Blog

Συρία: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Συρία: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Ο συριακός στρατός καταδιώκει τους αντάρτες βορείως του Κουσέιρ.

Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ανησυχία του για τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011.

“Επί του παρόντος το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην σχεδιάσει καμιά αποστολή, δεν σχεδιάζουμε επιχείρηση στη Συρία”, δήλωσε ο στρατηγός Μπρίντλοβ σε ενημέρωση του Τύπου στην Πρίστινα.

Ο αμερικανός στρατηγός, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κόσοβο όπου έχει αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η συμμαχία είχε τουλάχιστον αντιδράσει για τον “μεγάλο σύμμαχο, την Τουρκία”, με την ανάπτυξη στην έναρξη της χρονιάς πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Οι πρόσφατες επιτυχίες των πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δυνάμεων, κυρίως στο Κουσέιρ και την περιφέρειά του, ενισχύουν την θέση της κυβέρνησης της Δαμασκού στην προοπτική μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν, όχι απρόσκοπτα, να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Μετά την προπαρασκευαστική σύνοδο της Τετάρτης μεταξύ της Μόσχας, της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, μια νέα τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός καταδίωξε σήμερα τους αντάρτες βορείως του Κουσέιρ, αφού κατέλαβε την πόλη αυτή και γειτονικό χωριό με τη βοήθεια των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο στρατός συγκέντρωσε επίσης στρατεύματα στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, της οποίας πολλές περιοχές δεν τελούν υπό τον έλεγχό του εδώ και πολλούς μήνες.

“Μάχες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί μεταξύ ανταρτών και του στρατού γύρω από το χωριό Νταμπάα, βόρεια της πόλης του Κουσέιρ που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χομς”, ανέφερε το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και ιατρικών πηγών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, μαχητές της Χεζμπολάχ παίρνουν μέρος στις μάχες.

Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Νταμπάα τέθηκε χθες υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ το χωριό ελεγχόταν στο μεγαλύτερο μέρος του από τους αντάρτες.

Ο ανταποκριτής της κρατικής συριακής τηλεόρασης πήρε συνέντευξη από έναν αξιωματικό στο χωριό αυτό, ο οποίος δήλωσε πως οι δυνάμεις του “πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση” που οδήγησε στην “απελευθέρωση της Νταμπάα”. Το τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε επίσης εικόνες με ένα όχημα εξοπλισμένο με βαρύ μυδραλιοβόλο που είχε χτυπηθεί από ταξιαρχία των ανταρτών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής Χεζμπολάχ έδειξε, από την πλευρά του, εικόνες από μια σήραγγα αναφέροντας ότι αυτή συνδέει την πόλη του Κουσέιρ με το χωριό Νταμπάα.

Ένα άλλο προπύργιο των ανταρτών βορείως του Κουσέιρ, το Μπουάιντα αλ-Σαρκίγια, βομβαρδιζόταν συνεχώς από τον στρατό, ενώ εκατοντάδες τραυματίες και πολίτες είχαν καταφύγει εκεί μετά την κατάληψη του Κουσέιρ.

Τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες από το σημείο αυτό, είπε ο Άμπντελ Ραχμάν.

“Ο στρατός θέλει να ελέγξει πλήρως το Κουσέιρ και την περιφέρειά του. Δεν αφήνει ούτε στους αντάρτες, ούτε στους πολίτες ούτε στους τραυματίες καμιά έξοδο. Θέλει ή να αφανίσει τους αντάρτες ή να τους αιχμαλωτίσει”.

Ακτιβιστές εξέφρασαν σήμερα την οργή τους για την Χεζμπολάχ, η οποία πριν από την εξέγερση ήταν δημοφιλής στη Συρία και στον αραβικό κόσμο, για τον αγώνα της κατά του Ισραήλ.

“Τα παιδιά του Κουσέιρ πρόσφεραν γλυκίσματα στη Χεζμπολάχ το 2006 (στη διάρκεια του πολέμου της κατά του Ισραήλ). Το 2013 η Χεζμπολάχ μοίρασε γλυκίσματα μετά τον θάνατο των παιδιών στο Κουσέιρ”, έγραψε στο twitter ένας ακτιβιστής.

Το 2006 στην περιφέρεια του Κουσέιρ είχαν φιλοξενηθεί πολλοί πρόσφυγες από χωριά του Λιβάνου που υποστήριζαν την Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι αναλυτές δηλώνουν πως μετά το Κουσέιρ, ο στόχος του στρατού είναι να έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χομς.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 94.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ περί τα έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Αφήστε μια απάντηση