Blog

ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ Του Υποστρατήγου ε.α. Δ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

Του Υποστρατήγου ε.α. Δ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

 

1.      EΛΛΑΣ

α.    Ένας ιδιότυπος και….έγγραφος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για τον έλεγχο του εναερίου χώρου του Αιγαίου ήτοι τον «πόλεμο των αεροδιαδρόμων». Στο «παιχνίδι» βγήκαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι αναθεώρησαν την παγία τακτική τους να ειδοποιούν τις Ελληνικές Αρχές, για πτήση άνωθεν του FIR πολεμικών τους αεροσκαφών.

Η περιφρόνηση εγγράφου του ΓΕΣ για σύσκεψη των αρμοδίων φορέων προς επίλυση σοβαροτάτων θεμάτων αρμοδιότητος ΥΠΑ, καταδεικνύει τον βαθμό….εντατικής στην οποία ευρίσκεται η εν λόγω υπηρεσία.

β.    Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή των Ελλήνων στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ εψάλη και επιμνημόσυνος δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών.

γ.    Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η Ελλάς λόγω της επικείμενης επεμβάσεως των ΗΠΑ στο Ιράκ, με την Κυβέρνηση να ανησυχεί για τον χειρισμό των επιπτώσεων της κρίσεως η οποία θα προκύψει.

Οι γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές ισορροπίες και οι οικονομικές συνέπειες επιβάλλεται να εξετασθούν άμεσα από τους ιθύνοντες και να εξευρεθούν λύσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

δ.            Τούρκος – με προσωρινό γερμανικό διαβατήριο και τουρκικής καταγωγής – συνελήφθη στην Λήμνο, με την κατηγορία της κατασκοπίας εις βάρος της Ελλάδος. Ο ανωτέρω είχε επισκεφθεί 14 νησιά του Αιγαίου Πελάγους, φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις  και τηρούσε σημειώσεις. Στην κατοχή του ευρέθησαν 57 φιλμς.

Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η ενέργεια του Τούρκου κατασκόπου στις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι είναι το δεύτερο περιστατικό το τελευταίο διάστημα. Η ενέργεια του ανωτέρω στη διάρκεια της ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» δίδει άλλη διάσταση για τη δραστηριοποίηση της ΜΙΤ στην Ελλάδα.

ε.            Παραλείψεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίες δημοσιεύονται στο εγχειρίδιο του ICAO/2001, εμφανίζουν αποστρατικοποιημένη την Λήμνο καθώς και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. (Δεν αναγράφεται ότι διαθέτουν ελικόπτερα και άλλα μέσα ερεύνης και διασώσεως).

Άλλη μια…. «κερκόπορτα» αφίεται προκειμένου να διευκολύνονται οι Τούρκοι να προωθούν τα κρίσιμα θέματά τους άνευ κόπου, ενώ η ανυπαρξία αντιδράσεως της Ελληνικής αντιπροσωπείας (απουσίαζε η Κυπριακή), επέτρεψε στην Τουρκία να προβάλλει θέματα νομιμοποιήσεως της «Βόρειας Κύπρου» με τη δημιουργία αντιστοίχου FIR «Βόρειας Κύπρου» το αποκαλούμενo FIR ERCAN.

στ. Αμερικανική οδηγία προς τους υπαλλήλους του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν όλες τις …Ελληνικές Αεροπορικές Εταιρίες, όταν ταξιδεύουν υπηρεσιακώς.

Προφανώς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν της «Τουρκ Χαβαγιολαρί» λόγω….καλυτέρου service !!

ζ.     Στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας πραγματοποίησαν αναγνωριστική συνάντηση άνευ ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Ενωρίτερον ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα ΥΠΕΞ για εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και επεσήμανε την ανάγκη επιλύσεως του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

            η.            Ανύπαρκτη χαρακτηρίζεται η Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική. Τουλάχιστον 6.000 λαθρομετανάστες εισήλθαν παράνομα το τελευταίο τρίμηνο στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «Γιατρών του Κόσμου». «Θα μας αφανίσουν οι αλλοδαποί» κραυγάζουν οι πολύτεκνοι, καταγγέλλοντας την αδιαφορία για το δημογραφικό, ενώ η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα για την ανάκαμψη των γεννήσεων οι οποίες θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα αρκετών χωρών μελών της.

            Το επίδομα τοκετού της αγρότισσας Ελληνίδας είναι 197 Ευρώ (67.000 δρχ) ! Ο κτηνοτρόφος για τον τοκετό της αγελάδας ενισχύεται με 255 Ευρώ (87.000 δρχ.) !!! (Στοιχεία από Σύλλογο Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης). Κάθε σχόλιο περιττό.

            θ.            Νέο θλιβερό ρεκόρ κατέκτησε η Ελλάς. Κατετάγη στην τελευταία θέση στον κατάλογο σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών οικονομιών, τον οποίον συνέταξε το παγκόσμιο φόρουμ.

            ι.            Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων παρέστη και στο Πολεμικό Μουσείο σε εκδήλωση για τα 80 έτη από την Μικρασιατική Εκστρατεία και καταστροφή.

            Στην μνήμη του ξεριζωμού-ολοκαυτώματος του Ελληνισμού – ο οποίος έζησε πάνω από 30 γενιές στην Ιωνία – μάτια βούρκωσαν και τα λόγια δύσκολα έβγαιναν από τα στόματα. Τέτοια εκδήλωση πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς !

   ια.            Σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου διαθέτει η Ελλάς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ ένα νέο κοίτασμα έχει βρεθεί στον βυθό της νήσου Γαύδου.

   ιβ.            Αλβανική εφημερίδα απεκάλυψε ότι ο UCK με βάση την Πρέβεζα,προετοιμάζουν το έδαφος για την Μεγάλη Αλβανία, απλώνοντας τα πλοκάμια του στην Ελλάδα, με προσάρτηση ολοκλήρου της Ηπείρου και νομών της Μακεδονίας. Παράλληλα, ραδιοφωνικός σταθμός (Radio Free Europe – Radio Liberty) – ο οποίος επιχορηγείται από την Αμερικανική Κυβέρνηση – μετέδωσε εκπομπή με θέμα τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων. Στον Αλβανικό χώρο εισέρχεται και το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ιστοσελίδα στο Internet όπου φιγουράρει σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για τους κατατρεγμούς….εις βάρος των Αλβανών.

            Σε Κόσοβο Νο 2 επιθυμεί να μετατρέψει την Ήπειρο – με τις ευλογίες κάποιων υψηλών προστατών – η Αλβανία. Με εκδόσεις οι οποίες αποτελούν μνημεία ασυστόλου ψεύδους, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία και να επηρεάσουν ορισμένα ανθελληνικά ρεύματα. Και το ελληνικό κράτος χορήγησε υποτροφία το 1994 σε Αλβανίδα συγγραφέα και καθηγήτρια (η οποία με αυτήν έκανε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) η οποία εξέδωσε το 2000 βιβλίο με ιστορικά ψεύδη για το δήθεν «Τσάμικο». «Θρέψε φίδι το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι».

   ιγ.     Ετέθη σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Ελλάδος-Κύπρου, «Ελλάς-SAT». ο οποίος θα καλύπτει τηλεπικοινωνιακά 400 εκατ. ανθρώπους σε 28 χώρες, με κόστος 250 εκατ. δολάρια. Δεύτερος δορυφόρος για το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να εκτοξευθεί στις 31 Μαρτίου 2004.

 

            Επιτέλους καταργείται το τουρκικό μονοπώλιο από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο.

 

2.      ΤΟΥΡΚΙΑ

 

α.            Παρελήφθησαν 54 οπλικά συστήματα αντιραντάρ HARRY από τα 108 τα οποία έχουν παραγγελθεί στο Ισραήλ, συνολικού κόστους 76 εκατ. δολαρίων. Το υπόψη όπλο έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει-εντοπίζει τους σταθμούς ραντάρ των συστημάτων εδάφους-αέρος και να τα καταστρέφει κατευθυνόμενο εναντίον τους.

 

Το πλεονέκτημα του υπόψη συστήματος έναντι του αντιστοίχου HARM (βαλλόμενου από αεροσκάφος) είναι ότι δεν διακινδυνεύεται ανθρώπινο δυναμικό και αεροσκάφη (δυνάμενα να εκτραπούν σε άλλες αποστολές), δύναται να ίπταται για αρκετό χρόνο υπεράνω περιοχής μέχρις εντοπίσεως του στόχου, έχουν μεγάλη εμβέλεια και δεν εντοπίζεται εύκολα από τα ραντάρ. Κατά συνέπεια αποτελούν λίαν σημαντική απειλή για τους «οφθαλμούς» της ελληνικής επιτηρήσεως και αεραμύνης τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη. Το μόνο σύστημα το οποίο δύναται να αντιμετωπίσει είναι το Patriot.

β.    Στην τελική ευθεία ευρίσκεται η κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν, όπου προβλέπεται η περάτωσή του το πρώτο τρίμηνο του 2005 και με την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της στην μεταφορά των πετρελαίων της Κεντρικής Ασίας.

 

       Οι εξελίξεις στο «πόκερ του πετρελαίου» της ανωτέρω περιοχής δεν θα πρέπει να είναι άσχετες με την σχεδιαζόμενη επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ.

 

γ.    Μια ημέρα μετά το αίτημα του Έλληνα ΥΕΘΑ για αποφυγή εντάσεων και της προτάσεώς του για ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, οι Τούρκοι απήντησαν με αποστολή 25 οπλισμένων μαχητικών στο Αιγαίο κατά την 1η ημέρα διεξαγωγής ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

δ.            Μεγάλη και σημαντική περιοδεία στις Ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, άρχισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ενώσεως Επιχειρηματιών, με σκοπό την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

ε.     Οι ΗΠΑ ανταλλάσσουν με όπλα τις Τουρκικές Βάσεις οι οποίες θα παρασχεθούν για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων που ζητά η Τουρκία, περιλαμβάνονται βαρέα ελικόπτερα μεταφοράς και επιθετικά Super Cobra, συστήματα αεραμύνης Patriot.

Η ενίσχυση του Τουρκικού οπλοστασίου, αγνώστου εκτάσεως και είδους, βαίνει συσσωρευτικά και σε παρεμφερείς καταστάσεις εις βάρος της Ελλάδος και επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την ολοκλήρωση της προμήθειας των αποφασισθέντων από τα εξοπλιστικά προγράμματα μέσων. Η χρησιμοποίηση των Τουρκικών Βάσεων θα πληρωθεί πολύ ακριβά στην Τουρκία η οποία έχει εκτοξεύσει σε δυσθεώρατα ύψη τις απαιτήσεις της.

   στ.    Τρεις βουλευτές τουρκικής καταγωγής εξελέγησαν στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και οι τουρκικές εφημερίδες εγκωμίαζαν το γεγονός με το : «Ο Σρέντερ κέρδισε με τους ψήφους των Τούρκων της Γερμανίας» και «Έγινε αυτό που ήθελε η Τουρκία».

            ζ.            Διελύθη η Τουρκική Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου 2002. Υπέρ της πραγματοποιήσεως των εκλογών την προαναφερθείσα ημερομηνία είχε ταχθεί ο Πρόεδρος της χώρας και ο… στρατός.

            η.            Έντονη δυσφορία εκφράζει η Τουρκία για την συνεργασία Αμερικανών με τους Κούρδους, καθόσον τυχόν αποσταθεροποίηση στο Ιράκ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους στο Β.Ιράκ γεγονός το οποίο θα επηρεάσει τους Κουρδικούς πληθυσμούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τους παραπάνω φόβους εξέφρασαν και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

            Ως «Προμηθεύς» η Τουρκία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον «μπάρμπα Σαμ», ανεξαρτήτως τι βουλεύεται κάτω από το τραπέζι και της προσφάτου υιοθετήσεως του ευρωπαϊκού πακέτου εναρμονισμού της τουρκικής πολιτικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, καθόσον σύμφωνα με την «Βίβλο Εθνικής Ασφαλείας» αλλάζει η προτεραιότητα των απειλών, δεδομένου ότι το μαλακό της υπόγαστρο αρχίζει να δέχεται ενοχλήσεις.

 

            θ.            Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τουρκία μένει εκτός Ε.Ε. καθόσον δεν συμπεριλαμβάνεται στις 10 προτεινόμενες χώρες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2004, επειδή δεν πληροί τα απαιτούμενα για την ένταξη κριτήρια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

            ι.            «Πράσινο φως» για επιχειρήσεις από το έδαφος της Τουρκίας έχει δοθεί στους Αμερικανούς, προς υλοποίηση του σχεδίου επιθέσεως κατά του Ιράκ.

 

3.      ΚΥΠΡΟΣ

α.            Κρίσιμο φθινόπωρο διαγράφεται για το Κυπριακό, με μια πρωτοφανή κινητικότητα στο θέμα της εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε. και στο πλέγμα των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Ενδεικτικό της σημασίας της συναντήσεως των Παρισίων – η οποία έχει την στήριξη του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον – αποτελεί το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε να συναντηθεί προ της μεταβάσεώς του στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της διασκέψεως για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η ιδιαιτέρως κρίσιμη φάση στην οποία εισέρχονται το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., απαιτεί λεπτούς χειρισμούς τόσο επί της ουσίας όσο και στο επικοινωνιακό επίπεδο.

β.            Σύμφωνα με το Βρετανικό “ECONOMIST” τα «κατεχόμενα» αποτελούν παράδεισο των εγκληματιών και ποινικά διωκομένων στην Τουρκία, η «αφρόκρεμα» της οποίας καταφθάνει στην περιοχή προκειμένου να αποφύγει την τσιμπίδα του νόμου, καθόσον αυξάνεται συνεχώς το εμπόριο ναρκωτικών και το «ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος».

γ.    Κατά πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη προσανατολίζονται στην συνέχιση των συνομιλιών και στην υποβολή επιμάχου εγγράφου με νέες ιδέες του Γ.Γ. στα ενδιαφερόμενα μέρη, ολίγον μετά τις Τουρκικές εκλογές.

Διαφαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε., δημιουργεί δυναμικές επιλύσεις του Κυπριακού, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το απρόβλεπτο της συμβολής της Τουρκίας.

δ.    Σε «χαρτοπόλεμο» επιδίδεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο πλαίσιο της τακτικής κωλυσιεργίας την οποία ακολουθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Μετά το πέρας της συναντήσεως των Κληρίδη-Ντεκτάς ο δεύτερος επέδωσε νέο έγγραφο με τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής :

(1)          Λύση δύο ξεχωριστών κρατών στο Κυπριακό.

(2)          Αναβολή εντάξεως της Κύπρου, αν δεν λυθεί το πολιτικό ζήτημα.

(3)          Καθορισμό χρονοδιαγράμματος εντάξεως της Τουρκίας.

(4)          Οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από το Δ.Ν.Τ. και απόσβεση κάποιων προηγουμένων χρεών.

(5)          Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ιδρυθεί Κουρδικό κράτος στο Β. Ιράκ και να έχει λόγο η Άγκυρα στα πετρέλαια της Μουσούλης.

Η ανάλυση κεχωρισμένα των ανωτέρω και η ενδελεχής εξέτασή τους, αποτελεί πρόταση για Νόμπελ θράσους και αναισχυντίας. Παρ΄όλα αυτά, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία, εκτιμάται ότι θα τα επιδιώξουν, πάση θυσία, και στο εγγύς μέλλον
 

ε.            Υποστηρικτής των θέσεων του εγγράφου Ντεκτάς στις 11 Σεπτεμβρίου ενεφανίσθη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην συνάντηση την οποία είχε με τον Έλληνα ομόλογό του στην Ν. Υόρκη.

Η θετική αξιολόγηση του Τουρκοκυπριακού εγγράφου από την αμερικανική διπλωματία και η παρεμφερής αντιμετώπιση από τον Βρετανό μεσολαβητή για το Κυπριακό, πρέπει να εντείνουν τις ανησυχίες στους διπλωματικούς κύκλους Αθηνών και Λευκωσίας, ότι….κάποιο λάκο έχει η φάβα !!

