Blog

Χρήστος Μουστάκης: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ: Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα, 1/12/2017 έως 15/3/2018

Χρήστος Μουστάκης: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ: Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα, 1/12/2017 έως 15/3/2018


1. ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

α. Κυπριακό

Οι ενδοκυπριακές συνομιλίες μετά τη διακοπή τους στις 23 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη έχουν παγώσει. Έκτοτε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επανεξελέγη στις εκλογές που έγιναν στις 4 Φεβρουαρίου 2018, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αλλά η τουρκική πλευρά είναι αρνητική.
Ενδεικτικό της τουρκικής απροθυμίας είναι η απόφαση του κ. Ακιντζί να μην αντικαταστήσει τον εκπρόσωπό του στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος υπουργοποιήθηκε, αλλά και η απόσυρση από τον ΟΗΕ του χάρτη που είχε καταθέσει η Τ/Κ πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη τον Ιανουάριου 2017, με τον οποίο καθορίζετο ποσοστό 29,2% του εδάφους για το ομόσπονδο τουρκοκυπριακό κράτος.
Από τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων προκύπτει ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών για Ομοσπονδία δύο κρατών και θα απαιτήσει, σε τυχόν μελλοντικές συνομιλίες, ως βάση τη συνομοσπονδία.

Ο κ. Ερντογάν έχει ως προτεραιότητα τις προεδρικές εκλογές και δεν θα διακινδυνεύσει, με τη συναίνεση για συνδιαλλαγή, να χάσει τη στήριξη των εθνικιστών, που έχει επιτύχει επί του παρόντος. Για τον ίδιο λόγο η ρητορική του θα συνεχίσει να είναι σκληρή.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 η Τουρκία παρεμπόδισε με φραγμό πολεμικών πλοίων την είσοδο του γεωτρύπανου της εταιρείας «ΕΝΙ», ιταλικών συμφερόντων, στο οικόπεδο 3 για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων και στις 23 Φεβρουαρίου τουρκικό πολεμικό απείλησε το γεωτρύπανο με βύθιση σε νέα προσπάθειά του να εισέλθει σ΄ αυτό. Κατόπιν αυτού το γεωτρύπανο ανεχώρησε για το Μαρόκο με την ΕΝΙ να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέραν του ελέγχου της.
Οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η ΕΕ καταδίκασαν την ενέργεια της Τουρκίας, χωρίς πρακτική αντίδραση από καμία χώρα, περιλαμβανομένης και της άμεσα θιγομένης Ιταλίας.
Η εταιρεία, αμερικανικών συμφερόντων, ΕΧΧΟΝ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει έρευνες στο οικόπεδο 10, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στις 14 Μαρτίου. Την ίδια περίοδο (5-30 Μαρτίου) θα υπάρχει στην περιοχή αυξημένη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ, λόγω της διεξαγωγής προγραμματισμένης ασκήσεως με το Ισραήλ.

Η συμπωματική παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων έχει τη σημασία της, γιατί θα φανούν και οι προθέσεις των Αμερικανών σε περίπτωση αντιδράσεως των Τούρκων.

Στις 3 Μαρτίου ο κ. Ερντγοτάν δήλωσε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο επεισόδιο, ότι αυτό έγινε για την προάσπιση των συμφερόντων των Τ/Κ και της Τουρκίας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα επαναληφθεί αν οι ΗΠΑ με την ΕΧΧΟΝ και η Γαλλία με την TOTAL κάνουν το ίδιο και ότι η Τουρκία, απαιτεί από κοινού έρευνες και διαμοιρασμό των ορυκτών που θα βρεθούν, ενώ ο επικεφαλής των συμβούλων του κ. Μπουλούτ ανέφερε την ίδια ημέρα ότι η Τουρκία με εντολή του κ. Ερντογάν θα κτυπήσει όποιον επιχειρήσει γεωτρήσεις χωρίς την άδειά της.

Με την ενέργειά του αυτή ο κ. Ερντογάν ακύρωσε, προς ώρας, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και έθεσε σε δοκιμασία τη συμμαχία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, που τον ενοχλεί ιδιαιτέρως.
Με τις απειλές του επιχειρεί να προβληματίσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία με στόχο να αποτραπούν οι μελλοντικές γεωτρήσεις. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν θα το επιτύχει ή όχι. Κάθε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του κ. Ερντογάν. Αν όμως οι ΗΠΑ και η Γαλλία δείξουν αποφασιστικότητα, το πιθανότερο είναι να υποχωρήσει, έστω και αν ταπεινωθεί, όπως έπραξε και με τη Ρωσία.
Ο κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι, να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για τη σκληρή στάση που τηρούν απέναντι της Τουρκίας για τους κούρδους της Συρίας. Γι΄αυτό απαιτείται επαγρύπνηση της κυβερνήσεως.

β. Ε/Τ Σχέσεις


Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα και την Κομοτηνή στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018 οδήγησε σε πλήρες ναυάγιο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της προκλητικότητάς του, να θέσει ανοικτά όλες τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, που τον παρακολουθούσε ενεός από τηλεοράσεως. Η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι μεγάλη γιατί προχώρησε σε αυτή βεβιασμένα και χωρίς να έχουν συμφωνηθεί τα θέματα που θα συζητούντο.
Τα αποτελέσματα της αποτυχίας της επισκέψεως, την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει, δεν άργησαν να φανούν με ένταση των κάθε είδους προκλήσεων στο Αιγαίο και κυρίως με την παρεμπόδιση του σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας ΥΕΘΑ και εκινείτο προς τα Ίμια για να ρίξει στεφάνι προς τιμήν των τριών ηρώων αξιωματικών του Ναυτικού, που έπεσαν εκεί στις 31 Ιανουαρίου 1996, με την παρενόχληση στις 17 Ιανουαρίου της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που έπλεε στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό και τέλος με τον εμβολισμό, στις 12 Φεβρουαρίου και πάλι στην ίδια περιοχή, σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, με τον κ. Ερντογάν να επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά και να δηλώνει θρασύτατα : «προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην κάνουν το λάθος βήμα».

Η εξέλιξη των Ε/Τ σχέσεων θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τη στάση της κεμαλικής αντιπολίτευσης έναντι του κ. Ερντογάν που τον κατηγορεί για ενδοτισμό, από την προσπάθειά του να εξασφαλίσει την στήριξη των εθνικιστών στις προεδρικές εκλογές του 2019 και από τις εξελίξεις στο αίτημά του για την έκδοσή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο 2016. Σ΄αυτό το τελευταίο αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία, όπως φάνηκε και από την παρότρυνσή του στον Έλληνα πρωθυπουργό να τους παραδώσει, αγνοώντας ακόμη και τη δικαιοσύνη.

Την 1η Μαρτίου συνελήφθησαν από τουρκικό στρατιωτικό τμήμα στις Καστανιές Έβρου, δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ένας Ανθυπολοχαγός και ένας Υπαξιωματικός, με την κατηγορία ότι εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος, γεγονός που απεδέχθη και η ελληνική πλευρά, αποδίδοντάς το σε λάθος οφειλόμενο στην κακοκαιρία (χιονοσκεπής περιοχή και χαμηλή ορατότης), Οι Τούρκοι όμως έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα και τους παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της παραβιάσεως στρατιωτικής περιοχής και τους κρατούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Στις 5 Μαρτίου η Εισαγγελία της Ανδριανούπολης απέρριψε την ένστασή τους για αποφυλάκιση και ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και ότι ερευνάται και η περίπτωση κατασκοπίας, αρνούμενος ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, που βρίσκονται στην Αθήνα. Δεν ανέφερε τίποτε για το χρόνο που θα εκδικαστεί η υπόθεση, γεγονός που ανησυχεί την ελληνική πλευρά.

Εντύπωση, στους γνωρίζοντες, προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με την ακολουθουμένη και από τις δύο πλευρές πρακτική για παρόμοια περιστατικά, θα έπρεπε να προειδοποιηθούν ότι βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ώστε να το εγκαταλείψουν και μόνον, αν δεν το έπρατταν, να συλληφθούν. Η παραβίαση από τους τούρκους στρατιώτες αυτού του «εθιμικού δικαίου», αλλά και από τους άμεσα προϊσταμένους τους (Αρχιφύλακα, Διοικητή Λόχου, Διοικητή Τάγματος) δεν μπορεί να έγινε με πρωτοβουλία τους, αλλά κατόπιν εντολής που τους είχε δοθεί άνωθεν, να ενεργήσουν δηλαδή έτσι όπως ενήργησαν, όποτε και αν δημιουργείτο σχετικό επεισόδιο. Αυτό φυσικά υποκρύπτει σκοπιμότητα, που θα φανεί σύντομα. Σε κάθε όμως περίπτωση οι Τούρκοι θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να εκμεταλλευτούν το γεγονός αφενός μεν επικοινωνιακά, όπως έπραξαν με τη δημόσια διαπόμπευσή τους προς τέρψιν των εθνικιστών Τούρκων και αφετέρου για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι, να δικαστούν σύντομα μόνο για παραβίαση στρατιωτικής περιοχής, να τους επιβληθεί κάποια ποινή με αναστολή και να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα, προκειμένου να περάσει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα, ότι στην Τουρκία γίνονται δίκαιες δίκες και ότι δεν χρησιμοποιείται η ομηρία ως μέσον συναλλαγής, όπως την κατηγορούν

Στις 4 Μαρτίου ο επικεφαλής των συμβούλων του κ. Ερντογάν κ. Μπουλούτ δήλωσε με προκλητικότητα ότι «αν οι Έλληνες πατήσουν τα Ίμια θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου».

