Blog

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Τι διδαχθήκαμε 100 Χρόνια από τη Λήξη του «Μεγάλου Πολέμου» Στον Υπουργό και Στρατηγό Hulusi Akar αντί Χριστουγεννιάτικων Ευχών

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Τι διδαχθήκαμε 100 Χρόνια από τη Λήξη του «Μεγάλου Πολέμου» Στον Υπουργό και Στρατηγό Hulusi Akar αντί Χριστουγεννιάτικων Ευχών

Σας υπενθυμίζω και την ρήση του Εφέσιου φιλοσόφου Ηρακλείτου ότι
«Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα˙
ει δε μη, Ερινύες μην Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν» 

Κατανοώ απολύτως τους αντικειμενικούς, αλλά και υποκειμενικούς λόγους, που σας ώθησαν να καταναλώσετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να απευθύνετε συμβουλές και νουθεσίες στους πραγματικά ατίθασους, προβληματικούς και ευέξαπτους γείτονες σας.

Anadolu Agency via Getty Images

Ως Υπουργός Άμυνας ενός ισχυρού κράτους, οφείλετε να αποτρέψετε κάθε κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να εγγυηθείτε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην περιοχή σας. Επίσης, ως πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλετε να εμψυχώσετε τα στελέχη σας ώστε να εκτελέσουν στο ακέραιο την αποστολή τους ακόμη και θυσιάζοντας τη ζωή τους. Την αφοσίωση αυτήν προς την πατρίδα άλλωστε την επιδείξατε κατά τις κρίσιμες ώρες της ομηρίας σας, τον Ιούλιο του 2016 οπότε και αρνηθήκατε να υποστηρίξετε το άφρον πραξικόπημα. Εκτιμώ ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, θα βρεθήκατε σε πολύ δυσάρεστη θέση, καθώς περιήλθατε όμηρος των υφισταμένων σας, έστω και για λίγες ώρες, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώσατε από πρώτο χέρι, ότι είχατε αποτύχει οικτρά να αποτρέψετε μια εξέγερση των στρατιωτικών δυνάμεων τις οποίες τότε διοικούσατε ως Αρχηγός τους. Είχαμε και εμείς σε ομηρία-αιχμαλωσία δύο παιδιά μας, για ικανό χρονικό διάστημα, σε μια ανάλογη περίπτωση «μπαμπέσικης» ενέργειας (λέξη αλβανικής προέλευσης, την έννοια της οποίας εκτιμώ ότι κατανοείτε), οπότε και σας αντιλαμβανόμαστε πλήρως!

Παρά ταύτα, η αποτυχία σας συγχωρέθηκε μάλλον ένεκα της πραγματικά σθεναρής σας στάσης τις δύσκολες ώρες της αιχμαλωσίας σας και ως εκ τούτου ανταμειφτήκατε με την προαγωγή σας στη θέση του Υπουργού Αμύνης. Βέβαια, οι «κακές γλώσσες», ισχυρίζονται ότι αιτία της ανόδου σας ήταν η προσφορά «γη και ύδατος» στο «Σουλτάνο» σας και η αμέριστη συμπαράσταση σας στην αποκαθήλωση του κοσμικού κεμαλικού κράτους που επί δεκαετίες καταδυνάστευε τον τουρκικό λαό. Ένα καθεστώς από τα σπάργανα του οποίου είχατε προέλθει αλλά επιδείξατε άριστα αντανακλαστικά έγκαιρης μεταστροφής (ανακυβίστησης κατά κάποια άλλη έννοια). Μην ανησυχείτε όμως, είχαμε και εμείς την ατυχία ως χώρα να βιώσουμε ανάλογα παραδείγματα στρατιωτικών αλλά και πολιτικών παραγόντων που υπέστησαν ταχύτατη μετάλλαξη οπότε και πάλι σας καταλαβαίνουμε. Η μεταστροφή πεποιθήσεων δεν είναι πάντα καταδικαστέα, ενίοτε επέρχεται ως πράξη ωριμότητας και συνειδητοποίησης λαθών και παρορμήσεων, συνήθως της νεότητας. Σίγουρα η ανέλιξη σας στο βαθμό του υποστρατήγου το 2002 (επί του καταδικαστέου στρατογραφειοκρατικού καθεστώτος), βοήθησε να αντιληφθείτε τις αξίες και ευκαιρίες που προσέφερε το προελαύνων κόμμα ΑΚΡ του Ερντογκάν και των συνοδοιπόρων του.