στ. Σε διπλωματικό ελιγμό προχωρεί η Άγκυρα προκειμένου να εξασφαλίσει ημερομηνία ενάρξεως των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., εμμένοντας ωστόσο σταθερά στην γραμμή αναγνωρίσεως κράτους με την επωνυμία «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

 

4.      ΒΑΛΚΑΝΙΑ

α.            Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια σηματοδότησαν οι διεξαχθείσες εκλογές, όπου επεκράτησε η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (αντιπολίτευση), η οποία επιστρέφει στην εξουσία. Το ενδιαφέρον σημείο των εκλογών είναι η άνοδος του κόμματος του πρώην ηγέτη των Αλβανών ανταρτών του UCK Αχμέτι,  οποίος  αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα της αλβανικής μειονότητας.

Παρά την ανάσα ανακουφίσεως των δυτικών παρατηρητών για το εκλογικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, η ισχνή πλειοψηφία της μιας έδρας των σοσιαλδημοκρατών, συνδυαζόμενη και με την επιτυχία του πρώην αρχηγού του UCK ο οποίος εκπροσωπεί τον αλβανικό  πληθυσμό της χώρας, μάλλον ανησυχίες θα πρέπει να προκαλέσει στους δυτικούς, παρά το γεγονός ότι διασφαλίζεται, φαινομενικά τουλάχιστον, η ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτήτων της χώρας.

β.    Θέμα επανεξετάσεως της ονομασίας των Σκοπίων και των κρατικών συμβόλων τους προβάλλει το κόμμα των αλβανοφώνων. Τις αντιδράσεις των λοιπών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην ηγέτη του UCK. Το υπόψη κόμμα θα συνεργασθεί με το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών στην νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση.

Εκτός από τις δηλώσεις του πρώην ηγέτη του UCK, στο ίδιο μήκος  κύματος κινείται και ο σοσιαλδημοκράτης Τσερβενκόφσκι, ο οποίος ανήκει στην «Σχολή Γκλιγκόροφ» και εμφανίζεται να μην διαπραγματεύεται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Δυσοίωνο προβλέπεται το άμεσο μέλλον για το ελληνικό ΥΠΕΞ.

γ.    Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οικονομικών και Εργασίας, θα αναλάβουν κατά πάσα πιθανότητα στη νέα Κυβέρνηση Συνασπισμού των Σκοπίων, τα στελέχη του αλβανικού κόμματος «Ένωση Δημοκρατικής Εντάξεως».

δ.    Το ενδεχόμενο ακυρώσεως, λόγω αυξημένης αποχής, των προεδρικών εκλογών στην Σερβία, αποτελεί το πιθανότερο φάσμα το οποίο πλανάται στην χώρα, δεδομένου ότι ο υπερεθνικιστής Σέσελι κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϋκοτάρουν τον επικείμενο δεύτερο γύρο των εκλογών.

 

5.      ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

α.            Εξόριστοι Ιρακινοί στρατηγοί συνεκρότησαν «Ιρακινό Στρατιωτικό Συμβούλιο» στο Λονδίνο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο των δραστηριοτήτων τους και οργανώνουν εκστρατεία στρατολογήσεως για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

β.    Ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το Ιράκ επικρίνει την Ουάσιγκτον ότι οι περυσινές της επιθέσεις έδωσαν το πρόσχημα για να επιχειρήσει την εξολόθρευση ενός εχθρού από τα παλιά του Σαντάμ Χουσείν. Εν τω μεταξύ στην Ρώμη και Μαδρίτη εκφράζουν την υποστήριξή τους για την αμερικανική επίθεση κατά της Βαγδάτης.

γ.    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις αναπτύσσονται ήδη στον Κόλπο, με επίσημη εκδοχή την διεξαγωγή στρατιωτικής ασκήσεως.

Η ονομασία «ενδοσκόπηση» της ασκήσεως δεν είναι τυχαία. Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής επιτείνεται.

δ.    Σε μια συμφωνία άνευ όρων φέρεται ότι υπεχώρησε η Βαγδάτη. Ο Σαντάμ Χουσείν εδέχθη την επιστροφή των Επιθεωρητών του ΟΗΕ για έλεγχο των οπλικών του συστημάτων.

Η αναδίπλωση του Ιρακινού ηγέτη επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, τη στιγμή που ο κλοιός σφίγγει γύρω του καθώς και η Σ. Αραβία δήλωσε ότι θα στηρίξει μια διεθνή επέμβαση.

ε.     Με πρωταρχικό στόχο του Λευκού Οίκου τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με μετρητά, όπλα, εμπορικές συμφωνίες και άλλες….χάρες. Το Παρίσι απαιτεί μερίδιο στα έργα του Κουβέιτ, ζεστό χρήμα και σύγχρονα όπλα θέλει η Τουρκία (ήδη έλαβε 200 εκατ. δολάρια), την επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν ζητά η Δαμασκός, μερίδιο στα πετρέλαια ζητά η Μόσχα.

Ένας-Ένας με τη σειρά θα γραφούν στο «τεφτέρι» της γερακίνας, συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, η οποία έχει αναστατώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ.

στ. «Προπαγανδιστική φρενίτιδα» χαρακτήρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ, τα οποία παρουσίασε ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, απηχώντας σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις του Βρετανικού Τύπου αλλά και της διεθνούς κοινότητος, πλην ΗΠΑ βεβαίως.

ζ.     Τον δρόμο για την επιστροφή στην Βαγδάτη των Διεθνών Επιθεωρητών Οπλισμού άνοιξε η επιτευχθείσα συμφωνία, μετά από διήμερες διαβουλεύσεις στην Βιέννη μεταξύ της Ιρακινής αντιπροσωπείας και αξιωματούχων του ΟΗΕ. Ήδη το Ιράκ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποστείλουν αξιωματούχους τους στην Βαγδάτη προκειμένου να επισκεφθούν όλα τα εργοστάσια.

η.            Χρονικό στίγμα για την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ παρέχει η προγραμματισμένη άφιξη τεσσάρων αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή του Κόλπου, περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα υπόψη σκάφη θα φέρουν συνολικά 250 μαχητικά αεροσκάφη και άνω των 2.000 βλημάτων «ΤΟΜΑΧΟΚ».

θ.    Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής επιθέσεως κατά του Ιράκ, 10.000 Ιρακινοί, μέλη της Ιρακινής αντιπολιτεύσεως, πρόκειται να εκπαιδευθούν από τον αμερικανικό στρατό, ως σύμβουλοι, ξεναγοί, διερμηνείς, κατάσκοποι.

Παλαιότερα η CIA είχε επανειλημμένα προσπαθήσει να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσείν αλλά δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με τον «ΟΒSERVER», από το 1993 έως το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον επτά αποτυχημένες απόπειρες. Εκατό η….αλεπού, εκατόν ένα το….αλεπουδάκι !!

ι.            Αυξάνονται οι ομάδες και τα Think Tanks της Ουάσιγκτον, που επιθυμούν την ενίσχυση της παντοδυναμίας των ΗΠΑ, στόχος των οποίων δεν είναι μόνο ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά και η αλλαγή καθεστώτων και ηγεσιών στο Ιράν, Συρία, Σ. Αραβία και στην Παλαιστινιακή αρχή. Τα ανωτέρω πρεσβεύουν το Εβραϊκό Ίδρυμα Εθνικής Ασφαλείας και το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον αποδεικνύουν πόσο σημαντική επιρροή μπορούν να έχουν οι αντιλήψεις και οι ιδέες αυτών των ιδρυμάτων, καθόσον διακυβεύονται κοινά συμφέροντα των ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή, λαμβανομένου υπόψη ότι στο Εβραϊκό Ίδρυμα Εθνικής Ασφαλείας πολλά μέλη του είναι ισχυροί «παίκτες» της Ουάσιγκτον και των διαφόρων επιτροπών του Πενταγώνου. Ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ και των Think Tanks είναι η κυριαρχία στη διεθνή αγορά πετρελαίου, η οποία διέρχεται από τον έλεγχο – άμεσο ή έμμεσο – των κοιτασμάτων του Ιράκ.

ια.Ελιγμό σωτηρίας πραγματοποίησε ο Αραφάτ με τον ορισμό ημερομηνίας (20 Ιανουαρίου 2003) διεξαγωγής των εκλογών στα Παλαιστινιακά εδάφη, αποφεύγοντας την πιθανότητα να δεχθεί ψήφο δυσπιστίας στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Διχογνωμία προκάλεσε στην Φατάχ το κείμενο όπου κηρύσσεται το τέλος των Παλαιστινιακών επιθέσεων.

ιβ.   Με τον χαρακτηρισμό του Αραφάτ από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ως «Μπιν Λάντεν της γειτονιάς μας», συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα αυτόνομα Παλαιστινιακά εδάφη με την Ουάσιγκτον να κατανοεί σε μεγαλύτερο βαθμό την Ισραηλινή τακτική.

Το Ισραήλ εκμεταλλευόμενο την αντιτρομοκρατική υστερία των Αμερικανών, το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα προκειμένου να σφίξει ακόμη περισσότερο την αγχόνη γύρω από την Παλαιστινιακή αρχή.

ιγ.            «Αιτία» πολέμου, προειδοποίησε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, θα χαρακτηρίσει η χώρα του την εκτροπή των υδάτων ποταμού ο οποίος πηγάζει από τον Λίβανο και διασχύει το Ισραήλ.

ιδ.            Αναζωπυρώνεται η κρίση στην Μ.Α. με τις διπλωματικές προσπάθειες να παγώνουν εκ νέου, μετά τις νέες επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων και την επίθεση των Ισραηλινών στην Ραμάλα. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την βία.

Ο παραδοσιακός αποκλεισμός του αρχηγείου του Αραφάτ από τους Ισραηλινούς, είναι ενδεικτικός της σκληρής γραμμής την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση Σαρόν, εφαρμόζοντας την στρατηγική της εντάσεως.

ιε.    Ο Αραφάτ παραδίδει τους πενήντα Παλαιστινίους οι οποίοι ευρίσκονται στο αρχηγείο του, στους Ισραηλινούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πολιορκία στην Ραμάλα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (μολονότι απείχαν οι ΗΠΑ από την ψηφοφορία) ζήτησε με νέο ψήφισμά του τον άμεσο τερματισμό της. Παράλληλα η Ουάσιγκτον επέκρινε (άνευ αποτελεσματικότητος) την πολιτική του Ισραήλ.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, από τα μέλη του και τους …επιτίμους συν-κρατούντες. Αξιοπρόσεκτο τυγχάνει το γεγονός της επιμονής του Ισραήλ στις τακτικές του, αδιαφορώντας για την επικριτική ρητορική του Προέδρου των ΗΠΑ.

ιστ.Την αντίδραση των Παλαιστινίων αξιωματούχων προκάλεσε αμερικανικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίον προωθείται αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε περίπτωση υπογραφής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η Παλαιστινιακή πλευρά θα θέσει ζήτημα στο Σ.Α. του ΟΗΕ, στην Ένωση Αραβικών Κρατών και στον Οργανισμό Ισλαμικής Διασκέψεως.

ιζ.            Ασκήσεις απελάσεως του Αραφάτ έχουν αρχίσει οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, με πραγματοποίηση δοκιμών. Πηγές πρακτορείου θέλουν ως τόπο εξορίας του Αραφάτ την Λιβύη. Αντιδράσεις στο υπόψη σχέδιο φέρεται να έχουν ο Υπουργός Αμύνης και ο Αρχηγός του Στρατού του Ισραήλ.

ιη.            Περίεργοι συμβιβασμοί πρώην ορκισμένων εχθρών πραγματοποιούνται μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το τελευταίο εφοδιάζει, μέσω εταιρίας του, με αμερικανικά ανταλλακτικά το Ιράν για τα οπλικά του συστήματα. Παράλληλα έχουν «στηθεί αμερικανικά αντίσκηνα» στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν με πρόσχημα την Αλ-Κάϊντα, ενώ ομάδα πεζοναυτών παρακολουθεί τις κινήσεις της Τεχεράνης, γεγονός το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το μέτωπο της Μέσης Ανατολής αρχίζει να διευρύνεται εκ νέου, καλύπτοντας περιοχή από Ισραήλ μέχρι Αφγανιστάν και δημιουργεί προοπτική ασιατικού πολέμου, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράκ. Στη διεθνή σκακιέρα των ελιγμών και της «ίντριγκας» εισέρχεται η λίαν λεπτή φάση των «επομένων κινήσεων» ή καλύτερα «κάποιοι ξύπνησαν μισώντας τον κόσμο».

ιθ.            Μεταξύ σφύρας και άκμονος ετέθη η ΧΑΜΑΣ καθόσον Παλαιστινιακή αστυνομία και Ισραηλινοί ευρίσκονται στο κυνήγι των μελών της οργανώσεως μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ με άρματα τα οποία έπληξαν την Γάζα.

κ.            Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ο Σαντάμ Χουσείν σκοπεύει να αποφύγει μία ανοικτή αναμέτρηση στην αχανή έρημο και να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στις μεγάλες πόλεις όπου οι απώλειες των Αμερικανών θα είναι μεγαλύτερες.

6.      ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

α.    Στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Δανία, διεπιστώθη ότι το Μεσανατολικό, η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και η υπόθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ασκούν βαριά αμερικανική πίεση στην πλάτη των Ευρωπαίων. Το αρχικό σχέδιο δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους παρεπέμφθη στην συνάντηση των τεσσάρων (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας και ΟΗΕ) στην Ν. Υόρκη, ενώ στο Μεσανατολικό οι Ευρωπαίοι διατηρούν την συνοχή τους.

Εκτός από την εγγύς μελλοντική διεύρυνση η οποία αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα στην Ε.Ε., τα μέλη της ευρίσκονται ενώπιον σειράς ενδογενών και ιδιαίτερα εξωγενών προβλημάτων, όπου απαιτείται να καταδειχθεί η συνοχή και σταθερότητα στην λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπισή τους προς το συμφέρον της Ενώσεως.

β.            Εντείνονται οι πιέσεις από τους εταίρους της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για την επίλυση του προβλήματος του «Ευρωστρατού» μέχρι τέλος του έτους, ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή δυνάμεως ταχείας επεμβάσεως στα Σκόπια από την Ε.Ε. προς αντικατάσταση των Νατοϊκών δυνάμεων. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, αναφερόμενος στις Βρυξέλες (στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων) στο θέμα του Ευρωστρατού, παρεδέχθη ότι υπάρχουν δυσχέρειες στην επίτευξη λύσεως και ετάχθη υπέρ μιας προσωρινής λύσεως μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, πλην όμως η πλειοψηφία των εταίρων επιθυμεί μόνιμη λύση.

Το Αμερικανο-βρετανικό κείμενο – το οποίο αποδέχονται οι εταίροι και η Τουρκία – δίδει προνόμια κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην Τουρκία, καθόσον δύναται να αποκλείσει από το θέατρο επιχειρήσεων του Ευρωστρατού, γεωγραφικές περιοχές, τις οποίες θεωρεί ζωτικές για την ασφάλειά της. Η Ελλάς – η οποία αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση το υπόψη κείμενο – αρνείται να το αποδεχθεί με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

γ.    Ενιαία στάση φαίνεται να ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ζήτημα του Ιράκ, καθόσον επιδοκιμάζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζητούν την συνδρομή του ΟΗΕ για το θέμα (Συμβούλιο Ασφαλείας).

δ.    Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στην Κοπεγχάγη, διεπιστώθη το διάτρητο των συνόρων της Ευρώπης στο πρόβλημα εισόδου των λαθρομεταναστών. Η βραδύτητα αντιδράσεως της Ενώσεως στο συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η απραξία και η απουσία λήψεως κοινών μέτρων στο θέμα της φυλάξεως των συνόρων – και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται συνεχώς μαζικές είσοδοι (σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας) – έχει προκαλέσει την συγκέντρωση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. και η ενδεχόμενη επαναπροώθησή τους – αναγκαστική ή εθελουσία επιστροφή τους – θα δημιουργήσει σοβαρή κατάσταση εάν δεν θεσπισθούν διατάξεις οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

ε.            Επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρόκειται να απευθύνει το ΝΑΤΟ σε επτά χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τον Νοέμβριο, υλοποιώντας την μεγαλύτερη διεύρυνση στην 53χρονη ιστορία του.  Μετά από έντονες διπλωματικές διεργασίες στην Σύνοδο της Πράγας, το πράσινο φως θα δοθεί στην Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.

στ. Η Ευρώπη των «15» υπό την απειλή Ιταλίας και Βρετανίας για διάσπαση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου υποστηρίξεως του νέου διεθνούς θεσμού – του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – συνεφώνησε στον καθορισμό ενός κοινού πλαισίου στη βάση του οποίου τα κράτη-μέλη θα δικαιούνται να προχωρήσουν στην υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ. Το συμβιβαστικό αυτό πλαίσιο προβλέπει ότι κάθε συμφωνία εξαιρέσεως από την δικαιοδοσία του ΔΠΔ, θα αφορά μόνο το εν ενεργεία διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ το οποίο ευρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό.

Η δήλωση του Γερμανού Καγκελαρίου ότι δεν πρόκειται να συνάψει παρόμοια συμφωνία ούτε καν βάσει κατευθύνσεων της Ε.Ε., αποτελεί την μοναδική, ίσως, αντίδραση στην εξουσία του αντίχειρος την οποία διαφαίνεται ότι κληρονόμησαν οι Αμερικανοί από τους Ρωμαίους !!

ζ.            Χρυσώνοντας το χάπι στην Τουρκία, η οποία παραμένει στον προθάλαμο της Ε.Ε, η Κομισιόν προσφέρει στην Άγκυρα αύξηση στις παροχές κονδυλίων, καθώς και χορήγηση μιας αναθεωρημένης εταιρικής σχέσεως, η οποία θα εντατικοποιήσει τη διεύρυνση της προσαρμογής της προς την Ε.Ε.

«Το λεν οι κούκοι στα βουνά, το λεν και στα λαγκάδια…..».

η.            Προκαταρκτικό κείμενο αρχών με το οποίο η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. σε θέματα Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμύνης (ΚΕΠΑΑ), προτείνει, για πρώτη φορά, τη διαμόρφωση μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για ενιαία στρατηγική στο διάστημα, θέμα το οποίο έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τους εταίρους.

7.      ΗΠΑ

α.    Σε αντικείμενο επικοινωνιακής εκμεταλλεύσεως εξελίσσεται ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο η διεθνής τρομοκρατία απεφάσισε να προβεί σε ένα τόσο αποτρόπαιο και μαζικό έγκλημα, όπως αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι «stars του θανάτου» διεκδικούν την πατρότητα της ιδέας των αεροσκαφών-καμικάζι.

Η ανάμνηση της τραγικής επετείου, προκαλεί πάντα την έντονη συναισθηματική φόρτιση, η οποία δεν πρέπει να σχετίζεται με κανενός είδους πολιτικούς υπολογισμούς.

β.    Κοινή εκτίμηση αποτελεί η επιδίωξη του Προέδρου των ΗΠΑ να επέμβει στο Ιράκ εν μέσω Ραμαζανίου, του ιερού μηνός των μουσουλμάνων, ο οποίος αρχίζει στις αρχές Νοεμβρίου και λήγει στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα πιέσεις ασκούνται προς όλες τις χώρες (και στην Ελλάδα), για συναίνεση στην επέμβαση εναντίον της Βαγδάτης. Το εκτιμώμενο κόστος για την…..ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν την οποία επιδιώκουν οι ΗΠΑ, ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια.

Η μονομερής σύνδεση του Ιράκ με τη διεθνή τρομοκρατία και η δημιουργηθείσα κατάσταση «επικινδύνου συγκρούσεως» με την Ευρώπη, σε ότι αφορά στην ορθότητα βιαίας αλλαγής εξουσίας στην Βαγδάτη, δεν συνάδει με την απόκτηση εμπιστοσύνης των φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η αποφυγή δημιουργίας ενδυνάμει «ιερού πολέμου», η ανάγκη προωθήσεως βιωσίμου και δικαίας λύσεως του Παλαιστινιακού, η οργάνωση του κόσμου σε ορθολογικότερη και δικαιότερη βάση και η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών στηρίξεως της νομιμότητας του ΟΗΕ, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

γ.    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε στο Κογκρέσο το νέο δόγμα της χώρας του με τον τίτλο «Η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ», όπου – εκτός της στροφής προς τις «προληπτικές επιθέσεις» κατά εχθρικών κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεως της μη εξαπλώσεως των πυρηνικών όπλων, της αυξήσεως βοηθείας κατά 50% σε επιλεγμένες κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια και την μετ΄επιτάσεως «ανοικτή διπλωματία» στον ισλαμικό κόσμο – εκείνο το οποίο προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η έμφαση η οποία δίδεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν προτίθεται να επιτρέψει σε καμία ξένη δύναμη να καλύψει την τεράστια υπεροχή που απέκτησαν οι ΗΠΑ μετά το 1991.

Με απλή γλώσσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την αμερικανική κυριαρχία !! PAX IMPERIUM ROMANA δηλαδή !!

δ.    Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μελών του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και τις επιφυλάξεις ορισμένων Ρεπουμπλικάνων     , ο Αμερικανός Πρόεδρος διασφάλισε υπό όρους την συναίνεση του Κογκρέσου για την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράκ.

Ο κύβος ερρίφθη και η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στο Ιράκ αποτελεί θέμα χρόνου ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με την πολιτική του στον ΟΗΕ, επιχειρεί να χαλυβδώσει την αμερικανική ηγεμονία παγκοσμίως.

ε.     Σε αυξημένη επαγρύπνηση, εν όψει πιθανού πλήγματος της οργανώσεως Αλ-Κάϊντα, έχουν τεθεί οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας.

στ. Κατά την πραγματοποιηθείσα Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην Βαρσοβία, η αμερικανική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία ταχείας δυνάμεως αντιδράσεως 20.000 ανδρών περίπου, ώστε να αρχίσει ασκήσεις το 2004 και να είναι έτοιμη επιχειρησιακώς το 2006 με δυνατότητα αναπτύξεως-επεμβάσεως σε οιοδήποτε σημείο του πλανήτη σε διάστημα 5-30 ημερών.

Με τις παρεμβατικές διαθέσεις των ΗΠΑ στα εσωτερικά του ευρωπαϊκού «μαγειριού» συνδυαζόμενες και με την «φιλοσοφική προσέγγιση» από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρείται να τεθεί αμερικανική ταφόπλακα στον Ευρωστρατό μέσω του ΝΑΤΟ !!

ζ.            Δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσανατολίζονται στην ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη μέσω πραξικοπήματος, λύση η οποία μειώνει το ανθρώπινο, το οικονομικό και το πολιτικό κόστος μιας επιθέσεως και εξασφαλίζει την ενότητα του Ιράκ υπό στρατιωτική εξουσία.

η.    Νέες πιέσεις υπέρ της Τουρκίας για την Κύπρο ασκήθηκαν από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του να επανεξετασθούν οι «νέες» ιδέες του Ντεκτάς. Η επίσημη στροφή της Ουάσιγκτον προήλθε από έκθεση-φωτιά του HERITAGE FOUNDATION σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει πρωταρχική σημασία για τις ΗΠΑ διότι :

(1)          Είναι σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ.

(2)          Διαθέτει έναν από τους ικανότερους στρατούς του ΝΑΤΟ, αποδεδειγμένο, συνεργάσιμο και αξιόπιστο για τα αμερικανικά συμφέροντα και προτεραιότητες.

(3)          Είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος και μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση στο πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας.

(4)          Αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς μουσουλμανικής δημοκρατίας.

Η φιλοτουρκική στροφή εξηγείται από την προοπτική επιθέσεως κατά του Ιράκ, χωρίς ιδίως να αποκλείονται και οι προβλεπόμενες παρενέργειες για την απόφαση εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε.

θ.    Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ευρίσκονται χώρες όπως η Υεμένη, η Συρία, ο Λίβανος, το Σουδάν και το Ιράν, την στιγμή κατά την οποία Γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε σειρά εγγράφων τα οποία καταδεικνύουν τις σχέσεις τις οποίες δυνατόν να έχουν οι χώρες αυτές με τους Παλαιστινίους στην Δ. Όχθη και στην Γάζα.

8.      ΡΩΣΙΑ

α.    Ο Ρώσος Υπουργός Αμύνης υπεστήριξε από την Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα, δεν εξήγαγε ποτέ επιθετικά οπλικά συστήματα στο Ιράν, ούτε έχει την πρόθεση να το πράξει.

Η Ρωσοϊρανή συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, έχει μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά στην επιχείρηση αποκτήσεως πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

β.    Οι πρόσφατοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από την Ρωσία στον θύλακα Πανκίσι της Γεωργίας (κρησφύγετο Τσετσένων αυτονομιστών), κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις του Γεωργιανού Κοινοβουλίου, το οποίο ζήτησε την άμεση αποχώρηση της χώρας από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Λίαν έντονη και εύθραυστη κατάσταση έχει δημιουργήσει η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, με την πρώτη να αισθάνεται ιδιαιτέρως ανήσυχη από την συνεχώς αυξανομένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή.

γ.    Η ανταλλαγή της αμερικανικής επιθέσεως στο Ιράκ με μία Ρωσική επέμβαση στην Γεωργία, αποτελεί ένα πιθανό «παζάρι», μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Οι πολιτικές κινήσεις του Ρώσου Προέδρου φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο, λόγω της ανάγκης της Ουάσιγκτον να εξεύρει ισχυρούς συμμάχους στο θέμα της επιθέσεως εναντίον του Ιράκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την ίδια, με τους Αμερικανούς, γραμμή, για την αντιμετώπιση των Τσετσένων αυτονομιστών στην Γεωργία.

δ.    Σε ελεεινή κατάσταση με διεφθαρμένους αξιωματικούς και απλήρωτους στρατιώτες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. Η εμπιστοσύνη των Ρώσων στις Ένοπλες Δυνάμεις υπεχώρησε στο 50% από το 99% που ήταν κατά τη δεκαετία του ’80.     

Αφήστε μια απάντηση