Blog

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Αντιστρατήγου ε.α. Η. ΚΑΖΟΥΚΑ

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

 

Αντιστρατήγου ε.α. Η. ΚΑΖΟΥΚΑ

Φθάσαμε αισίως στο τέλος του έτους 2002.

Οι «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» συμπλήρωσαν ήδη δύο χρόνια ζωής, με καταφανή προσπάθεια έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης μελών και φίλων επί των θεμάτων που απασχολούν τη σημερινή διεθνή και ελληνική πραγματικότητα με απώτερο σκοπό την προσέγγιση του εθνικού συμφέροντος στα πλαίσια της αδέσμευτης πορείας της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.

Η τελευταία συμπλήρωσε οκτώ και πλέον έτη σταθεράς και συνετής πορείας με σειρά μελετών επί σχεδόν όλων των εθνικών θεμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων και εύστοχων παρεμβάσεων. Το 2002 έκκλεισε με το συνέδριο «ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ» και το 2003 θα κλείσει με το διήμερο συνέδριο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2003».

Πως όμως πορεύθηκαν τα εθνικά μας θέματα το απερχόμενο έτος, αλλά και ποιες «ουρές», μπορεί και «κεφαλές», αφήνουν δια το ελπιδοφόρο 2003 ;

Κυπριακό. Η Κύπρος και η Ελλάς μετά από προσδοκίες αιώνων, πολύχρονους αγώνες και θυσίες δια την πολυπόθητη ένωση σμίγουν στην Ενωμένη Ευρώπη ως δύο εταίροι. Αμφότεροι, αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες. Κοινή σημαία η Ευρωπαϊκή αστερόεσσα. Κοινός ύμνος ο Ευρωπαϊκός. Κοινή γλώσσα η Αγγλική. Κοινός πολιτισμός ο Ευρωπαϊκός μετά τον Καρλομάγνο. Υπέρτατη αξία, με γονυκλινείς υπηρέτες, το χρήμα και μάλιστα σε ευρώ. Πολύ μας ταιριάζει και αυτό ! Όταν στα τελευταία είκοσι οκτώ και πλέον χρόνια δεχθήκαμε με απάθεια τα τετελεσμένα. Δεν μας ενέπνευσε το παρελθόν, αλλά ούτε και ο σύγχρονος απελευθερωτικός ανταρτοπόλεμος των γειτόνων Παλαιστινίων.

Τρέχει ως επιταγή των συμφωνιών ένταξης, η επιθυμία της ΕΕ και του ΟΗΕ δια την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι την 28 Φεβρουαρίου του 2003.

Αναπότρεπτα, λοιπόν, θα καταλήξουμε στην υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που επαναφέρει τις συνθήκες της Συμφωνίας της Ζυρίχης και μάλιστα υπό πλέον δυσχερείς όρους, με κύριο χαρακτηριστικό τη διχοτομημένη Κύπρο υπό την κάλυψη χαλαρής συνομοσπονδίας και δικλείδες ασφαλείας την ανωτάτη πολιτειακή Αρχή και τις ξεχωριστές κρατικές οντότητες. Κράτος πρωτότυπο, ανελεύθερο, ποδηγητημένο, που ενδεχομένως να αποτελέσει εξ ολοκλήρου ή μερικώς δια των συστατικών του όρων, πρότυπο δια την επίλυση και άλλων εθνικών διαφορών. Το Κυπριακό έθνος πραγματικότης και εμείς χαρούμενοι, ικανοποιημένοι και υποχρεωμένοι χειροκροτητές, ανακουφισμένοι πεζοπόροι από την απαλλαγή δυσβάστακτου φορτίου.

Μετά από όλα αυτά η Κύπρος, αποκτά γόητρο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που δεν θα ισχύει στη δική της επικράτεια. Δεν ασφαλίζεται και επιβαρύνεται οικονομικά, αφού φορτώνεται και τους πτωχούς Τ/Κ.