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις όποιες δηλώσεις ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον κ. Ερντογάν και όχι να τους αντιμετωπίζει ειρωνικά, χαρακτηρίζοντάς τους ως γραφικούς.

γ. Σκοπιανό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος, μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, χωρίς να ανακοινώνεται κάτι, και ούτε να ενημερώνεται η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με διαρροές, κυρίως από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχει συμφωνηθεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει την ονομασία «Μακεδονία», ενώ για τα θέματα του αλυτρωτισμού, τη μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, που δύσκολα θα γεφυρωθούν.
Ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του στις 28 Φεβρουαρίου δήλωσε, ότι δέχεται σύνθετη ονομασία, αλλά χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, της μακεδονικής ταυτότητος και της μακεδονικής γλώσσας. Σε άλλη συνέντευξή του στις 6 Μαρτίου ανέφερε, απαντώντας στην απαίτηση της Ελλάδος για τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων «ας ανοίξουν και αυτοί το Σύνταγμά τους να δούμε τι λέει για τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος».
Στις 12 Μαρτίου ο ΥΠΕΞ κ. Δημητρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει, όπως μοιράζονται τη γεωγραφική Μακεδονία να μοιραστούν και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις τους οι Σκοπιανοί προβαίνουν και σε χειρονομίες καλής θελήσεως, όπως η απομάκρυνση κάποιων αγαλμάτων και η αφαίρεση της ονομασίας «Μέγας Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιό τους και τον αυτοκινητόδρομο Ελλάδα-Σκόπια. Με αυτό επιδιώκουν να δείξουν ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Ελλάδα για να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ και παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τη συζήτηση για το όνομα και να συζητήσει πρώτα τα θέματα του αλυτρωτισμού και αν υπάρξει συμφωνία, πράγμα απίθανο, μόνο τότε να προχωρήσει στο ονοματολογικό.
Με τη στρατηγική αυτή θα μετακυλήσει και την ευθύνη, της τυχόν αποτυχίας, στην άλλη πλευρά και θα αποφευχθεί ο διχασμός των Ελλήνων. Επίσης δεν πρέπει να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ, γιατί αν συμβεί αυτό, οι σκοπιανοί δεν θα συναινέσουν σε λύση ποτέ.

δ. Σχέσεις με Αλβανία

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, με την Αλβανία να επιτρέπει την εκταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στο έδαφός της κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940, η οποία άρχισε στις 21 Ιανουαρίου 2018.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι τα θέματα που συζητούνται είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η άρση του εμπολέμου και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητος στη Β.Ήπειρο, ενώ ο κ. Ράμα κάνει λόγο και για το «τσάμικο».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου στις 22 Φεβρουαρίου, έχει επέλθει νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται τη μετατόπιση της γραμμής βάσεως για τη μέτρηση των 12 ν.μ. και έτσι να παραχωρείται στην Αλβανία το ¼ από τον ελληνικό χώρο που θα καθόριζε η συμφωνία του 2009.

Αν είναι αληθινά τα δημοσιεύματα, σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την παγία θέση της για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή» σε συνδυασμό με την επήρεια των νησιών, γεγονός που θα δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές και κυρίως σ΄αυτή του Καστελόριζου.

2. ΒΑΛΚΑΝΙΑ


α. Δυτικά Βαλκάνια

Στις 19 Φεβρουαρίου ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Δύση με τη συμπεριφορά της εντείνει την κρίση στα Βαλκάνια θέτοντας στις χώρες το δίλημμα ή με εμάς ή με τη Ρωσία.
Από 25 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνγκερ πραγματοποίησε περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να τις ενθαρρύνει στην πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η ΕΕ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή προκειμένου να αποτρέψει τη ρωσική, κυρίως, αλλά και την τουρκική και κινεζική διείσδυση.
Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή της στην προσπάθεια αυτή της ΕΕ συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των διμερών προβλημάτων που προκάλεσε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, γιατί μόνον έτσι θα κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στα Βαλκάνια και θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την εξ ανατολών απειλή.

