ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2001”

ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2001”

 

 

Κατά το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου 2001 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το ανά διετίαν τελούμενον Συνέδριον της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.)

Η άριστη οργάνωση του Συνεδρίου και η διεξαγωγή του οφείλεται στο συνεπές έργον επιτροπής μελών της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ. της οποίας Πρόεδρος ήτο ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Μουστάκης και Μέλη οι, Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Λιάκουρης, Υποναύαρχος ε.α. Ιωάννης Ιωάννου Π.Ν., Αρχιπλοίαρχος ε.α. Ηλίας Παπαφρατζέσκος Π.Ν. και ο Πλοίαρχος ε.α. Σωτήριος Κόπιτσας Π.Ν.

Η οικονομική υποστήριξη του Συνεδρίου προήλθε από κυρίους χορηγούς, όπως: Υπουργείον Εθνικής Αμύνης, EUROFIGHTER, HDW/FERROSTAAL, SUNLIGHT CREATING ENERGY, FINATEC και από χορηγούς όπως: Εταιρεία Πυριτιδοποιείου-Καλυκοποιείου (ΠΥΡΚΑΛ) {GREEK POWDER and CARTRIDGE COMPANY}, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) {HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY}, STN ATLAS ELECTRONIC, Ναυπηγεία Ελευσίνας{ELEFSIS SHIPYARDS}, Ελληνικά Ναυπηγεία {GREEK SHIPYARDS}, MARAK ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ και EYROTEST LTD.

Η ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ αμέριστα. ευχαριστεί τους ανωτέρω και προσβλέπει στην συνεργασία τους.

Στο Συνέδριο παρέστησαν αρκετές προσωπικότητες προερχόμενες κατά βάσιν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και δευτερευόντως από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ιδιαιτέρα αίσθηση προεκάλεσεν η κατακαλυπτική παρουσία Στελεχών του Ναυτικού και μάλιστα η τοιαύτη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Μετά τον εναρκτήριον χαιρετισμόν, που απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ. Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Καζούκας, ακολούθησαν οι ομιλητές του Συνεδρίου. Όλες οι εισηγήσεις εκρίθησαν χρήσιμες για περαιτέρω μελέτη, ανάλυση, χειρισμό και εκμετάλλευση. Στα Πρακτικά του Συνεδρίου θα αποδοθεί η πλήρης εικόνα των εισηγήσεων, τα οποία και θα τεθούν στη διάθεση των ενδιαφερομένων. Στο παρόν τεύχος του Περιοδικού «Προβληματισμοί» περιέχονται αυτούσιες οι εισηγήσεις των κ.κ. Στρατηγού Δημητρίου Σκαρβέλη Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και μέλους της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ. και του Αντιναυάρχου ε.α. Γρηγορίου Δεμέστιχα Π.Ν. Επιτίμου Αρχηγού Στόλου και μέλους της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.

Ακολουθούν οι τίτλοι των θεμάτων, τα οποία απετέλεσαν αντικείμενα παρουσιάσεως στο Συνέδριο «Στρατηγική 2001»:

«Εκτίμηση Απειλής», «Στρατηγική της Χώρας παλαιότερα και τώρα», « Ο Πόλεμος και τα Αίτιά του στον 21 Αιώνα», «Δυναμική κα Ανταγωνισμός Εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, Προϋπόθεση Λειτουργίας, Φυσικό Αποτέλεσμα η Απόδειξη Κατάρρευσης της Αποτρεπτικής Στρατηγικής», «Διαχείρηση Κρίσεων και Εθνική Στρατηγική», «Άσκηση Εθνικής Πολιτικής μέσω Πολυεθνικών Επιχειρήσεων», «Ελληνική Στρατιωτική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Τουρκικής Απειλής», «Η Γεωπολιτική Σημασία του Παρευξείνιου ΧώρουμΣήμερα-Κοινωνικά Δεδομένα και Ελληνική Στρατηγική», «Το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, Η Σύμπραξη για την Ειρήνη και η Ελλάδα», «Εφαρμογή Πολιτικής Εθνικής Αμύνης στις Ε.Δ.», «Έλεγχος Αεροναυτικού Χώρου ως Σύστημα Δυνάμεων», «Δικτυοκεντρικός Πόλεμος-Η Νέα Στρατηγική Αντίληψη», «Νέες Τεχνολογίες Έγκαιρης Διάγνωσης Βλαβών και απομόνωσης Κραδασμών σε Μηχανολογικά Συστήματα Στρατιωτικών Εφαρμογών», «Η Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», «Τα περιθώρια Περιστολής των Ελληνικών Αμυντικών Δαπανών», «Η Συμβολή των Αμυντικών Δαπανών στην Αμυντική Βιομηχανία», «Η Σημασία της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας», «Εξοπλιστικά Προγράμματα Σ.Ξ.», «Στρατηγική και Αμυντική Τεχνολογία», «Η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία και η Περιορισμένη Συμβολή στον Νευραλγικό για τις Ε.Δ. Τομέα των Οπλικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Υψηλής Τεχνολογίας», «Εξοπλισμοί-Δραστηριότητες ΣΕΚΠΥ», «Εξοπλιστικά Προγράμματα Π.Ν.», «Πρόσφατες Εξελίξεις στην Σχεδίαση και Κατασκευή Υ/Β», «Το Ε.Ν. και το Πρόγραμμα Κατασκευής Νέων Υ/Β τύπου 214», «Μονάδα Παραγωγής Συσσωρευτών Υ/Β, Συσσωρευτές Υ/Β 209,214,FOXTROT», «Εξοπλιστικά Προγράμματα Π.Α.», «Εκπαίδευση Στρατιωτικών Πτήσεων», «Το Ευρωπαϊκό Μαχητικό Αεροσκάφος 4ης Γενιάς Eurofighter. Η Ελληνική Προοπτική».

Κ.Α.

 

Αφήστε μια απάντηση