ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΟΥ JEREMY ROGER NEWMAN
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΚΥΡΙΟΥ JEREMY ROGER NEWMAN
O Eξοχώτατος Πρέσβης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, κ. Jeremy Roger Newman, γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Σπούδασε στην Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα και Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπτριτς, απ΄όπου έλαβε πτυχίο Α΄Τάξεως στην Ιστορία.
Ορίσθηκε Πρέσβης στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008.
Από τον Ιούλιο του 2006 ήταν 1ος Βοηθός του Γραμματέως Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ της χώρας του.
Το 2005-1006 ήταν 1ος Βοηθός του Γραμματέως Αμερικής – Ευρώπης.
Το 2001-2005 υπήρξε Πρέσβης στην Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία.
Το 1998-2001 υπήρξε Βοηθός του Γραμματέως της Διευθύνσεως Στρατηγικής Πολιτικής και του Κλάδου Πληροφοριών.
Το 1994-1998 ήταν Βοηθός Γραμματέως στη Διεύθυνση Διεθνών Θεμάτων του Πρωθυπουργικού Γραφείου και μέλος της Δυνάμεως Αντιμετωπίσεως Καταστροφών της Κοινοπολιτείας.
Το 1980-1994 υπήρξε Ανώτερος Αναλυτής και αργότερα επικεφαλής του Κλάδου του Γραφείου Εθνικών Αναλύσεων.
Το 1982-1985 ήταν 2ος Γραμματεύς στην Ουάσιγκτον και το 1979 καθώς και το 197201979 3ος Γραμματεύς στο Δουβλίνο και Βελιγράδι αντίστοιχα και μέλος της Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κοινοπολιτείας.
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ
ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ
κ. JEREMY ROGER NEWMAN ΤΗΝ 28 ΜΑΪΟΥ 2008
…..Πραγματοποιήθηκε, την 11.00 ώρα της 28 Μαΐου 2008, στην αίθουσα «Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ» του Υπουργείου Εξωτερικών, η μηνιαία συνάντηση των μελών της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ, κατά την οποία ομίλησε ο νέος Πρέσβης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας κ. Jeremy Roger Newman με θέμα : «Η προσέγγιση της Αυστραλίας στα Παγκόσμια Θέματα».
Το Εξοχώτατο Πρέσβη προσεφώνησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Καζούκας με τους παρακάτω λόγους :
Εξοχώτατε Πρέσβη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, κ. Τζέρεμυ Νιούμαν,
Κυρίες, Κύριοι,
Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμώς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση.
Εξοχώτατε κ. Πρέσβυ,
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα δια την τιμή που μας κάνατε να είσθε ο ομιλητής κατά τη σημερινή συνάντηση των μελών μας.
Η Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΕΣΜΕ) είναι μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθη το 1994 από ανωτάτους, εν αποστρατεία, αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει ως σκοπό τη μελέτη θεμάτων στρατηγικής, γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής, οικονομίας και περιβάλλοντος, που επηρεάζουν το εγγύς και μεμακρυσμένο προς την Ελλάδα περιβάλλον. Αριθμεί περίπου τα διακόσια πενήντα (250) μέλη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων – Ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, σπουδαστές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Συνεργάζεται με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, με αντίστοιχα Ινστιτούτα εσωτερικού και εξωτερικού.
Εκπονεί μελέτες, διοργανώνει σεμινάρια, διεθνή συνέδρια. Κοινοποιεί τις απόψεις – προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, που έχουν δικαίωμα λήψεως αποφάσεων. Εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ».
Η λειτουργία της ΕΛΕΣΜΕ βασίζεται στην εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά εργασίας των μελών.
Οικονομικά υποστηρίζεται από τις συνδρομές, χορηγίες και δωρεές μελών και φίλων.
