Blog

Αναστάσιος Μπασαράς: Ολοκλήρωση Εργασιών 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος

Αναστάσιος Μπασαράς: Ολοκλήρωση Εργασιών 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος

Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, διεξήχθησαν, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η Στρατηγική Αξία της Αεροπορικής Ισχύος-Strategic Value of Air Power», την έναρξη των οποίων κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.


Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απεύθυνε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ενώ ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, o Deputy Supreme Allied Commander Europe, Στρατηγός Sir James Everard, ο Chairman European Union Military Committee, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος (EUMC) καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ιταλίας Αντιπτέραρχος Enzo Vecciarelli.


Οι ομιλητές του συνεδρίου έθιξαν ζητήματα τα οποία διαμορφώνουν και το παρόν και το μέλλον της Αεροπορικής Ισχύος, καλύπτοντας ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, που εκτείνεται από ζητήματα ασφαλείας και τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, του κυβερνοπολέμου, των UAVs και του διαστήματος – μέχρι του ρόλου και της Ευρωπαϊκής αντίληψης της Αεροπορικής Ισχύος.


Το συνέδριο παρακολούθησαν η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ακόλουθοι Άμυνας, Αντιπροσωπείες Συμμαχικών Χωρών και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία. Για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε στην Ελλάδα την οργάνωση, εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, του ετήσιου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με πολύ σημαντικούς καλεσμένους από τις φίλες και σύμμαχες χώρες, τον διπλωματικό και ακαδημαϊκό κόσμο.
Βέβαια, αυτό συμπίπτει με την εβδομάδα πένθους για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για την πατρίδα μας, για την απώλεια του Γιώργου Μπαλταδώρου που έπεσε μαχόμενος εν καιρώ ειρήνης, υπέρ πίστεως και πατρίδος, όπως ο Ηλιάκης, ο Σιαλμάς και άλλοι ήρωες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η Ελλάδα, με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και των Επιτελείων, μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μεγάλο αεροπορικό κέντρο. Η Καλαμάτα μετατρέπεται ίσως στη μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική ακαδημία που υπάρχει στην Ευρώπη. Παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί και η Γενική Αεροπορία.
Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πατρίδα μας, η Ελλάδα μπορεί να είναι η Φλόριντα της Ευρώπης για τη Γενική και την Πολεμική Αεροπορία. Ήδη υπάρχουν αιτήματα από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και τις πολεμικές τους αεροπορίες, προκειμένου να εκπαιδεύονται εδώ πιλότοι και τεχνικό προσωπικό. Θεωρώ ότι αυτό το βήμα θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην εξέλιξη της Πολεμικής και της Γενικής Αεροπορίας». (Πηγή ΓΕΑ)

Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΑ
Αξιότιμε Υπουργέ Άμυνας, αξιότιμοι πρέσβεις, Στρατηγοί,
Πτέραρχοι και Διοικητές, αγαπητοί καλεσμένοι, κυρίες και κύριοι.
Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να σας καλωσορίσω στο 6 Συνέδριο
Αεροπορικής Ισχύος. Η διάσκεψη αυτή έχει γίνει θεσμός για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία έξι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές γεγονός, το οποίο απευθύνεται σε στρατιωτικούς, σε πολιτικούς, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε εκπροσώπους των Αμυντικών Βιομηχανιών. Όλοι
Εμείς που έχουμε προσκληθεί είτε ως καλεσμένοι, είτε ως ομιλητές, συμμετέχουμε στο συνέδριο προκειμένου να προάγουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και να μοιραστούμε ιδέες και προκλήσεις, σχετικές με την Αεροπορική Ισχύ και το ν ιδιαίτερο ρόλο της στη Συμμαχία.
Το Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος του 2018 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στην Πατρίδα μας την προηγούμενη Πέμπτη. Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αεροπορική Ισχύς είναι ένα μέσο προβολής δύναμης και ένα «εργαλείο» με Στρατηγική Σημασία στα χέρια του Διοικητή, που μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να επιτύχει πολλαπλά αποτελέσματα, που κυμαίνονται από την εκπομπή πολιτικών
μηνυμάτων μέχρι την προβολή άμεσης και γρήγορης στρατιωτικής δύναμης. Υπάρχουν φορές και συνθήκες στις οποίες η Αεροπορική Ισχύς αποδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη και αποδεκτή στρατιωτική επιλογή διαθέσιμη στις κυβερνήσεις. Έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχής και συνειδητά θεωρείται ως χαμηλού ρίσκου και χαμηλών απωλειών επιλογή.
Η Αεροπορική Ισχύς, παραδοσιακά από τη φύση της, αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες , όπως αεροσκάφη με ευελιξία και με δυνατότητες συγχώνευσης δεδομένων, παθητικούς αισθητήρες, έξυπνα όπλα, προηγμένους συνδέσμους δεδομένων, επικοινωνίας και δορυφορικών συστημάτων, καθώς και σύγχρονα αεροπορικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου
Όλα αυτά είναι τεχνολογικά επιτεύγματα που αξιοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία με σκοπό την υποστήριξη Συμμετοχικών Επιχειρήσεων και την επίτευξη επιθέσεων ακριβείας, από άποψη χώρου και χρόνου, με σημαντικά στρατηγικά αποτελέσματα. Η υψηλή τεχνολογία υνδυαζόμενη με ρεαλιστική εκπαίδευση, κατάλληλη τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη,βέλτιστη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών, αποτελούν δομικά συστατικά της Αεροπορικής Ισχύος, ικανά να επηρεάσουν συνδυασμένες Επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.
Ερωτήματα και ζητήματα όπως «ποιος είναι ο ρόλος της Πολεμικής Ισχύος σε μια εποχή αβεβαιότητας», «Ποια είναι η Ευρωπαϊκή αντίληψη για τις Αεροπορικές Επιχειρήσεις», «Πως η Συνδυασμένη Αεροπορική Ισχύς μπορεί να αποτελέσει το όχημα για σύμπραξη στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων», «ποια είναι τα καινούργια θέματα ασφαλείας στα οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε», « ποιος είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του κυβερνοπολέμου στην Αεροπορική Ισχύ», «Πώς μπορεί η Αεροπορική Ισχύς να εκμεταλλευθεί και να χρησιμοποιήσει το Διάστημα;» είναι μερικά κρίσιμης σημασίας θέματα, που θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου.
Είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε νέες ιδέες και να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία σας σήμερα θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις των δυνάμεών μας, όπως και στην επισήμανση της Στρατηγικής Αξίας της Αεροπορικής Ισχύος.
Κλείνοντας, ζητώ από τον Υπουργό Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο, να ανοίξει τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος.
Σας ευχαριστώ

Βίντεο Εναρξης: https://www.youtube.com/watch?v=rCjlnh386zM
Βίντεο Ομιλίας Αμερικανού Πρέσβη: https://www.youtube.com/watch?v=Fp_H23b6CaM

Αφήστε μια απάντηση