Blog

Μάτια στον Ουρανό, Ένστικτο στο Έδαφος: Η “Έξυπνη” Συμμαχία που Χρειάζεται η Ελληνική Ασφάλεια.

Μάτια στον Ουρανό, Ένστικτο στο Έδαφος: Η “Έξυπνη” Συμμαχία που Χρειάζεται η Ελληνική Ασφάλεια.

Μάτια στον Ουρανό, Ένστικτο στο Έδαφος: Η “Έξυπνη” Συμμαχία που Χρειάζεται η Ελληνική Ασφάλεια

Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα και καθώς οι προκλήσεις ασφαλείας στα αστικά κέντρα παγκοσμίως αυξάνονται, όλοι θέλουμε να ξέρουμε πώς θα ζούμε την καθημερινότητά μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Μια πολύ έξυπνη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η χρήση drones ως “First Responders”.

Ήδη, σε τρία πανεπιστήμια της Φλόριντα, τα drones αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ενεργών δραστών (active shooters), καθώς ένα UAV μπορεί να φτάσει στο κατάλληλο σημείο πολύ πιο γρήγορα απ’οτι ένα περιπολικό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες άμεσης δράσης μπορούν να έχουν ζωντανή εικόνα του σημείου πριν καν εισέλθουν στο κτίριο, γνωρίζοντας ήδη κρίσιμες πληροφορίες για τον οπλισμό, τον αριθμό των δραστών και την ακριβή τους θέση.

Παράλληλα, τα drones έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν άμεσα κατά των δραστών, είτε μέσω «σωματικής» επαφής, είτε με τη χρήση ειδικών μέσων, όπως τα pepper ball rounds.

Επιπλέον, με τη χρήση υπέρυθρων αισθητήρων, οι αρχές αποκτούν την ικανότητα να βλέπουν μέσα από καπνούς ή στο απόλυτο σκοτάδι, εντοπίζοντας οποιονδήποτε προσπαθεί να διαφύγει ή να κρυφτεί.

Όμως, εκεί που η τεχνολογία φτάνει στα όριά της, ένας καλά και κατάλληλα εκπαιδευμένος σκύλος προστασίας (Κ9) παραμένει αναντικατάστατος.

Συγκεκριμένα, ένας σκύλος Κ9 μπορεί να ακινητοποιήσει έναν ένοπλο δράστη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους με διασταυρούμενα πυρά, λειτουργώντας ως ένα «έξυπνο» όπλο μη-θανατηφόρας καταστολής και αποτελώντας έναν απρόβλεπτο και ταχύτατο αντίπαλο.

Φυσικά, το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν το «πάντρεμα» της φύσης με την τεχνολογία, όπου τα drones θα εντοπίζουν τον τρομοκράτη και τα Κ9, με τις κατάλληλες εντολές, θα τον ακινητοποιούν με ακρίβεια.

Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα απαιτεί πάρα πολύ δουλειά και σκληρή εκπαίδευση για να πετύχει. Χρειάζονται εκατοντάδες ώρες κοινής εξάσκησης, ώστε ο σκύλος να παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του, αγνοώντας τον θόρυβο και την κίνηση του drone από πάνω του, ενώ ταυτόχρονα ο χειριστής του Κ9 πρέπει να λαμβάνει την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για να καθοδηγεί τον σκύλο με χειρουργική ακρίβεια.

Μόνο μέσα από έναν τέτοιο απόλυτο συντονισμό, η τεχνολογία και το ένστικτο μπορούν να γίνουν ένα πραγματικά αδιαπέραστο δίχτυ προστασίας!

Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα σπουδαίο δυναμικό εκπαιδευμένων σκύλων Κ9 που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο. Μια πολύ καλή αρχή θα ήταν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από την Αστυνομία μέχρι και τη Συνοριοφυλακή, να επενδύσουν στην αναβάθμιση αυτής της εκπαίδευσης, εντάσσοντας τα drones στην καθημερινή προπόνηση των μονάδων Κ9.

Δεν χρειάζεται «παρθενογένεση». Χρειάζεται μόνο να βάλουμε λίγη «φαντασία», να ερευνήσουμε σοβαρά πώς άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και να προσαρμόσουμε αυτές τις λύσεις στις δικές μας ανάγκες. Είναι καιρός να ανοίξει ένας πιο έντονος και ουσιαστικός διάλογος σχετικά με την αστική ασφάλεια της χώρας μας. Η τεχνολογία είναι εδώ, το δυναμικό υπάρχει. Αυτό που μένει, είναι η απόφαση να τα συνδέσουμε.