Blog

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ – Υπτγου ε.α. Ματθαίου Σκούρα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

          Υπτγου ε.α. Ματθαίου Σκούρα, Master of Strategic Studies

Η Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ) δημοσίευσε, όπως φαίνεται στους παρακάτω συνδέσμους, την 14-10-2009 τις αναφορές προόδου για τις Βαλκανικές χώρες μεταξύ των οποίων και την από μακρού αναμενόμενη έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης στην ΕΕ για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/sr_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/ks_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/ba_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/mn_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/al_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/hr_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/mk_rapport_2009_en.pdf

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/tr_rapport_2009_en.pdf

Η έκθεση προόδου της ΕΕ είναι σχετικά θετική για την ΠΓΔΜ και ουσιαστικά υποβοηθά την προοπτική πρόσκλησης για  ενταξιακές συνομιλίες. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με τα θέματα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

          Η ΕΕ Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και έχει κρατήσει κλειστά τα λιμάνια της για τα πλοία της Κυπριακής  Δημοκρατίας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ.  Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σελ. 32. 
Η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κύπρου. Συγκεκριμένα  ερευνητικά σκάφη τα οποία ενεργούσαν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου, για λογαριασμό της Κύπρου, παρεμποδίστηκαν επανειλημμένα από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την περίοδο που καλύπτει η αναφορά.  
Η απειλή του “casus belli” σε πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, η οποία υιοθετήθηκε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, εξακολουθεί να παραμένει, παρά τις οδηγίες του Συμβουλίου της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2008, για σχέσεις καλής γειτονίας. 
Ένας σημαντικός αριθμός από επίσημες καταγγελίες έγιναν από την Ελλάδα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλα τα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ουσιαστικά αντιτίθεται στην συμμετοχή της Κύπρου σε δραστηριότητες συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και θέτει βέτο σε οποιαδήποτε κυπριακή συμμετοχή στις δραστηριότητες αυτές. Σελ. 87.

Η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα
με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Gokseada (Ίμβρου) και Bozcaada (Τενέδου). Σελ. 28.

Η έκθεση της ΕΕ κάνει μνεία και στην απόφαση του 2008 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία.  Επισημαίνει δε, τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες υπήκοοι αναφορικά με κληρονομικά ζητήματα και τις ιδιοκτησίες των στην Τουρκία και παραθέτει διάφορες δυσμενείς αποφάσεις  για την Τουρκία του ΕΔΑΔ. Σελ. 27.

Τέλος αναγνωρίζονται  προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αρμενίας. Ιδιαίτερα γίνεται μνεία στην απαγόρευση της χρήσης του όρου “Οικουμενικό”. Σ. 21.
  

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  
Η έκθεση αναφέρεται με πολύ “ήπιο” τρόπο στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και το θέμα της ονομασίας και προτρέπει στην αποφυγή ενεργειών οι οποίες θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας.  Σελ. 24.

Η έκθεση εντοπίζει ορισμένα θέματα “εθνικού αυτοπροσδιορισμού” που έχουν προκύψει με τη Βουλγαρία, χωρίς βέβαια να κάνει κάποια αναφορά για το διωγμό των κατοίκων της ΠΓΔΜ που τόλμησαν να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια.

                                                             Ματθαίος Σκούρας
                                                                   Υπτγος ε.α.
                                                         Master of Strategic Studies

Αφήστε μια απάντηση