Blog

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 6-6-2013

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 6-6-2013

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1. Ο Αντιπρόεδρος της GAZPROM Αλεξάντρ Μεντβέντεβ χαρακτήρισε ψυχρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο project South Stream συμπληρώνοντας παράλληλα ότι αφ’ ενός γνωρίζουν πολύ λίγα για το σχέδιο αφ’ ετέρου προωθούν τα ανταγωνιστικά σχέδια προς του South Stream χωρίς να έχουν εξασφαλίσει φυσικό αέριο για την τροφοδότησή τους.

Η GAZPROM, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρό της Αντρέι Κρουκγλόφ, αναβάλει την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος «STOCKMAN» στη Β. Ρωσία που προοριζόταν για εξαγωγές στις ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΗ.  Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του ότι οι μεν ΗΠΑ καλύπτουν τις ανάγκες τους από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα, ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται ύφεση.
Ωστόσο θα προχωρήσει σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Σαχαλίνης το οποίο θα προωθηθεί σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας.
2.Φράγμα «Renaissance» στην Αιθιοπία.  Πρόκειται για το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο θα παράγει 6.000 ΜW.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μορσι είχε συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του σχεδίου Renaissance και ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις στο μερίδιο της Αιγύπτου από τα νερά του Νείλου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, προκειμένου να παρουσιάσει το σχετικό πόρισμα και την τακτική που θα ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Κύριος φόβος των Αιγυπτίων είναι ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του φράγματος η Αίγυπτος, αλλά και το Σουδάν θα υποστούν τεράστιες καταστροφές.
Το κύριο όμως μέλημά τους είναι να εξασφαλίσουν από την Αιθιοπική πλευρά την διατήρηση του μεριδίου τους από το Νείλο.
3.Ο Κινέζος Πρόεδρος XI JIPING επισκέφθηκε, μετά την Costa Rica και το Trinidad and Tobago, το Mexico και μαζί με τον Πρόεδρό του Pena Nieto εξέτασαν την προοπτική κινέζικων επενδύσεων στο Μεξικό και την εξαγωγή μεξικάνικου πετρελαίου στην Κίνα.
Στη συνέχεια ο Κινέζος Πρόεδρος θα συναντηθεί στις 7-8 Ιουνίου στην Καλιφόρνια για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο OBAMA.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν εξετασθεί σε διάφορες συναντήσεις.  Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει ανασχεδιασμό της οικονομίας της και τώρα θα το θέσουν εκ νέου στον XI.
Ωστόσο γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανασχεδιασθεί η κινεζική οικονομία σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.  Στις συζητήσεις θα τεθεί θέμα για την ευόδωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η προοπτική να υπάρξουν ευκαιρίες για τις Αμερικάνικες επιχειρήσεις, ακόμα και αν η ανάπτυξη της Κινέζικης Οικονομίας μειώνεται.
Παράλληλα θα συζητηθούν και τα θέματα ηλεκτρονικής κατασκοπίας, καθώς και των πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας.
4. Οι Αμερικανικές πιέσεις προς το IRAN για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα συνίστανται σε επιβολή κυρώσεων απέναντι σε εταιρίες που συναλλάσσονται με αυτό, κυρίως σε πετροχημικά προϊόντα.
5. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αρχίζουν οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» Της Κυπριακής ΑΟΖ από την Noble Energy
Στην πλατφόρμα θα εργάζονται 130 άτομα και το γεωτρύπανο θα εισχωρήσει 100 μέτρα βαθύτερα από την προηγούμενη γεώτρηση και θα φθάσει στις 5 χιλ. 900 μέτρα.
Η δε προσπάθεια θα διαρκέσει 3-4 μήνες και στη συνέχεια θα γίνουν γνωστές επακριβώς οι ποσότητες φυσικού αερίου.
6. Η ρώσικη εταιρία πετρελαίων «ZARUBEZHNEFT» δεν εγκαταλείπει την αγορά της Βοσνίας, αλλά πρόκειται να επενδύσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ (663 εκατ. ευρώ) τα έτη 2013-16 στο διυλιστήριο «Μποσάνσκι Μπροντ»
7. Επίσης πρόκειται, σύμφωνα με την δήλωση του Ρώσου πρέσβη, η Βοσνία να συμπεριληφθεί στο έργο South Stream.
8. Η Λετονία πρόκειται να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη ως 18 μέλος ανακοίνωσε το Reuter 3/6/2013.
9. Στην Αργεντινή η συμμαχία των Farmers απειλεί να δημιουργήσει πρόβλημα με διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις, εάν η Πρόεδρος κ. Cristina de  Kirchner  δεν συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να επανεξετάσουν την κυβερνητική γεωργική πολιτική.

Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης

Και η Λετονία στην Ευρωζώνη, 5/6/13
Η Επιτροπή εισηγείται ότι η Λετονία έχει επιτύχει σε υψηλό βαθμό την οικονομική σύγκλιση με την Ευρωζώνη και προτείνει το Συμβούλιο να αποφασίσει την υιοθέτηση από τη Λετονία του Ευρώ από την 1/1/14

Έκθεση Επιτροπής για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, 4/6/13
Ο χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από 26 ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο και περισσότερους πολίτες τρίτων χωρών να ταξιδεύουν χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα. Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το τρίτο «τσεκ απ» του χώρου Σένγκεν, δηλαδή μια εξαμηνιαία έκθεση για τη λειτουργία του χώρου αυτού. Η έκθεση παρέχει μια σαφή εικόνα της κατάστασης του χώρου Σένγκεν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεκτική εφαρμογή των κοινών κανόνων απ’ όλες τις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτόν. Η τρίτη έκθεση καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2012 έως τις 30 Απριλίου 2013 και εξετάζει ειδικότερα τα εξής:
-Εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν
-Έκδοση θεωρήσεων και διαδικασίες ασφάλειας
-Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν

Θέματα NATO

Οι ΥΠΕΘΑ του NATO  επικύρωσαν λεπτομερές σχέδιο για τη νέα αποστολή  του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, 05 Jun. 2013
Οι ΥΠΕΘΑ του NATO  επικύρωσαν λεπτομερές σχέδιο για τη νέα αποστολή ηγούμενη από το ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση, συμβούλευση και βοήθεια των ΕΔ  του Αφγανιστάν από το 2014.

Οι ΥΠΕΘΑ του NATO  επιβεβαιώνουν τη στήριξη της Γεωργίας στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. 5/6/13
Οι ΥΠΕΘΑ του NATO  συναντήθηκαν με τον Γεωργιανό ομόλογό τους Irakli Alasania στην επιτροπή ΝΑΤΟ-Γεωργία και συζήτησαν μεταρρυθμι- στικά σχέδια και περαιτέρω ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία. Ευχαρίστησαν τη Γεωργία στη συνεισφορά της στις Νατοϊκές επιχειρήσεις.

Το ΝΑΤΟ αποστέλλει εμπειρογνώμονες στη Λιβύη, 4/6/13
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Anders  Rasmussen δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στείλουν εμπειρογνώμονες στη Λιβύη για να ταυτοποιήσουν τους τομείς όπου το ΝΑΤΟ μπορεί να παρέξει βοήθεια εξειδίκευση  και γνώση  στα πλαίσια της προηγούμενης επίσκεψης του Λίβυου Πρωθυπουργού Ali Zeidan την 27/5/13. 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων για την κατοχή κοραλλιογενούς υφάλου στα νησιά Spratly στη νότια κινέζικη θάλασσα.
Πρόκειται για δυναμική διεκδίκηση της θαλάσσιας αυτής περιοχής από την Κίνα.
Παράλληλα το Πεκίνο προσπαθεί να αναγνωρισθεί η διεκδίκηση αυτή και από τις ΗΠΑ και ενδεικτικό των προθέσεων της Κίνας είναι ότι τα πολεμικά της θα περιπολούν συνεχώς στις περιοχές που διεκδικεί, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου.
Β. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ιαπωνία στις 6-9 Ιουνίου, προκειμένου να συζητήσει οικονομικά και αμυντικά θέματα με τον πρωθυπουργό της Σίνζο Άμπε.
Γ. Το Ναυτικό της Ρωσίας και της Νορβηγίας θα εκτελέσουν κοινές ασκήσεις στη θάλασσα του Barrets στις 4-7 Ιουνίου.
Δ. Στη Γενεύη στις 5/6/13 συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας-ΗΠΑ και Η.Ε. για να προετοιμάσουν διεθνές συνέδριο για τη Συρία.
Ε. Ο πρόεδρος της εταιρίας πετρελαίων της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ πρόκειται να επισκεφθεί το Πεκίνο με αντικείμενο τη χρηματοδότησή της από την Κίνα έναντι προϊόντων πετρελαίου.
ΣΤ. Ρώσικα πυρηνικά υποβρύχια θα περιπολούν στις νότιες θάλασσες, προκειμένου να υποδηλώσουν στρατηγικές διεκδικήσεις, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος.

Αφήστε μια απάντηση