Blog

2015-01-02. ‘Οι  Σύγχρονοι  Δωσίλογοι’

2015-01-02. ‘Οι Σύγχρονοι Δωσίλογοι’

Στην τελευταία ‘Ηχώ των Αιθέρων’ (μηνιαία εφημερίδα της ΕΑΑΑ) ξεχώρισα (τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την ποιότητα της χρήσης της γλώσσας) το άρθρο ‘ Σύγχρονοι Δωσίλογοι’ του Αντιπτεράρχου ε.α. Γρηγ. Δ. Νούσια.

Ο Γρηγόρης Νούσιας, ένα από τα αξιολογότερα στελέχη της ΠΑ (είμαστε συμμαθητές στη Σχολή Ικαρων), ξεχώριζε μεταξύ των άλλων για τον περιεκτικό και μεστό λόγο του, με άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μελέτησα καλά το κείμενο, και όπως και άλλα δικά του κείμενα μου άρεσε,  και το ανάρτησα -χωρίς να τον ρωτήσω- με το θάρρος της ποιότητάς του κειμένου και το ομογαλούχημά μας στη ΣΙ.

Για όσους έχουν την απορία Δωσίλογος ή Δοσίλογος:

[λόγ. δωσι– (θ. του αρχ. ρ. δίδωμι, πρβ. δωσίδικος) + –λογος κατά το υπόλογος με βάση τη λαϊκή φρ. δίνω λόγο `λογοδοτώ΄]

‘Οι  Σύγχρονοι  Δωσίλογοι ‘                                                 
΄Δεν είναι δική μου γνώμη, αλλά γνωμικό των σοφών, πως δεν υπάρχει τίποτα δυνατότερο από την ανάγκη΄. Αυτά από τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, γεννήθηκε την ημέρα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στην οποία ο πρεσβύτερος Αισχύλος έλαβε μέρος ως πρόμαχος, και ο δεκαπενταετής τότε Σοφοκλής συμμετείχε στα επινίκια. Κατά τον Αριστοτέλη, ανάγκη είναι ΄το μη ενδέχεσθαι άλλως΄, ήτοι το αναπόφευκτον, το αναπόδραστον. Και κατ’ άλλην διατύπωση, ΄ανάγκη λέγομεν την έξωθεν αρχήν, ή εμποδίζουσαν ή κινούσαν΄.  Κλείνουμε την παρένθεση με τη γνωστή αποστροφή  ΄ανάγκα δ’ ουδέ θεοί μάχονται΄.

ΕΔΩ η συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση