Blog

ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ. ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ. Υπσγου (ε.α.) Ιωάννη Μπαλτζώη

ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ.
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ.

Υπσγου (ε.α.)  Ιωάννη Μπαλτζώη

            Για μεγάλο χρονικό διάστημα  ακούμε και  διαβάζουμε  από σοβαρά έντυπα,  από έγκυρους αναλυτές, από φημισμένα Ινστιτούτα μελετών και γενικά από κάθε κατεύθυνση την σημαντική πληροφορία, το γεγονός που θα βάλει φωτιά στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η πληροφορία αυτή ή η εκτίμηση αυτή είναι η προληπτική επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με σκοπό την καταστροφή των, ώστε να μην του επιτρέψει  την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Πολλοί θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή είναι αδύνατο να συμβεί και ότι όλα είναι  απειλές του Ισραήλ και άλλοι πως όχι μόνο είναι δυνατόν να συμβεί, αλλά επίκειται και ο χρόνος της Ισραηλινής επίθεσης κατά Ιράν. Θα εξετάσουμε όλα τα παραπάνω καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν καθώς και τα τελευταία γεγονότα που αναφέρονται στα παραπάνω, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε και να συμπεράνουμε τις πιθανές εξελίξεις. Βέβαια τέτοιες ενέργειες δεν είναι εύκολο να δημοσιοποιηθούν ενωρίτερα της υλοποίησης, καθώς η μυστικότητα σχεδιασμού και υλοποίησης είναι στοιχεία σημαντικά και απαραίτητα, άλλως η αποτυχία είναι εξασφαλισμένη. Παρόλα αυτά κάποια  στοιχεία  και δεδομένα μας δίδουν σοβαρές ενδείξεις περί των επικείμενων προθέσεων και θα προσπαθήσουμε βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων να αναλύσουμε τα γεγονότα στην περιοχή και ιδιαίτερα στα δύο κράτη και να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις και να μαντέψουμε τις εξελίξεις.   

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Κατ’ αρχήν να εξετάσουμε την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες και περιληπτικά να αναφερθούμε στην υφισταμένη των κατάσταση και ιδιαίτερα στις πολιτικές των ηγεσίες και πως σκέπτονται και ενεργούν. Και στις δύο χώρες η πολιτική των ηγεσία είναι προσφάτως εκλεγμένη και έχουν νωπή την λαϊκή εντολή, άρα αισθάνονται και είναι ισχυρή. Στο μεν Ισραήλ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κυβέρνηση συνασπισμού όπως όλες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, σχηματίστηκε και ανέλαβε στις αρχές του έτους (το πρώτο τρίμηνο)  με την συμμετοχή πολλών και αντιφατικών  κομμάτων, όπως το Εργατικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ (Υπουργός Άμυνας)  και του ακροδεξιού κόμματος του εθνικιστή Σαράνσκυ (Υπουργός Εξωτερικών).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/BenjaminNetanyahu.jpg/225px-BenjaminNetanyahu.jpg
Benjamin Netanyahu
Πρωθυπουργός

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Ehud_Barak260808.jpg/250px-Ehud_Barak260808.jpg
Ehud Barak
Υπουργός Άμυνας

 Και αν φαίνεται εκ προοιμίου αδύνατον να συνεργαστούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, εν τούτοις στην Ισραηλινή πολιτική σκηνή κάτι τέτοιο είναι απολύτως δυνατόν, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Εξάλλου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι το ισχυρό πρόσωπο και ο άνθρωπος που μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του στα παραπάνω θέματα. Ο δε πρωθυπουργός Νετανιάχου, πρόεδρος του δεξιού κόμματος Λικούντ, θεωρείται και είναι γεράκι, ως εκ  τούτου δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το μακρύ χέρι του Δαυίδ, τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση των εθνικών στόχων, αν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο. 
Στο Ιράν τώρα η λαϊκή εντολή είναι φρεσκότατη, με τις εκλογές του Ιουνίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την επανεκλογή του Προέδρου Αχμαντιμετζάν. Σε ότι  αφορά τον Πρόεδρο του Ιράν είναι γνωστές σε όλους μας οι θέσεις του προέδρου Αχμαντιμετζάν, με τις ακραίες δηλώσεις του επί πολλών θεμάτων και ιδιαίτερα για το Ισραήλ και ακόμη για τις ΗΠΑ. Η επανεκλογή του Αχμαντιμετζάν στην προεδρεία προκάλεσε σωρεία σκληρών διαδηλώσεων με την συμμετοχή χιλιάδων Ιρανών με τραγικά αποτελέσματα. Όλοι παρακολουθήσαμε τις μαζικές διαδηλώσεις της Ιρανικής αντιπολίτευσης, με την αμφισβήτηση των επισήμων αποτελεσμάτων και τους δεκάδες νεκρούς στους δρόμους της Τεχεράνης,  από τις δυνάμεις καταστολής.

http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/iranelect_06_15/i38_19379493.jpg
Μαζικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/iranelect_06_15/i40_19381629.jpg
Νεκρός από τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Τελικά μετά  την παρέμβαση του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη (και πραγματικού ηγέτη) του Ιράν Αγιατολαχ Χαμενεί, ο οποίος αποφάνθηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν δίκαια και επιβεβαίωσε την εκλογή Αχμαντιμετζάν, ο δε ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσείν Μουσαβί ανέστειλε τον αγώνα του και την αμφισβήτησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα.
http://i2.cdn.turner.com/cnn/2009/images/06/15/iran.election.mousavi.getty.gal.jpg
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσείν Μουσαβί, εν μέσω διαδηλωτών στην Τεχεράνη.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πολιτικό σύστημα του Ιράν είναι πολύπλοκο και η όποια απόφαση ή νόμος θα πρέπει να περάσει  μέσα από δαιδαλώδεις πολιτικές διαδικασίες, έλεγχο από θρησκευτικούς ηγέτες και άλλα που για μας φαίνονται πρωτόγνωρα και περίεργα, μέχρι να εγκριθεί και να εφαρμοστεί. Ακόμη και εδώ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οι αποφάσεις είναι ενιαίες και ακόμη και αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μουσαβί εκλεγόταν πρόεδρος, η εξωτερική πολιτική του Ιράν δεν θα άλλαζε ουσιαστικά, ενώ όπως εκτιμάται και στο πυρηνικό πρόγραμμα θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική.


Ο Αγιατολαχ Χαμενεί, ο παντοδύναμος πραγματικός ηγέτης του Ιράν

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Ahmadinejad_with_SBY_in_Tehran_11Mar08.jpg/225px-Ahmadinejad_with_SBY_in_Tehran_11Mar08.jpg
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντιμετζάν.

Στο Ιράν μετά το καταλάγιασμα των σφοδρών και δραματικών διαδηλώσεων η νέα κυβέρνηση πήρε και πάλι την κατάσταση στα χέρια της και άρχισε να παίζει το ίδιο παιγνίδι με στόχο και πάλι το Ισραήλ. Και εξαπολύουν πόλεμο και κατηγορίες ακόμη και για αραβικά κράτη που έχουν φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ όπως είναι φυσικό υιοθετούν και κηδεμονεύουν το παλαιστινιακό ζήτημα. Για να αντιληφθούμε το πως σκέφτονται στο Ιράν θα αναφερθούμε στις πρόσφατες  αναφορές των ΜΜΕ της Τεχεράνης σε  ότι αφορά  το Ισραήλ, όπως παρακάτω:

