Blog

Αποκάλυψη NYT.  Οι Ουκρανοί πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα – Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Αποκάλυψη NYT.  Οι Ουκρανοί πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα – Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Αποκάλυψη NYT.  Οι Ουκρανοί πίσω από τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα – Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα

REURS

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη ενός εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή, στοιχείο μιας μυστικής εκστρατείας που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ότι θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία εάν είχαν ερωτηθεί.

Στη συνέχεια, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν Ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εκτίμηση της ουκρανικής συνενοχής στη δολοφονία, η οποία δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, μοιράστηκε εντός της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση και ανώτεροι αξιωματούχοι το αρνήθηκαν όταν ρωτήθηκαν για την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει ανταποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις -αν και έχουν υψηλή συμβολική αξία- έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της χτυπήματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και μυστικά της σχέδια, ιδίως στο ρωσικό έδαφος.

Από την αρχή του πολέμου οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να φτάνουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις σαμποτάζ. Η δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο, θα ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε επιφανείς Ρώσους.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, Αλεξάντρ Ντούγκιν, ένας Ρώσος υπερεθνικιστής, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και ότι οι πράκτορες που την πραγματοποίησαν πίστευαν ότι θα βρισκόταν στο όχημα με την κόρη του.

Ο Ντούγκιν, μία από τις πιο εξέχουσες φωνές της Ρωσίας που προέτρεπε τη Μόσχα να εντείνει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής μιας επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν για τις πληροφορίες δεν αποκάλυψαν ποια στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος πραγματοποίησε την επίθεση ή αν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει την αποστολή.

Ενώ το Πεντάγωνο και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες έχουν μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες για το πεδίο της μάχης με τους Ουκρανούς βοηθώντας τους να μηδενίσουν τις ρωσικές θέσεις διοίκησης, τις γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους βασικούς στόχους, οι Ουκρανοί δεν λένε πάντα στους Αμερικανούς αξιωματούχους τι σκοπεύουν να κάνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πιέσει την Ουκρανία να μοιραστεί περισσότερα για τα πολεμικά της σχέδια, με ανάμεικτη επιτυχία. Νωρίτερα στον πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι συχνά γνώριζαν περισσότερα για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια – χάρη στις έντονες προσπάθειες συλλογής τους – από ό,τι για τις προθέσεις του Κιέβου.

Από τότε η συνεργασία έχει αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Ουκρανία μοιράστηκε τα σχέδιά της για τη στρατιωτική αντεπίθεση του Σεπτεμβρίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επίσης πλήρη εικόνα των ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου του Ζελένσκι, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης μπορεί να μην γνώριζαν το σχέδιο.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, επανέλαβε τις διαψεύσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για εμπλοκή στη δολοφονία της κ. Dugina.

“Και πάλι, θα υπογραμμίσω ότι κάθε δολοφονία σε καιρό πολέμου σε κάποια χώρα ή σε κάποια άλλη χώρα πρέπει να έχει κάποια πρακτική σημασία”, δήλωσε ο κ. Podolyak στους New York Times σε συνέντευξή του την Τρίτη. “Πρέπει να εκπληρώνει κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, τακτικό ή στρατηγικό. Κάποιος σαν τον Ντούγκινα δεν αποτελεί τακτικό ή στρατηγικό στόχο για την Ουκρανία.

“Έχουμε άλλους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας”, είπε, “εννοώ τους δωσίλογους και τους εκπροσώπους της ρωσικής διοίκησης, οι οποίοι μπορεί να έχουν αξία για τα μέλη των ειδικών υπηρεσιών μας που εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά σίγουρα όχι τον Ντούγκινα”.

Αν και οι λεπτομέρειες γύρω από τις πράξεις δολιοφθοράς στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία έχουν καλυφθεί από μυστήριο, η ουκρανική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί σιωπηλά ότι σκότωσε Ρώσους αξιωματούχους στην Ουκρανία και σαμποτάρισε ρωσικά εργοστάσια όπλων και αποθήκες όπλων.

Ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις με τη βοήθεια τοπικών μαχητών πραγματοποίησαν δολοφονίες και επιθέσεις σε κατηγορούμενους Ουκρανούς συνεργάτες και Ρώσους αξιωματούχους στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της περιοχής Χερσώνα, ο οποίος είχε δηλητηριαστεί από το Κρεμλίνο τον Αύγουστο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μόσχα για επείγουσα θεραπεία.

Οι χώρες παραδοσιακά δεν συζητούν τις μυστικές ενέργειες άλλων εθνών, από φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι δικές τους επιχειρήσεις, αλλά ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί αυτό που θεωρούν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, ιδίως οι πολιτικές δολοφονίες.

Παρόλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες έχουν φροντίσει να επιμείνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων παραμένουν ισχυρές. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις επιθετικές μυστικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν έχουν προκαλέσει καμία γνωστή αλλαγή στην παροχή πληροφοριών, στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης στην κυβέρνηση του Ζελένσκι ή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν “θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο του εδάφους της, ενισχύοντας το χέρι της στρατιωτικά και διπλωματικά”, σύμφωνα με τον Ned Price, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του Πενταγώνου και της C.I.A. αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν προσεκτικά να αποφύγουν την περιττή κλιμάκωση με τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης – εν μέρει λέγοντας στο Κίεβο να μην χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό ή πληροφορίες για να διεξάγει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Αλλά τώρα, οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης έχουν ωθήσει τη Ρωσία να απαντήσει με μια σειρά κλιμακούμενων βημάτων, όπως η διεξαγωγή μερικής επιστράτευσης και η κίνηση για την προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Φόβοι για χτύπημα στον Ζελένσκι

Στην Ουάσινγκτον αυξάνεται η ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάζει περαιτέρω βήματα για την εντατικοποίηση του πολέμου, μεταξύ άλλων με την ανανέωση των προσπαθειών για τη δολοφονία επιφανών Ουκρανών ηγετών.

Ο Ζελένσκι θα ήταν ο κορυφαίος στόχος των ρωσικών ομάδων δολοφονίας, όπως ήταν και κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο νωρίτερα στον πόλεμο.

Αλλά τώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει μια ευρεία ποικιλία Ουκρανών ηγετών, πολλοί από τους οποίους έχουν λιγότερη προστασία από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Ντούγκινα. Συμμεριζόταν την κοσμοθεωρία του πατέρα της και είχε κατηγορηθεί από τη Δύση ότι διέδιδε ρωσική προπαγάνδα για την Ουκρανία.

Η Ρωσία ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία της Ντούγκινα μετά τη δολοφονία της, χαρακτηρίζοντας την έκρηξη που τη σκότωσε τρομοκρατική ενέργεια. Η Ντούγκινα σκοτώθηκε ακαριαία από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε μια εύπορη περιοχή στα προάστια της Μόσχας.

Μετά τη βομβιστική επίθεση, οι εικασίες επικεντρώθηκαν στο αν η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη ή αν επρόκειτο για μια επιχείρηση με “ψεύτικη σημαία” που είχε ως στόχο να επιρρίψει την ευθύνη στους Ουκρανούς.

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η F.S.B., κατηγόρησε για τη δολοφονία τηςΝτούγκινα τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωσή της μια ημέρα μετά την επίθεση, η F.S.B. ανέφερε ότι Ουκρανοί πράκτορες είχαν προσλάβει μια Ουκρανή γυναίκα, η οποία εισήλθε στη Ρωσία τον Ιούλιο και νοίκιασε ένα διαμέρισμα όπου ζούσε η κ. Dugina. Η γυναίκα στη συνέχεια εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά τη βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με το F.S.B.

Ο Ilya Ponomarev, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας που ψήφισε κατά της προσάρτησης της Κριμαίας, ισχυρίστηκε ότι μια ομάδα που αποτελείται από φιλο-ουκρανούς και αντι-Πούτιν μαχητές που δρουν στη Ρωσία, γνωστή ως Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός, ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Ponomarev ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον Εθνικό Δημοκρατικό Στρατό και ότι γνώριζε για την επιχείρηση κατά της κας Dugina αρκετές ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς του κ. Πονομάρεφ εκ μέρους της ομάδας.

https://www.thetoc.gr/