Κύριε Πρέσβυ,
Οι λαοί της μακρινής Αυστραλίας και της Ελλάδος ευρέθησαν δια πρώτη φορά ο ένας δίπλα στον άλλο, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, την άνοιξη του 1941, όπου Έλληνες, Αυστραλοί, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και δημοκρατία, έδωσαν κατά της Γερμανίας τιτάνιο υποχωρητικό αγώνα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, τη Μακεδονία, μέχρι τη νήσο Κρήτη. Ένας αγώνας που διήρκεσε επί πενήντα περίπου ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εκδήλωσης της Γερμανικής επίθεσης κατά της Ρωσίας, η οποία με σύμμαχο πλέον και τον Ρωσικό, βαρύ, χειμώνα κατάφερε την λαμπρά νίκη κατά της Γερμανίας.
Η φιλία των δύο λαών εσφυρηλατήθη στα πεδία των μαχών και βασισμένη σε κοινά ιδανικά, αρχές και αξίες διατηρείται μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει στα ίδια επίπεδα, αφού πλέον στη χώρα σας υπάρχουν επτακόσιες, και πλέον, χιλιάδες Αυστραλοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής, με μία ανθούσα ορθόδοξη Εκκλησία.
Κύριε Πρέσβυ,
Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την επέτειο της τελευταίας μάχης του κοινού μας αγώνος, της μάχης της Κρήτης, του Μαΐου του 1941. Ακολουθεί δε και τρεις μόλις ημέρες από την πρόσφατη εκδήλωση στη φίλη Αυστραλία από Σλαβογενείς Αυστραλούς πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ των θέσεων της γείτονος πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας (FYROM), που σφετερίζεται το όνομα «Μακεδονία» και τρέφει αλυτρωτικές τάσεις κατά της Ελληνικής Μακεδονίας. Της Μακεδονίας, την οποία οι πρόγονοί σας και προγονοί μας έσπειραν με τα οστά τους και επότισαν με το αίμα τους.
Θέλομε να πιστεύομε πως, και σ’ αυτό το σύγχρονο αγώνα της Ελλάδος, οι φίλοι Αυστραλοί θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων, μη επηρεαζόμενοι από πρόσκαιρες φιλίες και δόλιες σκοπιμότητες.
Αγαπητοί Εταίροι και Φίλοι,
Πρέπει να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών δια τη δωρεάν διάθεση της ωραίας αυτής αιθούσης και τη φιλοξενία, να ευχηθούμε συνέχεια στη συνεργασία και, γιατί όχι, η εδώ παρουσία μας να σταθεί αφορμή αποκτήσεως εταίρων και εκ του διπλωματικού σώματος, αφού ευρισκόμεθα στην καρδιά του.
Παρακαλώ, το συντονιστή της σημερινής εκδήλωσης το Στρατηγό κ. Παναγόπουλο Στυλιανό, μέλος της ΕΛΕΣΜΕ, να πάρει το λόγο.
Σας ευχαριστώ
Ο συντονιστής της ομιλίας, Αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Παναγόπουλος, πριν την παρουσίαση του βιογραφικού του Αυστραλού Πρέσβεως, προλογίζοντας είπε :
Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας, είναι μία χώρα, που συνιστά την πέμπτη «μικρότερη» Ήπειρο της υφηλίου, αποτελούμενη από μία κύρια νήσο, τη νήσο της Τασμανίας και αριθμό άλλων μικρότερων στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Γειτονικές της χώρες είναι η Ινδονησία, Ανατολικό Τιμόρ, Παπούα, Νέα Γουϊνέα, οι Νήσοι του Σολομώντος, Βανάτου, Νέα Καληδονία και Νέα Ζηλανδία.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χώρα κατοικείται από αυτόχθονες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μετά από σποραδικές επισκέψεις ψαράδων, οι Ολλανδοί την ανακάλυψαν το 1606 και αργότερα, περί το 1770, οι Άγγλοι την αποίκισαν με καταδίκους, δημιουργώντας την πρώτη αποικία της Νέας Ουαλίας.
Την 1η Ιανουαρίου 1901, οι έξη αποικίες που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε, έγιναν Ομοσπονδία, συγκροτώντας την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας.
«Terra Australis incognita» δηλαδή «χώρα νότια, άγνωστη» και το λατινικό νότια «Australis», έγινε το Αγγλικό «Αustralia».
Η Αυστραλία έχει έκταση 7.600.000 τετρ. χιλιόμετρα, 34.000 χιλ. ακτογραμμή και 8.000.000 τετρ. χιλιομ. Αποκλειστική Oικονομική Zώνη (AOZ). Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 21.200.000 κατοίκους, η οικονομία της είναι δυτικού τύπου με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο του Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Γαλλίας. Είναι δημοκρατική χώρα, που συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε πλήθος ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ (Κύπρος, Σινά, Σουδάν, Τιμόρ κ.α.) καθώς και με τις ΗΠΑ σε Ιράκ, Αφγανιστάν
Η Ελλάδα και η Αυστραλία είναι φίλες χώρες καθόσον μοιράζονται τις αυτές πολιτιστικές και πολιτικές αξίες, έχουν συμπολεμήσει σε αγώνες για την ελευθερία όπου ικανός αριθμός Αυστραλών πολιτών άφησε την τελευταία του πνοή σε ελληνικό έδαφος, ενώ ένα ικανό τμήμα Αυστραλών πολιτών είναι ελληνικής καταγωγής, αποτελώντας μία διαχρονική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο σημερινός ομιλητής μας, Εξοχώτατος Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Jeremy Roger Newman είναι διπλωμάτης καριέρας.
Γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Σπούδασε στην Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα και Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπτριτς, απ΄όπου έλαβε πτυχίο Α΄Τάξεως στην Ιστορία.
Ορίσθηκε Πρέσβης στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008.
Από τον Ιούλιο του 2006 ήταν 1ος Βοηθός του Γραμματέως Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ της χώρας του.
Το 2005-1006 ήταν 1ος Βοηθός του Γραμματέως Αμερικής – Ευρώπης.
Το 2001-2005 υπήρξε Πρέσβης στην Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία.
Το 1998-2001 υπήρξε Βοηθός του Γραμματέως της Διευθύνσεως Στρατηγικής Πολιτικής και του Κλάδου Πληροφοριών.
Το 1994-1998 ήταν Βοηθός Γραμματέως στη Διεύθυνση Διεθνών Θεμάτων του Πρωθυπουργικού Γραφείου και μέλος της Δυνάμεως Αντιμετωπίσεως Καταστροφών της Κοινοπολιτείας.
Το 1980-1994 υπήρξε Ανώτερος Αναλυτής και αργότερα επικεφαλής του Κλάδου του Γραφείου Εθνικών Αναλύσεων.
Το 1982-1985 ήταν 2ος Γραμματεύς στην Ουάσιγκτον και το 1979 καθώς και το 197201979 3ος Γραμματεύς στο Δουβλίνο και Βελιγράδι αντίστοιχα.
Ακολούθως ο κ. Πρέσβης, λαμβάνοντας το λόγο είπε
Σκοπός στην παρούσα ομιλία είναι να παρουσιάσω τις προσεγγίσεις της Αυστραλίας, όχι ως κυβερνητική τοποθέτηση επί της πολιτικής της, αλλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα, τις σταθερές της Αυστραλιανής πολιτικής, όπως αυτές σχολιάζονται από ακαδημαϊκούς στρατηγικούς αναλυτές και τους ανά τον κόσμο Αυστραλούς πολιτικούς.
Ένα ενδιαφέρον και διαρκές ερώτημα είναι το πόσο ατομικά βλέπουν οι χώρες τη θέση τους στον κόσμο και πώς διαμορφώνουν τη στρατηγική της πολιτικής τους. Είμαι νέος εδώ για να έχω γνώση της ελληνικής προσέγγισης. Αλλά εγώ προσκαλώμαι σ΄αυτό που ο Γεώργιος Σεφέρης έγραψε το 1942 : «Ένοιωσα ότι η μοίρα μου ευρίσκετο εκεί που οι Έλληνες πάντα υπήρχαν, στο ακριβές σημείο στο οποίο η ζυγαριά γέρνει μεταξύ Ελλάδος και Ανατολής». Νομίζω ότι αυτή η παρατήρηση έχει βάση σε μερικούς Έλληνες πολιτικούς σήμερα.
Ένα σημαντικό θέμα από αυτά που θέλω να παρουσιάσω σήμερα είναι η μεγάλη μετεξέλιξη στις Αυστραλιανές συνθήκες.
Κατ΄αρχήν η κρατούσα άποψη ήταν ότι η Αυστραλία ήταν απομονωμένη, μακριά από τα Κέντρα Ελέγχου των παγκόσμιων δυνάμεων και με ένα βαθμό φόβου ως προς την Ασία. Σήμερα το αίσθημα αυτό έχει φύγει, διότι πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει στρατηγικής σημασίας και οικονομικά σημαντικό τμήμα του κόσμου. Δια μέσου των δραματικών αλλαγών στις περιφερειακές μας συνθήκες, έχουμε κατανοήσει ότι έχουμε ένα μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
Κατ΄αρχάς η Αυστραλία ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας μακριά από τον κόσμο και με τρωτές θαλάσσιες επικοινωνίες με αυτόν. Η αίσθηση αυτή της τρωτότητας αυξήθηκε κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων. Μετά τη Ναυμαχία του Trafalgar, όταν ο Ναύαρχος Nelson κατανίκησε το Γαλλικό και Ισπανικό Ναυτικό, ξεκίνησε η Βρετανική παγκόσμια ναυτική υπεροχή, η οποία προσέφερε ασφαλείς συνθήκες, μέσω των οποίων οι Αυστραλοί προόδευσαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους (και φυσικά εδώ θυμάμαι την προσφορά της Βρετανικής ναυτικής υπεροχής κατά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδος).
Η Αυστραλία έγινε ανεξάρτητος το 1901, με πληθυσμό 4.000.000 κατοίκων σε μία ολόκληρη ήπειρο. Οι Αυστραλοί ακόμη και σήμερα βλέπουν την ασφάλειά τους προερχομένη από τη Μεγάλη Βρετανία. Έτσι όταν κατέρρευσε η ισορροπία δυνάμεων το 1914 στην Ευρώπη, οι Αυστραλοί εγνώριζαν ότι θα είχαν σημαντικά οφέλη σε περίπτωση θετικής εκβάσεως της συγκρούσεως. 61.500 Αυστραλοί έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό, γεγονός που λήφθηκε υπόψη στη συνθήκη ειρήνης των Versailles (Βερσαλλιών), επιβεβαιώνοντας την ανεξαρτησία της ως μέλος της κοινωνίας των εθνών, τοποθετώντας τις σταθερές της αυστραλιανής συνεργασίας με τον κόσμο, για πρώτη φορά.
Η αυστραλιανή διεθνής συμμετοχή στον 20ό αιώνα είναι γνωστή, περιλαμβάνοντας και την Ελλάδα, όπου πολεμήσαμε μαζί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετείχαμε στην Κορέα, Βιετνάμ και στους δύο πολέμους του Κόλπου. Σήμερα έχουμε διαθέσει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, περισσότερες απ΄ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ έχουμε ειρηνευτική παρουσία με δυνάμεις υπό τον ΟΗΕ στην Κύπρο, Σινά, Λίβανο, Σουδάν, Ιράκ, Ανατολικό Τιμόρ και νήσους του Σολομώντος.
Θα ρωτήσετε γιατί; Πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται σ΄ένα καθαρό αίσθημα των Αυστραλών διαμορφωτών πολιτικής, ότι οι συνθήκες και τα αποτελέσματα των παγκοσμίων πολέμων ή του ψυχρού πολέμου θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τα εθνικά μας ενδιαφέροντα. Σήμερα η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση της τρομοκρατίας. Στη δική μας περιοχή, στο νότιο Ειρηνικό, συνεργαζόμεθα με άλλα έθνη της περιοχής, υποβοηθώντας την καλή διακυβέρνηση. Οι συνθήκες από την πτώση ή των υπό κατάρρευση κυβερνήσεων γειτονικών μας χωρών, μπορούν να μας δημιουργήσουν δυσκολίες.
Επειδή λοιπόν δεν αισθανόμεθα απομόνωση, οι Αυστραλοί έχουν επηρεασθεί από την «Ανατολή της Ασίας» και τη σχετιζόμενη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου.
