Blog

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη: Σενάρια Πολέμου για τα Χριστούγεννα 2019

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη: Σενάρια Πολέμου για τα Χριστούγεννα 2019

Τρίπολη της Λιβύης, 21 Δεκεμβρίου: Πολύνεκρη έκρηξη σε λαϊκή αγορά της πόλης που ελέγχεται από την κυβέρνηση (General National Congress) αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αποκλειστικά αθώους αμάχους.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης άμεσα αποδίδει την ευθύνη στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού.

Συγχρόνως συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Libyan National Army του στρατηγού Haftar για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας.

Η σφοδρότητα των μαχών και οι απώλειες αμφοτέρων των πλευρών βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες μαζί και με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Η σύγκρουση έχει πλέον μεταβληθεί σε ένα πόλεμο «δια αντιπροσώπων» (proxy war) με πολλούς φανερούς και μη εμπλεκόμενους.

22 Δεκεμβρίου: Η κυβέρνηση της Λιβύης απευθύνει επίσημη έκκληση στην Άγκυρα για παροχή υγειονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και αποστολή στρατευμάτων για αποφυγή περαιτέρω ανθρωπιστικής καταστροφής.

Εντός ολίγων ωρών η τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση και την επομένη δίδεται και η τυπική έγκριση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και για αποστολή βοήθειας και στρατευμάτων και εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τις αναγκαίες ενέργειες.

23 Δεκεμβρίου: Δημοσιογραφικές πληροφορίες στα τουρκικά μέσα αναφέρουν ετοιμότητα αποστολής ειδικών μονάδων στη Λιβύη ενώ κυβερνήσεις και οργανισμοί συνιστούν αυτοσυγκράτηση και τήρηση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

24 Δεκεμβρίου απόγευμα: Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι εικονικές αερομαχίες έχουν ανέλθει σε αριθμό ρεκόρ.

Η Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε με σχεδόν 100 εξόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας φέροντας στα όρια τους ανθρώπους και υλικά.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στις μονάδες της αεροπορίας έχουν επισκιαστεί από τις θορυβώδεις απογειώσεις των αεροσκαφών και την οσμή της κηροζίνης.

25 Δεκεμβρίου, ώρα 03.15: Ο αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) δέχεται ξαφνικό τηλεφώνημα του τούρκου ομολόγου του.

Ο τελευταίος τον ενημερώνει ότι η τουρκική αεροπορία, ανταποκρινόμενη σε έκκληση της κυβέρνησης της Λιβύης για αποκατάσταση της ειρήνης (sic) θα εκτελέσει αεροπορική επιδρομή σε εδάφη της Λιβύης που ελέγχονται από τις δυνάμεις των στασιαστών.

Ο τουρκικός σχηματισμός συνδυασμένων αποστολών (COMAO), σύμφωνα με τον τούρκο πτέραρχο, βρίσκεται ήδη στη φάση της απογείωσης και θα εισέλθει στο το ελληνικό FIR τα επόμενα λεπτά, κινούμενος αρχικά νοτιοδυτικά και εν συνεχεία νότια Κρήτης με κατεύθυνση την Βορειανατολική Λιβύη και το λιβυκό FIR.

Ο τούρκος πτέραρχος δήλωσε εμφατικά ότι σκοπός της ενημέρωσης του, είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση της ελληνικής συμμαχικής (sic) πολεμικής αεροπορίας για τους στόχους του πολυάριθμου COMAO που θα δράσει στην περιοχή.

Επιτακτικά δε ζήτησε τυχόν υπάρχοντα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για λόγους ασφαλείας (sic), να παραμείνουν σε απόσταση ασφαλείας 100 χιλιομέτρων από το COMAO.

Προσέθεσε δε ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας των πολιτικών πτήσεων και σχετικές ειδοποιήσεις εκδίδονται προς τα κέντρα ελέγχου περιοχής.

Χωρίς δε να αναμένει καμία απάντηση από τον έλληνα ομόλογο του, ζήτησε συγγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας, ευχήθηκε για την θρησκευτική μας εορτή (sic) και έκλεισε το τηλέφωνο. Το τηλεφώνημα διήρκησε 6 λεπτά (03.21).

Ώρα 03.25: Ενώ οι σειρήνες στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας κτυπούσαν δαιμονισμένα και τα πληρώματα ετοιμότητας (readiness) ξεκινούσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο αρχηγός του ΑΤΑ συνομιλούσε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ώρα 03.28: Τα πρώτα αεροσκάφη ετοιμότητας άφηναν τον διάδρομο απογειώσεως, ταυτόχρονα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωνε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ώρα 03.32: Οι οθόνες των επίγειων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας άρχιζαν να γεμίζουν με «κουκίδες» των αεροσκαφών μας που απογειώνονταν αλλά και των τουρκικών που άρχιζαν να εισχωρούν στο ελληνικό FIR από διαφορετικές κατευθύνσεις κινούμενα νοτιανατολικά της Κρήτης.

Στις οθόνες ξεχώριζαν έντονα οι «κουκίδες» των αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού. Ο Υπουργός Αμύνης συνομιλούσε ήδη με τον Πρωθυπουργό. Ο τελευταίος δήλωσε…

Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν γεμάτοι, ο κόσμος διασκέδαζε αμέριμνα στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν καθώς μια καινούργια χρονιά πλησίαζε και όλοι ήλπιζαν ότι η μακρόχρονη οικονομική κρίση θα αποτελούσε σύντομα μια άσχημη ανάμνηση.

Κάποιοι «γραφικοί» πιστοί θα έβγαιναν σε λίγο στους δρόμους για να κατευθυνθούν στις εκκλησίες να γιορτάσουν τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Φανταστικό το σενάριο; Σίγουρα ναι. Γεμάτο με ανακρίβειες; Πιθανόν ναι. Πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου;

Δεν εμπίπτει στις ικανότητες και στην πληροφόρηση μου η αξιολόγηση του. Σίγουρα όμως κάποιοι επιτελείς το έχουν επεξεργαστεί μαζί με πληθώρα άλλων, περισσότερο ή λιγότερο, πιθανών σεναρίων.

Σε κάθε όμως περίπτωση, το κείμενο αφιερώνεται σε όλους αυτούς που για άλλη μια φορά θα κάνουν χριστουγεννιάτικη βάρδια στις σκοπιές, εν πλω και στα υπόστεγα των αεροσκαφών.

Αφιερώνεται όμως και σε όλους εμάς που θα διασκεδάζουμε εκείνες τις ώρες (και μακάρι) ενώ σε άλλους χρόνους και εκ του ασφαλούς,

θα αντιμετωπίζουμε χαλαρά το πραγματικά δυσκολοαπάντητο ερώτημα, «βούτυρο ή κανόνια» αναζητώντας παράλληλα τα όρια και της συνθήκες εξέλιξης του τουρκικού αναθεωρητισμού!

*ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Αντιστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης και συνεργάτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• Τηλ: 0030-210-6543131, 0030-6983457318
• E-mail: rafaelmarippo@yahoo.gr

 

Αφήστε μια απάντηση