  • Ότι ο Μιρ-Χοσεϊν Μουσαβι, είχε σχέσεις με το Ισραήλ.
  • Καμία δύναμη στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο δεν θα είναι σε ηρεμία, στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στη Τεχεράνη.
  • Το Ισραήλ καθημερινά κάνει ψυχολογικό πόλεμο στο Ιράν, με Σαουδαραβική υποστήριξη.
  • Το Σιωνιστικό λόμπυ στις ΗΠΑ προσπαθεί ποικιλοτρόπως να επηρεάσει καθημερινά, και με διάφορες μεθόδους την κυβέρνηση ΌΜΠΑΜΑ!
  • Το Ισραήλ επικρίνεται για “περικύκλωση” του Ιράν με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου Σιμόν Πέρες στο Αζερμπαϊτζάν και στο Καζακστάν με τις όποιες αναπτύσσονται ακόμα πιο πολύ οι διμερείς σχέσεις.
  • Το Ιράν υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να συνεχίσουν τις βίαιες ενέργειες κατά των Ισραηλινών, και να αντιταχθούν στα οποιαδήποτε προτεινόμενα από τη Δύση ειρηνευτικά σχέδια.
  • Το Ισραήλ προωθεί σχέδιο BALFOUR-2, με μεταφορά Εβραίων στο Ιρακινό Κουρδιστάν, προωθώντας την αλλοίωση των τοπικών πληθυσμών, ενέργεια που είναι άκρως επικίνδυνη για τα Ιρανικά εθνικά συμφέροντα.
  • Η προστασία των Παλαιστινίων από το Ιράν είναι “τμήμα” της πολιτικής και θρησκευτικής θέσης της Τεχεράνης.
  • Το Ιράν θα έχει τον τελικό λόγο στο Παλαιστινιακό, στο Λιβανικό καθώς και στο μέλλον του Ίράκ.
  • Η Αίγυπτος με τις ιδέες για το Παλαιστινιακό “τροφοδοτεί” τις Ισραηλινές θέσεις.
  • Λόγω της παρουσίας Ισραηλινών παραγόντων και ομάδων σε ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ και ΑΥΣΤΡΙΑ, οι Ιρανοί επίσημοι αποχώρησαν από τις διεθνείς εκθέσεις.

Τέλος συνεχώς παρουσιάζεται  και προωθείται με κάθε μέσο και τρόπο το νέο βιβλίο του Αχμαντινεντζάντ “THE CRUMBLING OF THE MYTH OF THE HOLOCAUST” (TO ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ), στο όποιο μέσα από 8 κεφάλαια καταγράφονται  οι προκλητικές, ανυπόστατες και ανιστόρητες θέσεις του για το μείζον θέμα του Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι ένα  αποδεδειγμένο γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί  από κανέναν εχέφρονα άνθρωπο.  Εντάξει στον ψυχολογικό πόλεμο πολλά όπλα χρησιμοποιούνται, αλλά πολλές φορές η υπερβολή αναδεικνύει το ψέμα και καταστρέφει το όποιο επιχείρημα, παρά βοηθά.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Πολλά έχουν γραφτεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είναι κάτι που δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Η διαφορά έγκειται στην χρησιμότητά του και την εξέλιξή του. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι αποσκοπεί στην  ενεργειακή εκμετάλλευσή του, οι δε κατήγοροί του, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ , στην δημιουργία και  απόκτηση  ατομικού όπλου. Η δε Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕ) συναντά δυσκολίες στον έλεγχο και την διαπίστωση των καταγγελλομένων. Πάντως είναι περίεργο το γεγονός ότι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιδίδεται με μανία σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για την ενεργειακή εκμετάλλευση, όταν έχει τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα αποθέματα . Και γιατί να έχει δημιουργήσει τόσες και τόσες πυρηνικές εγκαταστάσεις, πολλές να είναι κρυφές και ακόμη να εμποδίζει την έρευνα από την ΕΑΕ? Είναι σαφές ότι το Ιράν ενδιαφέρεται όντως για την απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι πλησιάζει στον τελικό του στόχο. Το πότε  δεν είναι απολύτως βέβαιο, πάντως οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι θα το αποκτήσουν σε 1-2 χρόνια, οι δε Αμερικανοί σε 3 περίπου χρόνια,  

 

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/image_maps/06/1137000000/1137424560/img/iran_nuclear1_416.gif
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις- κλειδιά στο Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του BBC,

