Blog

2015-09-19. Operation Inherent Resolve σε Ιράκ και Συρία: Επιχείρηση Στημένη και από πριν Ξεπουλημένη!!

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την νέα στρατηγική των ΗΠΑ κατά του ISIS, δηλαδή του Ισλαμικού κράτους, χαρακτηρίζοντάς την ως  μια «ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική για την καταπολέμηση της  τρομοκρατίας, με σκοπό να υποβαθμίσει, και τελικά να καταστρέψει  το  Ισλαμικό Κράτος». Βέβαια τα αμερικανικά Α/Φ  είχαν στοχοποιήσει το Ισλαμικό κράτος από τον Αύγουστο, όταν οι τζιχαντιστές είχαν αποκεφαλίσει δύο αμερικανούς δημοσιογράφους , που κρατούσαν ομήρους. Αυτή την φορά οι ΗΠΑ απεφάσισαν να δράσουν οργανωμένα και συστηματικά, καλώντας τους συμμάχους των να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Η στρατηγική Ομπάμα εδράζετο σε τέσσερις πυλώνες:
Α.Συστηματική εκστρατεία  αεροπορικών επιδρομών.
Β.Αύξηση της υποστήριξης των δυνάμεων  που μάχονται  τους τρομοκράτες  στο έδαφος. (Φυσικά δεν εννοούσε την υποστήριξη του Συριακού στρατού, αλλά άλλων που δεν είναι απολύτως σαφές!!).
Γ.Χρήση αντιτρομοκρατικών δυνατοτήτων, ώστε να αποτραπούν επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους οπουδήποτε αλλού.
Δ.Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες.
 
Η άνευ ονομασίας αρχικά  επιχείρηση , τελικά ονομάσθηκε τον Οκτώβριο 2014  “Operation Inherent Resolve” («Επιχείρηση Συμφυούς Επίλυσης», ή «Έμφυτη Αποφασιστικότητα» ή «Εγγενής Επίλυση»,  που στα ελληνικά δεν βγάζει κανένα νόημα!!!).  Από τότε και μέχρι τις 8 Σεπτ . 2015,  οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί των  πραγματοποίησαν  53.278  αεροπορικές εξόδους ,  με 6.700  αεροπορικές επιδρομές  κατά  στόχων   στην Συρία και στο Ιράκ,   δαπανώντας  μέχρι τώρα  ένα ποσό κοντά στα 4 δις  δολάρια,  από το αρχικό προϋπολογισθέν των 9.9 δις δολάρια, σύμφωνα με   τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.  Οι περιοχές  υποστήριξης και δράσης  της επιχείρησης ευρίσκονται στο Μπαχρέιν, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία,  την Συρία, την Τουρκία και ΗΑΕ, καθώς  και δυνάμεις υποστήριξης της επιχείρησης που ευρίσκονται  στον Περσικό κόλπο, την Ερυθρά θάλασσα και την Μεσόγειο θάλασσα,  ανατολικά των 25ο , του  γεωγραφικού μήκους.   Παρ’ όλα αυτά το Ισλαμικό κράτος δεν φαίνεται να έχει ηττηθεί, αλλά  παραδόξως (;) επεκτείνει   την δράση   του και την επικράτεια ελέγχου.  Τι συμβαίνει  λοιπόν; Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε.
Στον παρακάτω πίνακα  της CENTCOM , (CENTRAL COMMAND), που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση,  παρατηρούμε τα εξής:
Από τους 10.000 στόχους  που υπέστησαν ζημίες ή καταστράφηκαν πλήρως υπάρχουν άρματα μάχης, κτίρια, θέσεις μάχης, κλπ  χωρίς όμως να αναφέρονται σε αριθμό ανθρώπινων απωλειών.  Σύμφωνα όμως με ανεπίσημους υπολογισμούς οι ανθρώπινες απώλειες του ISIS εκτιμάται ότι  έφθασαν τις 8.500 μέχρι τον Μάιο του 2015. Οι στόχοι που καταστράφηκαν σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο ήσαν: 119 άρματα μάχης, 340 οχήματα Χάμερ, 510  θέσεις συγκέντρωσης, 3.262  κτίρια, 2.577 θέσεις μάχης, 196 πετρελαϊκές  υποδομές και εγκαταστάσεις και 3.680 άλλοι στόχοι!!!

 
© US Department of Defense
 
Τα νούμερα μπορεί όντως να είναι εντυπωσιακά. Όμως ελάχιστα έχουν  επηρεάσει την πραγματική κατάσταση επί του εδάφους, όπου το Ισλαμικό κράτος έχει ενδυναμωθεί και αυτό είναι το απίστευτο και το στρατιωτικό παράδοξο, που θα πρέπει οι ΗΠΑ να μας εξηγήσουν. Μόνο στην επιχείρηση της βοήθειας των Ιρακινών δυνάμεων  από τις ΗΠΑ για να ανακαταλάβουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης του Τικρίτ, από τον Απρίλιο του 2015 είχαμε εμφανώς θετικά αποτελέσματα. Έκτοτε τίποτε το εντυπωσιακό και η επιχείρηση συνεχίζεται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την οργάνωση, την  σκοπιμότητα  και  την αποτελεσματικότητά της, παρά την «προσπάθεια» , αν είναι όντως ειλικρινής, των ΗΠΑ να «βοηθήσουν» τις  Ιρακινές δυνάμεις, όπως π.χ. μετά την πτώση του Ραμαντί, που απέστειλαν 450 εκπαιδευτές και συμβούλους να εκπαιδεύσουν τις Ιρακινές δυνάμεις, καθώς και κουρδικές και φυλετικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και γενικά  να τους ενισχύσουν.
Σε ότι αφορά την Συρία, θα αναφέρουμε μια ιστορία που έχει τραγελαφική κατάληξη  και αποκαλύπτει πολλά. Στο τέλος του 2014, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το ποσό των 500 εκατ.$ , για να εκπαιδευθούν  και να εξοπλιστούν  «μετριοπαθείς αντάρτες», ώστε να αντιμετωπίσουν το ISIS εντός της Συρίας!!!!! Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα είχε σκοπό να δημιουργήσει μια δύναμη 5.000 ανδρών τουλάχιστον,  που να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2015,  για την  στο πεδίο αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Για την εκπαίδευση των μελλοντικών  «μετριοπαθών ανταρτών», που φυσικά θα ελέγχονταν και θα χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ σε διάφορες «ειδικές» επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν  διάφορα στρατόπεδα  εκπαίδευσης στην Τουρκία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.  Στο «εκπληκτικό αυτό πρότζεκτ» συμμετείχαν και απεφοίτησαν πρόσφατα 200 «μαχητές». Το πρώτο γκρουπ εξ αυτών εκ 54 «μαχητών» με το που έφθασαν στην Συρία, εντοπίσθηκαν από την Αλ Νούσρα (η οποία ανήκει στην Αλ Κάιντα), περικυκλώθηκαν σε ενέδρα, κατεστράφησαν πλήρως,   χωρίς να ρίξουν τουφεκιά και γενικά αγνοείται παντελώς η τύχη των,  μαζί με μερικές δεκάδες  εκατομμύρια δολάρια που τους είχαν δώσει οι αμερικανοί  και μετέφεραν  μαζί των. Προφανώς η ενημέρωση  των «παλληκαριών της Αλ Νούσρα» έγινε από αυτούς που τους εκπαίδευαν (Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία), κάτι που αποδεικνύει  περίτρανα για μια ακόμη  φορά την σχέση  και την διασύνδεση των παραπάνω  κρατών με τους τζιχαντιστές, οιασδήποτε οργάνωσης. Μετά το περιστατικό αυτό οι αρχηγοί των ανταρτών που εκπαιδεύτηκαν  για την αντιμετώπιση  του Ισλαμικού κράτους και της Αλ Νούσρα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οιαδήποτε αποστολή, γελοιοποιώντας τους αμερικανικούς φιλόδοξους σχεδιασμούς περί μετριοπαθών αναρτών,  κοροϊδεύοντας άγρια και το αμερικανικό Κογκρέσο , που ψηφίζει τέτοια γελοία προγράμματα ξοδεύοντας μάλιστα  και 500 εκατ.$ που τελικά πάνε στις τσέπες  διαφόρων επιτηδείων, Τούρκων, Καταριανών, Τζιχαντιστών, εκπαιδευτών, οργανωτών  και άλλων λαμπρών  υπερασπιστών των ιδανικών της ελευθερίας του κόσμου.
Εν τω  μεταξύ αθώοι πολίτες συνεχίζουν να πεθαίνουν  καθημερινά  από τις θηριωδίες  των τζιχαντιστών αφενός και αφετέρου από τις αναποτελεσματικές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων των.  Σύμφωνα δε με το Βρετανικό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στην Συρία, πάνω από 3.000 άνθρωποι,  μεταξύ αυτών και 70 παιδιά έχουν εκτελεσθεί από τα ανθρωποειδή του ISIS μόνο στην Συρία, ενώ σύμφωνα με άλλη Βρετανική Οργάνωση , την  «Stop the War»  (Σταματήστε τον πόλεμο), οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει μέχρι φέτος τον Αύγουστο, τον θάνατο 450 ανθρώπων, εκ των οποίων τα  100 ήσαν παιδιά.  Οι αμερικανοί τις ονομάζουν κυνικά ¨παράπλευρες απώλειες»!!

Η διαπίστωση  είναι δυστυχώς δραματική. Μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε να εξαλείψει μια παγκόσμια  απειλή, που ξοδεύονται δις δολάρια για την επίτευξη του σκοπού, που συμμετέχουν 64 χώρες, εκ των οποίων ενεργά με  Α/Φ οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τελευταία και η Τουρκία κλπ  και απέναντί τους  μια οργάνωση εξτρεμιστική, που  μέσα σε 15 μήνες  έχει επιτύχει απίστευτα πράγματα: Διαθέτει  αξιόμαχο και καλά εξοπλισμένο και με υψηλό ηθικό  στρατό, καλές γραμμές  ανεφοδιασμού, αποθέματα πολλών μηνών, έχει καταλάβει την μισή Συρία και το  μισό περίπου Ιράκ, χωρίς αεροπορικό όπλο, με όλο τον δυτικό κόσμο  (υποτίθεται) εναντίον της, με ασυνήθιστα υψηλούς οικονομικούς  πόρους ,που προελαύνει, καταλαμβάνει εδάφη με μεγάλη ευκολία και ασυνήθιστη ταχύτητα, που σκοτώνει, βιάζει, λεηλατεί, επιβάλει παντού τον τρόμο και την Ισλαμική Σαρία,  που καταστρέφει αρχαιότητες  και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, που προβάλει τις βαρβαρότητες της με χολιγουντιανό στιλ και τρόπο  στο διαδίκτυο και γενικά με  δραστηριότητες πέραν από κάθε φαντασία και λογική, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς  σε καθημερινή βάση από τον συνασπισμό των «προθύμων» και όμως όχι μόνο να μην ηττάται, να μην υποτάσσεται,  αλλά να ενδυναμώνεται και να αποθρασύνεται περισσότερο. Σας φαίνεται λογικό αυτό; Είχαμε και άλλα τέτοια παραδείγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Η Σερβία άντεξε περίπου 3 μήνες, το ISIS  γιατί αντέχει ένα χρόνο ;  Ή οι σχεδιασμοί των αμερικανών είναι γελοίοι και άσχετοι στρατιωτικά, που προσωπικά εκτιμώ ότι δεν ισχύει καθόλου κάτι τέτοιο, ή συμβαίνει κάτι άλλο. Οι δορυφόροι των αμερικανών μπορούν να σαρώσουν  τη περιοχή και να καταμετρήσουν και τις γόπες των τζιχαντιστών και οι ΗΠΑ να επικαλούνται άγνοια πληροφοριών, όταν το ISIS κινείται και καταλαμβάνει εδάφη και πόλεις;
Με μια επιχείρηση Carpet Bombing  θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις «άνετες» προελάσεις των τζιχαντιστών σε αναπεπταμένο έδαφος  και αυτοί, η Central Command , να  αδρανοποιείται  χωρίς λόγο επικαλούμενοι  άγνοια ή έλλειψη πληροφοριών;  Μήπως όλα αυτά είναι προφάσεις και η αλήθεια είναι άλλη; Μήπως έχουμε ένα συνασπισμό συνεταίρων και όχι εχθρών; Μήπως η επιχείρηση είναι προπέτασμα καπνού και για να ικανοποιήσουν μόνο την κοινή γνώμη της Δύσης; Κατά την άποψή μου η αλήθεια είναι προφανής και μπροστά στα μάτια μας. Η επιχείρηση είναι προπέτασμα καπνού, των αμερικανικών σχεδιασμών, για την νεά Μέση Ανατολή που σχεδιάζουν. Το ISIS  είναι δημιούργημά τους και εξυπηρετεί τους τελικούς αντικειμενικούς σκοπούς των. Όπως και των συνεταίρων τους και «μπροστάρηδων» σε αυτή την προσπάθεια, Σαουδαράβων, Καταριανών και Τούρκων, για τα δικά τους συμφέροντα. Και από κοντά βέβαια Γάλλοι και Βρετανοί, οι δημιουργοί της «λανθασμένης  Μέσης Ανατολής» που δημιούργησαν το 1916 με τους συνταγματάρχες Σάικς και Πικώ, για τα τότε (και τώρα) συμφέροντά τους. Η  αλήθεια που  όλοι αντιλαμβανόμαστε   είναι μπροστά στα μάτια μας. Όλα σχεδιασμένα  από τις ΗΠΑ, την αυτοκρατορία που ελέγχει τον κόσμο να είναι έτσι, όπως είναι σήμερα.  Και όπως λέει και στο τραγούδι του  ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Mα το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»!!

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Tactical Intelligence School (USA), ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

Αφήστε μια απάντηση