Blog

Η Πατρίδα μας και το θαύμα των Ελλήνων – Οι Ελληνες έστησαν τον άνθρωπο εις τα πόδια του

Η Πατρίδα μας και το θαύμα των Ελλήνων – Οι Ελληνες έστησαν τον άνθρωπο εις τα πόδια του

Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη

Η ζωή κάθε ανθρώπου βασίζεται εις την ισορροπία δύο συγγενικών εννοιών, η σχέση και η σημασία των οποίων  υπέστη μία αδικαιολόγητη στρέβλωση.  Είναι η ιδιοτέλεια και η δίδυμη αδελφή της ανιδιοτέλεια, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Η αδυναμία του ανθρώπου  να καταλάβει την σημασία της ισορροπίας αυτών των εννοιών έχει ως συνέπεια την δημιουργία  κοινωνικών προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Η ιδιοτέλεια είναι η δύναμη της δραστηριότητας του κάθε ανθρώπου για την ανέλιξη του εις το προσωπικό του περιβάλλον, δηλαδή την ατομική του ζωή, την σταδιοδρομία του, κοινώς λεγόμενο την καριέρα του. Όμως σε όλη του την δράση και ανέλιξη, η συνείδηση του καθενός,  άνευ όμως ουδεμίας εξωτερικής επιβολής, πιέσεων και κανόνων, θέτει ένα όριο, μία κόκκινη γραμμή. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι εκείνη που ανοίγει τα φτερά του ανθρώπου προς την πόρτα της ανιδιοτέλειας, να προσφέρει απρόσκλητα και εθελοντικά  ένα  μέρος των αγαθών της δραστηριότητάς του προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τις έννοιες της Πατρίδος, των Φορέων αυτής και των Νόμων μίας συντεταγμένης λειτουργούσας κοινωνικής ενότητας, σύμπνοιας και αρμονίας. Η ενδυνάμωση αυτών των εννοιών δια της ανιδιοτέλειας του καθενός από εμάς έχει ως  αποτέλεσμα,  την ενίσχυση της Εθνικής Κυριαρχίας, η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρχει,  εάν αυτή δεν στηρίζεται εις την Οικονομική Ανεξαρτησία.

Εμείς οι Έλληνες αναδείξαμε τον μεγαλύτερο πολιτισμό δια της δημιουργίας μας, αλλά πολλές φορές και δια του διχασμού, αυτό το μοναδικό και ανεξήγητο εις την παγκόσμια ιστορία φαινόμενο. Άπειρα είναι τα παραδείγματα της μοναδικής εις την παγκόσμια ιστορία σύγκρουσης μεταξύ έριδας και δημιουργίας των Ελλήνων. Η πνευματική ανέλιξη των προγόνων μας και το αποκορύφωμα αυτής, και όλα τα έργα τους, ανεδείχθησαν, ως γνωστόν, εν μέσω και εμφυλίων συγκρούσεων όπως π.χ. και η τριακονταετής περίοδος σύγκρουσης μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης τέλη του 5ου π. Χ. αιώνα, η οποία δίχασε την Ελλάδα σε 2 στρατόπεδα, ως γνωστόν εν μέσω πολέμου και αποκλεισμού της Αθήνας η συνέχιση των έργων εις την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τον Ναό της Νίκης, τα Προπύλαια κ.α. μνημεία της αιωνιότητας του ελληνικού πνεύματος και δημιουργίας, προσφοράς των Ελλήνων προς την ανθρωπότητα και Παγκόσμιου τώρα θαυμασμού.

Η προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου του Β΄ είναι μία σύνθεση της στρατηγικής τους μεγαλοιδιοφυίας, αλλά συνάμα και της έκφρασης της δύναμης και υπεροχής του ελληνικού πνεύματος. Εκ του λόγου αυτού οι 46 φυλές της Ασίας, του τότε κόσμου,  δεν ήσαν σε θέση να αντισταθούν απέναντι της ανωτερότητας των Ελλήνων. Σήμερα η εικόνα της ανθρωπότητας θα ήταν πολύ διαφορετική, εάν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν υπέκυπτε τόσο νέος, μόλις 33 ετών, εις τον ανεξήγητο και αινιγματικό μοιραίο θάνατό του, που έβαλε τέλος και εις το μεγάλο όραμα των Ελλήνων για μια οικουμενική διακυβέρνηση της ανθρωπότητας. 

Το όνειρο των αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι παρέμειναν αέναοι ονειροπόλοι έφηβοι, ήταν η εξερεύνηση του απέραντου σύμπαντος, ένα σύμπαν το οποίο για αυτούς ήταν ο κόσμος, δηλαδή το κόσμημα της ζωής τους. Μία ζωή με διαρκή ερωτηματικά και ανεξάντλητη θέληση για δημιουργία. Όμως η προσφορά των προγόνων μας, η δημιουργία και το έργο τους, η ανωτερότητά τους, ποτέ δεν απέπνεε απέναντι εις τους άλλους λαούς αλαζονεία, φθόνο, φόβο, τρόμο, αυταρχισμό, επιθετικότητα και απειλές, αλλά μόνο θαυμασμό, σεβασμό, εκτίμηση και διαχρονική αναγνώριση. Το ελληνικό πνεύμα μακροημέρευσε μέχρις σήμερα εις τις συνειδήσεις όλων των λαών της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το μοναδικό εις την Παγκόσμια Ιστορία μέγα θαύμα των Ελλήνων. Ένα θαύμα ενός Λαού προσγειωμένου, νηφάλιου, νουνεχή, ανοιχτόμυαλου οραματιστή, δημιουργικού. που δεν θα ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα. 

Η σημερινή κατάσταση που βιώνει η Πατρίδα μας, και η έξοδος από το κάδρο της κρίσης δύναται να αντιμετωπισθεί, μόνο όταν εμείς ξαναβρούμε τον δημιουργικό εαυτό μας, αποβάλλουμε την επιρρέπεια προς την απόλυτη σιωπή και βωβό κατήφορο, τον λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών της αδιαφορίας, αδράνειας, απραξίας, αφασίας, ανευθυνότητας, ατολμίας και υποκρισίας, τιθασεύσουμε τα πάθη, ενώσουμε και πάλιν τις ηθικές και πνευματικές δυνάμεις μας, και  αναλογισθούμε με εθνική συνείδηση και πίστη τις μεγάλες ευθύνες απέναντι της  Ιστορίας μας,  εις τα εθνικά  ιδεώδη αυτού του Έθνους μας. Το οφείλουμε εις τους υπέροχους και μεγάλους προγόνους μας, εις τους εαυτούς μας, εις τα παιδιά μας, εις την υπέροχη και μοναδική Πατρίδα μας την οποία οφείλουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε, να  προστατεύουμε, να υπηρετούμε, να υπερασπιζόμαστε με πίστη, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια. Το οφείλουμε όμως, ως γνήσιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας,  και εις τους άλλους Λαούς.

Ας φανούμε λοιπόν αντάξιοι απόγονοι εκείνων, οι οποίοι σε όλους τους αγώνες του Έθνους θυσίασαν εις την κάμινο της εθνικής ανάγκης τα πάντα και παρέσχον σε γενεές γενεών το ωραιότερο παράδειγμα της αγάπης προς την Πατρίδα, την Θρησκεία,  την Ελευθερία, την Ιστορία, τις Παραδόσεις. την Οικογένεια και κλασσικές αξίες της φυλής μας. Και από το αθάνατο αυτό παράδειγμα ας αντλούμε όλοι μας την δύναμη της ηθικής αντοχής κατά της νέας μεγάλης δοκιμασίας. Αυτή η αξιολάτρευτη Πατρίδα με τις τόσες ανεκτίμητες παρακαταθήκες όλων μας, είναι η Ψυχή του Γένους μας και οφείλουμε να την προστατεύουμε με πίστη, αγάπη, αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Πιστέψτε με, κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να λυγίσει την Πατρίδα μας, διότι επι χιλιετίες είναι εις την κορυφή της Παγκόσμιας Ιστορίας και Πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι ο Φωτοδότης της Ανθρωπότητας, η πρωτοπόρος εκείνη δημιουργική Δύναμη, η οποία σκέφτηκε, δημιούργησε, ανέλυσε και προώθησε όλες τις πτυχές της Γνώσης, της Σκέψης και του Πολιτισμού. Είναι η Μήτρα των πάντων!

Σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα του Μαρτίου 1975  της μεγαλύτερης Εφημερίδας του κόσμου της New York Times για την ανεκτίμητη και μοναδική προσφορά των Ελλήνων εις την ανθρωπότητα με τον άκρως συγκλονιστικό τίτλο: 

Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο εις τα πόδια του

«……Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν εις τα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος.

Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.

Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν  του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

Οι Έλληνες πίστευαν εις την τελειότητα σε όλα τα πράγματα, για αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση. Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. 

Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».

Γεώργιος Εμ.Δημητράκης

Υποσημείωση: Ο Συντάκτης κρητικής (Μαριού Νομού Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη/Θράκη, τον Προμαχώνα της Ελλάδος. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις το Πανεπιστήμιο της Βόννης και Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια

ΡΗΣΕΙΣ – ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης (Γ.Ε.Δ.): «Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο μεγάλος Έλληνας, ο οποίος κατά την Επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940, δολοφονήθηκε την 28η Οκτ.2018 εις την  ανελεύθερη και καταπιεζόμενη Βόρειο Ήπειρο, για τις ιδέες τις Ελευθερίας, για την Ελλάδα και την Δημοκρατία, κρατώντας μάλιστα εις το χέρι του και την Ελληνική Σημαία».

Νίκος Καζαντζάκης: «Τίποτε γενναίο δεν μπορεί ο άνθρωπος να κάμει στον κόσμο, αν δεν  υποτάξει τη ζωή του σ’ ένα Αφέντη ανώτερό του».

(Γ.Ε.Δ.): Αυτό έκανε ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος, δυστυχώς, δεν τιμάται εις την Μητέρα Πατρίδα των Ελλήνων, ούτε ακόμη με ένα Μνημόσυνο! Ετσι δεν είναι, όταν μερικοί, δυστυχώς, δειλιάζουν, υποτάσσονται και εν ζωή εις τους «Αφέντες» τους,  τους οποίους και φοβούνται!

Αριστοφάνης: «Τους Ήρωες δεν τους βρίσκεις ποτέ εις το σκοτάδι».

Γ.Ε.Δ: «Δυστυχώς πολλοί προτιμούν να ζούνε εις τον σκοτάδι των «Αφεντών» τους!»

Λόρδος Βύρων: «Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό».

Γ.Ε.Δ.: «Δυστυχώς αποτυγχάνουν πολλοί ακόμη και εν τη ζωή!»

(Γ.Ε.Δ.) :«Εις την ζωή διαπρέπει εκείνος ο οποίος βλέπει και ξεχωρίζει τους άλλους για την ορθότητα της σκέψης και την μεγαλοσύνη τους»

(Γ.Ε.Δ.): «Η σωστή κρίση ενός ανθρώπου από τους άλλους εξαρτάται από το μέγεθος της υποκειμενικότητας και της εμπάθειας των άλλων».

Πλάτων: «Γνώμη δύνανται να έχουν άπαντες. Γνώση για να έχουν γνώμη, έχουν;»

Γ.Ε.Δ.: «Σε αυτά τι γνώση έχουν μερικοί ή πολλοί; Διότι η γνώση είναι αλληλένδετη με την συνείδηση».

Ίων Δραγούμης: «Σε όποιους με κατηγορούν ή με περιγελούν, γιατί τους κεντρώ το Εθνικό τους αίσθημα και τους μιλώ αποκλειστικά, θα λέγω: Λοιπόν θέλετε να πεθάνει το Έθνος σας; Αν το θέλετε, πέστε το καθαρά, μην κρυβόσαστε!»

Διονύσιος Σολωμός: «Το Έθνος οφείλει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Ιωάννης Καποδίστριας: «Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύσει εις την καρδίαν μας το αίσθημα το Ελληνικό. Ο φιλήκοος είναι προδότης».

(Γ.Ε.Δ.): «Φρόντισε να βάζεις το χρήμα μόνο εις την τσέπη σου, ποτέ όμως εις την ψυχή σου».

Ρήση του σοφού Στρατηγού Σουν Τζου: «Η πρώτη αρχή του πολέμου είναι η παραπλάνηση, καθώς και η ρήση ότι «εις τον πόλεμο, το πρώτο που πεθαίνει είναι η αλήθεια».

ΕΜΒΟΛΙΟ εναντίον του Govid-19: «Ένα εμβόλιο που είναι αποδεδειγμένα καλό για τον άνθρωπο δεν έχει ανάγκη απο πρόστιμα, τιμωρίες, απολύσεις, φοβέρες, απειλές και δωροδοκίες». Ο δε Albert Einstein είπε: «Αν κάποιος σου προτείνει κάτι τζάμπα, να ξέρεις ότι το προϊόν είσαι εσύ. Να θυμάσαι, ότι όταν σου τάζουν «Ελευθερία», σημαίνει ότι την έχεις χάσει ήδη!».