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν, σήμερα διεκδικείτε νέες δάφνες, για τον εαυτό σας, για τον πραγματικό γενναίο τουρκικό στρατό και για τις νέες ισλαμικές δυνάμεις που φιλοδοξούν να ανορθώσουν το οθωμανικό μεγαλείο. Ηγείστε αξιόμαχων ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ αλλά δυστυχώς αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να κατατροπώσουν τον προβληματικό και ανυπότακτο λαό των Κούρδων. Δεν χρειάζεται όμως αυτό να σας ανησυχεί υπέρμετρα καθώς και οι Ρώσοι (πρώην εχθροί σας, σήμερα φίλοι σας) αλλά και οι Αμερικανοί (πρώην φίλοι σας, σήμερα αντίπαλοι σας όπως τουλάχιστον διατείνονται τουρκικές δημοσκοπήσεις) απέτυχαν σε ανάλογες περιπτώσεις (Αφγανιστάν, Βιετνάμ).

Συνιστώ όμως, καλού-κακού να είστε προσεκτικός, γιατί σε περίπτωση οποιαδήποτε αποτυχίας, σε οποιαδήποτε μέτωπο, το εξιλαστήριο θύμα του πολυχρονεμένου «Σουλτάνου» μάλλον θα είστε εσείς. Αναμφίβολα υπήρξε επιεικής μαζί σας, παραβλέποντας την προηγούμενη αποτυχία σας ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά την επομένη φορά εκτιμώ ότι θα ζητήσει την κεφαλή σας «επί πινάκει» γεγονός όχι ευχάριστο για εσάς και τους οικείους σας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι με εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, διακεκριμένοι στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπαινοβγαίνουν στις φυλακές καθώς μεταβάλλονται οι πολιτικές ισορροπίες. Ανησυχώ μάλιστα μήπως στην ευαίσθητη παιδική σας ηλικία είχατε συναντηθεί -κατά λάθος- με τον Φετίχ Γκιουλέν έστω και χωρίς να το συνειδητοποιήσατε! Δεν είμαι υπερβολικός, συνάδελφοι σας απομακρύνθηκαν από το στράτευμα, λοιδορήθηκαν και φυλακίστηκαν για παρόμοια «παραπτώματα». Μάλιστα οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι ανεχθήκατε, ίσως και ενθαρρύνατε αυτές τις πρακτικές.

Πραγματικά ως Υπουργός Αμύνης μια ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης έχετε να αντιμετωπίσετε πληθώρα προβλημάτων και προκλήσεων. Δυστυχώς οι γείτονες σας δεν αντελήφθησαν την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» και συνεχίζουν να σας προκαλούν (ενίοτε ως ενοχλητικοί κώνωπες). Εσείς όμως μεγαλόθυμος όπως πάντα διατηρείτε τη νηφάλια ψυχραιμία σας και αποφεύγοντας να φορέσετε στρατιωτική στολή, μας συνιστάτε -με κάθε ειλικρίνεια- να «μαζέψουμε τα μυαλά μας». Πράγματι έχετε δίκαιο, γιατί ενίοτε εμείς οι Έλληνες, ως λαός, ηγεσίες αλλά και άτομα, είμαστε παρορμητικοί και παραφερόμαστε με δυσάρεστα συχνά για εμάς αποτελέσματα.  Πράγματι χρειάζεται πολύ σύνεση και ψυχραιμία όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και πλεονέκτες γείτονες. Σίγουρα η σύνεση είναι η αρετή που εξασφαλίζει την προετοιμασία, καθοδηγεί την ορθολογική χάραξη της στρατηγικής και συνεισφέρει στη λήψη ορθών αποφάσεων. Στην περίπτωση μας μάλιστα, όταν η σύνεση συναντά τον παρορμητισμό της ατίθασης ελληνικής φυλής, συνδυάζονται αρμονικά και απελευθερώνουν ενθουσιασμό, αχαλίνωτη ορμή, φλόγα επιβίωσης και αντιδράσεις πέραν κάθε προσδοκίας τις οποίες και σίγουρα δεν θα επιθυμούσατε να βιώσετε.

Κλείνοντας την επιστολή σεβαστέ Στρατηγέ και Υπουργέ, εύχομαι μακροημέρευση στο αξίωμα σας και ειλικρινά να μην υποδεχθείτε περισσότερα φέρετρα δικών σας παιδιών από τα πολλαπλά μέτωπα που ο πολυχρονεμένος «Σουλτάνος» απερίσκεπτα ανοίγει, τυφλωμένος από την αλαζονεία της εξουσίας και χάνοντας την έννοια του «μέτρου» και εκθέτοντας τον εαυτό του και τον φίλο τουρκικό λαό στην αρχαιοελληνική «ύβρη». 

ΥΓ: Επειδή είμαι σίγουρος ότι μελετάτε μετά προσοχής τα κείμενα των Ελλήνων φιλοσόφων της Μικράς Ασίας και κατανοείτε την έννοια της «ύβρις», σας υπενθυμίζω  και την ρήση του Εφέσιου φιλοσόφου Ηρακλείτου ότι «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα˙ ει δε μη, Ερινύες μην Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν».

Αφήστε μια απάντηση