β. ΠΓΔΜ

Κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Τουρκία ο πρόεδρος κ. Ιβανόφ στις 21 Ιανουαρίου και ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ στις 12 Φεβρουαρίου, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον μεγαλύτερο σύμμαχο της χώρας του!!!

γ. Σερβία – Κόσοβο

Από 22-23 Φεβρουαρίου ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κ. Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Σερβία, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης και αναβάλει τις εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream.

Η Μόσχα, έχοντας χάσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και τον σύμμαχό της στην ΠΓΔΜ κ. Γκρουέφσκι, προσπαθεί να κρατήσει τη Σερβία, ως το τελευταίο προγεφύρωμα στις βλέψεις της στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ως όπλα το ομόθρησκο, τους ιστορικούς δεσμούς, τη στήριξη στο θέμα του Κοσόβου, την παροχή φυσικού αερίου με ευνοϊκούς όρους και την απορρόφηση μεγάλου μέρους των γεωργικών προϊόντων της. Οι δυτικοί βλέποντας την προσπάθεια της Μόσχας αντιδρούν προσφέροντάς της την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και τον πακτωλό των δυτικών επενδύσεων, οι οποίες το 2016, ανήλθαν σε 1,5 δις δολάρια έναντι 80 εκατ. Δολαρίων της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός κ. Βούτσιτς, προσπαθεί να ισορροπήσει, αλλά δεν είναι εύκολο, γιατί οι δυτικοί του έχουν θέσει το δίλημμα ή με την Ρωσία ή με την Ευρώπη.
Προ αυτής της καταστάσεις ο κ. Βούτσιτς θα κληθεί πολύ σύντομα να επιλέξει πλευρά και κατά πάσαν πιθανότητα θα επιλέξει την Ευρώπη. Ίδωμεν!!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Σερβία και το Κόσοβο, οι δύο χώρες, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή τους στην ΕΕ, συζητούν παρασκηνιακά την αυτονόμηση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την προσάρτηση του σερβοκρατούμενου Β. Κοσόβου από τη Σερβία με αντάλλαγμα την περιοχή Μπουγιάνοβιτς στη Ν.Σερβία, στην οποία υπερέχει το αλβανικό στοιχείο.

δ. Βουλγαρία

Την 1η Ιανουαρίου η Βουλγαρία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ. Στις προτεραιότητές της εντάσσονται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η αντιμετώπιση της απαίτησης των χωρών του Βισενγκραντ για κατάργηση των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. ΤΟΥΡΚΙΑ

α. Εσωτερική Κατάσταση

Στις 30 Ιανουαρίου απολύθηκαν 2.756 δημόσιοι λειτουργοί, εκ των οποίων 637 αξιωματικοί των ΕΔ, με τον αριθμό των απομακρυνθέντων να ξεπερνά τις 140.000 και των φυλακισμένων τις 40.000.
Στις 22 Φεβρουαρίου το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ του κ. Μπαχτσελί ανακοίνωσαν εκλογική συνεργασία.

Ο κ. Ερντογάν αγωνιά για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο 2019, γιατί οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην εξασφαλίζει το 50% από τον πρώτο γύρο, αλλά και γιατί φημολογείται ότι θα είναι υποψήφιος και ο πρώην πρόεδρος κ. Γκιουλ, εκ των ιδρυτών του ΑΚΡ, οπότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Πρόσθετο πρόβλημα του δημιουργούν και οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, στις οποίες κινδυνεύει να χάσει την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ψήφισαν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αν όντως το ΑΚΡ χάσει και τους τρεις αυτούς δήμους, τότε θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Στις 24 Φεβρουαρίου ο κ. Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι η Τουρκία απειλείται από διεθνή συνομωσία και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για επιστράτευση, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται επιστράτευση αυτή τη στιγμή.

Η επίκληση για ετοιμότητα και επιστράτευση δεν αναφέρεται φυσικά στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στην Αφρίν, έναντι των οποίων ο ενεργός στρατός της Τουρκίας έχει υπεροπλία, αλλά στην εκτίμησή του ότι οι εξελίξεις στη Μ.Α. και την Α. Μεσόγειο μπορεί να τον οδηγήσουν σε πόλεμο είτε με τη Συρία είτε με την Ελλάδα, προκειμένου να υποστηρίξει τα, κατ΄αυτόν εννοούμενα, συμφέροντα της χώρας του και να συντηρήσει το αφήγημά του, ότι η Τουρκία είναι «Περιφερειακός Πόλος Ισχύος».