Αυτή η αλλαγή, έχει ενισχύσει την ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή με τη διεθνή πολιτική σε όλα τα επίπεδα.
Η Αυστραλία μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είχε τρεις βασικές στρατηγικές επιλογές :
- Συμμαχία με υπερδύναμη : Η Βρετανία μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εν συνεχεία ΗΠΑ από το 19151.
- Συνεργασία με την Ασία.
- Ενεργός συμμετοχή στα διεθνή θέματα.
Ως προς την πρώτη επιλογή, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα από τους πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, αποδεκτή από το σύνολο των Αυστραλών, παρά το ότι η πολιτική Bush αποδοκιμάζεται από πολλούς. Η συμμαχία αυτή έχει διακομματική υποστήριξη.
Αυτή η επιλογή σχετίζεται και με τη δεύτερη στρατηγική προοπτική (επιλογή). Ο λόγος είναι ότι όπως λένε οι αναλυτές ο 21ος αιώνας, είναι ο αιών της Ασίας. Η Ασία όμως δεν είναι όπως η Ευρώπη. Δεν υφίσταται οργανισμός ασφαλείας όπως το ΝΑΤΟ, ούτε πολιτικός και οικονομικός οργανισμός όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ασία και ο Ειρηνικός είναι το σημείο των τριών πλέον επικίνδυνων περιοχών όπως τα στενά της Ταϊβάν, η χερσόνησος της Κορέας και το Κασμίρ όπου και οι παραδοσιακοί ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων. Έτσι η Αυστραλία ενεπλάκη ενεργά με την ανάπτυξη περιφερειακών μηχανισμών που μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορετικές στρατηγικές και τα οικονομικά ενδιαφέροντα, διαφορετικών εθνών όπως η Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία. Βοηθήσαμε στη δημιουργία του οικονομικού Forum Ασίας-Ειρηνικού, που εκπροσωπεί πληθυσμούς που είναι το 41% του αντιστοίχου παγκόσμιου, το 55% του παγκόσμιου κατά κεφαλήν εισοδήματος και το 49% του παγκόσμιου εμπορίου.
Έχουμε διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ιαπωνία και την Ινδονησία, συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Ασίας και στο Ασιατικό Περιφερειακό Forum, και μνημόνια κατανόησης (ΜOUs) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με περιφερειακές χώρες. Όλα αυτά για να δημιουργηθούν κοινές προσεγγίσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ, όπως είπε πρόσφατα ο Υπ. Εξωτερικών της χώρας μας, πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα, η οποία επιτρέπει στα έθνη της περιοχής μας να εστιάζονται στην οικονομική πρόοδο. Μία περαιτέρω προωθημένη παρουσία και ενεργός συμμετοχή των ΗΠΑ σε Ασία-Ειρηνικό, είναι σημαντική για το μέλλον και για σκοπούς ασφάλειας και προόδου.
Οι ΗΠΑ είναι η παγκόσμια δύναμη που παρέχει ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δυσαρεστούμεθα με αυτήν από καιρού σε καιρό, με τις διάφορες επιλογές της.
Ως προς την τρίτη επιλογή, ενεργός συμμετοχή στα διεθνή δρώμενα, η Αυστραλία πιστεύει ότι κάθε κίνηση που αναπτύσσει διεθνείς πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες και σχέσεις, και ενισχύει τους κανόνες της παγκοσμίου τάξεως, είναι ωφέλιμη για την ασφάλειά μας. Η ασφάλεια που αντλείται από τις διμερείς σχέσεις και συμμαχίες μπορούν να ενισχυθούν από ένα ισχυρό πολύπλευρο σύστημα.
Η Αυστραλία ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και σήμερα είναι η 13η κατά σειρά συμμετέχουσα στον προϋπολογισμό του, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε πάμπολλες ειρηνευτικές αποστολές του οργανισμού. Επιδιώκουμε να ηγηθούμε στη μετεξέλιξη του οργανισμού, ώστε να αντιδρά καλύτερα στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
Ο κόσμος στον οποίον εμείς αρχικά αισθανθήκαμε απομονωμένοι δεν έχει πλέον απόσταση από εμάς. Οι απειλές της τρομοκρατίας, οι αλλαγές του κλήματος, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, δεν προέρχονται από κράτη, απλά περνούν τα σύνορα. Έτσι ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι «η εξωτερική πολιτική, η εξωτερική οικονομική πολιτική και εθνική πολιτική ασφάλειας, πρέπει όλο και περισσότερο να τα δούμε ως φυσική έκφραση και επέκταση των εσωτερικών ενδιαφερόντων των εθνών. Η άποψη αυτή μας δίδει ένα επιτακτικό καθήκον-αποστολή για την παγκόσμια, περιφερειακή και πολύπλευρη εμπλοκή μας. Παράδειγμα η θετική έκβαση στο Αφγανιστάν, θα μας δώσει τη δυνατότητα αντιμετωπίσεως της τρομοκρατίας και στο εσωτερικό μας.
Το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, είναι ίσως για μας περισσότερο δραματικό, σ΄ότι αφορά την οικονομική σφαίρα. Επειδή δεν ανήκουμε σε καμία περιφερειακή ομάδα, και εξαρτώμεθα άμεσα από το διεθνές εμπόριο, η Αυστραλία προσέβλεπε στην παγκοσμιοποίηση ενωρίς. Έτσι η Αυστραλία προετοίμασε για την πρόκληση αυτή, εδώ και τρεις δεκαετίες, την οικονομική μεταστροφή, απογυμνώνοντας δασμούς συνόρων, απελευθερώνοντας την οικονομική και εργατική αγορά. Είμεθα εκφραστές των ωφελειών του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου. Με βάση τα παραπάνω σήμερα η Αυστραλία είναι η 16η καλύτερη οικονομία στον κόσμο και η 5η καλύτερη στην Ασία. Σ΄ότι αφορά την άμυνα, η Αυστραλία είναι 11η παγκοσμίως (από πλευράς δαπανών). Είμεθα μία χώρα μεταναστών με δυναμικά οφέλη στο δημογραφικό. Αυτό έχει τις προκλήσεις, αλλά έχουμε τη τύχη να βρισκόμαστε στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις τρεις πολιτικές επιλογές μας, βασισμένες στη δική μας προσέγγιση, με τις οποίες προσδοκούμε να συμμετάσχουμε σε όλα τα επίπεδα της παγκόσμιας ασφάλειας και προόδου.
Περιληπτικά, η θέση της Αυστραλίας στον κόσμο, την έχει κάνει να εκτιμά ότι πρέπει να εργασθεί σκληρά σε πολιτικές που βοηθούν και εγγυώνται την παγκόσμια ασφάλεια και πρόοδο. Οι ΗΠΑ παραμένουν απαραίτητες στο ορατό μέλλον για τη διασφάλιση της παγκοσμίου σταθερότητας και ασφάλειας. Βλέπουμε ότι το μέλλον μας είναι στην Ασία και ενεργά εμπλεκόμεθα με τη διπλωματία, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία οργανισμού για την ασφάλεια στην περιοχή. Πιστεύουμε στην ανάγκη να δίδουμε όσα μπορούμε για να ενισχύσουμε το πολύπλευρο σύστημα ως εγγυητές της διεθνούς τάξεως, για να εμποδίσουμε μία άλλη κατάρρευση αυτής όπως τον 20ό αιώνα.
Και θα πρέπει να πω ότι η Αυστραλία είναι έτοιμη να εργασθεί σε όλα τα θέματα με την Ευρώπη. Συνεργαζόμεθα στενά σε όλα τα πολύπλευρα fora, για τις κλιματικές αλλαγές, αφοπλισμό, μη διάδοση πυρηνικών όπλων και τρομοκρατία. Έχουμε αυξήσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ειρηνικό και Ασία, και όπως τόνισα σήμερα, οι διεργασίες στην περιοχή αυτή, θα είναι αποφασιστικό κλειδί για το μέλλον μας.