Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ» ΜΠΟΡΕΙ! (Τα Δεκεμβριανά του 2009 Δεν ήταν τα ίδια με αυτά του 2008)
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ» ΜΠΟΡΕΙ!
(Τα Δεκεμβριανά του 2009 Δεν ήταν τα ίδια με αυτά του 2008)
Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α.Παναγιώτη Λάγγαρη,
Πρώην Υποδιευθυντού Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ
Ήδη συμπληρώθηκε ένα έτος από τότε, που με αφορμή το γεγονός ενός μεμονωμένου περιστατικού αλόγιστης και κακής χρήσης του υπηρεσιακού όπλου ενός ειδικού φρουρού της Αστυνομία, τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, Αθηνών, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι «κουκουλοφόροι» και αλλά «ακραία στοιχεία» (κακοποιοί, περιθωριακοί, αλλοδαποί κ.λ.π.) προέβησαν ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα στους γνωστούς πρωτοφανείς βανδαλισμούς και εκτεταμένες καταστροφές (εμπρησμοί, λεηλασίες, διαρπαγές- «πλιάτσικο» κ.λ.π.), κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, επί πολλές ημέρες συνεχώς και αδιαλείπτως. Και όλα αυτά, μπροστά στα μάτια μιας «αμυνόμενης με άνωθεν εντολές Αστυνομίας», της οποίας οι άνδρες, τα οχήματα και τα Αστυνομικά τμήματα, εδέχοντο παθητικά βροχή από πέτρες και βόμβες μολότοφ από τους έξαλλους εγκληματούντες ταραχοποιούς.
Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί, ότι τα ανωτέρω γεγονότα αναρχίας και σοβαρών ταραχών αποτέλεσαν έναν εκ των κύριων λόγων που συνετέλεσαν στην συντριβή της απελθούσας κυβέρνησης της Ν.Δ. στις επακολουθήσασες βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα οι κύκλοι της ανωμαλίας εκμεταλλευόμενοι τον θάνατο του 15χρονου μαθητή, θέλησαν να καθιερώσουν την εκάστοτε 6η Δεκεμβρίου, από ημέρα μνήμης, περισυλλογής και παραδειγματισμού αποφευκτέου για το μέλλον, σε επέτειο επαναλήψεως οχλοκρατικών εκδηλώσεων και εκτεταμένων καταστροφών. Για το λόγο αυτό, άρχισαν ενόψει και παραμονές της 6ης Δεκεμβρίου 2009, «προετοιμασίες» και «πρόβες» μικράς μορφής με επιθέσεις, σε καταστήματα, αυτοκίνητα, Αστυνομικά τμήματα και οχήματα (εμπρησμοί, φθορές κ.λ.π), ιδία κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, αυτή τη φορά είχαν και τη συμπαράσταση, ενεργό συμμετοχή και σύμπραξη της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ-ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ», τα εισαγόμενα μέλη της οποίας αθρόως συνέρρεαν στην Αθήνα κατά τρόπο συντονισμένο.
Όμως οι εικόνες φρίκης και χάους του Δεκεμβρίου 2008, αποτελούσαν ήδη αποτρόπαιο και εφιαλτικό γεγονός, το οποίο δεν ήθελε να αναβιώσει ΚΑΝΕΙΣ, πολλώ δε μάλλον ο εγνωσμένης αξίας πετυχημένος ως πρώην Υπουργός Δ.Τ. και νυν Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (εξάρθρωση εγχώριας τρομοκρατίας, ΕΛΑ-17Ν). Έτσι ο κ. Χρυσοχοΐδης επιδεικνύοντας ιδιαίτερο πολιτικό θάρρος και ευθύνη και μη λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κόστος του εγχειρήματος, βγήκε μπροστά, παρά τις όποιες επικρίσεις, αντιδράσεις και εσωκομματικές «μουρμούρες» και ανέτρεψε την όλη φιλοσοφία δράσεως της Αστυνομίας μετατρέποντας την από : «Αμυνόμενη Αστυνομία», σε «Μηδενική Ανοχή» στους ταραξίες, με σεβασμό πάντοτε των Συνταγματικών δικαιωμάτων παντός διαδηλούντος πολίτη, από μέρους των επιχειρούντων Αστυνομικών.
Η επαναστατική, ενάντια στο «χρόνια κατεστημένο της θολοκουλτούρας και ψευδοδημοκρατισμού», ενέργεια αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη, μετέβαλλε άρδην τους συσχετισμούς των δυνάμεων υπέρ του νόμου και της τάξης, γιατί έστειλε ευθύς εξ’ αρχής ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα περσινά έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας. Σπάνια κατά το παρελθόν η ΕΛ.ΑΣ είχε εκπεφρασμένη και δεδομένη σαφή πολιτική βούληση και εξυπακούεται, πολιτική κάλυψη επί παρομοίων περιπτώσεων και καταστάσεων , καθόσον αυτό αποτελεί προϋπόθεση εκ των «ών, ουκ άνευ» για την επιχειρησιακή δράση της, ώστε να μην φοβάται μήπως ενοχοποιηθεί για τη δράση της. Το γεγονός μάλιστα αυτό διευκολύνει τα μέγιστα, ως καταλύτης, για ένα σωστό επιχειρησιακό ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ επί Χάρτου και την αποτελεσματική του εφαρμογή στην πράξη, δεδομένου ότι η Αστυνομία ενεργώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας που ετάχθη να υπηρετήσει, έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της και την εφαρμογή του νόμου, χωρίς να αισθάνεται «αμυνόμενη» ή «απολογούμενη».