β. Διεθνείς Σχέσεις

(1) ΗΠΑ

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκε κατακόρυφα με τον κ. Ερντογάν να προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν προς υποστήριξη της ΕΧΧΟΝ στην ΑΟΖ της Κύπρου και να εκπέμπει μύδρους κατά του κ. Τραμπ για την απόφασή του να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ και με τον ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου να απειλεί ότι θα κλείσει το ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Μαλάτεια και η Βάση στο Ιντσιρλίκ αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Οι ΗΠΑ τηρούν πιο διαλακτική στάση, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί κάποια στιγμή.

(2) Ε.Ε.

Το ίδιο έγινε και με τις κακές σχέσεις της με την ΕΕ, οι οποίες εντάθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής στάσεως στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, για τις οποίες ο κ. Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν, λέγοντάς του ότι βαρέθηκε να περιμένει και των απειλών του υπουργού για τις σχέσεις με την ΕΕ κ. Ομέρ, ότι αν συνεχιστεί η άρνηση θα καταργηθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό.

(3) Γειτονικές Χώρες

Κακές είναι και οι σχέσεις της με όλες τις χώρες της ΜΑ με τη Σαουδική Αραβία να την κατηγορεί ότι συνεργάζεται με την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και το Ισραήλ ότι ενισχύει τη Χαμάς. Η μόνη χώρα με την οποία συνεργάζεται για στο Συριακό, είναι το Ιράν.

(4) Ρωσία

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα με την οποία οι σχέσεις της είναι καλές. Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν επτά (7) φορές σε ένα χρόνο και είχε συμφωνήσει μαζί του για την επίθεση στην Αφρίν (συνεργασία για το Συριακό ως παρ. 7α).

4. Ε.Ε.

α. Γερμανία

Στις 14 Μαρτίου η κ. Μέρκελ εξελέγη για tετάρτη φορά Καγκελάριος, επικεφαλής της κυβερνήσεως συνασπισμού των κομμάτων της Χριστιανικής Ενώσεως (CDU/CSU) και του σοσιαλδημοκρατικού SPD.

β. Γαλλία

Ο κ. Μακρόν δήλωσε :
– Στις 12 Φεβρουαρίου, ότι σε έξι μήνες θα αναδιοργανωθεί το Ισλάμ στη Γαλλία, με τον καθορισμό της σχέσης του με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, που κληρονόμησε από τη γαλλική επανάσταση και
– Στις 7 Φεβρουαρίου ότι θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 40% (από 1,82% του ΑΕΠ στο 2%) για να ανταποκριθεί η Γαλλία στους στόχους του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο είχε παραιτηθεί ο αρχηγός των ΕΔ, διαφωνώντας με τον κ. Μακρόν, που είχε εξαγγείλει τη μείωσή τους, αμέσως μετά τις εκλογές.

γ. Ισπανία

Στις 21 Δεκεμβρίου έγιναν εκλογές στην Καταλωνία στις οποίες, παρόλο που ήλθε πρώτο το κόμμα GIUDANANOS, που στηρίζει την παραμονή στην Ισπανία, την απόλυτη πλειοψηφία με 70 έδρες στις 135 κέρδισαν τα τρία αποσχιστικά κόμματα αν και το ποσοστό τους ήταν κάτω του 50%.
Στις 17 Ιανουαρίου συνήλθε για πρώτη φορά το νέο Κοινοβούλιο και εξέλεξε ως πρόεδρο τον υποψήφιο των αποσχιστικών κομμάτων κ. Τόρενζ, ο οποίος στις 22 Ιανουαρίου πρότεινε για τη θέση του προέδρου της κυβερνήσεως τον αυτοεξόριστο κ. Πουντζεμόν, προκαλώντας την αντίδραση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απεφάνθη ότι για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος θα πρέπει να είναι παρών.
Παρά ταύτα την 1η Μαρτίου η Βουλή της Καταλωνίας ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητος του κ. Πουντζεμόν, ο οποίος όμως παρητήθη από αυτήν και έχρισε ως διάδοχό του τον επικεφαλής της Εθνικής Καταλωνικής Συνέλευσης κ. Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και δεν θα μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα. Κατόπιν αυτού θα διατηρηθεί το αδιέξοδο στην Καταλωνία, που θα συνεχίσει να διοικείται από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία της έχει ακυρώσει την αυτονομία μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017.

