Blog

Ιπποκράτης Δασκαλάκης: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ (08-15 ΝΟΕ 2017)

Ιπποκράτης Δασκαλάκης: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ (08-15 ΝΟΕ 2017)

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, όπως πάντα με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει πρωτόγνωρο καταστροφικό φαινόμενο το χτύπημα της κακοκαιρίας και επισημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή και κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις ! Αλλά οι ευθύνες διαχρονικές:
•Έλλειψη έργων υποδομής γνωστή.
•Συνέπειες κλιματικής αλλαγής.
•Θύματα κυρίως ηλικιωμένοι και ανήμποροι, μήπως οι δημοτικές αρχές έπρεπε σε ετοιμότητα για αυτούς τους ανθρώπους? Ακόμη και μια αυξημένη εθελοντική κινητοποίηση γειτόνων?
•Έλλειψη ενδιαφέροντος-ενημέρωσης-προετοιμασίας του Έλληνα, μαθήματα στα σχολεία πολιτικής προστασίας (κόστος ασήμαντο).

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ!!
Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί το Πολυτεχνείο από αντιεξουσιαστές, δύο ημέρες πριν την επέτειο εορτασμού.  Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η ομάδα που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο, καλεί σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ, ενώ ζητάει προμήθειες απ’ όσους έρχονται απέξω.  «Χρειαζόμαστε φαγητό τσιγάρα και πολεμοφόδια», αναφέρουν στο τέλος του μηνύματος.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΗΣ
Νομοθετική ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή και αφορά τη θέσπιση και νομικά του δικαιώματος επιλογής μεταξύ Αστικού Δικαίου και Ισλαμικού Νόμου, με προβάδισμα του πρώτου. Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται, για να ανατρέψει ουσιαστικά μια παράλογη απόφαση του Αρείου Πάγου πριν από πέντε χρόνια σύμφωνα με την οποία ανέτρεπε τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου και Εφετείου Κομοτηνής που δικαίωναν μουσουλμάνα χήρα που ζητούσε την εφαρμογή του κληρονομικού δικαίου του Αστικού Κώδικα στην περίπτωσή της, και όχι του Ισλαμικού Νόμου όπως επεδίωκαν οι συγγενείς του αποθανόντος συζύγου της. Η χήρα έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπου εκκρεμεί η απόφαση η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα τη δικαιώσει, και θα αποφανθεί διαπιστώνοντας παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, εναντίον της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο οποίος εμφανίσθηκε με τη συγκεκριμένη απόφαση ως «εγγυητής» της απόλυτης εφαρμογής της Σαρίας στην Ελλάδα ακόμη και με παραβίαση βασικών κανόνων της και με προφανή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων της προσφεύγουσας.
Οι αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση ΔΕΝ καταργούν το υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει στη Θράκη αλλά απλώς κάνουν ένα θετικό βήμα για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Γίνεται ένα βήμα εκσυγχρονισμού (και αποδυνάμωσης) της εφαρμογής του Ισλαμικού Νόμου στην Θράκη. Δίδεται προβάδισμα στο Αστικό Δίκαιο και δικαίωμα επιλογής (μόνο κατόπιν ρητής συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων) της δικαιοδοσίας του Μουφτή.
Καθώς πάντως παραμένει η δυνατότητα έστω και με επιλογή της προσφυγής στο Ισλαμικό Δίκαιο που εφαρμόζεται από τους μουφτήδες, συνεχίζει να ισχύει στο απόλυτο η ελληνική θέση ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα εκλογής τους, εφόσον ασκούν δικαστικές αρμοδιότητες.
•Θετική κίνηση, βέβαια ο «διάβολος» κρύβεται σε λεπτομέρειες, ας περιμένουμε και να ελπίζουμε ότι θα έχει συνέχεια.
•Αντιδράσεις της λαλίστατης Τουρκίας ακόμη δεν ακούσαμε?
430 Α/Φ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ AIRBUS H AMERIKANIKH INDIGO PARTNERS
Τα νερά της αεροπορικής έκθεσης στο Ντουμπάι τάραξε η αμερικανική εταιρεία «Indigo Partners» η οποία υπέγραψε με την Airbus τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της ευρωπαϊκής εταιρείας. Πρόκειται για την παραγγελία 430 α/φ αξίας 49,5 δισ. Δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή, κλιμακώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ της Airbus και Boeing, για την συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού παραγγελιών α/φ πολιτικής αεροπορίας, με έμφαση στις ανάγκες αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Πλήγμα για το γόητρο της πολιτικής Trump που ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Ασία με υπογραφή δεκάδων αβέβαιων οικονομικών συμφωνιών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ.
Ειδικό καθεστώς θα διέπει τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η είσοδός τους στο έδαφος της χώρας δεν θα είναι ελεύθερη. Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ 12 Νοεμβρίου και λήγει στις 11 Μαΐου. Οι αρχές θα μπορούν να υποβάλλουν τους επιβάτες σε εντατικό έλεγχο, σε αντίθεση με όσους προέρχονται από άλλες χώρες του Σένγκεν.
Με το συγκεκριμένο διάταγμα  παρατείνονται οι περιορισμοί και εξαιρέσεις που έχει επιβάλει η Γερμανία από το 2015 στην ελεύθερη μετακίνηση εντός Σένγκεν, εξαιτίας του προσφυγικού/ τρομοκρατίας. Η παρούσα παράταση αφορά την Ελλάδα και την Αυστρία, στα χερσαία σύνορά της.
Συγχρόνως, τις προηγούμενες δέκα ημέρες, είχαμε αύξηση των αφίξεων λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά καίτοι οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα δεν δικαιολογούν μια ανάλογη αύξηση.

ΠΩΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
•Αδυναμία ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συνήθη εμπορική πράξη και να προωθήσει τα συμφέροντα της.
•Αδικαιολόγητη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.
•Άρωμα σκανδάλων αλλά και ερασιτεχνικών και βλακωδών χειρισμών.

ΠΩΛΗΣΗ Ο/Σ S-400 ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ KAI ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
•Φαίνεται ότι ευοδώνεται η συναλλαγή (2 και πλέον δις USD, προκαταβολή δόθηκε σύμφωνα με τη Ρωσία, στο παρελθόν ανάλογη συμφωνία αγοράς Ο/Σ από Κίνα, αξίας 3,4 δις USD ακυρώθηκε) παρά τις δυτικές αντιδράσεις.
•Προμήθεια Ο/Σ S-400 αναβαθμίζει ακόμη περαιτέρω την απειλή καθώς ο χώρος του Αιγαίου θα ελέγχεται-επιτηρείται το σύστημα αυτό.
•Ανάγκη λήψης μέτρων-αναπροσαρμογής τακτικών από ΠΑ.
•Πιθανή ευκαιρία προώθησης ελληνικών θέσεων και κατάλληλης προβολής ελληνικών θέσεων (θα είναι η Σούδα υπό τον έλεγχο τουρκικών radars?).
•Ωστόσο, η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα. Τα «λεφτά είναι πολλά» και όλοι τρέχουν να καλοπιάσουν το «σουλτάνο».
•Παράλληλα προχωράει το τουρκικορωσικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Η αρχική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού υπεγράφη το 2010, με την ανάθεση του έργου στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες, ισχύος 4.800 MWatt και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει 20 USD. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023. Οι προ διετίας «ορκισμένοι εχθροί» ξαναβρήκαν (προσωρινά?) τον κοινό βηματισμό τους προβληματίζοντας τη Δύση. Ελπίζω ότι αυτές οι εξελίξεις καταγράφονται από τους ένθερμους συμπολίτες μας, υποστηρικτές του «ξανθού αδελφού γένους»!

Αφήστε μια απάντηση