδεύσει το Στρατό του Κοσόβου ενώ θα παρακολουθεί παράλληλα και την κατασκευή του αγωγού S.STREAM.

Αφήστε μια απάντηση