δ. Βρετανία

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε, με ψήφους 309 υπέρ και 305 κατά, την πρόταση της αντιπολιτεύσεως να έλθει σ΄αυτή για έγκριση η όποια συμφωνία γίνει με την ΕΕ για το Brexit. Ύστερα από αυτό πολλοί αντιδρώντες, μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Μέϊτζορ και Μπλερ, εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Βουλή να καταψηφίσει τη συμφωνία και να ακυρωθεί το Brexit.
Η κ. Μέϊ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, γιατί οι ευρωπαίοι απρρρίπτουν την πρότασή της για μια εμπορική συμφωνία με ευνοϊκούς όρους, όπως του Καναδά, και της προτείνουν μια νέα τελωνειακή ένωση.
Ένταση στις σχέσεις Αγγλίας και Ρωσίας έχει προκαλέσει η δηλητηρίαση στις 6 Μαρτίου του Ρώσου πρώην πράκτορα κ. Σκριπάλ και της κόρης του, που βρίσκονταν στο Σάλσμερι της Ν. Αγγλίας, με ουσία που παρασκευάζετο μόνο στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Στις 14 Μαρτίου η κ. Μέϊ ανακοίνωσε την απέλαση 24 Ρώσων διπλωματών και την ανάκληση της πρόσκλησης προς τον κ. Λαβρόφ για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, κατηγορώντας τη Ρωσία ως υπεύθυνη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση και ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει αντίμετρα.

ε. Πολωνία

Στις 28 Φεβρουαρίου η ΕΕ προειδοποίησε την Πολωνία ότι θα εφαρμοσθεί σε βάρος της το άρθρο 7 και θα της στερηθεί το δικαίωμα ψήφου, αν δεν αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στον τομέα των ατομικών ελευθεριών.
Στις 26 Ιανουαρίου η Κάτω Βουλή ενέκρινε νέο άρθρο σε υπάρχοντα νόμο, με το οποίο προβλέπεται ποινή μέχρι τριών ετών για όσους δημοσίως αποδίδουν στο Πολωνικό έθνος ή κράτος ευθύνη ή συνενοχή στα εγκλήματα του Γ΄ Ράϊχ.

στ. Αυστρία

Στις 18 Δεκεμβρίου ορκίστηκε ως Καγκελάριος ο 31 ετών κ. Σεμπάστιαν Κούρτς, που σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού κόμματος, που ηγείται και του ακροδεξιού FPOe, προκαλώντας και νέα προβλήματα στην ΕΕ.

ζ. Ιταλία

Στις εκλογές, που έγιναν στις 4 Μαρτίου, πρώτο κόμμα ανεδείχθη το Κίνημα 5 Αστέρων με 32,3%, χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό με 18,8% του κ. Ρέντζι, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση καθόσον αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που σημείωσε ποτέ το κόμμα, τρίτο η Λέγκα του Βορρά με 17,6% και τέταρτο η Φόρτσα Ιτάλια του κ. Μπερλουσκόνι με 14%. Κατόπιν αυτού θα απαιτηθεί ο σχηματισμός κυβερνήσεως συνασπισμού κατόπιν διαβουλεύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πάρουν πολύ χρόνο, γιατί οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων συναντούν μεγάλες δυσκολίες.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε ανησυχία στην ΕΕ γιατί η άνοδος των εθνικιστών θα δυσχεράνει την σταθερότητα της ευρωζώνης και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

5. ΗΠΑ

α. Εσωτερική Κατάσταση

Συνεχίζεται η έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές, αποτρέποντας τον κ. Τραμπ από κάθε σκέψη για προσέγγιση με τον κ. Πούτιν.
Στις 3 Φεβρουαρίου το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε το νέο «Δόγμα Πυρηνικής Πολιτικής» σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν νέα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος, ως απάντηση στον επανεξοπλισμό της Ρωσίας. Σε πρώτη φάση, θα κατασκευαστούν 30 «μίνι πυρηνικά όπλα».
Στις 16 Φεβρουαρίου η Γερουσία απέρριψε για μια ακόμη φορά το σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό με 60 ψήφους κατά και 39 υπέρ.
Στις 13 Μαρτίου ο κ. Τραμπ απέλυσε τον ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον, ο οποίος διαφωνούσε μαζί του σε πολλά θέματα και κυρίως στην πολιτική του έναντι του Ιράν και της Β.Κορέας καθώς και στο Παλαιστινιακό. Στη θέση του διόρισε το διευθυντή της CIA κ. Μάϊκ Πομπέο.

Το έργο του κ. Τραμπ κατά το πρώτο έτος της θητείας του ήταν μηδαμινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 37% και πάρα πολλοί αμφισβητούν ακόμη και την πνευματική του ικανότητα.

β. Εξωτερική Πολιτική

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει μέχρι το Μάϊο 2018 την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την αντίδραση του συνόλου της διεθνούς κοινότητος με προεξάρχοντα τον κ. Ερντογάν. Η απόφασή του καταδικάστηκε και με μεγάλη πλειοψηφία από τη ΓΣ/ΟΗΕ, παρά την απειλή του ότι όποια χώρα ψήφιζε εναντίον του θα στερείτο της οικονομικής βοήθειας (λοιπά ως παρ. 7γ).
Στις 13 Φεβρουαρίου 2018 ενίσχυσε τους Κούρδους της Συρίας με 550.000 δολάρια, αλλά δεν απέτρεψε την επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους στην Αφρίν, αφήνοντάς τους στην τύχη τους. Τηρεί όμως σθεναρά στάση στη Μπαμπίζ, μη αποσύροντας τους ευρισκομένους εκεί Αμερικανούς στρατιώτες, παρά τις απειλές του κ. Ερντογάν ότι θα επιτεθεί ο τουρκικός στρατός.
Από την όλη στάση του εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία μέχρι το τέλος, χωρίς να μπορεί να προδικαστεί η τύχη των Κούρδων και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιον ότι θα μπορεί να επιβάλει την άποψή του για ανεξαρτησία τους, έστω και αν το θέλει.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κ. Κιμ, ύστερα από τη δήλωσή του στη Νοτιοκορεάτικη αντιπροσωπεία που τον είχε επισκεφθεί στην Πιονγκ Γιανγκ, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όχι μόνο για πάγωμα των πυρηνικών δοκιμών αλλά και για αποπυρηνικοποίηση. Κατά πάσαν πιθανότητα, αν όλα πάνε καλά, η συνάντηση θα γίνει το Μάϊο.
Στην ετήσια ομιλία του στις 31 Ιανουαρίου χαρακτήρισε τη Ρωσία και την Κίνα απειλές και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν δεν αναθεωρηθεί.
Την ίδια ημέρα το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα μαύρη λίστα για 114 Ρώσους αξιωματούχους, με την κατηγορία της αναμείξεώς τους στις αμερικανικές εκλογές, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός κ. Μεντβέντεφ και ο ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ. Ο κ. Πούτιν αντιδρώντας δήλωσε ότι δεν θα λάβει επί του παρόντος αντίμετρα, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο σημείο μηδέν.
Στις 4 Ιανουαρίου ανακοίνωσε την αναστολή της βοήθειας προς το Πακιστάν, κατηγορώντας το ότι δεν πολεμά τους Αφγανούς ταλιμπάν και στις 25 Ιανουαρίου 2018 ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν με 4.000 άνδρες, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά.
Στις 2 Μαρτίου ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών δασμών στο χάλυβα 25% και το αλουμίνιο 10%, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή. Απαντώντας δε μέσω του αγαπημένου του twitter στην ΕΕ και την Κίνα, που απείλησαν ότι θα απαντήσουν με αντίμετρα, έγραψε : «Οι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό και είναι εύκολο να τους κερδίσεις».

β. Διεθνείς Σχέσεις

β. Εξωτερική Πολιτική
Το ίδιο αποτυχημένη θεωρείται και η εξωτερική του πολιτική. Συνεχίζεται η αντιπαράθεσή του με την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία, οι σχέσεις του με τον κ. Πούτιν παραμένουν ψυχρές, ανέβασε το θερμόμετρο με τις ρητορικές του απειλές κατά της Β. Κορέας και ήλθε σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα, λόγω της αποσύρσεως των ΗΠΑ από τη Συμφωνία της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και των απειλών του για απόσυρση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο οποίο, ευτυχώς, αποφάσισε στις 23 Νοεμβρίου να παραμείνει επί του παρόντος. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα των New York Times στις 30 Νοεμβρίου, ο ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον, που είναι υπέρ της παραμονής στη συμφωνία, πρόκειται να αντ

Σε αντίθεση με τον κ. Τραμπ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Τίλερσον σε εκδήλωση του Wilson Center στις 29 Νοεμβρίου μίλησε για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον σε μια ισχυρή σχέση με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και την πυρηνικής απειλής. Μίλησε επίσης και για δέσμευση στο ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε ως τον καλύτερο μηχανισμό για τον περιορισμό των επιθέσεων.

Η αντίθεση του κ. Τίλερσον δείχνει, ότι οι αμερικανικοί θεσμοί ελέγχουν τον κ. Τραμπ και ότι δεν θα του επιτρέψουν να εφαρμόσει την πολιτική του απομονωτισμού που πρεσβεύει.