Bushehr, Iran
Ο Πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ

INSERT DESCRIPTION
Εκτόξευση  βαλλιστικών πυραύλων Sahehb, σε μια επίδειξη δύναμης του Ιράν.  
Το Ιράν στις απειλές του Ισραήλ, περί προληπτικού κτυπήματος απαντά με σκληρές δηλώσεις και απειλεί ιδιαίτερα το Ισραήλ (και όχι μόνο) με ανταποδοτικό κτύπημα. Μάλιστα το Ιράν δηλώνει ότι το Ισραήλ θα προσβληθεί αμέσως, έστω και αν δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις και ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του στην πόλη  Dimona,, στην έρημο Νεγκέβ  θα βληθούν με τους βαλλιστικούς του πυραύλους Sahehb, πυροδοτώντας έτσι την έναρξη του βιβλικού Αρμαγεδώνα.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Ισραήλ, στην Dimona.
Στο Ισραήλ τώρα έχουν παραδεχτεί ότι η πλήρης και οριστική εξουδετέρωση του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι ο διακαής των πόθος και ουδέποτε το αρνήθηκαν η κρύφτηκαν πίσω από το δάκτυλό τους. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ και τα Δυτικά κράτη στην αναγκαιότητα της διακοπής των με το επιχείρημα ότι η εξέλιξη του προγράμματος αυτού κατατείνει στην δημιουργία ατομικού όπλου, κάτι που το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδειχτεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ η κατοχή πυρηνικού όπλου από πλευράς Ιράν απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τέτοια προοπτική. Έτσι μετά την σκόπιμη διαρροή περί επικείμενης επιθετικής αεροπορικής ενέργειας εναντίον των Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ήδη μια τάση μυστικοπάθειας και ένα πέπλο σιωπής καλύπτει το Eretz Israel (γη του Ισραήλ) και την αγία πόλη της Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη ότι κάτι σοβαρό ετοιμάζεται. Παράλληλα  έχουμε διάφορα γεγονότα πληροφορίες και ενδείξεις που μας κάνουν να προβληματιστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ας αναφερθούμε στα γεγονότα:
Πρόσφατα έγινε στο Ισραήλ μία ενδιαφέρουσα  σύσκεψη μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και των δύο πλευρών, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς  και  ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς,  όπου συζητήθηκε το θέμα του Ιράν και οι τρόποι αντίδρασης ΗΠΑ και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων όλων των μέσων. Παρά τις διαφορές σε ότι αφορά την χρονική ετοιμότητα της Τεχεράνης σχετικά με την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας (οι ΗΠΑ εκτιμούν σε 2-3 χρόνια, ενώ το Ισραήλ για πολύ λιγότερο) οι επαφές ήσαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας εξετάστηκαν 9 σενάρια ενδεχόμενου πλήγματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Τα πάντα είναι πιθανά, ενώ φαίνεται ότι μία τέτοια επιχείρηση τυγχάνει της υποστήριξης  αρκετών  κρατών  ευρύτερων γεωγραφικών και υποπεριφερειακών ζωνών και φυσικά πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών έγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και οι δύο Αμερικανοί (Γκέιτς και Τζόουνς )  πρότειναν κατόπιν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αντγο  Γκάμπυ Ασκενάζυ, τον Αρχηγό της Μοσσάντ Μέιρ Νταγάν και τον Διευθυντή του Κλάδου των Στρατιωτικών πληροφοριών Υπτγο Άμος Γιαντλίν ένα σχέδιο δράσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς την εμπλοκή του Ισραήλ. Το Σχέδιο αυτό   μεταξύ των άλλων, ονομάστηκε  σχέδιο  4 “ΒΗΜΑΤΩΝ’.

  • Το πρώτο βήμα είναι η για μικρό χρονικό διάστημα, διατήρηση των ισχυουσών κυρώσεων και παράλληλα του “δώσε στην διπλωματία μία τελευταία ευκαιρία”. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι το Ιράν  δεν θα υποχωρήσει.
  • Το δεύτερο βήμα  κάνει λόγο για την υιοθέτηση εξοντωτικών κυρώσεων από τις Δυτικές χώρες (αφού είναι γνωστό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεν θα υποστηρίξουν εύκολα νέο πακέτο κυρώσεων στον ΟΗΕ),όπως εμπάργκο στην εξαγωγή διυλισμένων πετρελαϊκών παραγώγων και στην βενζίνη, ενώ η εφαρμογή θα γίνει από πλοία που θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των Ιρανικών λιμανιών στο Κόλπο.
  • Το τρίτο βήμα αφορά την ενεργοποίηση ευρύτερα σκληρών μέτρων, που θα προετοιμάσουν….
  •  το τέταρτο βήμα που είναι η εκ μέρους των ΗΠΑ (η και του Ισραήλ) αεροπορική και πυραυλική επίθεση εναντίον 40 και πλέον στόχων.

Το Ισραήλ επιφυλάχτηκε να απαντήσει και εξετάζει την Αμερικανική πρόταση. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ του ΟΜΠΑΜΑ έχουν πειστεί για την Ιρανική πυρηνική απειλή και είναι έτοιμες να αναλάβουν την πρωτοβουλία της αεροπορικής και πυραυλικής επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων και να μην αφήσουν το Ισραήλ μόνο του να εκτελέσει την επιχείρηση και τούτου για να μην προκαλέσει την μήνιν των αραβικών κρατών. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και στο εξής θα δείχνει ευρύτερο στρατιωτικό προφίλ, κάτι που ήδη είναι εμφανές από τις πρόσφατες μετακινήσεις υποβρυχίων από την Χάιφα προς την Ερυθρά Θάλασσα , στον κόλπο της Άκαμπα , όπου ευρίσκεται η Ισραηλινή πόλη του Ειλάτ, τις γεωγραφικά διευρυμένες αεροναυτικές ασκήσεις, την πιο συχνή “επισκεψιμότητα” των Ισραηλινών σε κράτη της Ανατολικής Αφρικής, καθώς και πολλά άλλα. Ακόμη να αναφέρουμε την μυστική συμφωνία (καθόσον όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε, αλλά «διαψεύστηκε» από τους ενδιαφερόμενους)  Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, για την άδεια διέλευσης Ισραηλινών Α/Φ πάνω από τον εναέριο χώρος της.
ΤΑ ΜΕΣΑ.
Τα μέσα που το Ισραήλ δύναται να χρησιμοποιήσει για μια τέτοιας μορφής επιχείρηση είναι όλων των ειδών, δηλαδή χερσαία, εναέρια, αλλά και θαλάσσια. Ίσως είναι ελάχιστα γνωστό ότι το Ισραήλ έχει την δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος και με τα τρία προαναφερόμενα μέσα και είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει αυτή την δυνατότητα. Πυρηνικά όπλα, αλλά και πύραυλοι μεγάλης εμβελείας  δύναται να μεταφερθούν και να αφεθούν για χειρουργικής ακρίβειας κτυπήματα από τα Α/Φ F-16 Ι και  F-15 I , από τους βαλλιστικούς πυραύλους  JERICHO III και  III και τέλος και αυτό είναι σημαντικό από τα τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου   DOLPHIN, Γερμανικής κατασκευής.  Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες το Ισραήλ, μετά την παραλαβή των τριών Υ/Β κατά το 2001-2002 προέβη σε τροποποιήσεις στα   συγκεκριμένα Υ/Β και έχει αναπτύξει ένα ίδιον σύστημα,  ώστε να είναι δυνατή η κάθετη εκτόξευση  πυραύλου  τύπου Cruise. Έτσι τα Ισραηλινά Υ/Β τύπου DOLPHIN δύνανται να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τύπου CruisePOPEYE TURBO με εμβέλεια από 200 μέχρι και 350 ΚΜ, που δύνανται να φέρουν ακόμη και ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ, που φυσικά το Ισραήλ διαθέτει!!!!

 

dolphin sub a.jpg
Ισραηλινό Υ/Β κλάσης DOLPHIN

Ήδη το Ισραήλ έχει κάνει δοκιμαστικές και κυκλωτικές κινήσεις  του Ιράν όπου  τα Υ/Β λαμβάνουν επιθετική διάταξη, με ένα Υ/Β να ευρίσκεται στην Μεσόγειο  θάλασσα, το δεύτερο στην Ερυθρά θάλασσα και το τρίτο στην Αραβική θάλασσα. Για την μετάβασή των στην Ερυθρά και Αραβική θάλασσα απαιτείται η  διέλευση τούτων από την διώρυγα του Σουέζ, κατόπιν έγκρισης της Αιγύπτου, η οποία και δόθηκε.

jericho.jpg

Το επόμενο μέσο εκτόξευσης είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι JERICHO I.II και III , οι οποίοι έχουν εμβέλεια μέχρι 4.800 ΚΜ (οι JERICHO  III), το δε Ισραήλ κατά πάγια τακτική του δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξή των. Μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να βρεις φωτογραφίες των βαλλιστικών πυραύλων, που φυσικά φέρουν εκτός από συμβατικές κεφαλές και πυρηνικές τοιαύτες.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διαθέτει ακόμη τους Αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς  Lance,  με εμβέλεια 130 ΚΜ!!

                        Φυσικά το τρίτο και πιο αξιόπιστο και ακριβές μέσο είναι το αεροπορικό όπλο. Σύμφωνα  με  κορυφαίο Αμερικανικό Στρατηγικό Ινστιτούτο , το  Center for Strategic & International Studies (CSIS)  στην  Washington,  του οποίου το  “think tank”   ανέλυσε όλους τους παράγοντες για μια επιτυχή αεροπορική και πυραυλική επίθεση (όπως αναγκαιούντα Α/Φ, πόσες PG  βόμβες είναι απαραίτητες, ποσότητες καυσίμων κλπ)   κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ως επίσης και την στρατιωτική δομή και Α/Α ικανότητες του Ιράν, διαπίστωσε ότι το Ισραήλ από μόνο του με τα Α/Φ του, τα  F16 I και τα F15 I μπορούν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την αποστολή αυτή.

F15Ib.jpg
F 15I σε πτήση
F16b.jpg
F 16I σε σχηματισμό.

Η ίδια  ομάδα ανάλυσης, η δεξαμενή σκέψης  (think tank),  πέραν της επάρκειας των Α/Φ διαπίστωσε ότι το Ισραήλ διαθέτει επάρκεια ικανού συστήματος πληροφοριών και ηλεκτρονικών συστημάτων πλέον, κάτι που σε προηγούμενες αναλύσεις και εκτιμήσεις δεν υπήρχε. Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οι πιθανοί άξονες (δρομολόγια)  των Ισραηλινών  Α/Φ, κατά την αεροπορική επίθεση  θα είναι τρεις: Ο πρώτος άξων θα είναι ο Ανατολικός και θα διέρχεται πάνω από την Σαουδική Αραβία, ο δεύτερος άξων ο Κεντρικός θα διέρχεται πάνω από το Ιράκ και ο τρίτος άξων , ο Βόρειος θα διέρχεται πάνω από την Τουρκία. Η κυρία προσπάθειά των Ισραηλινών θα είναι από τον τρίτο άξονα λόγω της Ισραηλινής υπεροχής στον τομέα των ηλεκτρονικών μέτρων και αντιμέτρων (electronic warfare EW)
Εκτιμάται ότι η καταστροφή επτά (7) έως εννέα (9) στόχων θα είναι αρκετή για την οριστική ματαίωση του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η λίστα των στόχων έχει ως εξής:

  • Lashkar Abad (Λασκάρ Α Μπάντ) : Περιοχή στον Βορά κοντά στα Τουρκικά σύνορα. Είναι το μέρος όπου γίνεται ο μυστικός εμπλουτισμός του ουρανίου.
  • Tehran (Τεχεράνη): Στην πρωτεύουσα του Ιράν υπάρχουν τα κεντρικά εργαστήρια για την ανάπτυξη των ατομικών οπλικών συστημάτων, υπάρχουν δε και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

 

  • Arak (Αράκ): Πόλη στο κεντρικό Ιράν, όπου ένα εργοστάσιο βαρέως ύδατος ευρίσκεται υπό κατασκευή, με σκοπό την παραγωγή πλουτωνίου για τις (ατομικές) βόμβες.
  • Isfahan (Ισφαχάν): Πόλη στο κεντρικό Ιράν (υπέροχη πόλη με θαυμάσια αραβουργήματα), όπου πλησίον της πόλης είναι εγκατεστημένα ένας ατομικός αντιδραστήρας και εργαστήρια για εμπλουτισμό του ουρανίου και υπάρχουν ακόμη  φυγοκεντρωτές και οπλικά συστήματα.

 

  • Natanz (Νατάνζ): Πόλη όπου ευρίσκονται οι κύριες  εγκαταστάσεις για τον εμπλυτισμό του ουρανίου.
  • Ardekan (Αρντεκάν): Περιοχή στην νοτιότερη απόληξη της Ιρανικής επικράτειας, όπου ευρίσκονται πολλές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

 

  • Saghand (Σιαγκάντ): Η κυριότερη περιοχή εξορύξεως ουρανίου (με τα περισσότερα αποθέματα)  του Ιράν.
  • Bushehr (Μπουσέχρ): Πόλη στις ακτές του Περσικού κόλπου στο Νότο, όπου είναι εγκατεστημένος ο μεγαλύτερος ατομικός αντιδραστήρας του Ιράν, Ρωσικής κατασκευής.

 

  • Gachin (Γκασίιν), περιοχή κοντά στα στενά του Ορμούζ, στο Νότο, όπου υπάρχουν ορυχεία ουρανίου και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις είναι εν δυνάμει στόχοι μιας αεροπορικής – πυραυλικής επίθεσης είτε από το Ισραήλ, είτε από τις ΗΠΑ, είτε και από τους δύο.
F15I.jpgF16Ia.jpg
F-15 I                                                           F-16 I

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για την επίθεση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο και δεδομένο, ότι ευρίσκεται στο τελικό στάδιο, αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το νέο δεδομένο είναι ότι στο παιγνίδι εκτός του Ισραήλ μπαίνουν τώρα και οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο δεν αποτρέπουν το Ισραήλ από μία τέτοια ενέργεια, αλλά αντιθέτως το συνδράμουν, το ενισχύουν και είναι έτοιμες να αναλάβουν και μόνες τους την όλη επιχείρηση. Ήδη τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν με πρόσφατες δηλώσεις στην κυριολεξία έδωσαν το πράσινο φως στο Ισραήλ για μία τέτοια μελλοντική ενέργεια, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και δεν μπορούν να επιβάλλουν την εξωτερική του πολιτική. Βέβαια τα παραπάνω είναι υποκριτικά αφού την ίδια ώρα ΗΠΑ και Ισραήλ συνεργάζονται σε θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα σε έξυπνα και υπερσύγχρονα  όπλα, που είναι κατάλληλα για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις.
ARROW.jpg Ήδη έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία οι βλητικές δοκιμές στην Νεβάδα του εξελιγμένου αντιπυραυλικού- αντιβαλλιστικού  συστήματος ARROW 2, του πιο προηγμένου στον κόσμο, με το πανίσχυρο και εξαιρετικό ραντάρ  και σύστημα ελέγχου πυρός GREEN PINE, που διαθέτει ήδη το Ισραήλ, όπως και το    5.300 pound βλήμα μεγάλης   διάτρησης  Massive Ordnance PenetratorMOP , το οποίο είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει οχυρωματικά έργα από μπετόν (bunkers) σε βάθος 61 μέτρων.

Arrow 2
Μετά  όλα τα παραπάνω  τα ερωτήματα  εξακολουθούν  να παραμένουν και να προβληματίζουν. Θα κάνει   προληπτική επίθεση το Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών  εγκαταστάσεων του Ιράν και αν ναι, πότε? Θα είναι μόνο του ή θα το συνδράμει και άλλο κράτος? Θα αναλάβει τους χειρισμούς και τις επιχειρήσεις αν χρειαστούν μόνο οι ΗΠΑ η θα συμμετέχουν και άλλες χώρες? Σε όλα τα παραπάνω κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτο τρόπο και πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Η μυστικότητα σχεδίασης, προετοιμασίας και χρόνος ενέργειας είναι απόλυτα επιβεβλημένες, για να έχει επιτυχία. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση αν αποφασιστεί να γίνει η προληπτική αυτή επίθεση είναι δυνατόν να γίνει είτε από τις ΗΠΑ μόνες τους και χωρίς την συμμετοχή του Ισραήλ, για να μην προκαλέσουν τον Αραβικό κόσμο. Το Ισραήλ από την άλλη είναι ικανό να προετοιμάσει και να εκτελέσει επιτυχώς μια επιχείρηση τέτοιας μορφής και θα το κάνει μόνο του, αν εκτιμήσει ότι το Ιράν πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου του και οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει επί τούτου. Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή του και δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ενός πυρηνικού Ιράν στην περιοχή του. Θεωρεί ότι διακυβεύεται η ύπαρξή του αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Θέλουν μόνο αυτοί να κατέχουν πυρηνικά όπλα στην περιοχή , για να αισθάνονται έτσι ασφαλείς. Επιμένουμε ότι αν εκτιμήσουν ότι το Ιράν ευρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του, τότε γνωρίζοντας την νοοτροπία τους και τον τρόπο σκέψης των θα κτυπήσουν σίγουρα το Ιράν, αδιαφορώντας για την διεθνή κριτική, τους ελλοχεύοντες κινδύνους έστω και αν  διακινδυνεύσουν μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μια γενική καταστροφή. Εξάλλου δύο φορές το έχουν κάνει μέχρι τώρα, τη μία καταστρέφοντας τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ και την άλλη πρόσφατα εναντίον εν εξελίξει πυρηνικών μυστικών εγκαταστάσεων στη Συρία με το μακρύ χέρι του Δαυίδ την πολεμική του αεροπορία.  Σε ότι αφορά τα  μέσα που θα χρησιμοποιήσει είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί το αεροπορικό όπλο, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση των Υ/Β DOLPHIN και των βαλλιστικών πυραύλων  JERICHO , ως συνεπικουρούμενα την  ενέργεια της αεροπορίας. Ας μην ξεχνάμε την περυσινή άσκηση που διεξήγαγαν στο Αιγαίο με την συμμετοχή περίπου 150 Α/Φ, που όπως αναφέρθηκε στον τύπο ήταν μια πρόβα τζενεράλε για επίθεση κατά του Ιράν, κάτι που η Ελλάδα επισήμως αρνήθηκε, θέμα που δεν θα πρέπει να το εμβαθύνουμε και να αναφερθούμε περισσότερο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι ΗΠΑ μπαίνουν πλέον δυνατά στο παιγνίδι και είναι πολύ πιθανόν να οργανώσουν και να εκτελέσουν αυτές την επιχείρηση. Σε ότι αφορά την αμυντική  προστασία του Ισραήλ, που θα είναι (το Ισραήλ)  ούτως η άλλως στόχος του Ιράν, εκτιμούμε ότι το αντιπυραυλικό, αντιβαλλιστικό  σύστημα ARROW 2, που ήδη διαθέτει το Ισραήλ  είναι αξιόπιστο και εξαιρετικό, μένει όμως να δοκιμαστεί και στην πράξη αν είναι τόσο καλό όπως φαίνεται και λέγεται ότι είναι και τι δυνατότητες έχουν οι πύραυλοι του Ιράν. Σε ότι αφορά τον χρόνο που θα εκτελεστεί η επιχείρηση, ακόμη και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου με τον αρχηγό  του γενικού επιτελείου Αντγο Ασκενάζυ , όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα δεν γνωρίζουν την ημερομηνία ακόμη. Κατά την άποψή μας θα δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία για την συμμόρφωση του Ιράν και την διακοπή η επιβράδυνση του προγράμματός του, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, καθόσον είναι εθνικό πρόγραμμα εγκεκριμένο  από τον πνευματικό ηγέτη της χώρας, άρα νόμος απαράβατος. Το Ισραήλ, ή οι  ΗΠΑ ή και οι δύο μαζί  με αιφνιδιαστικό τρόπο και όταν δεν θα το περιμένει κανείς, άρα σε στιγμή που φαίνεται να επικρατεί ηρεμία, σύνεση και λογική  θα εκδηλώσει-ουν την επίθεση κατά βάση με το αεροπορικό όπλο, με μαζικούς βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των χώρων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.  Το Ιράν θα εκδηλώσει την αντίδρασή του με μαζικές επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και αεροπορικές προσβολές κατά Ισραηλινών (κυρίως) και αμερικανικών στόχων. Το εφιαλτικό σενάριο δεν γνωρίζουμε πως θα τελειώσει και ποία τα αποτελέσματά του. Ελπίζουμε να μην είναι όπως προαναφέραμε, ο βιβλικός Αρμαγεδών. 

                                                                             Πικέρμι 25 Αυγούστου 2009
Υπτγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης
                                                                                  Πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ

Αφήστε μια απάντηση