Σκοπιανό. Παραμένει ακόμη άλυτο, παρά τη λήξη, 13 Οκτωβρίου 2002, της ισχύος της ενδιάμεσης επταετούς συμφωνίας, που υπέγραψαν Ελλάς και ΠΓΔΜ. Μέσα στα επτά και πλέον χρόνια η Ελλάς ανεδείχθη στον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο των Σκοπίων, τα οποία απολαμβάνουν τα αγαθά της οικονομικής ενίσχυσης και ανάπτυξης και όχι μόνο, αφού κατακλύζουν τις παραλίες και τα Πανεπιστήμιά μας δια διακοπές και σπουδές. Παίρνουν όσα μπορούν και επιμένουν ανυποχώρητοι να αποκαλούνται «Μακεδονία». Μακρύς ο δρόμος. Το χορτάτο στομάχι γεννά και άλλες ορέξεις.

Ευρωστρατός. Μοιάζει ουτοπία, αφού η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οργάνωσης, λειτουργίας και υποστηρίξεως ενός ανεξαρτήτου στρατού με κοινή ευρωπαϊκή αποστολή, μέσα και προκαθορισμένα επιχειρησιακά όρια. Έτσι το θέμα ανέγγιχτο και μάλλον χωρίς τα προσδοκώμενα από την Ελλάδα οφέλη, χρεώνεται στην ελληνική Ευρωπαϊκή προεδρία που αναλαμβάνεται το 2003, και ίσως πρέπει να οριοθετήσει τον απογαλακτισμό της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Μετανάστευση. Απασχολεί πλέον σοβαρώς την ελληνική πολιτεία, καθόσον σήμερα οι μετανάστες αποτελούν το 7% (πολλαπλασίασε επί δύο) του ελληνικού πληθυσμού και το έτος 2015 θα φθάσουν το 25%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Απεφασίσθη, λοιπόν, μετά από μελέτη-πρόταση του Παντείου Πανεπιστημίου και ενεκρίθη το χρηματικό ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ δια την εφαρμογή ενός προγράμματος αποδοχής και ομαλής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα. Προσπάθεια λοιπόν, ελληνοποίησης στα πλαίσια κρατών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, κατάσταση που όλο και περισσότερο εμπεδώνεται στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Δημογραφικόν. Η ύπαιθρος ερημώνεται, η αστυφιλία γιγαντώνεται, η υπογεννητικότης μεγαλώνει, η γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται η ανεργία παραμένει σταθερά υψηλή, η λαθρομετανάστευση συνεχίζεται. Το δημογραφικό πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο με επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια, στην εθνική άμυνα και κυρίως στην πληθυσμιακή σύνθεση του έθνους. Απαιτούνται σύντονα μέτρα δια την επίλυσή του.

Τουρκία. Επιμένει στην υπεράσπιση των, κατ΄αυτή, ζωτικών συμφερόντων. Διότι δεν εξηγείται άλλως πως η επιδειχθείσα συμπεριφορά να επιζητεί τη συναίνεση της Ελλάδος, να περιέρχεται τα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα κέντρα αποφάσεων δια να εκλιπαρεί την ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων ένταξης στην ΕΕ και συγχρόνως να παραβιάζει σύνορα και να παραβαίνει διεθνείς κανόνες στο χώρο του Αιγαίου, εκτός εάν δεν επιθυμεί την ένταξη και συντηρεί την κατάσταση, προκειμένου να αυξηθεί η ροή ευρωπαϊκών και αμερικάνικων κεφαλαίων στην πληθωρισμένη τουρκική οικονομία. Στάση εν πολλοίς ανέντιμη. Παρά ταύτα έλαβε κάποια ημερομηνία δια το έτος 2004, με διαφαινομένη τη διάθεση συμβολής στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του τρέχοντος σχεδίου Ανάν, που αναμφισβήτητα την ευνοεί και την εγκαθιστά νόμιμο εταίρο στην Κύπρο. Τώρα κατά πόσο έχει θέση η ανατολίτικη μανδήλα της Τουρκάλας να στέκεται δίπλα στην φρεσκοχτενισμένη κόμη της Ευρωπαίας και ο μιναρές στην Παναγία των Παρισίων, είναι θέμα φώτισης του Ευρωπαίου κυρίου από την τελευταία. Είθε, διότι με την κατηφόρα που πήραμε και την οσφυοκαμψία και την ηττοπάθεια που μας διακρίνει, δεν θα έχουμε που να σταθούμε εάν ποτέ η Τουρκία γίνει εταίρος της ΕΕ.

