Η νικηφόρα πορεία του Ελληνικού Στρατού οφείλεται:

Η νικηφόρα πορεία του Ελληνικού Στρατού οφείλεται:

  •  Στην μυστική επιστράτευση που είχε διατάξει η Κυβέρνηση του Μεταξά διαβλέποντας από το 1939 τον ιταλικό κίνδυνο.
  •  Στον έγκαιρο εφοδιασμό του ελληνικού στρατού σε πυροβόλα και στην αρίστη απόδοσή τους.
  •  Στην επιλογή και επάνδρωση της γραμμής ΕΛΑΙΑ-ΚΑΛΑΜΑ σαν κύριας αμυντικής γραμμής, επιλογή που απεδείχθη σωστή.
  •  Στην συμβολή των κατοίκων της περιοχής Ηπείρου ανδρών και γυναικών οι οποίοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνος βοήθησαν τα μαχόμενα τμήματα ανοίγοντας δρόμους και μεταφέροντας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση τρόφιμα, πυρομαχικά και τραυματίες.
  •  Στην αξιόλογη δράση του Πολεμικού Ναυτικού και στις ηρωικές ενέργειες της πολεμικής αεροπορίας παρά την υπεροχή των ιταλών.
  •  Στην επάξια διοίκηση του Στρατηγού Κατσιμήτρου και του Συνταγματάρχου Δαβάκη και των λοιπών διοικητών που εμψύχωσαν τους άνδρες τους οι οποίοι πίστεψαν στο δίκαιο του αγώνα.
  •  Και τέλος στην υποτίμηση εκ μέρους των Ιταλών του βαθμού προπαρασκευής και ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων θεωρώντας ότι λόγω αντίθεσης προς το καθεστώς του Μεταξά θα προέβαλαν ασθενή αντίσταση. Ήταν αδύνατο να αντιληφθούν οι Ιταλοί ότι η όποια αντίθεση ήταν θέμα εσωτερικής πολιτικής και όποτε τίθεται θέμα υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας δημιουργείται αυτόματα αρραγής εθνική ομοψυχία και ενότητα.
  •  Το ΟΧΙ που είπε ο Μεταξάς δεν ήταν τυχαίο. Ήταν η ιστορική μας συνέχεια. Γιατί οι Έλληνες έλεγαν πάντα ΟΧΙ σε κάθε επιβουλή όπως ο Μιλτιάδης στο Μαραθώνα, ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες με το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» ο Θεμιστοκλής στη Σαλαμίνα με το «Ίτε παίδες Ελλήνων» ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με το «αυτοπροαιρέτως αποθανούμε μη φεισόμεθα της ζωής ημών», οι αγωνιστές του 1821 με το «Ελευθερία ή Θάνατος», με το «Αλτ εδώ Ελλάς» του Παύλου Μελά. Το ΟΧΙ λοιπόν του Μεταξά ήταν η μυριόστομη ομόψυχη και ομόφωνη απάντηση της ελληνικής ψυχής που δεν τρομάζει, δεν λυγίζει, δεν υποκύπτει, δεν υπολογίζει αριθμούς, δεν δέχεται τη βαρβαρότητα αλλά παραμένει αταλάντευτη στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ακοίμητος φύλακας και οδοιπόρος στη λεωφόρο του εθνικού χρέους.

       Τα όσα διαδραματίστηκαν στα Ηπειρωτικά βουνά συνιστούν αδιαφιλονίκητες εθνικές ιστορικές αξίες και όλοι υποκλίθηκαν στον αγώνα των Ελλήνων. Τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αντιστάθηκε επί 219 μέρες σε δυο αυτοκρατορίες όταν η Γαλλία (η υπερδύναμη της εποχής) 43, η Νορβηγία 61, η Πολωνία 30, το Βέλγιο 18, η Ολλανδία 4, η Γιουγκοσλαβία 3 και η Δανία 0.
       Οι νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13.676. Περίπου 8.000 από αυτούς παραμένουν ακόμη θαμμένοι-άταφοι στα Βορειοηπειρωτικά βουνά.

 

Αφήστε μια απάντηση