γ.Περιοδεία στην Ασία
Τα πλέον αξιοσημείωτα από την περιοδεία του στην Ασία, που πραγματοποίησε από 3-14 Νοεμβρίου ήταν :
-Η αλλαγή στάσης έναντι της Κίνας για την οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει μια χώρα που είναι ικανή να αποκτήσει πλεονεκτήματα έναντι μιας άλλης, ενώ προεκλογικά την απειλούσε με εμπορικό πόλεμο γι΄αυτό το λόγο.
-Η εμμονή του στον απομονωτισμό των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ για Οικονομική Συνεργασία των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στην οποία, δικαιολογώντας την απόφασή του για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (ΤΤΡ), επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι βάζει πρώτα την Αμερική, όπως θα πρέπει να κάνει κάθε ηγέτης για τη χώρα του.
-Η παράκληση προς τον Πρόεδρο της Κίνας, κολακεύοντάς τον, να δώσει λύση στη διένεξη με τη Β.Κορέα για «λογαριασμό του» δηλαδή του ιδίου του κ. Τραμπ.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της περιοδείας του ήταν πενιχρά, ενώ οι ΝΥ ΤIMES τον κατηγορούν ότι παρέδωσε αμαχητί στην Κίνα την ηγεσία της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού, απογοητεύοντας τους ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, που τις στήριξαν προκειμένου να μετριαστεί η δυναμική της Κίνας.

6. ΡΩΣΙΑ


α. Εσωτερική Κατάσταση

Στις 18 Μαρτίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει με άνεση ο κ. Πούτιν.
Στις 22 Δεκεμβρίου ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε τον επανεξοπλισμό μέχρι το 2021 με νέα οπλικά συστήματα του στρατού σε ποσοστό 70% και των χερσαίων πυρηνικών δυνάμεων σε ποσοστό 90%, ενώ κατά την ετήσια ομιλία του την 1η Μαρτίου δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει πυραύλους, που θα καταστήσουν άχρηστα τα αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι, αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση ακόμη και με συμβατικά όπλα, θα απαντήσει με πυρηνικά όπλα.
Στις 12 Μαρτίου δοκιμάστηκε με επιτυχία ο νέος πύραυλος KINZHAL, δραστικού βεληνεκούς 2000 χλμ.

β. Εξωτερική Πολιτική

Την 1η Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ «φριχτές».
Στις 21 Φεβρουαρίου η ΕΕ παράτεινε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για έξι ακόμη μήνες.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2017 ο κ. Πούτιν πραγματοποίησε περιοδεία «αστραπή» στη ΜΑ επισκεφθείς διαδοχικά τη Συρία, όπου ανακοίνωσε τη θριαμβευτική νίκη της Ρωσίας και της Συρίας κατά του ISIS, την Αίγυπτο όπου υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου και συζήτησε με τον κ. Σίσι για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και ιδιαίτερα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας, που υπέγραψαν το Νοέμβριο 2017 και προβλέπει ότι κάθε μία από τις δύο χώρες θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο και τις αεροπορικές βάσεις της άλλης και τέλος την Τουρκία, όπου με τον κ. Ερντογάν συζήτησαν το Συριακό και κατέκριναν τον κ. Τραμπ για την απόφασή του να μεταφερθεί η Πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (λοιπά για πολιτική κ. Πούτιν στη ΜΑ στην παρ. 7α).
Η πολιτική του κ. Πούτιν στα Βαλκάνια αποβλέπει στην άσκηση επιρροής στη Σερβία και την Σερβική Δημοκρατία, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως αντίβαρο στη Δύση, που ασκεί επιρροή στις λοιπές χώρες των Βαλκανίων (λοιπά ως παρ. 2γ).

7. Μέση Ανατολή


8. ΑΣΙΑ

α. Β.Κορέα

Στις 5 Μαρτίου νοτιοκορεατική διπλωματική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη β.Κορέα και συναντήθηκε με τον κ. Κιμ ο οποίος συνεφώνησε να συναντηθεί με το νοτιοκορεάτη πρόεδρο στο τέλος Απριλίου και δεσμεύτηκε ότι σ΄αυτό το διάστημα θα αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον κ. Τραμπ, ο οποίος απήντησε θετικά. Αν όλα πάνε καλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο.

β. Κίνα

Στις 27 Φεβρουαρίου το ΚΚ Κίνας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει το όριο των δύο πενταετών θητειών για τον πρόεδρο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να καταστεί ο κ. Σι ισόβιος.
Στις 5 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας θα ανέλθει στα 173 δις δολάρια (1,3% ΑΕΠ). Έγινε επίσης γνωστό ότι πολύ σύντομα θα γίνει η καθέλκυση του δευτέρου αεροπλανοφόρου, η αεροπορία θα προμηθευτεί αεροσκάφη τύπου Stealth και θα αναπτυχθούν πύραυλοι νέας γενιάς που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση