Γρηγόρης Νούσιας: Το στεφάνι του Ερντογάν και τα νομίσματα του Βυζαντίου!

Γρηγόρης Νούσιας: Το στεφάνι του Ερντογάν και τα νομίσματα του Βυζαντίου!

Ναι, πρόκειται για την αποικία, το Βυζάντιο, που ίδρυσαν οι Μεγαρείς, με επικεφαλής τον Βύζαντα, στο μυχό του Κεράτιου κόλπου, στη σημερινή Κωνσταντινούπολη, τον 7ον αιώνα π.χ. Όταν αργότερα ο Φίλιππος Β’ πολιόρκησε ανεπιτυχώςτην πόλη, στα πλαίσια των φιλονικιών του με την Αθήνα, η σωτηρία της αποδόθηκε σε θαύμα της Εκάτης. Τότε, εκτός των αγαλμάτων προς τιμήν της θεάς, κόπηκαν και νομίσματα με διάφορες παραστάσεις, σε μία από τις οποίες απεικονίζετο η ημισέληνος (ακριβέστερα, αμφίκυρτος σελήνη), η οποία συμβόλιζε την Εκάτη, με το άστρο, που συμβόλιζε την Αφροδίτη. Ήταν το ‘‘ηλιοσεληνάτο’’.


Αργότερα, τον 5ονμ.χ. αιώνα, στη Βυζαντινή πλέον Αυτοκρατορία, Αυτοκράτωρ Αναστάσιος, κόπηκε νόμισμα, όπου στη μία πλευρά απεικονίζετο η αμφίκυρτη σελήνη. Όταν, λοιπόν, οι Σελτζούκοι, κατοπινοί Οθωμανοί, ήρθαν στη Μικρά Ασία, αντέγραψαν το Βυζάντιο σε διοίκηση και θεσμούς και ‘‘δανείστηκαν’’, αρχικά μόνον την αμφίκυρτη σελήνη που την κάνανε σύμβολο στη σημαία τους, και αργότερα, επί σουλτάνου Σελίμ, πρόσθεσαν και το αστέρι.

Έκλεψαν οι Οθωμανοί τα σύμβολα του Βυζαντίου (αρχαίας πόλεως και Αυτοκρατορίας); Ένας θρύλος αναφέρει, ότι η παράσταση προήλθε από τον αντικατοπτρισμό της ημισελήνου και ενός αστεριού στο αίμα Τούρκων πολεμιστών, μετά τη μάχη του Μάντζικερτ, το 1071 μ.χ. Κατ’ άλλην εκδοχή, πρόκειται για την προσέγγιση του πλανήτη Δία με τη Σελήνη, μετά τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, το 1389, όπου σκοτώθηκε/δολοφονήθηκε ο σουλτάνος Μουράτ Α’, από τον σέρβο ΜίλοςΌμπιλιτς, ο οποίος, ένεκα του γεγονότος αυτού, εικονίζεται σε τοιχογραφία, δεν θυμάμαι αν πρόκειται για αγιογραφία, της Μονής Χιλανδαρίου (σερβικό μοναστήρι) στον Άγιο Όρος.

Βέβαια, έχομε και το όνειρο του Οσμάν Α’ (Οθωμανικός), ο γενάρχης της Οθωμανικής δυναστείας, ο πρώτος σουλτάνος, αρχές του 14ου αιώνα, που είδε να βγαίνουν από το στήθος του, μεταξύ των άλλων, ένα αστέρι και μια ημισέληνος.Θα μου πείτε ότι, αφού οι Οθωμανοί έκλεψαν τα σύμβολα, κατόπιν δημιούργησαν θρύλους και παραμύθια, για τηνπροέλευση των συμβόλων τους, στα οποία συγκαταλέγεται και η θέαση, δήθεν, της ημισελήνου και ενός αστεριού την ημέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολις, το 1453. Βεβαίως, για λόγους ιστορικής συνέπειας, να πούμε ότι στις αμυδρές οθωμανικές παραδόσεις, γίνεται λόγος για την ημισέληνο και το αστέρι, ότι υπήρξαν ιερά σύμβολα των τουρκικών φυλών.

Τελικά, ο Ερντογάν γιατί επεδίωξε ή γιατί αποδέχθηκε (τι από τα δύο ισχύει;) την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα; Δεν φαντάστηκε, ότι μαζί με την άρνηση ή την απόρριψη από Ελληνικής πλευράς, όσον αφορά στις θέσεις/διεκδικήσεις, θα εισέπραττε και την καθολική παγκόσμια κατακραυγή;Πάντως, νομίζω πως η μη τήρηση αυστηρού πολιτειακού και πολιτικού πρωτοκόλλου, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, λίγο έλλειψε να οδηγήσει την επίσκεψη σε φιάσκο. ‘‘Κονξομπαξ’’ = φύγε, ξένε, ύπαγε! Για να θυμηθούμε και τον ιεροφάντη στα ελευσίνια μυστήρια.Επί της ουσίας, ‘‘ουδέν προς Διόνυσον’’. Γνωρίζαμε τι θα μας έλεγε (μας τα είχε πει πολλές φορές), εγνώριζε τι θα του λέγαμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας. Οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες καλά κρατούν, ένθεν κακείθεν! Ίσως, ο Ερντογάν είναι χρήσιμος για την Ελλάδα. Επιμένουμε στην υψηλή διπλωματία. Καλημέρα!
Γρηγόριος Δημ. Νούσιας.

Αφήστε μια απάντηση