Blog

Νέα Έκδοση ΕΛΙΣΜΕ: Τα Γερμανικά Εγκλήματα και τα Χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Νέα Έκδοση ΕΛΙΣΜΕ: Τα Γερμανικά Εγκλήματα και τα Χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Απόστολος Γεωργόπουλος: «ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ TΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» της Ελένης Σαββάκη είναι μνημείο τεκμηρίωσης της καταστροφής της Πατρίδας μας από τη Γερμανική κατοχή και της εσκεμμένης αποφυγής της Γερμανίας να μας αποζημιώσει. Μ’ αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο η Ελένη Σαββάκη έχει προσφέρει μιαν αμύθητη υπηρεσία στην Ελλάδα…

Τζανέτος Γκούσκος: Η αξιότιμη συγγραφέας, κυρία Ελένη Σαββάκη, αν και καθηγήτρια Ιατρικής, επιχειρεί ως ιστορικός, και καταφέρνει να αναδείξει λεπτομερώς και σφαιρικά, γνωστές και άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου: Με συνοπτικές περιγραφές των πρωταγωνιστών και φωτογραφίες, με ιστορικά κείμενα και συγκριτικές αναφορές, με πολιτικές που έλαβαν χώρα, με ποσοτικές καταγραφές και αριθμούς. Κι’ όλα αυτά με δομή και ροή ισάξια ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Ευγένιος Δαφνής: Η Ελένη Σαββάκη παγκοσμίου αναγνώρισης νευροεπιστήμονας στρατευμένη στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων καταγράφει και απομονώνει με περιεκτικό τρόπο, ζωντανό γράψιμο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις ναζιστικές θηριωδίες… Η επιτυχής και πολύχρονη διδακτική της εμπειρία απέδωσε ένα εναργές εποικοδομητικό πυκνό ιστορικό πόνημα, ικανό όχι μόνο να διαφωτίσει αλλά και να διεγείρει τις καινούργιες γενιές, καθιστώντας το πολύτιμο βοήθημα για μαθητές και φοιτητές.

Ιωάννης  Μάζης: Η Δρ. Ελένη Σαββάκη μας παρουσίασε μια άκρως επιστημονική και εξαιρετικά τεκμηριωμένη μελέτη των γερμανικών πολεμικών οφειλών του Β΄ ΠΠ προς την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύτιμο κείμενο για κάθε πολιτική ηγεσία της χώρας μας, το οποίο εάν μελετηθεί και αξιοποιηθεί καταλλήλως δύναται να βοηθήσει αποτελεσματικά το ελληνικό καθήκον της διεκδικήσεώς των από την σημερινή γερμανική κυβέρνηση. Το συνιστώ εκθύμως σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.

Ιωάννης Μπαλτζώης: O Θουκυδίδης έχει πει πως «η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Το εξαιρετικό βιβλίο της καθηγήτριας κ. Ελένης Σαββάκη με αφορμή το μεγάλο και ντροπιαστικό ζήτημα, του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα, είναι τελικά ένας ιστορικός Άτλας όλων των γεγονότων, προ, κατά και μετά τον πόλεμο, τις επιπτώσεις και ιδιαίτερα τις προσωπικές και διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδος.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: Το ανά χείρας βιβλίο της καθηγήτριας Ελένης Σαββάκη είναι από πολλές πλευρές πολύτιμο… επαναφέρει το θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, του οποίου  η επιτυχής έκβαση  θα ήταν σε θέση να σώσει την πατρίδα μας  από την αργόσυρτη  καταστροφή, στην οποίαν την καταδίκασαν τα γερμανικής έμπνευσης μνημόνια.

Γιώργος Χαρβαλιάς: Το βιβλίο της Ελένης Σαββάκη για τα γερμανικά εγκλήματα της Κατοχής και τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις που μένουν ανεκπλήρωτες είναι ένας συνοπτικός, αλλά εξαιρετικά τεκμηριωμένος οδηγός αναδίφησης στο σκοτεινό αυτό κεφάλαιο… Σε μια περίοδο που επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας οφείλει να καθιερωθεί ως απαραίτητο επιστημονικό βοήθημα σε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.