ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Άπειρα δημοσιεύματα, σχόλια στο διαδίκτυο, εκπομπές έγκριτων και δημοφιλών δημοσιογράφων προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σημερινή ζοφερή οικονομική κατάσταση της Χώρας μας οφείλεται σε διεθνή συνομωσία, στην οποία πρωτοστατεί η Γερμανική καγκελαρία, διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και πολυεθνικές τράπεζες.

Ωστόσο τη χώρα μας επίσημα τουλάχιστον εδώ και 38 χρόνια τη διοικούν μόνο εκλεγμένες κυβερνήσεις που είχαν κι έχουν την απόλυτη ευθύνη για την ευρωστία της οικονομίας της και κατ’ επέκταση την ευημερία της Κοινωνίας της.

Άρα η σημερινή κατάσταση που οδηγεί το λαό της Χώρας σε πλήρη υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου απεικονίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των και την ανικανότητα της Διοίκησης των και τις καθιστά υπόλογες που διαχρονικά:

-Δέσμευαν σε άτοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος τις εισφορές των εργαζομένων και των συνεπών εργοδοτών (ενώ χαρίζονταν σε άλλους) για τη προώθηση Δημοσίων επενδύσεων χωρίς να ελέγξουν τα κόστη αυτών που κατά τεκμήριο ήταν πολύ ανώτερα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και ίσως έτσι να εξηγούνται οι καταθέσεις εκατοντάδων δις ευρώ στις τράπεζες του εξωτερικού.

-πίεζαν τα Κρατικά Πιστωτικά Ιδρύματα να χρηματοδοτούν προβληματικές επιχειρήσεις στο όνομα κάποιας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και που στο τέλος τα δις των ζημιών τα κάλυψε ο κρατικός προϋπολογισμός.

-χωρίς κανένα έλεγχο, αλλά και με διάφορα προσχήματα χορηγούσαν συντάξεις επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

-με άκριτη επιλογή οι διορισμένες Διοικήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων και διαφόρων οργανισμών τοποθετούσαν τα διαθέσιμα αυτών των Νομικών Προσώπων στο χρηματιστήριο της αλήστου μνήμης εποχής 1999-2000, ενώ τα επόμενα χρόνια στην Αγορά Δομημένων Ομολόγων, με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων.

-δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής της Χώρας με συνέπεια να εισάγουμε το 60% της διατροφής μας.

-ενώ γνώριζαν απόλυτα την οικονομική κατάσταση της Χώρας, δημοσιοποιούσαν παραποιημένα στοιχεία στη Ε.Ε. και στην Αγορά και δανειζόντουσαν ασύστολα τεράστια χρηματικά ποσά για να χρηματοδοτούν ένα υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό Δημόσιο, καθώς και την κατασκευή πανάκριβων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

-ποτέ δεν φρόντισαν να λειτουργήσει σωστά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για να φθάσει στο σημείο ο Γερμανός σοσιαλιστής, ηγέτης κ. Γκάμπριελ να προτείνει τη δέσμευση των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό, ώστε να μην γίνουν οι Ευρωπαίοι συνένοχοι των Ελλήνων φοροφυγάδων.

-από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση (2009), συνεχώς προβαίνουν σε ενέργειες που επιδεινώνουν το κακό οικονομικό κλίμα αφαιρώντας ρευστότητα από τα νοικοκυριά, μειώνοντας άδικα και παράνομα μισθούς και συντάξεις και «ρίχνοντας» το Α.Ε.Π. κατά 20% σε σχέση με αυτό του 2009.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες από «παραλείψεις» και «λάθη» των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αλλά το ζητούμενο σε αυτή τη φάση πιστεύουμε ότι είναι το ξεπέρασμα αυτής της ζοφερής κατάστασης που σε κάθε περίπτωση, όμως, η ακολουθητέα μέχρι σήμερα πρακτική που επιφέρει κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, εάν συνεχισθεί, θα προκληθεί ανεξέλεγκτη ύφεση με συνέπεια την οικονομική κατάρρευση των επιχειρήσεων – οργανισμών και ίσως και του Κράτους.

Για να μη μακρηγορούμε, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της κεϋνσιανής πρακτικής (John Maynard Keynes) είναι πλέον μονόδρομος.

Και συγκεκριμένα, μέσω των συνετών δημόσιων επενδύσεων που αποτελούν τη διαχρονική αφετηρία οποιασδήποτε ανάπτυξης επέρχεται μείωση της ανεργίας, αύξηση της παραγωγής, ρευστότητα στην Αγορά, δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων (επιχειρήσεων – νοικοκυριών).

Από το παρελθόν μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρίες μελετώντας τα μοντέλα ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ επί προεδρίας F.D Roosevelt, αλλά και πρόσφατα στη Ρωσία επί προεδρίας Vl. Putin, που περιλαμβάνουν παράλληλα και σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της κλοπής δημόσιου πλούτου.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των Τραπεζών, αυτή θα είχε παραγωγικό – εξυγιαντικό αποτέλεσμα εφόσον ενισχύονταν τα ίδια κεφάλαιά τους και το χωρίς κόστος χρήμα διοχετευόταν στην αγορά, επιφέροντας μείωση του κόστους του χρήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κάθε άλλη επιλογή που θα έχει στόχο τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης και την περιορισμένη κυκλοφορία του χρήματος, θα ενισχύσει την ύφεση, η οποία θα προκαλέσει την αύξηση της ανεργίας, τη στάση πληρωμών, την αύξηση των κατασχέσεων, την αναγκαστική πλέον διαγραφή στην αξία στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, κατάρρευση επιχειρήσεων και κοινωνική αναταραχή και αύξηση της εγκληματικότητας.

Τέλος η σημερινή Κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πλέον ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν οδηγούν σε καμία είδους ΑΝΑΠΤΥΞΗ, αλλά επιδεινώνουν την ύφεση και επεκτείνουν το μαρασμό της Ελληνικής Κοινωνίας και του Ελληνικού Κράτους.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει επέλθει η de facto πτώχευση της Χώρας μας, η σημερινή Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τη μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη του χρέους και τη δυνατότητα έκδοσης χρήματος, δηλαδή την απόκτηση του εργαλείου που μέσω αυτού θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή συνθήκη για τη Χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση