Blog

Κατηγορούν τον Μενέντεζ που πιέζει τον Ερντογάν και καταγγέλλει την κατοχή!

Κατηγορούν τον Μενέντεζ που πιέζει τον Ερντογάν και καταγγέλλει την κατοχή!

Κατηγορούν τον Μενέντεζ που πιέζει τον Ερντογάν και καταγγέλλει την κατοχή!

Βενιζέλος Κώστας

Είναι ολόκληρο αφήγημα, μια ιδεολογία της προσαρμογής, θέτει συστηματικά στο στόχαστρο ό,τι θεωρείται για τους ίδιους ενοχλητικό. Το ίδιο ισχύει για ξένους και για Κυπρίους. Μπαίνουν ετικέτες, γίνονται απαξιωτικές αναφορές, επιχειρείται η αποδόμηση τους. Από αυτό δεν γλύτωσε ούτε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, δεν διατυπώνει τις θέσεις του, δεν εκφράζει την πολιτική του ευκαιριακά και μόνο όταν βρίσκεται σε Ελλάδα και Κύπρο. Το κάνει συνεχώς και με αποφασιστικότητα. Δεν μασά τα λόγια του και εκφράζει τις απόψεις του, επειδή έτσι θεωρεί ο ίδιος ότι είναι το σωστό και το δίκαιο.

Οι γνωστοί, λοιπόν, ιδεολόγοι της προσαρμογής, της αποδοχής, άρχισαν τη συνωμοσιολογία και τις κατά παραγγελία ερμηνείες. Περίπου υποστηρίζουν ότι ο Ρομπερτ Μενέντεζ είδε φως και μπήκε! Ήλθε για ένα κοινωνικό γεγονός που προσκλήθηκε να παραστεί και με την ευκαιρία… είπε να βγάλει και μερικές ομιλίες για να ικανοποιήσει τους… ιθαγενείς. Είναι ως να λένε αυτοί πως όλα προσαρμόστηκαν, “ευθυγραμμίστηκαν τα αστέρια”, για να παραστεί ο Αμερικανός αξιωματούχος σε γάμο, στον οποίον προσκλήθηκε. Και το συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων και η συνάντηση με τον Πρόεδρο, η τελετή στην Αρχιεπισκοπή, ακόμη και το γεύμα στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όλα προσαρμόστηκαν στο ιδιωτικό πρόγραμμα του κ. Μενέντεζ; Αυτό θέλουν να μας πουν;

Είναι σαφές πως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ενοχλεί, όπως ενοχλούν όσοι κατηγορούν την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή, για την εν γένει συμπεριφορά της. Θεωρούν αυτές τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις υπερβολικές και “εθνικιστικές” ( όταν προέρχονται από Ελληνοκύπριους), επειδή “χαλούν το κλίμα” και “αναδεικνύουν, διευρύνουν τις διαφορές”. Κοντολογίς, αυτό που λένε είναι πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει η Τουρκία ανενόχλητα για να μην… χαλάσουν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Τους έφταιξε ο Μενέντεζ, τον οποίον κατηγορούν κιόλας, για διάφορα άλλα, θέλοντας να τον πλήξουν. Αναπαράχθηκε σε Κύπρο και Ελλάδα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία μίας δικαστικής υπόθεσης που αφορά τη σύζυγο του, με την οποία δεν ήταν παντρεμένος τότε. Και γιατί αναπαράγεται με σχόλια, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Για να απαξιωθεί και να παρουσιαστεί ότι δήθεν είναι διαμπλεκόμενος. Τους ενδιαφέρει πρωτίστως να απαξιωθούν τα όσα αναφέρει για την κατοχική Τουρκία. Τους ενδιαφέρει να απαξιωθεί η στήριξη, την οποία προσφέρει στην Κύπρο, στην Ελλάδα.

Ενοχλεί ο Μενέντεζ… 

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τον θέλουν να στέκεται απέναντι στην Τουρκία, να ζητά εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, γιατί αυτό θα πλήξει τις “προσπάθειες για λύση”! Γιατί “πληγώνεται” η Άγκυρα και “δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει”. Άλλωστε τι θα απογίνουν χωρίς τον Ερντογάν, στον οποίο επένδυσαν τόσα πολλά; Ακόμη και τις ακραίες συμπεριφορές του ηγέτη της κατοχικής δύναμης τις… δικαιολογούν. Αν, λένε, δεχόμαστε αυτά που ήθελε ή που πρότειναν οι τρίτοι σε συνεννόηση με την Άγκυρα, θα άλλαζε, “θα ήταν όλα διαφορετικά”. Το λένε όταν ο Ερντογάν κάνει όλα αυτά στην Πύλα ενώ την ίδια ώρα επενδύει σε αναθέρμανση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελλάδα. Είναι βαθιά νυχτωμένοι!

Θέλουν να πλήξουν τον Μενέντεζ για προφανείς λόγους. Και τον κατηγορούν. Όπως κατηγορούν και καθαρές φωνές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, που είναι απέναντι στην κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Τους περιγράφουν “γραφικούς” και “περίεργους”, επειδή υποστηρίζουν αυτά που κανονικά και φυσιολογικά θα έπρεπε να υιοθετούν και οι ίδιοι.

Προφανώς και ο κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, την Ελλάδα και να αναμετράται με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν, παρά τα όσα λένε οι διάφοροι πλατφορμιστές της όποιας λύσης.

slpress.gr