Blog

Ανώμαλη προσγείωση της αθηναϊκής ελίτ από τις δηλώσεις Ερντογάν

Ανώμαλη προσγείωση της αθηναϊκής ελίτ από τις δηλώσεις Ερντογάν

Ανώμαλη προσγείωση της αθηναϊκής ελίτ από τις δηλώσεις Ερντογάν

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνηθίσει το διεθνή ακροατήριο του με κρύο ντους. Από την μια κάνει “ανοίγματα” στην Αθήνα ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό στην αθηναϊκή ελίτ και την γαλαρία των αφελών κι όχι μόνο. Από την άλλη, προσγειώνει άπαντες στη δική του, γνωστή, πραγματικότητα.

Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Είναι σαφές πως το “όραμα” της “Γαλάζιας Πατρίδας” παραμένει στρατηγική επιδίωξη και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται μάλλον ζει σε κόσμο ψευδαισθήσεων. Άλλωστε δεν έχει δηλώσει ποτέ, ούτε όταν φλερτάρει την Αθήνα, πως έχει διαφοροποιήσει την πολιτική του, τους στόχους του.

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του για την 97η επέτειο ίδρυσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων. Για την ακρίβεια να ξαναφρεσκάρει την μνήμη κάποιων και να υπενθυμίσει τις (τουρκικές) κόκκινες γραμμές. Παρουσιάσθηκε ενώπιον του ακροατηρίου του, των ανθρώπων της ΜΙΤ, αποφασισμένος να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη “Γαλάζια Πατρίδα” από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε συγκεκριμένα: «Την κατάλληλη στιγμή, με τα σωστά βήματα, υπερασπιζόμαστε με θάρρος τα συμφέροντα του έθνους μας τόσο στη διπλωματία όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας στο βόρειο Ιράκ είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η απελευθέρωση του Καραμπάχ μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Αζερμπαϊτζάν μετά από σχεδόν 30 χρόνια κατοχής είναι ένα από αυτά.

Η υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία μας συνδέουν πανάρχαιοι δεσμοί, είναι ένα από αυτά. Η ισχυρή βούλησή μας να προστατεύσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο είναι μία από αυτές. Είναι δυνατόν να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών των παραδειγμάτων ακόμη περισσότερο» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Κι αυτό το μήνυμα προφανώς και έχει αποδέκτες την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά κι άλλες χώρες της περιοχής.

Ο “άξονας Τουρκίας” του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε «άξονα Τουρκίας». Αναφερόμενος στα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας του, ανέφερε πως «η Τουρκία ενισχύει τη δύναμή της ως διαμορφωτή παιχνιδιού στην παγκόσμια σκακιέρα μέρα με τη μέρα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, δεν έχει γίνει η μετατόπιση του άξονα της χώρας μας· η χώρα μας έχει βρει τον πραγματικό της άξονα. Το όνομα αυτού του άξονα είναι “ο άξονας της Τουρκίας”».

Έχοντας δίπλα του τον διοικητή της ΜΙΤ, τον εξ απορρήτων του, Ιμπραχήμ Καλίν, ο Ερντογάν θέλησε να αναδείξει τη δύναμη της Τουρκίας. Εκπέμποντας την γνωστή αλαζονεία του και τον μεγαλοϊδεατισμό του, έστειλε συστημένες απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις. Αναφερόμενος στο Ισραήλ, που σήμερα είναι απέναντι του αν και οι δυο χώρες είναι κατοχικές, διατύπωσε τη εξής απειλή: «Περιμένετε και θα δείτε, είστε καταδικασμένοι να μάθετε την Τουρκία». Η Άγκυρα επιδιώκει να καταστεί αυτόνομη περιφερειακή δύναμη και συμπεριφέρεται έτσι από τώρα…

https://slpress.gr/ethnika/anomali-prosgeiosi-tis-athinaikis-elit-apo-tis-diloseis-erntogan/