Γιατί οι Τούρκοι Ισλαμιστές είναι φυσικός φίλος των Αράβων

Γιατί οι Τούρκοι Ισλαμιστές είναι φυσικός φίλος των Αράβων

Γιατί οι Τούρκοι Ισλαμιστές είναι φυσικός φίλος των Αράβων

 

Μετά από χρόνια έντασης, οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσαν αξιοσημείωτη βελτίωση, με την Άγκυρα να μετατρέπεται σε αρένα υποδοχής επενδύσεων από τις δύο χώρες.

Οι πιο εξέχουσες εκδηλώσεις της πρόσφατα αναδυόμενης εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Κόλπου ήταν μια μεγάλη κατάθεση της Σαουδικής Αραβίας και μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Το Ταμείο Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να καταθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, περιγράφοντας την απόφαση ως «απόδειξη της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει την οικονομία της».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, Νουρεντίν Ναμπατάι, εκτίμησε την κίνηση, λέγοντας ότι είναι «ένα θετικό αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης της σαουδαραβικής διοίκησης στην τουρκική οικονομία».

Μπορεί να υποτεθεί ότι αυτοί οι στόχοι και τα συμφέροντα μπορούν να επιτευχθούν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ο αρχηγός  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανταγωνίζεται τον Ερντογάν για την προεδρία, σημειώνοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα είναι ιδεολογικός ανταγωνιστής των κρατών του Κόλπου και της Αιγύπτου, όπως ήταν κατά καιρούς ο Ερντογάν.

Οι Τούρκοι κοσμικοί κοιτάζουν τη Δύση

Αλλά τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουν οι ηγέτες του Κόλπου είναι ότι οι Τούρκοι κοσμικοί, όπως τώρα οι σύμμαχοι του υποψήφιου προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,  ανέκαθεν κοίταζαν μόνο προς τη Δύση και κανέναν άλλον, και δεν ξέρουν, δεν εκτιμούν ή δεν θέλουν να στραφούν στην αραβική περιοχή, η οποία συχνά θα βρίσκεται στο κάτω μέρος των συμφερόντων τους αν καταλάβουν τα ηνία της εξουσίας στην Άγκυρα, εάν δεν τρέφουν εχθρότητα απέναντί ​​τους.

Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί ότι ο ενθουσιασμός που χαρακτηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στην ομαλοποίηση με τον Άσαντ μπορεί να είναι ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα το Ριάντ, ειδικά επειδή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο που εξυπηρετεί την ιρανική επιρροή στη Δαμασκό και δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική και περιφερειακή κρίση εάν τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης το εφαρμόσουν και υποσχέθηκαν να εκδιώξουν τους Σύρους πρόσφυγες από τη χώρα.

Τουρκική αλληλεγγύη στην δυτική κριτική

Η προσέγγιση του Ερντογάν, η οποία συμφωνεί εν μέρει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και μερικές φορές είναι προκλητική προς τη Δύση, φαίνεται κοντά στην τρέχουσα προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας, και η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη της στο Ριάντ απέναντι στην αμερικανική και δυτική κριτική.

Όσοι γνωρίζουν τις τουρκικές υποθέσεις γνωρίζουν ότι οι ισλαμιστές της Τουρκίας, ακόμη και αν διαφωνούν με τους ηγέτες των αραβικών χωρών ιδεολογικά μερικές φορές, λόγω των ιδεολογικών και ιστορικών τους ριζών, σέβονται τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει μια ιδιαίτερη καθεστώς ως η χώρα των δύο Ιερών Τζαμιών, η οποία υιοθετεί το Ισλάμ ως κρατικό σύστημα για όλους τους Σουνίτες Ισλαμιστές στον κόσμο, ακόμα κι αν διαφωνούσαν μαζί της πολιτικά κατά καιρούς.

Ως εκ τούτου, η παρουσία ενός ισλαμικού κόμματος στην εξουσία σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Μέσης Ανατολής, οικονομικά και στρατιωτικά, αντιπροσωπεύει ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για το Ριάντ και διευκολύνει αποτελεσματικές συνεργασίες.

Arabic Post

The Hellenic Information Team