Χειμμάρα – Αντίμετρα

Χειμμάρα – Αντίμετρα

Χειμμάρα – Αντίμετρα

Τα ελληνικά αντίμετρα δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Γράφει ο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς*

 

Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κερδίζει χρόνο. Αξιολογεί την στάση της Ελλάδος ως διαχειρίσιμη. Δεν ανησυχεί. Με σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει την εκδικητική στάση του απέναντι στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και στον Παντελή Κοκαβέση. Ας μην ξεχνάμε ούτε ένα λεπτό ότι κρατούνται σε Αλβανική φυλακή. Οι «ανθρωπιστικό λόγοι» είναι άγνωστοι.

Τα ελληνικά αντίμετρα δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκρούονται άλλωστε με τις επί δεκαετία συνεχείς δεσμευτικές δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων για στήριξη – πρωτοστατούμε – στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αμεσότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών μας λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας, από τα Τίρανα μέχρι την Αυλώνα και την Χειμάρρα, που αποφασίζουν και υλοποιούν τις διώξεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Κυρίως δε για εκείνα που έχουν άμεση εμπλοκή με την κατασκευασμένη δίωξη κατά του Φρέντι Μπελέρη. Τα πρόσωπα και η ιδιότητα τους μας είναι γνωστά.

Εχουν γνώσιν οι φύλακες. Ας ενημερωθεί η κυβέρνηση των Τιράνων ότι τα ελληνικά διοικητικά μέτρα που ορθώς ελήφθησαν προ ετών στη περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο, επεκτείνονται τώρα, προσαρμοσμένα κατ’ αναλογία με το βαθμό εμπλοκής και ευθύνης τους, σε εντολείς και εκτελεστικά όργανα του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού.

* Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης ε.τ. και πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία. Είναι μέλος του ΕΛΙΣΜΕ.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημ. «Καθημερινή» της 25/5/23