Με βάση του κατά τα ανωτέρω διαμορφωθέντος πλαισίου κατευθύνσεων, οδηγιών και εντολών του πολιτικού προϊσταμένου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατ’ εφαρμογή του νέου ΔΟΓΜΑΤΟΣ “της μηδενικής ανοχής της Αστυνομίας κ.λ.π.” , ο σωστός σχεδιασμός των ληπτέων μέτρων και επιτυχής και αποτελεσματική υλοποίηση αυτού και εφαρμογή στην πράξη, ήταν πλέον θέμα” τυπικής διαδικασίας” για την καθ’ όλα ΑΞΙΑ φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό αυτής αντιστράτηγο κ. Ελευθέριο Οικονόμου, Αξιωματικό ικανό με ευρύτατη αντίληψη για τον ρόλο και την κοινωνική αποστολή μιας σύγχρονης Αστυνομίας και που διακρίθηκε στο παρελθόν κατά την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας (ΕΛΑ – 17 Ν.). Μιας Ηγεσίας της οποίας η επιλογή έγινε, κατά γενική ομολογία, με αξιοκρατικά κριτήρια στις έκτακτες αντικειμενικές κρίσεις που επακολούθησαν μετά την πρόσφατη κυβερνητική μεταβολή της χώρας.
Ειδικότερα, ο νέος Αρχηγός του Σώματος, πέραν του επιχειρησιακού σχεδιασμού, συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους προϊσταμένους Αξιωματικούς των εμπλεκομένων καθ’ ύλην και κατά τόπον υπηρεσιών της Αστυνομίας και έδωσε συγκεκριμένες και ΣΑΦΕΙΣ εντολές και οδηγίες, για συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες των επιχειρούντων Αστυνομικών, και προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά “εν τω γεννάσθαι “, δίνοντας το υπόβαθρο του νέου τρόπου δράσεως που θα εφαρμόζει η Αστυνομία. Ένας τρόπος δράσεως που αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αναπτερώνει το ηθικό και μεγεθύνει το αξιόμαχο των δρώντων Αστυνομικών. Ο αριθμός δε των συλλήψεων είναι ο πλέον εύγλωττος Τρόπος για την αποτύπωση των θετικών αποτελεσμάτων που στη συνέχεια προέκυψαν.
Έτσι από το Σάββατο (5-12-2009) μέχρι και τη Δευτέρα (7-12-2009), προσήχθησαν στα Αστυνομικά Τμήματα, σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 858 άτομα, εκ των οποίων τα 172 συνελήφθησαν. Από τους συλληφθέντες , οι 60 ήταν αλλοδαποί, “αντιεξουσιαστές – ομοϊδεάτες ” (προέλευσης άνω των 25 χωρών). Βεβαίως και έγιναν επεισόδια, ενίοτε μάλιστα σοβαρής μορφής και έκτροπα, με κορύφωση τον σοβαρό τραυματισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστολή και το κάψιμο της ελληνικής σημαίας από τον κορυφή του κτηρίου και την τοποθέτηση της σημαίας των αναρχικών, όπως επίσης φθορές καταστημάτων και εμπρησμό αυτοκινήτων, αλλά, πολύ περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας (μόνο κατά το τριήμερο 5 έως 7 – 12 – 2009).
Το σημαντικό ήταν ότι στην προκειμένη περίπτωση ΕΛ.ΑΣ είχε θέση υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις και την καταστροφική μανία των αντιεξουσιαστών σε λίγα τετράγωνα της Αθήνας και ότι κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2008, με διαρκή την παρουσία της , την αποφασιστική και δυναμική επέμβασή της και την αποτελεσματικότητα της εν γένει, τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στις λοιπές μεγαλουπόλεις της χώρας, εμπεδώνοντας με τον τρόπο αυτό το κλονισμένο αίσθημα ασφαλείας της κοινωνίας και του απλού πολίτη.
Πρόκειται πράγματι για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας, η οποία δεν ήλθε τυχαία, αν λάβει κανείς υπόψη του την επιτυχή τέλεση από απόψεως ασφαλείας της Συνόδου του ΟΑΣΕ στον Αστέρα Βουλιαγμένης και τον “αδιατάρακτο” και “ήσυχο” εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, που προηγήθηκαν ολίγες ημέρες πριν. Εκφράζουμε την ευχή ότι η επιτυχία της Αστυνομίας θα έχει συνέχεια κατά την αντιμετώπιση της βίας γενικότερα, και ότι η πολιτική βούληση για την πάταξη εγκληματικών δράσεων να είναι ΠΑΓΙΑ και ΔΙΑΡΚΗΣ, ώστε οι έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές των περιθωριακών ομάδων εν γένει να πατάσσονται εν τη γενέσει τους.
Για την επιτυχία αυτή της Αστυνομίας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, όχι μόνον στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και στη νέα φυσική Ηγεσία τη ς Ελληνικής Αστυνομίας και τον Αρχηγό της κ. Ελευθέριο Οικονόμου, όπως επίσης και στους προϊσταμένους των καθ’ ύλην και κατά τόπον αστυνομικών υπηρεσιών και γενικότερα σε όλο το αστυνομικό προσωπικό που συνέβαλε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επίτευξη του επιδιωκομένου σκοπού: “κατοχύρωση τάξεως και ασφαλείας με μηδενική ανοχή στη βία, αλλά και σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.”