Εθνική Άμυνα. Βασικός στυλοβάτης για ενάσκηση ανεξάρτητης, εθνικής διπλωματίας και πολιτικής. Παρά τις όποιες ατυχείς πολιτικές παρεμβάσεις και αδόκιμους πειραματισμούς παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το εχέγγυο της Εθνικής Ασφάλειας, καταλαμβάνουσες την κορυφαία θέση μεταξύ των λοιπών θεσμών της πολιτείας, στην εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του ελληνικού λαού.

Απαραίτητη η αναδιοργάνωση και αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του υλικού και των μέσων, αλλά εντός των πλαισίων της απρόσκοπτης εκτελέσεως της κυρίας αποστολής και ασφαλώς της τηρήσεως δοκιμασμένων σχημάτων και διαχρονικών αξιών. Οι αρχές της στρατηγικής και οι κανόνες της τακτικής παραμένουν αναλλοίωτοι. Αλλάσσουν μόνο τα μέσα που ενδεχομένως να διαφοροποιούν τον τρόπο εφαρμογής των. Χώρος ευαίσθητος, που απαιτεί σύνεση, μετριοφροσύνη και όχι τάση αλαζονικής ποδηγέτησης. Η συμβολή και η συμβουλή της στρατιωτικής ηγεσίας πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της εθνικής άμυνας. Είναι οι επαίοντες.

Ευρώπη. Η ΕΕ εδέχθη στους κόλπους με τη συμφωνία της Κοπεγχάγης (12 Δεκεμβρίου 2002) και τις δέκα χώρες δια να καταστεί η οικονομική δύναμη των είκοσι πέντε χωρών. Αποκτά στρατηγικά ερείσματα στη Βαλτική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάγκη καταμερισμού του πλούτου σε περισσότερες χώρες και πολλές πτωχότερες της Ελλάδος καθιστά την πραγματική σύγκλιση της οικονομίας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή δυσχερέστερη. Οι κρουνοί στερεύουν. Η επικείμενη ελληνική Ευρωπαϊκή προεδρία οφείλει να μελετήσει και να θέσει τα όρια και τις αντοχές της διευρυνόμενης ΕΕ τόσο σε γεωγραφικά όσο και σε οικονομικά πλαίσια.

Το έθνος όλο και περισσότερο συρρικνώνεται και χάνει την αξία του μπροστά στην Ευρώπη των κοινωνιών πολιτών. Γίνεται βορά στη βόλεψη και στην καλοπέραση μιας οικογενειακής εαυτούλικης μειοψηφίας, κινούμενης στα σαλόνια των Βρυξελών, Παρισίων και Αθηνών.

Και ο λαός κινείται ράθυμα, χρεωμένος οικονομικά, με ένα μεγάλο κομμάτι, 25%, κάτω από το όριο της πτώχειας, συμπιεζόμενος μεταξύ λαθρομεταναστών, ευρωπαίων και άλλων τουριστών-πολιτών, χωρίς ιδανικά και αξίες, χωρίς οράματα και προοπτική, δια να αμυνθεί και να επιβιώσει από τις νέες ήπιας μορφής επιθετικές επιβουλές.

Και όλα τα παραπάνω εκτυλίσσονται στη σκιά μιας καθοδηγούμενης έντασης για βασιλικά περιουσιακά στοιχεία, δια τρομοκρατία και τρομολαγνεία και στις εκτυφλωτικές τηλεοπαρουσιάσεις σαλονάτων γεωργών και κατ΄ευφημισμόν «ακαδημιών» τραγουδιστών.

Όταν θα πάρετε ανά χείρας το παρόν τεύχος θα έχετε γευθεί και τις πρώτες χαρές του νέου έτους. Μαζί με τις τόσες δικές σας ελπίδες και ευχές, δεχθείτε και τις δικές μας δια ένα καλύτερο, ατομικά , οικογενειακά και εθνικά, έτος 2003.

Αφήστε μια απάντηση