2015-03-01. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΕΘΑ

2015-03-01. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΕΘΑ

Είναι αυτονόητο, αν και ενίοτε ζητούμενο, ότι οι θετικές ή αρνητικές κρίσεις του έργου πολιτικών προσώπων θα πρέπει να γίνονται δίχως κομματικές προκαταλήψεις. Αν και πρόωρη κάθε κρίση για πρόσωπα της νέας κυβερνήσεως, έχοντας την πεποίθηση ότι οι θετικές ενέργειες θα πρέπει να ενθαρρύνονται, επισημαίνονται τα αισιόδοξα πρώτα βήματα του Υπουργού Κου Πάνου Καμένου στο ΥΕΘΑ, τα οποία αναπτερώνουν τις ελπίδες μιας θετικής μεταστροφής στον χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων (ΕΔ). Μεταξύ των ενεργειών του νέου Υπουργού, οι οποίες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας είναι η υπενθύμιση στους άσπονδους «φίλους» μας ότι διεκδικούμε την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με την ρίψη στεφάνου στα Ίμια, την προσπάθεια αναβαθμίσεως της αμυντικής μας βιομηχανίας με αρχική συμφωνία επισκευής αεροσκαφών τύπου «Mirage»στην ΕΑΒ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την προοπτική προμηθείας αμυντικού υλικού από την Ρωσία (δίχως αυτό να θίγει την στρατηγική σχέση με τις συμμαχίες μας) και τις προσπάθειες αποκαταστάσεως κοινωνικών αδικιών σε βάρος των στελεχών των ΕΔ. Εν τούτοις το παρόν άρθρο θα επικεντρωθεί στην ενέργεια του Υπουργού η οποία έχει την πλέον σημαντική συμβολική αξία και η οποία αφορά την άμεση μετάθεση σε παραμεθόριες περιοχές εκατοντάδων οπλιτών θητείας οι οποίοι με πελατειακές συναλλαγές συνωστίζοντο στα στρατιωτικά επιτελεία του λεκανοπεδίου ή υπηρετούσαν την πατρίδα εικονικά, από την οικεία τους.
Σε κάθε πραγματική Δημοκρατία είναι αυτονόητη και απόλυτα σκόπιμη η πολιτική πρωτοκαθεδρία επί των ΕΔ. Εν τούτοις το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ, είναι οι κομματικοποίηση αυτών. Ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρά τις απαιτήσεις για επί μέρους βελτιώσεις, καλύπτει επαρκώς την λειτουργία των ΕΔ, στην πράξη αυτό καταστρατηγείται σε διαρκή βάση. Τα κομματικοποιημένα (και συνήθως ανεπαρκή) μόνιμα στελέχη των ΕΔ αντί να πατάσσονται, επιβραβεύονται και η επαγγελματική αξίασυνήθως έπεται της κομματικής ταυτότητος, με άμεσο αντίκτυπο στην αξιοκρατία και το παράδειγμα στα νεώτερα στελέχη. Τέλος ουδείς γόνος της διοικούσης ελίτ (πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.λπ.), υπηρετεί σε παραμεθόριες περιοχές, κατά παράβαση κάθε Συνταγματικής, νομικής και ηθικής επιταγής.
Ο κύριος Καμένος φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τις επιβλαβείς προεκτάσεις του κομματικού και πελατειακού συστήματος στις ΕΔ. Θα πρέπει να γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι κάθε βήμα προς το ξερίζωμά του εκτρώματος αυτού, θα έχει την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ αλλά και του απλού Έλληνα πολίτη που καμαρώνει τα παιδιά του όταν φυλάσσουν Θερμοπύλες στην πρώτη γραμμή αλλά θλίβεται και αισθάνεται προδομένος όταν οι γόνοι των ταγών του, διαλάθουν ιδιοτελώς αντί να παραδειγματίζουν.
Θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη εάν ο εκάστοτε ΥΕΘΑ αποτελούσε τον κυματοθραύστη των κομματικών παρεμβάσεων, εάν ετιμωρείτο παραδειγματικά κάθε κομματική ειδική σχέση και εμπλοκή (έργω ή λόγω) στελεχών, εάν όχληση των επιτελείων των ΕΔ για προνομιακή εύνοια στελεχών, εστρέφετο δυσμενώς κατά των εν λόγω στελεχών και εάν οι μεταθέσεις οπλιτών θητείας (μετά τον βασικό διαχωρισμό τους σε ειδικότητες), πραγματοποιούντο με κλήρο . Σε κάθε περίπτωση ο Κος Καμένος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι παρεμβάσεις του στον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα αυτό, να μεθοδευθούν και θεσμοθετηθούν κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την συνέχεια εφαρμογής των, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο.

Αφήστε μια απάντηση