15/10/2016. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. συνεχίζει το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»
Στις 15 Οκτωβρίου η κα Ισμήνη Πάττα παρουσίασε το αντικείμενο “Γιατί η Παγκοσμιοποίηση? Εξέλιξη, Ενίσχυση, Εμβάθυνση”. Η κ. Πάττα επιχείρησε ένα ταξίδι στα βαθειά νερά του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, με αφορμή τα παρακάτω ενδεικτικά ερωτηματικά:
•Τι προσδιορίζει την παγκοσμιοποίηση;
•Ποια η εξέλιξή και τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της;
•Ενισχύεται και αν ναι, τότε πώς, από τον ρόλο της άτυπης και της επίσημης διακυβέρνησης (G7,G20);
•Εμβαθύνουν οι περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες / ολοκληρώσεις την παγκοσμιοποίηση ή όχι;
•Έχει όρια η παγκοσμιοποίηση;
Έτσι, η παρουσίαση απετέλεσε ένα συνοπτικό πανόραμα του φαινομένου της οικονομικής παγκοσμιοποίησης από την σκοπιά της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, με χρήση της Ιστορίας ως μεθόδου προσέγγισης
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Στεργίου παρουσίασε το αντικείμενο της Ψηφιακής Οικονομίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο όρος 4η Βιομηχανική Επανάσταση χρησιμοποιήθηκε από τον ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή του World Economic Forum Klaus Swab κατά τη συνάντηση του 2016 και προσδιορίζει ότι δεν αφορά μόνο «έξυπνες» και συνδεδεμένες συσκευές και συστήματα.
Κατά τον Swab, oι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών το οποίο εκτείνεται από την κωδικοποίηση των γονιδίων στη νανοτεχνολογία και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους κβαντικούς υπολογιστές.
Είναι η μίξη αυτών των τεχνολογιών και η αλληλεπίδραση τους στο φάσμα του φυσικού, ψηφιακού και βιολογικού φάσματος τα οποία κάνουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση θεμελιωδώς διαφορετική από τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις και δεν αλλάζει μόνο το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Αφορά σε 21 διαπεραστικές μεταβολές (deep shifts) όπως εμφυτευόμενες τεχνολογίες, ψηφιακή παρουσία, internet στον ρουχισμό, το internet των πραγμάτων, το διασυνδεδεμένο σπίτι, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό κ.α.